Σπίτι: γεμίστε το, με x-mas ευωδιές και νοσταλγικά αρώματα…

 

 

 

 

 

Οι μυρωδιές αφυπνίζουν συναισθήματα και αναμνήσεις, μας βάζουν στο πνεύμα, στην εποχή, στην εορταστική διάθεση και την θαλπωρή της συνάθροισης με τους αγαπημένους μας,  έτσι όπως καμία άλλη αίσθηση δεν μπορεί να το κάνει.

 

Μύρισαν Χριστούγεννα, χειμώνας, τζάκι και χριστουγεννιάτικο δέντρο… Κανέλλα, τζίντζερ και μοσχοκάρυδο, ζάχαρη και κουραμπιέδες απ΄ την κουζίνα, μέντα απ΄ το λικέρ των κερασμάτων, πορτοκάλι και λιβάνι απ΄ την γωνιά των αναμνήσεων.  Χωρίς τις μυρωδιές, καμιά γιορτή δε μοιάζει πλήρης.

 

Στην προετοιμασία της αναμονής, στο μοίρασμα της χαράς ή ακόμα και στην αναπόφευκτη μελαγχολία των γιορτών ή τη νοσταλγία των περασμένων, οι μυρωδιές είναι πάντα πρωταγωνίστριες, ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε.

 

 

 

 

Επέλεξα για σας τα πιο Χριστουγεννιάτικα, τα πιο γιορτινά, τα πιο εμβληματικά των αιθέριων ελαίων.  Αυτά που επιλέγουμε για τη μοναδική δράση τους στο χώρο, αλλά δίνουν ταυτόχρονα και μια κυρίαρχη ευωδιά.  Παρότι τα αιθέρια έλαια δεν παίζουν τον ρόλο των αρωμάτων, αλλά επιλέγονται με κριτήριο τις ιδιότητες τους.  Πολλές φορές οι ευωδιές τους είναι ανύπαρκτες ή εντελώς διαφορετικές από τα φυτά και τα λουλούδια που προέρχονται.

 

Συχνά δεν μυρίζουν καθόλου ή δεν μοιάζουν με τις οσμές που έχουμε συνηθίσει στην αρωματοποιία. Εν τούτοις, υπάρχουν εκείνα τα αιθέρια έλαια που διαθέτουν την αυθεντική και διακριτή μυρωδιά του φυτού, έτσι όπως το γνωρίζουμε κι είναι κατάλληλα για την καύση τους στον χώρο. Ευεργετώντας όχι μόνο τον οργανισμό μας που τα εισπνέει, αλλά ψυχή και νου.

 

 

Βγάλτε τους καυστήρες και τις συσκευές διάχυσης που έμειναν στο ντουλάπι απ΄το καλοκαίρι, επιλέξτε τα δικά σας αγαπημένα, δημιουργήστε τα μείγματα της ονειρικής σας διάθεσης και φτιάξτε ατμόσφαιρα…. Το ένστικτο σας θα σας οδηγήσει στην ιδανική για σας ευωδιά.

 

 

Πεύκο (pinus sylvestris). Το πεύκο είναι ένα από τα κατεξοχήν αιθέρια έλαια για τα Χριστούγεννα, γιατί προσομοιάζει μοναδικά την ευωδιά του δάσους και κάνει το σπίτι μας να μυρίζει Χριστουγεννιάτικο έλατο. Παράλληλα βοηθάει την αύξηση λειτουργίας του μεταβολισμού που είναι μεγάλο προνόμιο με όλες αυτές τις λιχουδιές που θα γευθούμε.

