Μέλι: το ελληνικό ελιξίριο ζωής και τα οφέλη του! Part One

 

 

 

H είδηση δεν είναι καινούργια αλλά είναι πάντα επίκαιρη κι αξιοσημείωτη! Εδώ και μερικούς μήνες δημοσιεύθηκε μια νέα και σημαντική έρευνα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

 

Σύμφωνα με αυτή την έρευνα,  το ελληνικό μέλι αναδείχθηκε το καλύτερο στον κόσμο. Αυτή τη θαυμάσια τροφή, με τις εξαιρετικές ιδιότητες που προσεγγίζουν τις θεραπευτικές, έχουμε το προνόμιο όχι απλά να την διαθέτουμε στη χώρα μας σε αφθονία, αλλά να παράγουμε και την καλύτερη ποιότητα στον κόσμο!

 

Στην συγκεκριμένη έρευνα εξετάσθηκαν 48 διαφορετικά μέλια από όλη την Ελλάδα και από όλες τις ανθοφορίες, παράλληλα με μέλια άλλων χωρών, μεταξύ των οποίων και το παγκοσμίου φήμης Μanuka.

 

Για όσους δεν το γνωρίζουν το μέλι Manuka που παράγεται από το ομώνυμο δέντρο που φύεται στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, καθώς και από το τεϊόδεντρο (tea tree), θεωρείται ένα ανατρεπτικό εναλλακτικό φάρμακο δεδομένου, ότι διαθέτει εξαιρετικές ιδιότητες. Στην σύγκριση λοιπόν μεταξύ αυτού και του ελληνικού μελιού διαπιστώθηκε, ότι το ελληνικό είναι αυτό με την περισσότερο ευεργετική και αντιοξειδωτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό.

 

 

 

 

Συγκεκριμένα από την έρευνα προέκυψε, ότι το μέλι με την περισσότερο αντιοξειδωτική δράση είναι της βελανιδιάς και αμέσως μετά, το έλατο, το ρείκι, η καστανιά, το πεύκο το θυμάρι και η πορτοκαλιά.  Σύμφωνα με την καθηγήτρια κα Χρυσούλα Τανανάκη που προΐστατο της έρευνας, όλα αυτά τα μέλια είχαν εκπληκτική αντιοξειδωτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό δημιουργώντας τη δυνατότητα, να ενισχύσουν τους αμυντικούς μηχανισμούς για μια τεράστια γκάμα ασθενειών, να καταπολεμήσουν με εξαιρετική αποτελεσματικότητα τις ελεύθερες ρίζες, αλλά και τον εκφυλισμό των κυττάρων που προκαλούν το καρκίνο.

 

 

ΜΕΛΙ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ

 

Στο μέλι τόσο η γλυκόζη όσο και η φρουκτόζη είναι στην πιο απλή τους μορφή, εύπεπτες και μεταβολήσιμες σε αντίθεση με την ζάχαρη που καταστρέφει σιγά σιγά τον οργανισμό και επιβαρύνει το πάγκρεας με την συνεχή παραγωγή ινσουλίνης.  Το μέλι αφομοιώνεται από τον οργανισμό, ως ένα άκρως συμβατό συστατικό κι η γλυκόζη του απορροφάται σταδιακά και όχι ανεξέλεγκτα, όπως συμβαίνει με τη ζάχαρη. Το μέλι προϋπήρχε στη διατροφή μας πολύ πριν τη ζάχαρη που έκανε την εμφάνιση της τον 16ο αιώνα.

 

Τελευταία γίνεται λόγος για μια πρόσφατη μέθοδο εναλλακτικής θεραπείας, ίσως την λιγότερο γνωστή και διαδεδομένη, την μελισσοθεραπεία.  Η μελισσοθεραπεία βοηθάει στην υγιή κυτταρική ανάπτυξη, στην βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, στη μείωση των φλεγμονών και στην τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος.  Στην μελισσοθεραπεία χρησιμοποιείται το μέλι και τα συναφή προϊόντα μέλισσας, όπως η πρόπολη και ο βασιλικός πολτός, με σκοπό την ευεξία. Τα μελισσοκομικά προϊόντα έχουν αναφερθεί σε πολλά αρχαία κείμενα ως φάρμακα, ενώ σήμερα, η μέλισσα και τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται με διάφορους τρόπους στις εναλλακτικές μεθόδους ίασης, για την βελτίωση της σωματικής και ψυχικής υγείας.

 

 

  1. Καταπολεμά τις αλλεργίες.

