Ποια αρώματα αγαπούν οι πριγκίπισσες;

 

To κορίτσι που θα γινόταν μια μέρα βασίλισσα διέσχισε το διάδρομο, με όλη τη συστολή και την απειρία της νιότης της, ανάμεσα στο πλήθος των γαλαζοαίματων.

 

 

 

 

Εκείνο το πρωινό της 29ης Ιουλίου του 1981 η Lady Diana Frances Spencer ήταν τυλιγμένη στο πομπώδες σύννεφο του ιβουάρ νυφικού της, το κεντημένο με τα δέκα χιλιάδες μαργαριτάρια και την ατέλειωτη ουρά και  όλα φαίνονταν τέλεια. Δεν ήταν όμως. Κάπου εκεί μπροστά στο νυφικό της, υπήρχε ένας λεκές της τελευταίας στιγμής. Ένας λεκές από το Quelques Fleurs του Houbigant, από το φίνο και αριστοκρατικό άρωμα μιας απέραντης θάλασσας λουλουδιών, που το είχε διαλέξει με επιμέλεια και σχολαστικότητα για κείνη την ημέρα, είχε χυθεί την στιγμή που το φορούσε, λίγο πριν κατέβει από την άμαξα, στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου.  Την είχαν συμβουλέψει να τον κρύβει με το χέρι της κι η αμήχανη κίνηση αποτυπώθηκε μαζί με το ντροπαλό της χαμόγελο, στο φακό. Οι καλεσμένοι νόμιζαν πως είχε ράνει με άρωμα όλο το νυφικό της, έτσι όπως η αύρα του θεσπέσιου αρώματος διαχεόταν στον αέρα.

 

 

 

 

 

Από τότε, το Quelques Fleurs του Jean-François Houbigant, η δημιουργία ενός απ΄των παλαιότερων οίκων αρωμάτων της Ευρώπης, που απ’ το 1775 δημιουργούσε αρώματα για τους εστεμμένους και τιτλούχους της Ευρώπης, φορτώθηκε μια στενάχωρη φήμη.  Το άρωμα χύθηκε την τελευταία στιγμή κι εικόνα της τέλειας νύφης σπιλώθηκε από έναν λεκέ…

 

 

Η εξέλιξη της ιστορίας έδωσε λαβή στις προλήψεις που γεννήθηκαν εκείνη τη μέρα, παρότι η «Πριγκήπισσα του λαού» φόρεσε κι άλλα αρώματα στη σύντομη ζωή της.  Το 24 Faubourg του Hermes, το Diorissimo του Christian Dior, το  Bluebell του Penhaligons, το Arpege του Lanvin. Κι είναι ειρωνική συγκυρία ίσως, ότι με το άδοξο και απροσδόκητο τέλος της η Creed δημιούργησε στη μνήμη της, το Royal Water. Μια φρέσκια αύρα εσπεριδοειδών και βασιλικού, μέντας και μόσχου σαν ένα δροσερό αεράκι που δροσίζει τα κατάκοπα, ιδρωμένα πρόσωπα. Σε όλους όμως έμεινε να τη θυμούνται μέσα απ΄το μοιραίο Quelques Fleurs.

 

 

 

 

 

Τριάντα χρόνια αργότερα ένα άλλο κορίτσι, μια κοινή θνητή η Kate, που έγινε Catherine κι απέκτησε τον τίτλο της Βασιλικής Υψηλότητάς Της, Δούκισσα του Cambridge, διέσχιζε τον διάδρομο προς τον βωμό, αυτή τη φορά του Αββαείου του Westminster, υπό άλλες συνθήκες, αφού οι καιροί άλλαζαν και οι βασιλιάδες επίσης. Το κορίτσι απέρριψε για εκείνη τη μέρα τους βαρύγδουπους παραδοσιακούς βασιλικούς οίκους κι επέλεξε το άρωμα White Gardenia Petals.