 

 

 

 

Μέντα (mentha piperita). Είναι το πιο πρόσφατο αγαπημένο μου. Το καίω καθημερινά στο σπίτι σε συνδυασμό με λεβάντα ή κανέλλα, αλλά και μόνο του, γιατί η ευεξία κι η αισιοδοξία που δημιουργεί στην ατμόσφαιρα είναι πραγματικά ανεπανάληπτη.  Είναι από τα πιο γευστικά και γεμάτα αιθέρια έλαια που μπορούμε να διαχύσουμε στο χώρο αυτήν την εποχή (αν και προσωπικά πιστεύω ότι είναι κατάλληλο για όλες), γιατί είναι μια γεύση κι ένα άρωμα που κυριαρχεί σε πολλά γλυκά, καραμέλες ακόμα και σοκολάτες η λικέρ. Είναι επίσης φανταστικό για τόνωση της ενέργειας, μετά από τα συνεχή ξενύχτια και τα αμέτρητα τραπεζώματα των γιορτών, αλλά και της χαλάρωσης που αναζητούμε μετά από τα πολύβουα οικογενειακά μαζώματα.

 

 

 

 

Μύρρο (commiphora myrrha). Τι πιο εμβληματικό από την ευωδιά ενός απ΄τα τριών δώρων που πρόσφεραν οι μάγοι στο Χριστό; Πέρα από τον θρησκευτικό και λατρευτικό συμβολισμό του, το μύρρο όπως και το λιβάνι είναι ένα αδιαμφισβήτητο τονωτικό, ένα αντιστρες αντίδοτο, αλλά και ένα αιθέριο που βοηθάει στην συγκέντρωση και το διαλογισμό. Σε συνδυασμό με το λιβάνι δημιουργούν έναν εξαιρετικό oriental spice αρωματικό συνδυασμό που κυριαρχέι στο χώρο.

 

 

 

 

Λιβάνι (boswellia thurifera/boswellia carterii ). Μία από τις κορυφαίες και πιο συμβολικές ευωδιές, όχι μόνο των Χριστουγέννων, αλλά της γενικότερης παγκόσμιας θρησκευτικής παράδοσης και τελετουργίας. Ένα εκπληκτικό αιθέριο που η μυρωδιά του διαφέρει σε αυτό που οι ορθόδοξοι ονομάζουν λιβάνι και στο θυμίαμα των δυτικών.  Ένας διαχωρισμός που είναι σαφέστατος και στην αρωματοποιία. Σύμφωνα με τον μύθο οι μάγοι έφεραν ως δώρο στο νεογέννητο Χριστό, το βασιλικό λιβάνι από τα βάθη της Ανατολής, συγκεκριμένα από το Ομάν και την Υεμένη της Αραβικής Χερσονήσου.  Θεωρείται, ότι δώρισαν την «βασιλική ποικιλία» (boswellia), το ποιοτικότερο λιβάνι του κόσμου με απίστευτες ιδιότητες. Στις ανατολικές θρησκείες το λιβάνι είναι το μέσον για την επίτευξη της πνευματικής ισορροπίας, ειδικά σε ότι αφορά το έβδομο τσάκρα του κέντρου της κεφαλής (crown chakra), σημείο το οποίο καθόλου τυχαία ακόμα και στα βρέφη ονομάζεται “πηγή”… Είναι το τσάκρα που υποδηλώνει τη σύνδεση μας με την Πηγή της Ζωής, με το Θεϊκό Στοιχείο, με την Ολότητα.

 

 

 

 

 

 

Κανέλλα – Κάσσια (cinnamomum cassia).  Ίσως δεν υπάρχει άλλο πιο χαρακτηριστικό άρωμα από αυτό της κανέλλας για να μας συνδέσει με την παιδική μας ηλικία και να ανασύρει αναμνήσεις. Όταν το σπίτι πλημυρίσει από μυρωδιές κανέλλας, αμέσως αναπολούμε την θαλπωρή και τη ζεστασιά των γιορτινών ημερών, τη διαδικασία της προετοιμασίας, την ασφάλεια της εστίας. Το ζεστό, πικάντικο άρωμα της διεγείρει τις αισθήσεις, συγκαταλέγεται εξάλλου ανάμεσα στα δραστικά αφροδισιακά, αλλά έχει και ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία και την κατάθλιψη. Προτιμήστε την κάσσια που ενδείκνυται στην αρωματοθεραπεία, γιατί το αιθέριο έλαιο της είναι λιγότερο ερεθιστικό και έντονο από αυτό της αυθεντικής κανέλλας Κεϋλάνης (cinnamomum zeylanicum).  Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η ουσία Eugenol που εντοπίζεται στη κανέλα σε ποσοστά μέχρι και 8,80%, σχεδόν απουσιάζει από την κάσσια, οπότε αποφεύγονται οι πονοκέφαλοι ή οι εκνευρισμοί κι η υπερένταση κατά την χρήση της.