Το μέλι θεωρείται ιδανικό για την καταπολέμηση των εποχιακών αλλεργιών και μάλιστα μ΄ ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Θεωρείται, ότι καταναλώνοντας ειδικά τοπικό μέλι, δηλ. της περιοχής όπου ζούμε, αυτό λειτουργεί ως μια μορφή φυσικού εμβολίου. Λόγω του ότι περιέχει μικρές ποσότητες γύρης η μικρή έκθεση σε αυτήν την ουσία που αποδεδειγμένα δημιουργεί αλλεργίες, παράγει αντισώματα και κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα απρόσβλητο. Μελέτες έχουν δείξει μείωση των εποχικών αλλεργιών με αυτόν τον τρόπο, σε ένα ποσοστό 60-70%.

 

  1. Τονώνει την ενέργεια

Το μέλι για όσους αθλούνται και χρειάζονται έξτρα τόνωση, είναι ένα δυναμικό «καύσιμο» για τον οργανισμό, που μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα και τα ενεργειακά ποτά. Έχει πολύ λιγότερες θερμίδες, ειδικά σε σχέση με τη ζάχαρη κι η σύνθεση του από υδατάνθρακες και φυσικά σάκχαρα σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά, τα φυσικά ένζυμα, τα μεταλλικά στοιχεία, τις βιταμίνες και τα αμινοξέα του, δίνει την διάσταση του φυσικού ενεργειακού απογευματινού σνακ. Εδώ και χρόνια οι προπονητές ωθούν τους αθλητές τους στην κατανάλωση μιας κουταλιάς αγνού μελιού πριν την προπόνηση. Ακόμα και διαλυμένο στο νερό μπορεί να είναι ένα ενεργειακό ποτό που μεταφέρεται εύκολα και καταναλώνεται ανά πάσα στιγμή.

 

  1. Ενδυναμώνει τη μνήμη

Οι γυναίκες κατά το διάστημα πριν αλλά και κατά την εμμηνόπαυση υποφέρουν συχνά από ατονία κι αποδυνάμωση της μνήμης.  Οι ορμονικές μεταβολές που συντελούνται έχουν ως αποτέλεσμα την εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων, η οποία μπορεί να αποφευχθεί ή να βελτιωθεί με τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει το μέλι. Σε σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε τo 2011 σχετικά με το μέλι Manuka, υπήρξε σημαντική βελτίωση στη μνήμη των γυναικών που συμμετείχαν και κατανάλωναν ημερησίως 20γρ. μέλι, σε σχέση με τις γυναίκες που έπαιρναν τα αντίστοιχα ορμονικά φάρμακα.

 

 

 

 

 

 

  1. Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το μέλι αυξάνει την άμυνα του οργανισμού με τη δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων που ευθύνονται για την άμυνα ενάντια στις ιώσεις και τις λοιμώξεις.  Θεωρείται μια φυσική θεραπεία ενάντια στις ιώσεις λόγω της αντιβακτηριδιακής του δράσης, αλλά και στα κρυολογήματα, τη γρίπη και τις εποχιακές λοιμώξεις.  Σε ένα επίμονο κρυολόγημα πάντα η πρώτη σκέψη μας είναι ένα ρόφημα με μέλι, υπό την προϋπόθεση να διαλυθεί σε χλιαρό και όχι καυτό υγρό, ώστε να μην καταστραφούν τα ενεργά συστατικά του. Ας μη ξεχνάμε βέβαια και το περίφημο ρακόμελο που χρησιμοποιείται ευρέως ως «φάρμακο». Μία ακόμα μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο ιατρικό Αμερικανικό περιοδικό Pediatrics επισήμανε, ότι στα παιδιά άνω των 5 ετών που υποφέρουν από κρυολογήματα και βήχα και δυσκολεύονται λόγω αυτών στη διάρκεια του ύπνου τους, μπορούν να κοιμηθούν πιο ήρεμα και να ανακουφιστούν, καταναλώνοντας δυο κουταλιές μέλι μισή ώρα πριν πέσουν για ύπνο.

Μπορείτε ακόμα να δημιουργήστε το δικό σας φυσικό σιρόπι για το βήχα αναμειγνύοντας σε νερό μία κουταλιά μέλι, μία κουταλιά τζίντζερ και μία κουταλιά κανέλας Κεϋλάνης (όχι Κασσία).  Βράστε πρώτα σε ένα λίτρο νερό και σιγανή φωτιά το τζίντζερ με την κανέλλα, μέχρι να μειωθεί η ποσότητα στο μισό. Το σουρώνεται και μόλις γίνει χλιαρό προσθέτετε το μέλι και λίγο λεμόνι.  Το ανακατεύετε καλά και το διατηρείτε στο ψυγείο.

