Vegetarian Διατροφή: Do’s and Don’ts.

 

 

 

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι το πιο σωστό είναι να κάνουμε αυτό ακριβώς που μας ευχαριστεί, αφού το ζητούμενο είναι η διατροφή μας να μας προσφέρει υγεία και ζωτικότητα και όχι να ακολουθούμε αυτό που επιτάσσει η «μόδα».

 

 

Ακολουθούν 5 top λόγοι για να μην γίνετε χορτοφάγοι:

 

 

 

  • Δεν γινόμαστε χορτοφάγοι γιατί το επιτάσσει η μόδα.
  • Δεν γινόμαστε χορτοφάγοι για να αποκτήσουμε το σώμα των μοντέλων στις διαφημίσεις των περιοδικών και των εικόνων στα social media.
  • Δεν γινόμαστε χορτοφάγοι γιατί γραφτήκαμε στο μάθημα της γιόγκα.
  • Δεν γινόμαστε χορτοφάγοι για να παρελάσουμε και να διαμαρτυρηθούμε ενάντια σε όσους επιλέγουν να τρώνε κρέας και ζωικά προϊόντα.
  • Δεν γινόμαστε χορτοφάγοι για να τραβήξουμε το ενδιαφέρον του άλλου.

 

 

Κάθε τόσο, μια διαφορετική θεωρία κάνει την εμφάνισή της σχετικά με τι είδους τροφή πρέπει να τρώμε και εμφανίζεται μια πλειάδα ανθρώπων που την ακολουθούν «ευλαβικά». Τελευταία αναπτύσσονται με γοργούς ρυθμούς τα κινήματα της χορτοφαγίας, της vegan φιλοσοφίας, της αποτοξίνωσης, της αλκαλικής δίαιτας και έπεται συνέχεια.

 

Πολλές φορές με ρωτάνε άνθρωποι που τυχαίνει να παρατηρούν τι επιλογές κάνω στις τροφές μου, αν είμαι χορτοφάγος. Τους απαντάω όχι. Απλά μου ταιριάζει το 60 με 70 % της διατροφής μου να αποτελείται από λαχανικά και φρούτα. Συνήθως με κοιτάνε με έκπληξη που δεν βάζω τίτλους σε αυτό που απλά προτιμώ.

 

 

 

 

Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε το φαγητό μας ένα είδος «θρησκείας» γιατί αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε άλλους είδους προβλήματα. Το ζητούμενο δεν είναι τι πιστεύω εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος για το τι είναι σωστό να τρώμε. Το ζητούμενο είναι να επιλέξουμε το σωστό «καύσιμο» για τον οργανισμό μας γιατί ουσιαστικά περί αυτού πρόκειται. Μεταφορικά θα λέγαμε ότι είναι σαν τη βενζίνη  που βάζουμε στο αυτοκίνητό μας για να κινηθεί. Όταν θέλουμε η μηχανή του αυτοκινήτου μας να έχει την καλύτερη δυνατή απόδοση και να μην χαλάσει, τι κάνουμε; Επιλέγουμε την καλύτερη ποιότητα καυσίμου. Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο,  όταν πρόκειται να τροφοδοτήσουμε τον οργανισμό μας.

 

 

 

Το να τρώμε σωστά είναι σημαντικός παράγοντας για την υγεία. Εάν μας ενδιαφέρει η ευημερία η δική μας και των παιδιών μας, το συνολικό μας  “wellbeing”, πρώτα απ’ όλα ας εξασφαλίσουμε ότι αυτό που τρώμε είναι φρέσκο.

 

 

Δυστυχώς ο μέσος Ευρωπαίος και Αμερικανός, τρώει επεξεργασμένη τροφή φτιαγμένη στην καλύτερη περίπτωση την προηγούμενη μέρα ή στην χειρότερη πριν 2-3 μήνες. Και πριν προλάβετε να πείτε ότι δεν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία, σκεφτείτε πόσες φορές έχετε παραγγείλει στο γραφείο έτοιμο γεύμα, πόσες φορές, έχετε αγοράσει από το σούπερ μάρκετ προ-μαγειρεμένο φαγητό ή διάφορες επεξεργασμένες τροφές, πόσες φορές έχετε μαγειρέψει το προηγούμενο βράδυ για την επόμενη μέρα ή τις επόμενες μέρες, πόσες φορές έχετε φάει έξω φαγητό μαγειρεμένο, μην ξέροντας βέβαια από πότε έχει μαγειρευτεί.