 

 

 

 

 

Μοσχοκάρυδο – Nutmeg (myristica fra grans). Ακόμα ένα θεσπέσιο αιθέριο έλαιο που διεγείρει συναισθήματα και αναμνήσεις.  Το σπίτι μας ευωδιάζει λιχουδιές και γλυκά, σπιτικά λικέρ, ποντς, ζεστό κρασί και ροφήματα.  Όλα συνδεδεμένα με τα Χριστούγεννα και τις φιλικές ή οικογενειακές συγκεντρώσεις.  Στην αρωματοθεραπεία το προτιμούμε για μυϊκή χαλάρωση και σωματική ξεκούραση, για αίσθηση ζεστασιάς σωματικής και ψυχικής, για ενδυνάμωση και διέγερση του νου, αλλά και ως ένα δραστικό αφροδισιακό.

 

 

 

 

Γαρύφαλλο-μοσχοκάρφι – Clove (syzygium aromaticum) Το ζεστό, έντονο και γλυκόπικρο άρωμα του είναι επίσης συνυφασμένο με τις γιορτές αλλά και με τους κουραμπιέδες, τις δίπλες και τόσους άλλους γευστικούς πειρασμούς, ειδικά με τα ανατολίτικα φαγητά και γλυκά. Μοιάζει σε αρκετά σημεία με την κανέλα. Τονώνει την ερωτική διάθεση και διεγείρει την πνευματική λειτουργία, βοηθάει την ατονία αλλά και την χαλαρωτική διάθεση.

 

 

 

 

 

Πορτοκάλι (Citrus Sinensis).  Είναι ένα από τα φρούτα που ανθοφορούν στη διάρκεια των Χριστουγέννων, γι΄αυτό ο συνδυασμός της ευωδιάς του στο χώρο δημιουργεί πολύ θελκτική ατμόσφαιρα.  Ο συνδυασμός του με την κανέλλα και το μοσχοκάρυδο ή το γαρύφαλλο δίνει το απόλυτο χριστουγεννιάτικο άρωμα. Το αιθέριο έλαιο του πορτοκαλιού χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία για την καταπολέμηση του άγχους, της κατάθλιψης, της νευρικότητας, της αϋπνίας και άλλων καταστάσεων που σχετίζονται με την λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το ζωντανό και γλυκό του άρωμα τονώνει τον κουρασμένο οργανισμό και απομακρύνει την περιττή ένταση. Έχει αντισηπτική και αντιμικροβιακή δράση, δημιουργεί ευεξία και δίνει πνευματική εγρήγορση.

 

 

 

 

Αστεροειδής γλυκάνισος (Aniseed China Star).  Ο αστεροειδής γλυκάνισος χρησιμοποιείται παραδοσιακά αυτήν την περίοδο σε πολλές χώρες της Ευρώπης, όχι μόνο λόγω του αρώματος αλλά και του συμβολικού σχήματος του σε γλυκά, φαγητά, ποτά, ζεστό κρασί (glühwein).  Το άρωμα του ξεχειλίζει από τους φούρνους των σπιτιών της βόρειας και δυτικής Ευρώπης ενώ η ευωδιά του θεωρείται το μεγαλύτερο αντίδοτο απέναντι στο στρες, την κατάθλιψη, τη νευρική υπερένταση. Στην αρωματοθεραπεία το χρησιμοποιούμε επίσης ως αντιβακτηριδιακό, αντισπασμωδικό, αντίδοτο για την βρογχίτιδα, την δυσπεψία, τους κοιλιακούς πόνους, την κολίτιδα, τους ρευματικούς και μυϊκούς πόνους, την ταχυκαρδία, αλλά και ως τονωτικό του ανοσοποιητικού.

