Τα περασμένα Χριστούγεννα του George Michael.

 

Εκείνη τη χρονιά, πίσω στο μακρινό 1984 υπήρχε στα  αγγλικά charts, μια ευγενής άμιλλα για το χριστουγεννιάτικο τραγούδι που θα έφτανε στο Νο 1 της λίστας του Top of the Pops.

 

Λέω ευγενής, γιατί από τη μια ανέβαινε με φόρα, το Last Christmas των Wham – δηλαδή του George Michael όπως θα δείτε παρακάτω.

 

Από την άλλη επίσης ανέβαινε πολύ το ” Do they know it’s Christmas” του Band Aid δηλαδή της μπάντας των all stars,  που τραγούδησαν όλοι μαζί για σπουδαίο σκοπό: να συνδράμουν με τον τρόπο τους και να βοηθήσουν δίνοντας όλα τα κέρδη στο Live Aid for Africa,  σε χώρες της Αφρικής που μαστίζονταν από πείνα και πολέμους.

 

Ευγενής η άμιλλα γιατί και ο George -παρόλο που και το δικό του χριστουγεννιάτικο τραγούδι έκανε ντεμπούτο την ίδια χρονιά- ήταν ένας από τους τραγουδιστές που πήραν μέρος στο Live Aid.

 

Το αποτέλεσμα:

 

Το ‘Do they Know it’s Christmas’,  έγινε εκείνη τη χρονιά το Νο 1 Χριστουγεννιάτικο τραγούδι στα αγγλικά charts  και ένα από τα πολλά που ακούμε ( και δε δίνουμε και πολύ σημασία) κάθε Χριστούγεννα εδώ και πάνω από  30 χρόνια.

 

Το “Last Christmas” έφτασε στο No 2 και από εκείνη τη χρονιά έως και σήμερα έγινε το πιο αγαπημένο και πιο πολύ παιγμένο Xmas τραγούδι όλων των εποχών,  χωρίς ποτέ να φτάσει στο Νο 1.

 

 

Η μελωδία του,   χαριτωμένη, αφάνταστα  απλή, τόσο που καταντούσε σχεδόν basic, το ίδιο και το ίδιο accord, το ίδιο και το ίδιο ρεφραίν. Τόσο basic και τόσο απλή που μέσα στους πολλούς που την διεκδίκησαν για άλλα τραγούδια του παρελθόντος,  ήταν και ο Barry Manilow  για το δικό του τραγούδι « Can’t smile without you” ο οποίος έφτασε στο σημείο να κάνει μήνυση στον George Michael  για κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων η οποία βέβαια απορρίφθηκε μέσα σε μια μέρα αφού ο ειδικός μουσικολόγος που καλέστηκε στο δικαστήριο είχε να παρουσιάσει,  άλλες  80 σχεδόν πανομοιότυπες μελωδίες.

 

 

Ποια ήταν λοιπόν η διαφορά; Ίσως τίποτα άλλο από την τόσο χαρακτηριστική φωνή του George Michael,  αφού αυτή ήταν ο απόλυτος πρωταγωνιστής του τραγουδιού. Ενός τραγουδιού, που τους στίχους του, τους εμπνεύστηκε ένα απόγευμα έφηβος ακόμα στο οικογενειακό του σπίτι,   ενώ ο κολλητός του Andrew και έτερον μέλος της μπάντας ήταν κάτω στο σαλόνι,  βλέποντας τηλεόραση.

 

 

 

 

Εξ’ άλλου μέχρι σήμερα, είναι οι στίχοι που κάνουν τη μεγάλη διαφορά στα all time classic x-mas songs,  είτε παλαιότερα ή και πιο contemporary. Στίχοι με αγάπη, με γλύκα, με προσμονή, με ρομαντισμό,  με οικογενειακή θαλπωρή,  με ευτυχία.

 

 

Ο Bing Crosby ονειρευόταν “Λευκά Χριστούγεννα» με κάθε χριστουγεννιάτικη κάρτα που έγραφε.