 

  1. Αντίδοτο στο Hangover

To μέλι αδρανοποιεί τις τοξίνες που δημιουργούνται όταν πίνουμε αλκοόλ κι έχει τη δυνατότητα να βοηθάει το σώμα να επανέλθει από τις συνέπειες και την «κατάρρευση» του μεθυσιού, το επόμενο πρωί.  Η φυσική φρουκτόζη του μελιού έχει τη δυνατότητα να μεταβολίζει το αλκοόλ  γρηγορότερα, δημιουργώντας μία βασική χημική ένωση που βοηθάει το σώμα να επανέλθει, μετατρέποντας τη φρουκτόζη σε οξικό οξύ. Ακόμα και η κατανάλωση μιας κουταλιάς μέλι πριν πιούμε αλκοόλ, βοηθάει στις επιπτώσεις του hangover, αλλά και στον πονοκέφαλο της επόμενης μέρας, γιατί συμβάλει στον άμεσο μεταβολισμό του αλκοόλ.

 

  1. Βελτιώνει τον ύπνο

Το μέλι πριν τον ύπνο είναι μια κλασσική συμβουλή για όνειρα γλυκά. Αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης και ενεργοποιεί την σεροτονίνη την επονομαζόμενη «ορμόνη της ευτυχίας» Το σώμα κατά τη διάρκεια του ύπνου μετατρέπει τη σεροτονίνη σε μελατονίνη κι αυτή η χημική διεργασία βελτιώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου.  Το μέλι περιέχει επίσης τρυπτοφάνη, αυτό το περίφημο αμινοξύ που προσδιορίζει την ποιότητα του γαλήνιου και βαθύ ύπνου και μετατρέπεται κατά τη διάρκεια του αντίστοιχα, σε σεροτονίνη και μελατονίνη.

 

 

 

 

 

  1. Δραστικό αντιβακτηριδιακό, απολυμαντικό και επουλωτικό

Η σύσταση του μελιού το αναδεικνύει σ’ ένα θαυμάσιο αποστειρωτικό, απολυμαντικό και αντιβακτηριδιακό συστατικό, αλλά κι ένα δραστικό φυσικό αντιβιοτικό.  Ακόμα και σε ανοιχτές πληγές ή εγκαύματα, το μέλι έχει αποδειχθεί σωτήριο.  Η αντιβακτηριδιακή και αντιμικροβιακή του δράση, γνωστή από την αρχαιότητα, έχει αποδειχθεί κι όταν βρέθηκε αναλλοίωτο μέσα σε αρχαίους Αιγυπτιακούς τάφους. Η πρώτη θεραπευτική συνταγή με μέλι βρέθηκε γραμμένη σε ένα δισκίο από πηλό, στην κοιλάδα του Ευφράτη και χρονολογείται περίπου στο 2000 π.Χ.  Επίσης, ο Ιπποκράτης, αναφέρει σχετικά με τα φυσικά αποτελέσματα του μελιού, ότι «προκαλούν θερμότητα, καθαρίζουν πληγές και έλκη, μαλακώνουν σκληρές πληγές σε χείλη, τρέφουν τις πληγές».

 

Εξουδετερώνει επίσης όλα τα βακτήρια που βρίσκονται στις τροφές όπως η σαλμονέλα και το e coli, καθώς και βακτήρια όπως ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος. Εξ αιτίας όλων αυτών των ιδιοτήτων, το μέλι έχει εξαιρετική δράση στα δερματικά προβλήματα και δη του κεφαλιού, την σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, την ξηροδερμία, την πιτυρίδα, μειώνει τον κνησμό και πιθανολογείται, ότι βελτιώνει και την τριχοφυΐα.

 

Δημιουργώντας μια δική σας λοσιόν από χλιαρό νερό μέσα στην οποία θα προσθέσετε και θα αραιώσετε μέλι και την οποία θα αφήσετε στα μαλλιά σας για όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε (στη συνέχεια θα λουστείτε), μπορείτε να δείτε σημαντικά αποτελέσματα στα παραπάνω συμπτώματα.

 

Αυριο θα δούμε μαζί τι κάνει το μέλι στην ομορφιά, τη νεότητα και τη λάμψη της επιδερμίδας μας.

 

Stay tuned!

 

Stella

 

 

 

 

 

 

14 Σχόλια
  1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΘΡΟ ΣΤΕΛΛΑ ΜΑΣ!!!! Μπράβο!!!!!Δεν εχω ξαναδιαβάσει άλλη φορα τόσο ολοκληρωμένο αθρο για το μελι!!!
    Λατρεύω το μελι τρώω καθημερινά και το συνδιαζω με την άλλη αγαπημένη την κανέλα.
    Περιμενω με μεγαλη χαρά αύριο για τις συνταγές ομορφιάς!!

