Διαγωνισμός για το καλύτερο ελληνικό Macaron!

 

Σας αρέσουν τα macaron;  Αυτές οι μικρές, λαχταριστές μπουκίτσες τελειότητας, που σκάνε τραγανά μέσα στο στόμα, πλημμυρίζοντας το κρεμώδεις γεύσεις και αρώματα αμυγδαλόψυχας;

 

 

Αυτό το σύμβολο της Γαλλικής κουζίνας που αγαπιέται με πάθος σ΄ όλο τον κόσμο κι έχει εμπνεύσει μέχρι και στη δημιουργία αρωμάτων, όπως το La Tentation της Nina Ricci, που μυρίζει σαν τα macaron του περίφημου Παρισινού Ladurée;

 

 

 

 

 

 

Σκεφτείτε λοιπόν τι μπορεί να συμβεί, στο επίπεδο της γαστρονομικής πανδαισίας, αν παντρευτούν δυο ξεχωριστές εθνικές τεχνικές ζαχαροπλαστικής, για να δημιουργηθεί «το καλύτερο ελληνικό macaron»!

 

Ένας πρωτότυπος διαγωνισμός που διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Γαλλίας στην Αθήνα και το Γενικό Γαλλικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη, στα πλαίσια της 4ης διοργάνωσης του «Goût de France – Good France». Η εκδήλωση τιμά το γλυκό σύμβολο της Γαλλικής ζαχαροπλαστικής μ΄έναν ξεχωριστό κι εφευρετικό τρόπο και προτίθεται να μας αποκαλύψει, τι μπορεί να συμβεί όταν η ισχύς των καλύτερων τελεί εν τη ενώσει.

 

 

 

 

Ο διαγωνισμός «Le meilleur macaron Grec» τελεί υπό την αιγίδα του Εξοχότατου κου Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα Christophe Chantepy και του Γενικού Προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη κου Philippe Ray.  Το εγχείρημα που πραγματοποιείται για πρώτη φορά με τη συμβολή 14 επώνυμων διακεκριμένων σεφ,  είναι ανοιχτό σε όλους τους ζαχαροπλάστες της χώρας. Ήταν ιδέα και έμπνευση του Ελληνογάλλου αρχισέφ της Γαλλικής Πρεσβείας Jean-Marie Hoffmann, που είναι και ο Πρόεδρος της κριτικής Επιτροπής.

 

 

Ο διαγωνισμός «Le meilleur macaron Grec»  θα πραγματοποιηθεί σε δυο  φάσεις. Οι 25 πρώτοι ζαχαροπλάστες που θα εγγραφούν αντίστοιχα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα θα διαγωνισθούν το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την Παρασκευή 2 Μαρτίου, στην Ελληνογαλλική Σχολή «Ευγένιος Ντελακρουά» στην Αθήνα. Ο μεγάλος τελικός για το καλύτερο ελληνικό macaron, θα γίνει ανάμεσα στους 4 φιναλίστ στις 19 Μαρτίου στη Γαλλική Πρεσβεία, κατά τη διάρκεια του κοκτέιλ «Goût de France»

 

 

 

 

 

 

Τα κριτήρια επιλογής του τέλειου ελληνικού macaron είναι η γεύση, η γευστική πρωτοτυπία, η υφή, η ομοιομορφία του σχήματος,  η τεχνική προετοιμασίας, ενώ αυτό που θα παρουσιαστεί στους κριτές, θα πρέπει να περιέχει απαραίτητα ένα ελληνικό άρωμα, μια ελληνική γεύση.

 

 

Οι διακεκριμένοι και επώνυμοι σεφ που απαρτίζουν την Kριτική Επιτροπή του τελικού είναι:

 

Επίτιμος Προέδρος : – Φίλιππος Χρονόπουλος, Σεφ στο εστιατόριο Palais Royal, Παρίσι

Γιώργος Αυγέρος, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Sani Resort, Χαλκιδική

Jean-Louis Capsalas, Σεφ στο Δειπνοσοφιστήριον Catering, Αθήνα

Αλέξανδρος Χαραλαμπόπουλος, Σεφ στο εστιατόριο Mazi, στο Λονδίνο, και καθηγητής στο ΙΕΚ Praxis , Αθήνα

Πόπη Χρυσανθίδου, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Sweet Alchemy by Stelios Parliaros