 

Το «αηδόνι» η  Judy Garland μας ευχήθηκε «Ηave your self a merry little xmas” από το διάσημο musical “Meet me in St Louis”

 

O Frankie μας τραγούδησε πολλά xmas songs,   αλλά είμαι σίγουρη με ένα bourbon στο χέρι το αγαπημένο του θα ήταν το swingy tune των Νεοϋορκέζικων  «Jingle Bells».

 

Το άλλο μέλος του Rat Pack ο Dean Martin δήλωνε “let it snow, let it snow, let it snow” αφού ήταν πλάι στο τζάκι αγκαλιά με την αγαπημένη του- δεν τον ένοιαζε τίποτα.

 

H Doris ήθελε βόλτα με έλκηθρο και προφανώς το ήθελαν και  οι Ronettes που λίγα χρόνια μετά έκαναν την απίθανη διασκευή του “Sleigh Ride”

 

O Louis Armstrong aka Sachmo,  αφιέρωσε τα Χριστούγεννα στα creole έθιμα της  New Orleans, μαγεύοντας με το σαξόφωνό του.

 

Ο Shaking Stevens με rock & roll tune  μες στη καλή χαρά ευχήθηκε ” Merry Xmas everyone!”

 

Aλλά και ο Chris Rea  “was driving home for xmas”  με πολύ κίνηση στους δρόμους  για να προλάβει  φτάσει στην οικογένεια του για τα Χριστούγεννα,  βγαίνοντας κάποια στιγμή αυτοκινητόδρομο M5 του Λονδίνου και περιχώρων.

 

H Kylie ένιωσε ότι «κάθε μέρα είναι Χριστούγεννα» γι’ αυτή , τι να κάνουμε, αφού ερωτεύθηκε σφοδρά το κορίτσι;

 

Ενώ  η Mariah με το αντίπαλο δέος των xmas  song της εποχή μας,  μας έκανε σώνει και καλά όλους μας να θέλουμε αυτόν / ην και μόνο τα Χριστούγεννα,  δηλαδή το  ένα αντικείμενο του πόθου το….

 

Yοuuuuuuuuuuuuuu!!!!

 

 

 

 

 

Enters  George, το μακρινό 1984.

 

 

Και  αφού καταλήξαμε ότι η μελωδία ήταν στα όρια της παιδικής, τουλάχιστον ήταν  “παιδικοί” και οι στίχοι; Χαρούμενοι, γλυκούτσικοι, ρομαντικοί, οικογενειακοί, γιορτινοί, fun, jazzy,  ή τουλάχιστον ερωτικοί,  όπως οι παραπάνω;  Για να τους μεταφράζουμε βρε αδερφέ στα παιδιά μας, και να έχουμε και κάθε λόγο,  σήμερα που μας βλέπουν να «χτυπιόμαστε» κάθε φορά που τους ακούμε.  Λέγοντας τους “τα Xmas είναι η ομορφότερη εποχή του χρόνου αγάπη μου,  άκου αυτό το τραγούδι και θα καταλάβεις τι εννοεί η μαμά..”



Καμία σχέση.

 

Στίχοι που μιλούν για μια ερωτική απογοήτευση, στίχοι έως  περιφρονητικοί σε κάποια σημεία -I’ll give  it to someone special-  στίχοι για έναν έρωτα χωρίς ανταπόκριση, για μια αγάπη επιφανειακή, για ένα συναίσθημα βαθύ αλλά μονόπλευρο   που έσβησε γρήγορα όπως τα φωτάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου που ξέρουν ότι έχουν ημερομηνία λήξης.

 

Τα περασμένα Χριστούγεννα σου έδωσα την καρδιά μου,
Και την επόμενη μέρα,  την χάρισες αλλού,
Αυτή τη χρονιά  για να γλιτώσω τα δάκρυα,
Θα την δώσω σε κάποιον/α  που την αξίζει
.