  2. Εγώ πάλι ,λατρεύω το μέλι στους πασπαλισμένους με κανέλα λουκουμάδες…μη γελάτε…σας βλέπω.
    Στέλλα, περιμένουμε αύριο το άρθρο για το μέλι και την ομορφιά.

  3. Α, και μόλις έκανα ένα διάλειμμα και έφαγα ένα μήλο με μέλι και κανέλα! Οποία σύμπτωσις! Το μέλι το αγαπώ, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου θυμάμαι και τη μαμά μου να επιμένει να τρώμε λέγοντας πάντα “υπάρχει τίποτα πιο αγνό από το μέλι;”. Μου έχει μείνει η ατάκα της. Και θα συμφωνήσω με τη SofiaT, νομίζω ότι είναι από τις ελάχιστες φορές που διαβάζω τόσο ολοκληρωμένο άρθρο για τις ευεργετικές ιδιότητες του μελιού. Ειδικά αυτό με την αλλεργία με άφησε άφωνη, γιατί κάθε άνοιξη τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρούμαι απίστευτα. Noted για φέτος! Στέλλα, είσαι stella (=αστέρι στα λατινικά για όσους δεν το γνωρίζουν)! Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά!
    Καλή εβδομάδα!

  4. Εμείς οικογενειακως καταναλώνουμε πολλά κιλά μέλι και οφείλω να πω ότι είναι πραγματικό ελιξηριο ομορφιάς,ενέργειας και υγείας!!Υπέροχο άρθρο Στέλλα!!!

  5. Καλημερα. Πραγματικα καταπληκτικο αρθρο @Stella. Eμαθα καποιες ιδιοττες του που δεν ηξερα και σταθηκα….λογω προσωπικου προβληματος …στην τελευταια παραγραφο λοσιον με μελι για τα μαλλια Καλη εβδομαδα

  6. Πάρα πολύ ωραίο άρθρο πόσο πλούσια η χώρα μας που παράγει το καλύτερο μέλι με άπειρες ιδιότητες. . Επίσης το τρώω καθημερινά στο πρωινό κ τον βασιλικό πολτό το χειμώνα για το ανοσοποιητικό μας ότι καλύτερο κ απολύτως φυσικό προϊόν!

  7. Σας ευχαριστώ όλες αγαπημένες! Μέλι το ελληνικό! Μέλι το ιαματικό! Τροφή των θεών! Εις αύριο τα υπόλοιπα για την μελωμένη ομορφιά μας.

  8. Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά για την υγεία μας.Πολύ ενδιαφέροντα νέα

  9. όπως για το μανούκα,δεν ήξερα τι ακριβώς είναι.Ορκίζομαι στο μέλι,τρώω κάθε μέρα μια γεμάτη κουταλιά.Περιμένω να δω τι κάνει για την ομορφιά μας.Είμαι σίγουρη ότι η Stella θα γράψει πάλι!!!

  10. Αυτό για το hangover το χω δοκιμασμένο. 😛 Μπράβο Στελλίτσα μου.
    Μουτςς

  11. Υπέροχο άρθρο, υπέροχες πληροφορίες! Ευχαριστουμε @Stella! Αγαπώ πολύ το μέλι, & ανυπομονω τη συνέχεια αύριο, για να μάθω πως θα μας χαρίσει extra λάμψη & ομορφιά!

  12. Σας ευχαριστω αγαπημένα ΒΒgirls! Χαίρομαι που τρώτε μέλι ήδη και μάλιστα συνειδητά. Εξάλλου δεν περίμενα τίποτα λιγότερο απο σας!
    Σας φιλώ!

  13. Το μέλι είναι ένα μικρό διαμάντι της διατροφής μας και νιώθω πολύ τυχερή γιατί προμηθευομαι μέλι από μελλισοκομο και όχι από τα συσκευασμένα του σουπερ. Το χρησιμοποιώ κυρίως στο πρωινό μου με δύο φρυγανιές και μου δίνει πολύ ενέργεια και ευεξία! Δεν ήξερα ότι βοηθά και στον ύπνο… μάλλον θα αρχίσω να το χρησιμοποιώ και στο βραδινό μου! Θενκ γιου για ην πολύτιμη πληροφορία! 💙💚💛💙💚💛💙💚💛💙💚💛

  14. Δεν παραλείπω να κουβαλάω προμήθειες κάθε φορά που είμαι στο εξωτερικό, η ποιότητα του ελληνικού μελιού είναι ασύγκριτη, όπως κι η τιμή του.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.