 

Ένα ολάνθιστο λουλουδιαστό μπουκέτο από κρίνους, γιασεμιά και γαρδένιες του εκκολαπτόμενου βρετανικού οίκου Ιlluminum, χαρίζοντάς του φυσικά αυτομάτως, παγκόσμια φήμη.  Το άρωμα έδενε με την νυφιάτικη ανθοδέσμη της, στην οποία κυριαρχούσαν τα κρινάκια του αγρού.  Το αρώματα του οίκου Illuminum, που από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε τιμήθηκε με διθυραμβικές κριτικές, είναι το καθένα φτιαγμένο με μόνο οκτώ συστατικά και δίνουν το στίγμα μιας γυναίκας που ξέρει ποια είναι, δεν φοβάται να το δηλώσει και ζει στην εποχή της. Η Kate δεν απαρνήθηκε ποτέ, ότι είναι μια σύγχρονη γυναίκα, ένα μέχρι πρότινος «κορίτσι της διπλανής πόρτας», που φορούσε Dune by Dior όταν γνώρισε τον πρίγκηπα της.

 

 

 

 

 

Έξι χρόνια μετά, ένα ακόμα πιο ασυνήθιστο πρόσωπο για τα γαλαζοαίματα δεδομένα, ετοιμάζεται να μπει στην βρετανική βασιλική οικογένεια.  Όχι απλά μια κοινή θνητή όπως η Kate, αλλά μια μιγάδα, ηθοποιός, διαζευγμένη Αμερικανίδα. Ένα σέξυ, όμορφο, λαμπερό κορίτσι η Megan Markle, που δεν διστάζει να κρατήσει το χέρι του αγαπημένου της δημοσίως σε αντίθεση με το βασιλικό πρωτόκολλο. Η Megan δηλώνει, ότι αγαπάει την εναλλαγή ανάμεσα στο άρωμα Côte d’Azur της Oribe μιας νεοσύστατης (μόλις το 2014) αμερικανικής εταιρείας και τις κολόνιες Wild Bluebell και Wood Sage & Sea Salt Colognes της Jo Malone.  Μένει να δούμε ποιο άρωμα θα επιλέξει για τον γάμο της τον Μάιο του 2018, ποιο στίγμα θα θελήσει να δώσει, ποιο μύθο θα θελήσει να δημιουργήσει.

 

 

 

 

 

Πάντως η ψυχή της Δούκισσας του Westminster, Bessie Wallis Simpson μπορεί να αναπαυθεί εν ειρήνη.H γυναίκα που δεν έγινε ποτέ βασίλισσα αλλά για χάρη της εγκαταλείφθηκε ένα βασίλειο, θεωρούσε υποχρέωση της να διατηρεί πάντα απαράμιλλο στυλ και παραδειγματική κομψότητα και το κατάφερε σε τέτοιο βαθμό που πέρασε στην ιστορία. Όπως δήλωνε εν πλήρει επίγνωση «My husband gave up everything for me. I’m not a beautiful woman. I’m nothing to look at, so the only thing I can do is dress better than anyone else. Κι αυτή η γυναίκα, φορούσε L’ Heure Bleue και Mitsouko από τον Guerlain. Στα τελευταία χρόνια της μόνο, προτίμησε όπως κι η πριγκήπισσα Grace του Μονακό το Private Collection της Estee Lauder.

 

 

 

 

 

 

Μια φορά κι έναν καιρό στο τόσο μακρινό 1955, αρκετά πιο νότια της Ευρώπης, στο αστραφτερό και ηλιόλουστο Πριγκηπάτο του Μονακό, ο Πρίγκηπας Ρενιέ ο ΙΙΙ, συνόδευε την πρόταση γάμου του στην ποθητή καλλονή της μεγάλης οθόνης που έμελλε να γίνει η μελλοντική του πριγκίπισσα, μ’ ένα άρωμα φτιαγμένο μόνο για κείνην.  Το Fleurissimo από τον μυθικό οίκο Creed.  Μεθυστική τυμπερόριζα και ίριδα, βιολέττα και τούρκικο τριαντάφυλλο, διακριτικό και θηλυκό, προορισμένο για πριγκίπισσες.