 

 

 

 

Πόσο contradictory όλο το παραπάνω; Πόσο καθόλου γλυκούτσικο και χριστουγεννιάτικο και αγαπησιάρικο και γλυκο-χαρούμενο;  Από τη μια μειώνεις κάποια / ον που σε πόνεσε, από την άλλη όμως κάθεσαι και εμπνέεσαι και γράφεις και αφιερώνεις ένα ολόκληρο τραγούδι. Μήπως τελικά είναι ένα τραγούδι,  που ενώ δε λέει τίποτα,  τα λέει όλα;

 

Trivia

 

Το τραγούδι ηχογραφήθηκε σε studio  του Λονδίνου τον Αύγουστο του 1984 και ο George τα έκανε σχεδόν όλα μόνος του. Τραγούδησε, έκανε την παραγωγή, το μιξάζ, έπαιξε όλα τα όργανα που ακούγονται ακόμα και τα keyboards και επειδή δεν ήξερε να παίζει καλά,  χρησιμοποιούσε  δυο  τρία δάκτυλα και όχι παραπάνω.

 

Το video clip γυρίστηκε τον Νοέμβριο στο χιονισμένο θέρετρο Saas-Fee της Ελβετίας και πρωταγωνιστές ήταν διάφοροι φίλοι και μέλη της οικογένειας του γκρουπ.

 

Πρωταγωνίστρια του κλιπ και το αντικείμενο του πόθου και της αγάπης χωρίς ανταπόκριση ήταν το μοντέλο Kathy Hill. Michel και Hill λάτρεψαν ο ένας τον άλλον.

 

Εκείνη την εποχή το μοντέλο έβγαινε με τον Vangelis (ναι,  τον Έλληνα) και ο George της έκανε συνεχόμενες ερωτήσεις και έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για τη σχέση της,  γιατί θαύμαζε το έργο του μουσικού.

 

Στη σκηνή του φαγητού όλο το cast and crew είχαν ανοίξει  στην αλήθεια τα μπουκάλια και τα είχαν τσούξει για τα καλά, άσχετα με το ότι έπρεπε ταυτόχρονα να δουλέψουν. Ο μόνος που σχεδόν δεν άγγιξε αλκοόλ,  ήταν ο George ο οποίος κάθε 10 λεπτά σηκωνόταν για να δει πως βγήκε η σκηνή.

 

Το video γυρίστηκε αρκετές φορές γιατί ο George αντίθετα από τον Andrew δεν είχε καθόλου αυτοπεποίθηση σχετικά με την εξωτερική του εμφάνιση και έκοβε και έραβε σκηνές που ένιωθε ότι έβγαινε άσχημος.

 

Στο σημείο που κυνηγιέται στα χιόνια με την πρώην αγαπημένη και  ο George γλιστρά και πέφτει, η τούμπα ήταν αληθινή. Και μετά συνέχιζε να το κάνει σε κάθε take για πλάκα και η Hill δεν μπορούσε να σταματήσει τα γέλια, τα οποία είναι απολύτως αληθινά, όπως τα βλέπουμε στο clip.

 

Ας το ακούσουμε άλλη μια φορά μετά στις εκατοντάδες που το έχουμε ακούσει. Ίσως αυτή τη φορά θα δούμε το video με άλλα μάτια.

 

 

 

 

 

 

 

Αλλά κάπου εκεί μέσα σε αυτούς τους στίχους, ο George μας επιφύλαξε μια έκπληξη. Δήλωσε ότι τελικά η Αγάπη συγχωρεί. Και οι στίχοι μέσα στην απόλυτη απλότητά τους φανέρωσαν  το πιο ουσιαστικό μήνυμα των Χριστουγέννων και εκείνο  που ζήτησε Αυτός του οποίου τα γενέθλια γιορτάζουμε αυτές τις μέρες.

 

«But if you kiss me now,

I know you’d fool me again”

 

Και ένας ολόκληρος  πλανήτης 34 χρόνια μετά,  (και πάω στοίχημα για τα επόμενα 100) κάθε φορά που ακούει αυτό το «τραγουδάκι» υποκλίνεται, εκστασιάζεται, τραγουδάει μαζί με τη μελωδιούλα, χορεύει αγκαλιά με τον διπλανό του και ακόμα και αν δεν υπάρχει διπλανός – είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί εκείνη τη στιγμή-  (μη μου πείτε ότι δεν σας έχει συμβεί) και νιώθει απέραντη χαρά μέσα στην ψυχή του,  ακούγοντας αυτούς τους στίχους και χορεύοντας με αυτό τον ρυθμό. Γιατί το συλλογικό υποσυνείδητο όλων μας γνωρίζει ότι  Η Αληθινή Αγάπη Συγχωρεί.