Δημήτρης Χρονόπουλος, Σεφ Ζαχαροπλάστης – Chocolatier Consûlting

Ανδρέας Λαγός, Nomad Σεφ, Ελλάδα

Αριστοτέλης Μέγκουλας, Σεφ στο Pomo d’Oro, Κέρκυρα

Ντίνα Νικολάου, Σεφ στο Evi Evane, ελληνικό εστιατόριο, Παρίσι

Nικόλας Νικολακόπουλος, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Tatoï Tennis Clûb και καθηγητής στη Σχολή Le Monde, Αθήνα

Δημήτρης Παμπόρης, Σεφ στο Ekies All Senses Resort, Χαλκιδική

Στέλιος Παρλιάρος, Σεφ Ζαχαροπλάστης στο Sweet Alchemy, Αθήνα

Μαρία Τζίτζη, Οινολογος, Ιπποτής Αγροτικής Αξιας, Αθήνα

 

 

Στέλιος Παρλιαρος μέλος της κριτικής επιτροπής

 

 

 

 

Από την παρουσίαση του διαγωνισμού στο ατελιέ της Ντίνας Νικολάου στο Yoleni’s

 

 

 

 

Η ελληνογαλλική ομάδα με τον Γάλλο Πρέσβη Christophe Chantepy στο ατελιέ της σεφ Ντίνας Νικολάου, τον Στέλιο Παρλιάρο, τον Jean – Marie Hofman και άλλους καταξιωμένους σεφ που θα είναι στην κριτική επιτροπή.

 

 

 

 

Ζητήσαμε από τον εμπνευστή και Πρόεδρο της διοργάνωσης Jean-Marie Hoffmann να μας διηγηθεί ο ίδιος, τα περί καλύτερου ελληνικού macaron.   Ας διαβάσουμε τη συνέντευξη που παραχώρησε στο beautyblog.gr.

 

 

Jean-Marie Hoffmann

 

 

Ο Jean-Marie είναι ένας χαμογελαστός νέος άντρας, με τον Μεσόγειο αυθορμητισμό που του κληροδότησαν η Ελληνίδα μητέρα και ο Γάλλος πατέρας του.  Αρχισέφ στην Γαλλική πρεσβεία από τον Απρίλιο του 2004, όταν αποφάσισε να επιστρέψει και να εγκατασταθεί μόνιμα στην γενέτειρα της μητέρας του.  Σπούδασε μαγειρική στη Γαλλία, στο Κέντρο Κατάρτισης “La Moûlette” στην πόλη  Bergerac και κέρδισε το 2002 τον διαγωνισμό «Ο καλύτερος μαθητευόμενος μάγειρας της Νοτιοδυτικής Γαλλίας» και την όγδοη θέση στον «Εθνικό διαγωνισμό για τον καλύτερο μαθητευόμενο μάγειρα της Γαλλίας». Εργάστηκε, σε πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία του Μπορντώ αναγνωρισμένα από τον οδηγό Michelin.

 

Jean-Marie, τι είναι για σένα το macaron;

Είναι το σύμβολο της Γαλλικής ζαχαροπλαστικής, μια μικρή μπουκιά με πάρα πολύ μεγάλη τεχνική!

 

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του καλού macaron;

Πρέπει να είναι τραγανό, αλλά ταυτόχρονα μαλακό στο κέντρο.  Πρέπει να είναι γευστικό και να έχει μπόλικη κρέμα, όχι όμως πάρα πολύ, γιατί τότε δεν θα είναι νόστιμο. Στην ουσία είναι ένα γλυκό που χρειάζεται απόλυτη ισορροπία.  Τραγανό, μαλακό, κρέμα, πούδρα αμυγδάλου κι όλη την γεύση που προσφέρει η γέμιση.

 

Τι κοινό μπορεί να έχει το macaron με κάποιο ελληνικό γλυκό;  Ποιο θα έβαζες δίπλα στο macaron σε ό,τι αφορά την δημοφιλία, τη διεθνή απήχηση, την κοινή φιλοσοφία ;

Το macaron είναι στην ουσία σαν τον ελληνικό εργολάβο. Δεν είναι το ίδιο γλυκό, αλλά μοιάζουν. Το macaron βέβαια κατάφερε να γίνει γνωστό, να διαφημιστεί σε όλο τον κόσμο.