 

 

 

 

 

Τζίντζερ (zingiber officinale) Μυρωδιά από gingerbreads και glühwein! Ένα άρωμα που προσωπικά λατρεύω για κάθε στιγμή, όλο το χειμώνα. Θεωρείται ιδανικό για να «πάρετε τα πάνω σας» στη μέση των γιορτών, εκεί όπου αρχίζετε να «πέφτετε» από διάθεση και δυνάμεις και να συνεχίσετε ακάθεκτη τα πάρτυ και τις επισκέψεις…  Συνδυάστε το με άλλα αιθέρια έλαια και η ευωδιά του θα είναι μαγική. Το τζίντζερ στην αρωματοθεραπεία χρησιμοποιείται τόσο για ν’ ανοίγει την όρεξη, οπότε απολαμβάνουμε ένα πλούσιο γεύμα με όλη τη διάθεση που μας ενισχύει, όσο και μετά απ΄αυτό που χρησιμοποιείται ως χωνευτικό…  Αφροδισιακό, βακτηριοκτόνο, θερμαντικό, δίνει καλή διάθεση, προστατεύει από τη νευρική κατάπτωση και τονώνει το νου.

 

 

 

 

 

Κέδρος (Cedrus Atlantica) Φέρνει το δάσος στο χώρο μας! Ένα θεσπέσιο αιθέριο έλαιο που μοσχοβολά ξύλο, ρετσίνι, δάσος το χειμώνα, βουνίσιο αεράκι.  Πλούσιο και γεμάτο ενέργεια, είναι το ιδανικό αιθέριο έλαιο αναζωογόνησης αλλά και σπιτικής θαλπωρής, όταν έξω ο χειμώνας θεριεύει. Εξαιρετικό για προφύλαξη από κρυολογήματα και ιώσεις, αποτοξινωτικός, αλλά και για να τονώσει τον μεταβολισμό μας (πολύ χρήσιμο tip, μετά από το φαγοπότι των ημερών).

 

 

 

 

Λεβάντα (Lavandula angustifolia). Πώς να λείπει η λεβάντα από τα καλύτερα των ημερών. Προσωπικά την θεωρώ απαραίτητη σε κάθε μείγμα που θέλουμε να κάνουμε, γιατί ολοκληρώνει το άρωμα όλων των υπολοίπων, φρεσκάρει, τονώνει, χαλαρώνει, γλυκαίνει την ατμόσφαιρα αλλά και την ψυχή μας. Τίποτα δεν μπορεί να είναι πιο ευεργετικό στο στρες, την κατάθλιψη, τις μελαγχολίες των γιορτών από τη λεβάντα. Επιμένω στο εξαιρετικό άρωμα της υπέροχης λεβάντας Βοίου Κοζάνης, που τόσο γενναιόδωρα φύεται στον τόπο μας.

 

 

 

 

Allspice (Pimento – Pimenta officinalis) To όνομα allspice δόθηκε σ΄αυτό το αιθέριο, γιατί η μυρωδιά του συνδυάζει αρωματικούς τόνους πιπεριού, κανέλας, μοσχοκάρυδου και γαρίφαλου. Το συγκεκριμένο, η ποικιλία πιμέντο προέρχεται από την Καραϊβική. Το αιθέριο έλαιο τoυ πιμεντο χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό, αντιοξειδωτικό, χαλαρωτικό, βοηθάει στην πέψη, την κυκλοφορία του αίματος και τονώνει. Εχει επίσης αναλγητικές ιδιότητες και είναι ευεργετικό για το αναπνευστικό σύστημα.

 

 

 

 

 

Μην διστάσετε να πειραματιστείτε, να παίξετε και ν’ αυτοσχεδιάσετε.  Κάντε όσους συνδυασμούς θέλετε, ακόμα κι αν δεν θεωρούνται συνηθισμένοι. Τα αιθέρια έλαια που είναι κατάλληλα για μας και τη δεδομένη στιγμή, είναι αυτά που μας αρέσουν όταν τα μυρίζουμε.

