Beauty Tips, από την Marie Antoinette.

 

 

 

Διάβαζα που λέτε τις προάλλες ένα άρθρο σχετικά με τις ιεροτελεστίες ομορφιάς της Marie Antoinette και διασκέδασα (όταν δεν σκεφτόμουν το τέλος της..) και μου φάνηκε πολύ ενδιαφέρον  και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας.

 

Οι πληροφορίες προέρχονται από διάφορες ιστορικές πηγές αλλά και από το βιβλίο της συγγραφέως  Melanie Clegg,  «Marie Antoinette: Intimate History»

 

Πάντως αν η Marie Antoinette ήταν bb girl, η αγαπημένη της στήλη εδώ μέσα θα ήταν σίγουρα το Go Natural.  Δείτε παρακάτω τι είχε εντάξει στις ιεροτελεστίες της. (εντάξει τον 18ο αιώνα μόνο go natural συνταγές υπήρχαν, αλλά λέμε τώρα!)

 

 

 

 

 

ΔΕΡΜΑ

Για την επιδερμίδα της η βασίλισσα έφτιαχνε μια δική της μάσκα με φρέσκα υλικά η οποία περιλάμβανε 2 κουταλιές του γλυκού κονιάκ, 1/3 του φλιτζανιού  αποξηραμένο γάλα, χυμό λεμονιού και ένα κρόκο αυγού. Άπλωνε τη μάσκα στο πρόσωπο της για 15 λεπτά και μετά ξέβγαζε με νερό. Μια συνταγή που ακόμα και μέχρι σήμερα είναι πολύ δημοφιλής στη Γαλλία και εξακολουθούν να την κάνουν πολλές Γαλλίδες για λάμψη και σύσφιξη της επιδερμίδας τους.

 

ΜΑΛΛΙΑ

Μπορεί οι ασημένιες περούκες ήταν οι αγαπημένες της,  εν τούτοις το φυσικό χρώμα των μαλλιών της ήταν πυρόξανθο και για να το τονίσει περισσότερο  και να χαρίσει λάμψη στις μπούκλες της άπλωνε οποιοδήποτε συστατικό είχε κόκκινη ή πορτοκαλί απόχρωση όπως, κουρκουμά, σανδαλόξυλο και ραβέντι.

 

 

 

ΣΩΜΑ

Αν και το μπάνιο δεν ήταν κάτι σύνηθες για την εποχή (ε, το γνωρίζουμε αυτό..) η Marie, λάτρευε τα μπάνια στην πορσελάνινη μπανιέρα της όπως είδαμε και στην κινηματογραφική ταινία της Sofia Coppola με πρωταγωνίστρια την Kirsten Dunst. Σε ζεστό νερό πρόσθετε κουκουναρόσπορους, λιναρόσπορους, αμυγδαλέλαιο και χαλάρωνε με τις ώρες.

 

 

 

 

 

ΑΡΩΜΑ

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας της μπορεί οι Βερσαλλίες να ήταν ένα παλάτι μοναδικής ομορφιάς και πολυτέλειας  αλλά από μυρωδιές αφήστε.. Όσες έχετε διαβάσει «Το Άρωμα» του Patrick Süskind  ξέρετε ακριβώς τι εννοώ.  Η Marie γέμιζε τους χώρους με φρέσκα λουλούδια, χρησιμοποιούσε παντού ποτ πουρί ενώ αγαπημένος της αρωματοποιός ήταν ο Jean-Louis Fargeon στον οποίο ανέθετε τη δημιουργία αρωμάτων με νότες από τριαντάφυλλο, γιασεμί, περγαμόντο και αυτά τα αρώματα τα είχε πάντοτε μαζί της ακόμα και κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της.

 

Βeauty Μark!

Κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα θέριζε η επιδημία ευλογιάς,  η οποία άφηνε άσχημα σημάδια στο πρόσωπο. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η μόδα της ψεύτικης ελιάς, για να κρύβουν οι κυρίες και οι κύριοι της αριστοκρατίας αυτά τα σημάδια. Μάλιστα το είχαν πάει και ένα βήμα παραπέρα και σχεδίαζαν διάφορα σχέδια όπως λουλουδάκια, καρδιές,  μισοφέγγαρα κλπ τα οποία είχαν τη σημασία τους. Μια καρδιά στο δεξί μάγουλο έδειχνε ότι ήσουν παντρεμένη. Τα σχέδια κοντά στις γωνίες των ματιών δήλωναν πάθος , ενώ λέγεται ότι η Marie είχε τη δική της ελίτσα κοντά στη γωνία των χειλιών της που υποδήλωνε ότι θα της άρεσε ένα φιλί!