 

Πως μπορούμε λοιπόν να προσδιορίσουμε το καλύτερο ελληνικό macaron;

Βάσει των όρων του διαγωνισμού το τέλειο ελληνικό macaron, θα ήταν το γλυκό που θα διέθετε όλη την γαλλική τεχνική, αλλά και την ελληνική γεύση. Ο Νίκος Νικολακόπουλος που είναι κριτής του διαγωνισμού, μας έκανε ένα macaron – τσουρέκι, στο οποίο είχε βάλει αμύγδαλο εξωτερικά, ενώ μέσα είχε κάνει μια κρέμα με μαχλέπι, μαστίχα και όλα τα υπόλοιπα υλικά. Στην ουσία είχαμε μια γαλλική μπουκιά, αλλά με μια γέμιση πολύ ελληνική κι αυτό είναι που ψάχνουμε να βρούμε σ΄αυτή τη διοργάνωση.  Μια γεύση που να μας θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια στην Ελλάδα ή έστω μια ελληνική γεύση αναγνωρίσιμη που να συνδυάζεται, με την γαλλική τεχνική του macaron.

 

 

 

 

Πως σου δημιουργήθηκε η ιδέα για τον διαγωνισμό;

Όταν σπούδαζα στη Γαλλία συμμετείχα σε πολλούς διαγωνισμούς και πράγματι διοργανώνονται πολλοί εκεί. Αυτό προσέφερε σε όλους μας πολύ. Ήθελα να γίνω καλύτερος, να μπορέσω να δω τι κάνουν οι άλλοι, πως το κάνουν… Έτσι πάντα ήθελα να κάνω έναν διαγωνισμό στην Ελλάδα, γιατί δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο, ούτε η συγκεκριμένη κουλτούρα της συμμετοχής σε διαγωνισμούς. Είναι ένας τρόπος να μεταφέρω την εμπειρία που έζησα, σε νέα παιδιά, σε νέους ανθρώπους.

 

 

Τι σκοπεύεις να πετύχεις με τον διαγωνισμό «Le meilleur macaron grec»;  

Από τη στιγμή που κάποια νέα παιδιά μπαίνουν σ’ αυτή τη διαγωνιστική διαδικασία και το είδα, γιατί πήγαμε και σε κάποιες σχολές, προκειμένου να τον παρουσιάσουμε, στη διαδικασία να αναζητήσουν ελληνικά υλικά να τα συνδέσουν με την γαλλική τεχνική, νοιώθω ήδη, ότι αυτό μου προσφέρει μεγάλη ικανοποίηση.  Νοιώθω, ότι ο διαγωνισμός έχει ήδη πετύχει μόνο και μόνο γι΄ αυτό!  Είμαι σίγουρος όμως, ότι και στον Α’ γύρο και στον τελικό οι συμμετέχοντες θα μας δείξουν ακόμα περισσότερα πράγματα, θα τολμήσουν. Κι αυτός είναι ένας διαγωνισμός φτιαγμένος γι΄αυτόν το σκοπό. Να τολμήσουν να παρασκευάσουν δύσκολες γεύσεις,  να ξεπεράσουν τον εαυτό τους, να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα.

 

 

Μετά από αυτήν τη συζήτηση με τον Jean-Marie, μου ήρθε η ακατανίκητη όρεξη για μερικά λαχταριστά, τραγανά macaron. Αλήθεια που λέτε θα βρω το καλύτερο;

 

Stella

 

 

 

28 Σχόλια
  1. Τα αγαπημένα μου στο Παρίσι είναι του Pierre Hermè.
    Μακάρι να μπορούσα να αγοράζω μια εξάδα καθημερινά αλλά με την τιμή των 2,50-3 ευρώ το ένα τα απολαμβάνουμε σε εξαιρετικές περιπτώσεις 🙂

  2. @Despina Veneti: Τι ωραία πράγματα μας έχεις πει τις τελευταίες μέρες. Keep doing it! Εγώ θα ψηφίσω Ladurée, δεν είμαι πολύ του γλυκού αλλά τα βρίσκω και τελευταία στιγμή αν θέλω, στην έξοδο -gate του αεροδρομίου CdG και σίγουρα θα πάρω μια εξάδα και μετά κρατάω για λίγο καιρό και το κουτάκι, μέχρι να το βαρεθώ και να το πετάξω! 🙂

  3. Kalimera!! Ki ego agapo ta Laduree kai pigainoume syxna gia kafe me to bbboy sti Burlington arcade pou exoun cafe kai panta tha masouliso ena dyo mazi me to cappuccino mou!! Synithos pairno rapsberry & vanilla alla thelo na do macaron melomakarono!!
    filia polla bbgirls!!