 

 

Στην κουλτούρα των γιόγκι το μαγειρεμένο φαγητό καταναλώνεται μέσα στην πρώτη 1.30 ώρα αφού βγει από το φούρνο ή την κατσαρόλα. Εάν ξεπεραστεί αυτό το χρονικό όριο τότε προκαλεί στο σώμα αδράνεια.  Αυτό συνεπάγεται μείωση του δυναμισμού. Υπάρχει επίσης μια σύνδεση μεταξύ του είδους του φαγητού που καταναλώνουμε και τις ώρες ύπνου που χρειαζόμαστε. Μπορεί οι γιατροί να συστήνουν 8 ώρες ύπνου, αλλά κάποιοι που χρησιμοποιούν τα σωστά καύσιμα (τροφές) ίσως τελικά να μην χρειάζεται να κοιμούνται το 1/3 της ζωής τους.

 

 

 

 

Το σώμα χρειάζεται ξεκούραση, όχι απαραίτητα 8 ώρες ύπνου. Ένας παράγοντας που καθορίζει πόσες ώρες ύπνου είναι αναγκαίες για ένα σώμα, είναι η καύσιμη ύλη, δηλαδή η τροφή του.  Εάν βάλουμε το λάθος καύσιμο στο σύστημα, θα χρειαστεί πολύ ύπνο για να επαναφέρει την σωστή λειτουργία, να διορθώσει τις εκάστοτε βλάβες και να επαναλειτουργήσει σε ακμαίο βαθμό. Εάν τρώμε φαγητό που η ποιότητα του προκαλεί αδράνεια στο σώμα, πώς μετά θέλουμε να είμαστε δραστήριοι; Αντίστοιχα όταν καταναλώνουμε βαριές τροφές, πώς μετά θέλουμε να νιώθουμε ανάλαφροι; Πόσες φορές έχετε παρατηρήσει ότι πέφτετε σε λήθαργο μετά από ένα εορταστικό γεύμα; Μπορείτε να θυμηθείτε πώς νιώθατε μετά το “λουκούλλειο” γεύμα του Πάσχα;

 

 

Φάτε αυτό που απέχει περισσότερο από εσάς, δηλαδή από τον γενετικό σας κώδικα.

 

Eίναι ενδιαφέρον ότι  στην κουλτούρα των γιόγκι, εδώ και 10 χιλιάδες χρόνια επικρατεί η άποψη  ότι όσο καταναλώνουμε τροφές με σύνθετο γενετικό κώδικα, το σύστημα μας, με τον έναν ή άλλον τρόπο, θα εμφανίσει προβλήματα. Αντίθετα συστήνουν να τρώμε όποια τροφή απέχει περισσότερο από τον γενετικό μας κώδικα. Υπό αυτήν την σκοπιά, τα λαχανικά, τα φρούτα και όλο το φυτικό βασίλειο ανταποκρίνονται σε αυτή την σύσταση. Δηλαδή η χορτοφαγία είναι η κατάλληλη διατροφή. Για όσους δεν είναι χορτοφάγοι, συμβουλεύουν την κατανάλωση ψαριού, γιατί τα ψάρια απέχουν πιο πολύ  από τον ανθρώπινο οργανισμό όσο αφορά τον γενετικό τους κώδικα σε σχέση με τα υπόλοιπα ζώα.  Υπάρχει μια σχετική μνήμη, νοημοσύνη και γενετικός κώδικας στο σώμα μας, που καθορίζει σε τι μετατρέπεται το φαγητό που τρώμε. Ενώ τα τα ζώα και ο κάθε ζωντανός οργανισμός ξέρει τι πρέπει να φάει ο άνθρωπος φαίνεται να μη το γνωρίζει γιατί πολλές φορές ακολουθεί όποια πληροφορία κάποιος άλλος του δίνει και όχι την εμπειρία που του προσφέρει η ίδια του η ζωή.

 

Εν κατακλείδι, δεν χρειάζεται ούτε να υπερβάλουμε ούτε να προσδίδουμε στη διατροφή μας διαστάσεις «θρησκευτικές». Είναι απόλυτα λογικό ότι όταν υπάρχει θέμα επιβίωσης, θα φάμε ότι είναι διαθέσιμο.

 

Αλλά όταν έχουμε λύσει το θέμα της επιβίωσης και έχουμε επιλογές, τότε πρέπει να τρώμε με νοημοσύνη και συνείδηση, ότι είναι καλύτερο για τον οργανισμό μας. Το ιδανικό φαγητό είναι αυτό που μας αφήνει σε εγρήγορση, ενεργητικούς και δραστήριους. Οπότε, δεν έχουμε παρά να πειραματιστούμε. Τη μια μέρα ας φάμε μόνο φρούτα. Την επόμενη ας δοκιμάσουμε να φάμε μόνο ωμά λαχανικά. Στη συνέχεια ας πειραματιστούμε με τα μαγειρεμένα λαχανικά, το ψάρι, τα πουλερικά και το κρέας.

 

 

 

 

 

Ας τα δοκιμάσουμε όλα και  ας πορευτούμε με το είδος του φαγητού που εμείς οι  ίδιοι διαπιστώνουμε ότι βοηθά στην ετοιμότητα αλλά και την ενέργειά μας και θα είμαστε  υγιείς.