 

 

 

 

Ο γάμος του Ρενιέ και της Grace Kelly το 1956, αρωματίστηκε με το Fleurissimo και θεωρήθηκε ο πιο μεγαλειώδης γάμος όλων των εποχών. Εκείνη, μια εκθαμβωτική νύφη σύμβολο, που σημάδεψε όχι μόνο την εποχή της, αλλά και τις μεταγενέστερες και αντιγράφηκε σωρηδόν, τόσο για το στυλ εκείνης της μέρας, αλλά και όλων όσων ακολούθησαν. Η Kate Middleton μιμήθηκε το κλασικό νυφικό στυλ της Grace Kelly και επέλεξε ένα νυφικό με εμφανείς επιρροές με αυτό του 1956.

 

 

Στη ζωή της βέβαια η Πριγκίπισσα Grace, συνόδευσε την εκθαμβωτική εικόνα της και με άλλα εμβληματικά αρώματα της εποχής, όπως το Quelques Fleurs του Houbigant, το Chamade του Guerlain, το Arpege του Lanvin και αργότερα μεγαλώνοντας το Private Collection της Estee Lauder. Ότι κι αν φορούσε γινόταν αντικείμενο λατρείας.

 

 

 

 

Η κόρη της η πριγκίπισσα Καρολίνα, επίσης καλλονή της εποχής και πρότυπο κομψότητας σφράγισε τις καλύτερες εμφανίσεις της ζωής της στα 80’ς και τα 90’ς, με τα αρώματα Salvador Dali Parfum και Fracas του Robert Piguet.

 

 

 

 

 

Το Salvador Dali Parfum του 1983 ήταν το πρώτο iconic άρωμα του μεγαλοφυούς καλλιτέχνη.  Με το κρυστάλλινο μπουκάλι, δημιούργημα του ίδιου που εμφάνιζαν τα χείλη της θεάς Αφροδίτης, της οποίας μόλις είχε τελειώσει το πορτραίτο. Μια μεθυστική chypre δημιουργία από τριαντάφυλλα και γιασεμιά τα αγαπημένα της Gala, που υπήρξε η μούσα και ο έρωτας της ζωής του εκκεντρικού καλλιτέχνη. Την ευωδιά την είχε επίσης εμπνευστεί ο ίδιος και φυσικά της αφιέρωσε το άρωμα. Στην αρχή το άρωμα κυκλοφόρησε σε περιορισμένο αριθμό, αλλά δυο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε ευρέως, σφραγίζοντας μια ολόκληρη εποχή με την αρωματική επιρροή του.

 

 

Το μυθικό Fracas του Robert Piguet ήταν και είναι μια ωδή στην τυμπερόριζα.  Ένα γνήσιο πριγκηπικό άρωμα που λάτρεψε όχι μόνο η πριγκήπισσα Καρολίνα, αλλά και οι κυρίες της υψηλής κοινωνίας στην Ευρώπη κι ακόμα περισσότερο στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι upper class Αμερικανίδες.  Υπήρξε επίσης το αγαπημένο άρωμα της Madonna,  λόγω του ότι ήταν το signature perfume της μητέρας της, που έχασε πολύ νωρίς. Το εμβληματικό Fracas, ήταν η έμπνευση για να δημιουργήσει η «βασίλισσα της ποπ» το πρώτο δικό της άρωμα, το Truth or Dare, το οποίο του μοιάζει εκπληκτικά.

 

 

 

 

 

 

Εσείς ποιο απ΄αυτά τα πριγκηπικά αρώματα θα επιλέγατε;

 

 

Stella

 

20 Σχόλια
  1. …και ζήσαν αυτές καλά κι εμείς καλύτερα.
    Μουτςς

  2. Ωραιότατο άρθρο, Στέλλα μου, αλλά εγώ πάλι μελαγχολώ που άλλη μια μέρα ξημέρωσε και φεύγει και δε με βλέπω πριγκίπισσα. Αχ… Βαχ…
    Υ.Γ.1: Από την περιγραφή σου και μόνο, αλλά και για το trivia που κρύβεται από πίσω θα διάλεγα το Quelques Fleurs.
    Υ.Γ.2: Πόσο όμορφη η Grace Kelly! O ορισμός της κομψότητας!
    Καλό σουκού!

