Αφιέρωμα Σώμα: Ο μαγικός τρόπος αδυνατίσματος!

 

 

 

Ας ξεκινήσουμε με το αξίωμα ότι ο κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά, έχει διαφορετικές ανάγκες, ιδιαιτερότητες και γονιδιακό προφίλ.

 

Γι αυτό και δεν υπάρχει «μαγικός» τρόπος ή ένα «κόλπο» ή μια «πατέντα» που πολλοί αναζητούν για να χάσουν βάρος.

 

Kαι τώρα που σας τράβηξα την προσοχή συνεχίζω.  Πως θα μπορούσε άλλωστε να υπάρχει ένας τρόπος ιδανικός για όλους,  αφού όλοι είμαστε διαφορετικοί; Οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι δίαιτες που κατά καιρούς εμφανίζονται και υπόσχονται γρήγορη μείωση βάρους και πάρα πολλοί άνθρωποι τις υιοθετούν, αργά η γρήγορα έχουν το ίδιο αποτέλεσμα: τη γρήγορη απώλεια βάρους και την ακόμα πιο γρήγορη επαναπρόσληψη του.

 

Ο μόνος τρόπος που υπάρχει να χάσεις αυτά τα περιττά κιλά, τα οποία είτε για λόγους αισθητικούς, είτε για λόγους υγείας σε βασανίζουν και να μην τα πάρεις πίσω ποτέ ξανά,  δεν είναι άλλος από το να αλλάξεις τρόπο ζωής. Πιστέψτε με αυτός ο τρόπος είναι ο μόνος, και ναι, δουλεύει! Φυσικά, δε θα ξυπνήσεις ένα πρωί και θα πεις «σήμερα αλλάζω τρόπο ζωής» κι αυτό αυτόματα θα συμβεί. Το να βάλεις στη ζωή σου την άσκηση και την υγιεινή διατροφή θέλει πάνω από όλα θέληση, αποφασιστικότητα, υπομονή και επιμονή.

 

 

 

 

 

Το μεγαλύτερο και συνηθέστερο λάθος που κάνουμε είναι που έχουμε συνδυάσει στο μυαλό μας τις λέξεις «δίαιτα» και «διατροφή» με την έννοια της «στέρησης». Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζουμε να κάνουμε στην καθημερινότητα μας πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές και εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας, από το να ακολουθούμε παράλογες και στερητικές δίαιτες, οι οποίες μας φθείρουν σωματικά και ψυχολογικά και ουσιαστικά αποτελούν έναν φαύλο κύκλο μείωσης και επαναπρόσληψης βάρους. Μια υγιεινή διατροφή  σε συνδυασμό με άσκηση, εκτός από τα χιλιάδες οφέλη που προσφέρει στην υγεία μας, θα ρυθμίσει τον μεταβολισμό μας και θα βοηθήσει να διώξουμε τα περιττά κιλά μια για πάντα.

 

 

Ένας απλός και εφικτός τρόπος να αλλάξουμε την διατροφή μας και να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας τη φυσική δραστηριότητα είναι να ξεκινήσουμε σταδιακά με μικρές αλλαγές. Ξεκινώντας από μικρά βήματα, η αλλαγή θα έρθει ομαλότερα και βλέποντας τα πρώτα, έστω και μικρά, θετικά αποτελέσματα που θα επέρχονται, θα μας κάνουν να έχουμε μεγαλύτερη θέληση και επιμονή.

 

 

Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να βάλουμε στόχο, ότι κάθε εβδομάδα θα κάνουμε και από μια αλλαγή. Την πρώτη θα προσπαθήσουμε να προσθέσουμε στα γεύματα μας περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τη δεύτερη να αυξήσουμε τον αριθμό των γευμάτων και να μειώσουμε τον όγκο τους, την τρίτη να μειώσουμε την πρόσληψη ζάχαρης, και ούτω καθεξής.

 

 

Φυσικά, επειδή το φαγητό εκτός από ανάγκη επιβίωσης είναι και συνδεδεμένο με την ευχαρίστηση (τρώμε για θρέψη και τέρψη), πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο, κάποιες στιγμές να ξεφύγουμε και να φάμε παραπάνω. Aυτό θα συμβαίνει πάντα. Eίναι ανθρώπινο και είναι φυσιολογικό. Το θέμα είναι, να μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε προσέχοντας λίγο παραπάνω τις επόμενες μέρες, ώστε να επέλθει ξανά η ισορροπία στον οργανισμό μας.

 

 

 

 

 

 

Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσαμε να κάνουμε και με την άσκηση. Για αρχή θα μπορούσαμε να βγούμε για μισή ώρα περπάτημα/ημέρα (το οποίο αποτελεί μια πολύ καλή μορφή άσκησης για την μείωση του λίπους) και σταδιακά να αυξήσουμε την ένταση και τη συχνότητα. Είναι σημαντικό να βρούμε μια μορφή άσκησης που ταιριάζει στις ανάγκες μας και μας ευχαριστεί, καθώς πλέον υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές όπως γυμναστήρια, γήπεδα, κολυμβητήρια, σχολές χορού και πολλά άλλα ακόμα. Επιπλέον η άσκηση, εκτός από σωματική ευεξία προσφέρει και ψυχολογική, αφού κατά τη διάρκεια της εκκρίνονται οι ορμόνες ενδορφίνες, που ασκούν θετική επίδραση στη διάθεση μας.