  4. Με όλα αυτά τα υπέροχα σήμερα, το goute μου θα το πάρω πολύ πιο νωρίς απ’οτι συνήθως…!

  5. Οι εργολαβοι ειλικρινά δε μου αρέσουν καθόλου, αλλά τα macaron πολύ, γιαυτό προσωπικά δε βλέπω κάποια ομοιότητα με τους ελληνικούς εργολαβους..Θα ήθελα πολύ να είχα τώρα μπροστά μου το μακαρόν τσουρέκι!

  6. Πάντως, το ελληνικό ”εφευρετικό πνεύμα” που σε κάθε φούρνο στις γειτονιές -που βαφτίζεται πατισερί- βλέπεις macarons στις βιτρίνες του,με ξεπερνά.
    Έτσι για την ιστορία, τα καλύτερα macarons μακράν τα δημιουργεί η κολλητή μου, η Κατερίνα…και δεν είναι καν pastry chef….
    Για μια ελληνική πινελιά θα πρότεινα μαστίχα Χίου,φυστίκι Αιγίνης,μέλι και καρύδι.
    Μια γλυκιά καλημέρα σε όλες….

  7. Υπουργέ, αυτό το macaron με μέλι και καρύδι θα πρέπει να το δοκιμάσεις σίγουρα!!

  8. Macaron ουαου πόσο τέλεια γλυκά είναι αυτά εγώ μπορώ να φάω ένα ολόκληρο κουτί όπως η Blair στο gossip girl τρελαίνομαι!!!

  9. Νομίζω κι εγω πως καμία σχεση οι εργολάβοι με τα μακαρόν. Απλα ως κοινη λογική νομίζω το αναφέρει ο Jean-Marie αυτο το “σαντουιτς” που έχουν και την χρήση αμυγδάλου στη ζύμη. Ασφαλώς όμως καμμία σχέση το ένα με το άλλο ως γευση κια τεχνική. Ασε που θα συμφωνήσω με τη Celia, ότι ο κάθε πικραμένος φούρναρης και ζαχαροπλάστης νομίζει, ότι φτιάχνει μακαρόν κι ότι είναι και σούπερ…. Μου θυμίζει μια φορά στην Κύθνο που ένας ντόπιος πιτσαδόρος έλεγε, ότι φτιάχνει πίτσα καλύτερη από την ιταλική… “Τη δική μου πίτσα τη δοκίμασες” μου έλεγε? “Είναι καλύτερη από την ιταλική…” κι εγω του είχα απαντήσει “Ιταλια έχεις πάει ποτέ σου?”

  10. Ειμαι λιγο πουριτανη οσο αφορα τετοιου ειδους παντρεματα.Και απο τοτε που εφαγα Greek mouzaka with pineapple, προτιμω καποιες γευσεις να παραμενουν αυτουσιες και να διατηρουν την ταυτοτητα τους..Απ την αλλη παλι θα πεις, στη γαστρονομια αν δεν υπηρχαν μιξεις και αλχημιες ( Παρλιαρος δη) δεν θα υπηρχε εξελιξη…@STELLA κλαιω με την ατακα σου 😀 😀 😀 …

  11. @Μaryl: Και μένα δεν μου αρέσουν καθόλου οι εργολάβοι… 🙁

  12. @Celia: Ωραίες ιδέες! Πολλά γλυκά φιλιά και από εδώ!

  13. @GRAMMATIA: Καλά λες! Η Blair στο Gossip Girl! 🙂 🙂 🙂

  14. @Stella: Αχαχχαχαχαχαχαχαχα!!! Θα ήθελα να δω το πρόσωπό του όταν του το είπες αυτό!!!

  15. @Αnastasia V: Γέλασα πολύ με το σχόλιο της Στέλλας και μετά έφτασα και στο δικό σου..

    Greek Mousaka with pineapple???? Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα!! Μπα σε καλό μας!!

  16. Καλημερα Τα λατρευω και εγω οπως ολα σχεδον τα γλυκα. Ειμαι μονο παραξενη Τα θελω φρεσκα και με καλα υλικα @Stella μπορουμε να παμε και εμεις να δοκιμασουμε και να πουμε την γνωμη μας σαν κοινο

  17. @Rania Νομίζω, ότι το δικαιούμαστε να είμαστε στην κρτιική επιτροπή!