  3. Τι εκπληκτικές παραμυθένιες πληροφορίες!! Το συγκεκριμένο άρθρο άνετα θα το διαβάσω σαν παραμύθι στη Μαριλια μου σε μερικά χρόνια όμως γιατί μέχρι στιγμής από αρώματα ξέρει μόνο της Disney (frozen) & Hello kitty. Επί την ευκαιρία η Megan Markle μου αρέσει πολύ!! Από τα παραπάνω έχω μυρίσει το Salvador Dali και ήταν μεθυστικο!

  4. @Litsa Strantzali Αυτό παίζεται….
    @Sheena Ετσι Μπράβο! Γιατί είμαστε ανοιχτόμυαλα κορίτσια και δεν στεκόμαστε στις προλήψεις!

  5. @Maryl, συμφωνώ. Σαν παραμύθι ο ζεστός λόγος της Στέλλας.
    Κάθε φορά με αυτές τις ιστορίες σκέφτομαι πόσο καταπιεστικό μπορεί να είναι να έχει τόσο μεγάλη σημασία κάθε επιλογή σου. Οπότε @Sheena ας μη μελαγχολούμε. Είμαστε ελεύθερες να απολαύσουμε αυτά που θέλουμε (ή τέλος πάντων αυτά που μπορούμε) και να κάνουμε και λάθη. Αφήστε που δεν είναι απαραίτητο να κρύβουμε τους λεκέδες στα νυφικά. Εγώ για παράδειγμα για 200 μέτρα απόσταση από το σπίτι μου στην εκκλησία φόρεσα τη ζώνη του αυτοκινήτου -και πολύ καλά έκανα- και πήγα στο γάμο μου με μια ωραιότατη μουτζούρα στο λευκό φουστάνι μου… Φανταστείτε να ήμουν πριγκίπισσα.

  6. @Στελλα τι υπέροχο άρθρο!!! Δεν ηθελα να τελειώσει!!
    Πάντως απο αρώματα θα διάλεγα το White Gardenia Petals και το Tuberose Gardenia Private collection της Estée Lauder.

  7. Kαλημερα. Παρα πολυ ωραια αφγηση. Stella με ξαφνιαζεις ευχαριστα καθε φορα…καλο απογευμα

  8. @Amalia Αυτο έλεγα πιο πάνω και στη Λίτσα! δεν ξέρω τελικά ποιοί ζουν καλύτερα… Ζήτω η ελευθερία των λαθών λοιπόν και των “ατυχγημάτων” σε νυφικά, φουστάνια και φευγάτων πόντων στα καλτσόν!!!! χα χα χα!

  9. @SofiaT Συμφωνώ και επαυξάνω!
    @Ράνια Ευχαριστώ πολύ Ράνια μου!

  10. Εξαιρετικό άρθρο! Μπράβο Στέλλα!!! Τα’χω φορέσει όλα και όλα έχουν κοινό παρονομαστή! Είναι αρώματα που κάνουν αισθητή την παρουσία τους – βόμβες μεγατόνων, μεθυσικά, δυνατά και αφήνουν το ίχνος τους όπου σταθεις κι όπου βρεθείς. H μόνη που βλέπω να έχει διαλέξει λίγο πιο ελαφρά αρώματα είναι η νέα – προσεχώς προγγήπισσα – Μέγκαν που απ’ ότι καταλαβαίνω προτιμά τα ρώματα με φρέσκιες και ξυλώδεις νότες. Για να δούμε πως θα εξελιχθεί!!!!
    φιλιά πολλά bbgirls!!

  11. @MARIAA Το περίμενα το σχόλιο σου και δεν εκπλήσσομαι που τα έχεις φορέσει όλα! Πριγκήπισσες και τα ΒΒgirls! Αληθεια ποιο απ΄όλα θα ξεχώριζες και γιατί?