 

 

Αφιερωμένο σε σένα George και στα δικά σου Last Christmas του 2016.  Αυτά τα οποία μόνος σου αποφάσισες,  ότι θα είναι και τα τελευταία,  τα last σου. Εμείς είμαστε ακόμα εδώ. Και το τραγουδάμε με σένα και  για σένα και ίσως και για κάτι Άλλο ακόμα.

 

 

 

8 Σχόλια
  1. Και το τραγουδάμε τόσα χρόνια τώρα, κάθε Χριστούγεννα, προσωπικά όχι μόνο Χριστούγεννα.. Και είναι τόσο λατρεμένο τραγούδι που πέρα από εμένα, αυτό είναι το τραγούδι της 21 χρόνων κόρης μου με το οποίο από μωρο μέχρι τώρα στολιζουμε δέντρο και επίσης είναι και το τραγούδι της πεντεμιση χρόνων μικρής μου που έχει ήδη μάθει τους στίχους. Ο αγαπημένος μου George μπορεί να έφυγε αλλά θα ζει πάντα μέσα από τα υπέροχα τραγούδια του.

  2. Χριστούγεννα 2016… Αποχαιρετισμός στα ΄80ς…Νo comments…

  3. Μου πήρε καιρό να αποδεχτώ το τραγούδι για Χριστουγεννιάτικο και να το βάλω στη λίστα τραγουδιών μου. Λόγω της μελαγχολικής του φύσης λίγο δεν ταίριαζε με το τσίρκο που έστηνα κάθε χρόνο τα Χριστούγεννα. Μου πήρε λίγο για να δω και την “άλλη” πλετρά και να εντάξω το τραγούδι στο ρπερτόριο μου. Ο George είναι πολύ αγαπημένος!!!
    Χρόνια Πολλά bbgirls!!!

  4. To αγαπημένο τραγούδι όλων την εποχή των Χριστουγέννων.Για μέν

  5. μένα συμβολίζει την έναρξη της εορταστικής περιόδου.Μου αρέσουν πολύ και οι στίχοι επίσης.Τα σχόλια μου σήμερα σε δύο δόσεις!!!χαχα!!

  6. Αν και λατρεύω τα τραγούδια των 80’ς και με ξεσηκώνουν όταν τα ακούω!! Ποτε μου δεν
    λάτρεψα το συγκεκριμένο τραγούδι!!! Ακριβώς το αντίθετο !!! Και δεν ξέρω αν έφταιγε γιατι ήταν
    χιλιοπαιγμένο η κάτι άλλο ….Παρολου εκτιμούσα και αναγνώριζα το ταλέντο του!!
    Φέτος δεν ξέρω τι με έπιασε και σιγοτραγουδούσα μόνη μου το τραγούδι αυτο!!! πριν λίγες μερες,Παραξενο πολυ!!!

  7. …αγαπημένος George κι αγαπημένοι WHAM…το lp με το ”Last Christmas” το έχω ακόμα σε βινύλιο…το ίδιο και το ” Do they know it’s Christmas” των Band Aid.
    Κι όσο για τα λατρεμένα all time classic x-mas songs, αυτές τις μέρες(από τον Νοέμβρη,δλδ) πάντα παίζουν στο σπίτι και στο αυτοκίνητο…εκτός από Frankie και Dean λατρεύω να ακούω και το White Christmas του Bing Crosby στην πιο ”ανάλαφρη” εκτέλεση από τους The Drifters https://www.youtube.com/watch?v=ax9FCq-A9xc

  8. Πραγματικά σήμερα το “άκουσα” και το “είδα” αλλιώς.Χρόνια πολλά bbgirls.
    Μουτςς

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.