 

 

 

 

(τη μάσκα λέω να την κάνω απόψε, γιατί έχω και κονιάκ)

 

 

23 Σχόλια
  1. ΧΑ! Εξοχο! Εξοχο! Αν ζούσε σήμερα θα ήταν όχι απλά ΒBgirl αλλά Stella’s Recipy girl! Μήπως να την βάλω στο λογότυπο? 😉

  2. @Stella: Μα, θα σου είχε δώσει και τίτλο ευγενείας πάω στοίχημα! Βέβαια, με τον τίτλο, όταν θα έρχονταν τα δύσκολα, no fear! Θα σε έπαιρνα σούμπιτη απέναντι από τη Μάχγη στο κάστρο μου…. χαχααχχχ!!

  3. @Stella: Ή bb girls κόμικ όπως είχε πει κάποτε η Amalia. Τέλειο θα ήταν πράγματι!

  4. Καταπληκτικές πληροφορίες!!! @Τζουλια θα κανω και εγώ την μασκα σίγουρα!!
    Όσο για τα υπόλοιπα ειμαι περισσότερο Λα Μαρσεγιεζ….χαχαχαχα

  5. @Τζουλια μου…….Vive la France, la liberte,I egalite,la fraternite!!!!!!

  6. Μου άρεσαν πάρα πολύ αυτά που διάβασα σήμερα!Κορυφαίο ότι πήρε αρώματα στη φυλακή όπως και τα τατουάζ της εποχής,καρδουλες και μισοφέγγαρα.

  7. @Maria: Αυτό ρώτησα και εγώ την Go Natural guru, Stella και μου απάντησε σε καταστήματα βιολογικών προιόντων. Εγώ έχω ένα κοντά μου στη Λεωφόρο Πεντέλης. 🙂

  8. @Maria υπάρχει και το γνωστό γάλα σε σκόνη το regilait το βρίσκεις στον ΑΒ.
    Λογικά πρέπει να κανει ,βέβαια δεν ειναι βιολογικό! Εγω να σου πω θα έπερνα
    και το γάλα σε σκόνη για μωρα που βγαίνει και σε βιολογικό το βρίσκεις
    πολυ εύκολα.

  9. @SofiaT: Ευχαριστώ!! Μου το εκανες πολύ εύκολο, δεν το είχα σκεφτεί! Θα πάω απόψε!

  10. @SofiaT: Στο μεταξύ Σοφάκι (εκτός που τα είπες καλύτερα από μένα στην Maria..) δεν μας είχες πεις ότι είσαι της “γαλλικής σχολής… .” Άψογα γαλλικά, αλλά έπρεπε να το είχα φανταστεί λόγω των οίκων που εργαζόσουν!!

  11. Αν ήμουν στη θέση σου θα έπινα το κονιάκ αχχαχαχαχαχαχαχ
    Μουτςς

  12. @Litsa: Μην έχεις αμφιβολία. Αλλά τι στο καλό.. κάτι θα μείνει και για το beaute!

  13. .,.το αποξηραμένο γάλα πού το έβρισκε τον 18ο αιώνα, καλέ;;;

  14. @Τζουλια μου παρεξηγησης!!!χαχαχαχα
    Ελαχιστες γνωσεις,μονο οτι εχει σχεση με μοδα…εδω ερχεται και κολλαει που λες και εσυ η εργασια. Να ειναι καλα το ιντερνετ αγαπημενη μου!!!

  15. @Litsa καλα το εχουμε πει πολλες φορες εδω μεσα!!μην δουμε συνταγη με αλκοολ !!

  16. Και εγώ από όλα τα παραπάνω τη μάσκα θα κάνω σίγουρα μέσα στο Σ.Κ.

  17. @Celia: Είμαι σχεδόν απολύτως σίγουρη ότι τότε, το έβρισκαν πολύ πιο εύκολα το αποξηραμένο γάλα, από ότι σήμερα (λόγω πόρων φυσικά, για να κρατάει κατι τις περισσότερο)

  18. Brains αποζητούν χαλάρωση… Κονιακάκι και αποξηραμένο βρεφικό γάλα!
    Τι υπέροχο πρόσωπο-καμβά έχει η Kirsten Dunst!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.