  12. Και εκεί που λες “δεν μπορεί θα πάρω PHD για τις γνώσεις μου πάνω στη Lady Diana” αφού δεν έχεις αφήσει ντοκυμαντέρ για ντοκυμαντέρ και βιβλίο για βιβλίο, που έχει ποτέ γραφεί για εκείνη, έρχεται αυτό το εξαιρετικό άρθρο και μαθαίνεις και κάτι άκόμα! Υπέροχη ιστορία πραγματικά και εξαιρετικό άρθρο για άλλη μια φορά!

  13. @Maryl: Εξαιρετική η ιδέα σου για το παραμύθι. Πόσα πολλά πράγματα μπορούμε να μάθουμε στα παιδιά μας, αν ο τρόπος διήγησης είναι διασκεδαστικός και όχι υποχρεωτικά μαθησιακός.

  14. @Litsa: 3 χρονάκια, max 5, δίνω σε Harry και Meghan εδώ θα είμαστε και θα μου το θυμηθείς. Για κάποιο λόγο (που σαφώς δεν έχει να κάνει με την καταγωγή της “μέλουσσας”) αυτό το ζευγάρι δε με πείθει. Εκτός από τις τεράστιες διαφορές στις καταβολές τους έχουν μεγάλη διαφορά κουλτούρας. In the long run και όταν φύγει το πρώτο πάθος και ο έρωτας αυτό δεν βοηθάει τη σχέση. Και άντε να μπει η αμερικανίδα ηθοποιός στο αυστηρό αγγλικό βασσιλικό πρωτόκολλο. Anyway, ίδωμεν.

  15. @Stella: Για να απαντήσω στην ερώτηση που έκανες στη ΜariaA, εγώ πάντως θα επέλεγα το Fracas με κλειστά μάτια και ενστικτωδώς αλλά και επειδή συνδυάζει απίθανα το κλασσικό με το contemporary. Μεγαλειώδης χρήση tuberose -σα να βρεθείς μια σέξι βραδιά στο Μεξικό να έχεις ιδρώσει χορεύοντας Mariachi και να έχουν ανοίξει τα μπουμπούκια κάπου κοντά…Και ενώ είναι τόσο αισθησιακό, είναι ταυτόχρονα και εκλεπτυσμένο. Και 100 χρόνια να περάσουν, θα είναι σα να λανσαρίστηκε χθες.

  16. @Stella: L’Heure Bleu δαγκωτό με δεύτερο το Mitsuko, τρίτο το Fracas και μετά Quelques Fleurs & Diorissimo. Αρώματα αξεπέραστα που άντεξαν τάσεις και μόδα και ακόμη εμπνεόυν. Το πόσο είναι βασισμένα νεότερα αρώματα πάνω τους δε λέγεται. Θα συμφωνήσω με τη Τζου για το νεό ζεύγος – πολύ εκδηλωτικό και ναι όλοι είναι πιο ανεκτικοί και ανοιχτοί στις νέες τάσεις και μόδα όσον αφορά τη μοναρχία τα πράγματα είναι συντηρητικά κατά βάση. Αν ειναι αληθεια οσα λεγονται οτι ηταν σκοπος ζωης της να παντρευτει αριστοκράτη θα κάνει την προσπάθειά της, αλλιώς δύσκολα τα πράγματα γιατί ο Χάρυ μπορεί να είναι ζωηρούλης αλλά ξέρει ποιες ειναι οι ευθύνες του και δεν θα χαριστεί.
    Φιλιά πολά!!!!

  17. Υπέροχο το κείμενο!!!!! Ειλικρινά μας ταξίδεψες με τα υπέροχα λογάκια σου. Βγαλμένα από παραμύθι και τα λόγια σου αλλά και αυτα τα φανταστικά αρώματα!!!! Μπράβο!

  18. Τι ωραία τα παραμύθια,γιατί η ζωή τους μοιάζει παραμυθένια.Ελπίζω να είναι κιόλας.Αγαπημένη Grace Kelly!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.