 

 

 

 

 

 

Θα σας πρότεινα λοιπόν, αντί να ακολουθήσετε τυφλά εκείνη την «φοβερή» δίαιτα που βρήκατε στο διαδίκτυο και σας υποσχέθηκε το εξπρές χάσιμο όλου του περιττού βάρους, να δώσετε την ευκαιρία στον οργανισμό σας να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα που θα του προσφέρει μια ισορροπημένη διατροφή και άσκηση. Μπορεί να χρειαστεί να καταβάλετε λίγο μεγαλύτερη προσπάθεια, αλλά μην ξεχνάτε ότι τα αγαθά κόποις κτώνται!

 

Αθηνά Παπατσαράκη

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος

 

 

Η Αθηνά Παπατσαράκη είναι πτυχιούχος του τμήματος  Διατροφής και Διαιτολογίας του Ανώτατου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κρήτης. Στην πτυχιακή της διατριβή ασχολήθηκε με την εκτίμηση θρέψης ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα και τη συμμόρφωση τους με τη μεσογειακή διατροφή, συνεργαζόμενη με το Γενικό Νοσοκομείο Αττικής ΚΑΤ. Tα πρώτα της επαγγελματικά βήματα ήταν στο Αρεταίειο Νοσοκομείο Αθηνών, παρακολουθώντας περιστατικά παχυσαρκίας, καρκινοπαθών, διαβήτη, εγκυμοσύνης και άλλων ειδικών ομάδων. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

[email protected] / insta: athina.pap92

 

 

 

 

12 Σχόλια
  1. Πολύ ωραίο και επίκαιρο post! (διαχρονικό μάλλον!)
    χχ

  2. @SOFIA MARGA Οι μεγάλες αλήθειες της ζωής…. 😉

  3. Θα συμφωνήσω απόλυτα στο να βρούμε μια άσκηση που μας ευχαριστεί!! Έτσι θα κανουμε κάτι που μας προσφέρει χαρά και δεν πρόκειται να το εγκαταλείψουμε και μακροπρόθεσμα θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα!

  4. @SofiaT γι΄αυτο κι εγω ξαναγύρισα στη γιόγκα. Και γιατι χρειαζόμουν περισσότερο ενδυνάμωση, αλλα και γιατί μπορεί να μην έχει τα άμεσα αποτελέσματα του αερόβιου αλλά την αγαπώ!

  5. Συμφωνώ απόλυτα με όσα διάβασα!! Και επίσης πιστεύω ότι στο σωματοτυπο του καθενός παίζει μέγιστο ρόλο η κληρονομικοτητα..

  6. Καλημερα Οντως αυτα που αναφερονται ειναι πιο εφικτα απο τις διαιτες Θελει υπομονη και ελπιζω και εγω να την εχω για να τα καταφερω

  7. Αυτή τη συζήτηση είχαμε πριν λίγο στο τλφ με μια φίλη…

  8. Ενώ είναι τόσο απλό ωστόσο ποτέ δεν τηρώ το πρόγραμμα που βάζω.Θα προσπαθήσω αυτή τη φορά περισσότερο.
    Μουτςς

  9. Ήδη έχω ξεκινήσει μια αλλαγή προς το καλύτερο και πέρα από το σώμα μου άρχισε να αλλάζει παρά πολύ και η ψυχολογία μου!!! 💚❤💙💛 Άρχισα να έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση και αυτό βγαίνει προς τα έξω!!! 💚❤ summer is coming!

  10. Πολύ ωραίο άρθρο!Γυμναστική και διατροφή με μικρές παρασπονδίες γιατί θεωρώ ότι αν στερούμαστε για πολύ καιρό,μετά ξαναπαίρνουμε τα κιλά.

  11. το παν είναι να μην στερούμαστε @MARIANNA, αλλα να υπάρχει ένα μέτρο. Δεν χρειάζεται άγχος και πανικός, μόνο λίγη υπομονή. Αν προσέξουμε λίγο τη διατροφή μας και βάλουμε την άσκηση στη ζωή μας όλα τα άλλα θα έρθουν απο μόνα τους. @SOFIAT πραγματικά ο πιο σίγουρος τρόπος να πετύχουμε τους στόχους μας, είναι αυτο αφορά την άσκηση είτε οποιοδήποτε άλλο τομέα στη ζωή μας, είναι να μας αρέσει αυτο που κάνουμε, όπως λέει και η @STELLA.

  12. Πολύ ωραίο άρθρο συμφωνώ με όλα και τα βρίσκω πολύ σωστά. Να συνεχίσεις να γράφεις και να μας ενημερώνεις συγχαρητήρια.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.