 

 

Stella

 

 

 

 

15 Σχόλια
  1. @Stella: Εχω ξετρελαθεί…Απόψε θα βάλω το γνωστό x-mas κατσαρολάκι στη φωτιά.. Μύρρο που λες να βρω; Εχω κοντά μου ένα κατάστημα με εκκλησιαστικά είδη, λες να έχουν;

  2. @Σίγουρ θα έχουν, αλλα δεν ξέρω αν θα το έχουν ως αιθέριο. Πάντως σε πολλά καταστήματα βιολογικών προιόντων πουλούν και αιθέρια, δοκίμασε εκει και συνδίασε το με λεβάντα ή προτοκάλι!

  3. Oh yes! Τι ωραίο άρθρο! Λατρεύω τις μυρωδιές που ξυπνούν αναμνήσεις και όσα έχει απαριθμήσει η Στέλλα συνδέονται με τόσο ευχάριστα πράγματα, όπως τα Χριστούγεννα! Αγαπώ την κανέλλα και σε συνδυασμό με πορτοκάλι – γαρύφαλλο είναι από τις πιο οικείες μυρωδιές. Μάλλον δεν είναι τυχαίο που το Glühwein τα συνδυάζει. Και κάθε φορά που φτιάχνω, αυτό σκέφτομαι: “μύρισε το σπίτι Χριστούγεννα”. Να’σαι καλά, Στέλλα, μου έφτιαξες τη διάθεση!

  4. @Sheena Φυσικά και δεν είναι τυχαίο. Χριστούγεννα στην Δυτική και Βόρεια Ευρώπη χωρίς Glühwein δεν γίνεται… Ο μόνιμος συνοδός στις Xmas markets…

  5. Καλημερα. Διαβαζοντας το @Stella:ειναι σαν να μυριζω κιολας αυτα τα αρωματα. Λατρευω την κανελλα και το λιβανι. Εχω λιβανια με εξαιρετικες μυρωδιες Ενα ειδικα που εφερα απο τους Αγιους Τοπους ειναι το καλυτερο.

  6. @Stella: Ακριβώς! Και μια ωραιότατη “ασπίδα προστασίας” από το τσουχτερό κρύο!

  7. Τι εκπληκτικό άρθρο πάλι!! Λατρεύω τη μυρωδιά της κανέλας και του μοσχοκαρυδου από τα παιδικά μου χρόνια! Όσο για το λιβάνι,έχω μάθει από τη γιαγιά μου να λιβανιζω κάθε πρώτη του μήνα για το καλό, επειδή όμως εμένα μου αρέσει πολύ η μυρωδιά του το χρησιμοποιώ κάθε εβδομάδα σχεδόν..

  8. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!!! Δεν μπορειτε να φανταστείτε πόσο περιμένω να έρθουν οι γιορτές! Έχω ξεθεωθεί στη δουλειά και το μόνο που με παρηγορεί είναι τα φωτάκια και το δέντρο μου! Μέσα στο μυαλό μου ήσουν Στέλλα δεν ξέρω πως το θυμήθηκα αλλά σκεφτόμουν να αγοράσω πορτοκάλια φέτος και να καρφώσω γαρύφαλλα επάνω, φοβερή μυρωδιά και το κάναμε με τη μαμά μου κάθε χρόνο παλιότερα!

  9. Από αύριο θα γεμίσω το σπίτι μου με άρωμα πεύκου.Μα να ενεργοποιεί το μεταβολισμό και να μην έχω πάρει χαμπάρι?
    Μουτςς

  10. Πολύ σωστά. Όλες μας οι ομορφότερες αναμνήσεις από τα παιδικά μας χρόνια, από τις μυρωδιές ξεκινούν

  11. Αχ, λατρεύω συνδυασμό πορτοκάλι και γαρύφαλλο για τα Χριστούγεννα! επίσης τζίντζερ και κανέλα! Δεν το συζητώ, οι μυρωδιές μας ταξιδεύουν και μας χαλαρώνουν… Και αν ξεκινήσουμε από τώρα, μας παρηγορούν και μας φέρνουν πιο γρήγορα κοντά στις γιορτές..

  12. Τζάκι,ζεστασιά,αγκαλίτσες και μυρωδιές!Τι άλλο να ζητήσω;

  13. Καλες γιορτες πολυ καλη εοισημανση για το μυρο δεν το ηξερα

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.