  18. Γέλασα με τα σχόλια της Στέλλας και της Αναστασίας.Έχω κι εγώ δοκιμάσει σε πιτσαρία Έλληνα στον Καναδά ανανά με φέτα(εμπνευσμένο από το combo φέτα+καρπόύζι…χαχαχα)
    Αααα, και ξέχασα να αναφέρω πως θέτω σοβαρή υποψηφιότητα ως γευσιγνώστης στο event-διαγωνισμό.Πρώτα θα δοκιμάσω εγώ και μετά ο Εξοχότατος κος Πρέσβης τα macarons.

  19. Αγαπητές κούκλες του @BEAUTYBLOG, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στο Παρίσι κερνάω Pierre Hermè και θα δείτε τη διαφορά 🙂
    Αν αγαπάτε τα Ladurée, είναι πάντοτε πιο φρέσκα στα καταστήματα της πόλης από τη γωνία τους στο CDG.
    Προτείνω επίσης ανεπιφύλακτα το νέο concept store του Pierre Hermè στην οδό Champs Élysées, όπου τα γλυκά του συνυπάρχουν ονειρεμένα με τα προϊόντα της L’Occitane (πριν 2 χρόνια είχαν συνεργαστεί για 2 limited edition αρώματα και προϊόντα σώματος, τα οποία θα επανκυκλοφορησουν μόνο στο συγκεκριμένο μαγαζί).
    Μετά από όλα αυτά, ο κος Hermè θα έπρεπε να μου προσφέρει τουλάχιστον 6 macarons για τη διαφήμιση! 😀

  20. @Despina Veneti: Τρελάθηκες bb girl; Μόνο έξι macarons; Για ενα χρονο, minimum επιβαλεται να σε κερνάει ο κύριος , Herme, με αυτα που εγραψες!! 🍥🍥🍩🍩 😃

  21. Δεν θα περιγράψω ποσο με έρχεται ξετρελάνει με τις περιγραφές σας!!!
    Τους εργολάβους δεν τους θελω καθολου τους αντιπαθωωωωω
    Macarons εχω δοκιμάσει απο μεγάλο γνωστή αλυσίδα και δεν τρελάθηκα μάλλον πρεπει να πάω
    στο Παρίσι να με κεράσει η @ Despina Veneti!!!! Πιστευω αξίζει τον κόπο!!!!
    @Στελλα ακομα γελάω με το σχόλιο σου!!!!

  22. @Στέλλα χαχαχαχα να σαι καλά βρε Στέλλα!!! 💚💚💛💛❤❤💙💙💜💜Βέβαια η αλήθεια είναι ότι η πίτσα στην Ιταλία δεν μου άρεσε ιδιαίτερα… Ίσως επειδή εδώ έχουμε συνηθίσει αλλιώς και εκεί έχουν πολύ πολύ πολυυυ λεπτή ζύμη… Το θέμα μας βεβαια είναι τα macaroons! Πριν λίγο καιρό έφαγα τουρτα με macarons από τον γνωστό Τερκενλη εδώ στη Θεσσαλονίκη!!! 💚💛❤💙💜❤💙💜💚💛Όχι δεν κάνω διαφήμιση αλλά το ωραια πρέπει να το λέμε!!! Πραγματικά αλλοοοοοο πράγμα!!!! Σας λέω ξετρελαθηκα Ενώ δεν μου αρέσουν και πολύ τα macaroons… βέβαια τα πολυχρωμα χρωματα τους τα αγαπώ!!! Σαν τις πολύχρωμες καρδούλες μου! 💚💛💜💙❤💚💛💜💙❤

  23. ΠΟΣΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΤΑ ΔΟΚΙΜΑΖΑ ΟΛΗ ΜΕΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ….

  24. Μήπως έμεινε καμία θέση στην κριτική επιτροπή να πάμε? 😛
    Μουτςς

  25. Θα αντιπαρέλθω τη γευστική πρόκληση και θα επαινέσω τη διαγωνιστική διαδικασία. Τέτοιες πρωτοβουλίες δίνουν ώθηση στους νέους μάγειρες να εξελιχθούν. Μόνο έτσι θα σπολαύσουμε και εμείς συν τω χρόνω το αποτέλεσμα.

  26. Μου αρέσουν πολύ!Δεν ξέρω βέβαια αν αυτά που εφαγα ήταν η αυθεντική συνταγή αλλά τέλος πάντων!!

  27. ΠΟΣΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΖΑ…..ΑΧ!!!!!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.