 

 

Άλκηστη Παλίδου.

Διαιτολόγος- Σύμβουλος διατροφής

 

 

Η Άλκηστη Παλίδου πήρε το πρώτο πτυχίο Διαιτολογίας-Διατροφής από το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λούβαιν στις Βρυξέλλες. Eιδικεύτηκε στην Διατροφή και Δημόσια υγεία όπου απέκτησε και τον αντίστοιχο Μεταπτυχιακό Τίτλο (Ms) από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος του Συλλόγου Διαιτολόγων των Βρυξελλών.  Παρακολουθεί και εξετάζει τα σύγχρονα διατροφικά ρεύματα (Vegan, Ωμοφαγία, Palaio, Ιπποκράτειος- Διατροφή, Σούπερ-Τροφές).

 

Το μότο της είναι ΔΙΑΤΡΟΦΗ αναγραμματισμός της λέξης ΑΦΡΟΔΙΤΗ.

 

 

 

22 Σχόλια
  1. Πολύ μου άρεσε το ποστ της κας Παλίδου! Βλέπει τα πράγματα με μία ψύχραιμη ματιά κι αυτό μου αρέσει. Το γεγονός, ότι προσεγγίζει δε και την γιόγκικη φιλοσοφία, το κάνει καθόλου τετριμένο.

  2. Πάντως οφείλω να ομολογήσω ότι το να βάζεις 1/2 ώρα στην άκρη το πρωί, μια ώρα στην άκρη το μεσημέρι και μια ώρα στην άκρη το βράδυ και να μαγειρεύεις πάντα της ώρας φαγητό, είναι από δύσκολο έως ακατόρθωτο για μένα που είμαι εργαζόμενη. Μπράβο σε αυτές που το καταφέρνουν!

  3. @Julia και για μένα το ίδιο! Μαγειρεύω για να φάμε δυο μέρες, προσπαθωντας με 2 μαγειρευτά να βάλω σχεδόν την εβδομάδα. Ακατόρθωτο και για μένα. Αλλα είναι σημαντικό να ξέρουμε τι ισχύει.

  4. @Stella: Εχεις δίκιο. Η αλήθεια είναι ότι τώρα θα το έχω πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου και όσο μπορώ, θα το προσπαθώ..

  5. Πολύ ενδιαφέροντα όλα τα παραπάνω πράγματι, αλλά τι γίνεται με όσους από εμάς έχουμε έλλειψη σιδήρου; Ok, καλές οι φακές, αλλά οι γιατροί συστήνουν μόνο κόκκινο κρέας σε αυτή την περίπτωση.

  6. @Eleytheria εγω πάντως ξέρω απο γιατρό της οικογένειας μας που εμπιστεύομαι απόλυτα, ότι η ζωική πρωτείνη δεν αντικαθίσταται (κι αςπεσουν όλοι οι χορτοφάγοι της γης να με φάνε…)

  7. Διάβασα με προσοχή το άρθρο και το βρήκα πολύ ενδιαφέρον, όχι ότι μπορώ βέβαια να τηρω με ακρίβεια τις συμβουλές.. Το βασικό της καθημερινής μου διατροφής είναι ότι δεν τηγανίζω ποτέ,από εκεί και έπειτα τρώμε κυρίως όσπρια, λαμπερά και κιμά (μπιφτεκια,κιμά ρολό κλπ)..Στέλλα μου συμφωνώ απόλυτα, επειδή πάσχω από σιδηροπενια γιατί δεν μου αρέσει καθόλου το κρέας, ο γιατρός μου μου είπε ότι όσο φακη και σπανάκι να φάω ( που είναι στο μενού μου κάθε εβδομάδα) δεν αντικαθιστουν τη ζωικη πρωτεινη και το σίδηρο που μπορεί να μου δώσει μόνο το κόκκινο κρέας (μοσχάρι)

  8. Λαδερα εννοούσα πιο πάνω, αλλά το smartphone γράφει ότι του φανεί του λολοστεφανη

  9. @Maryl: Χχαχαχαχαχαχα!! Το κατάλαβα ότι λαδερά, ήθελες να γράψεις, αλλά δεν πειράζει αγάπη μου, έτσι είμαστε εμείς. Κάνουμε “λαμπερά” λαθάκια! Στο μεταξύ και εγω τον αγαπώ τον λολοστεφανή!!

  10. Όταν ο οργανισμός έχει έλλειψη σιδήρου αυξάνει την αποροφητικότητα του σε αυτό, είτε προέρχεται απο ζωικές είτε από φυτικές πηγές. Για την αύξηση της αποροφητικότητας του φυτικού σιδήρου συστήνεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C. Π.χ Φακές με μαϊντανό και πιπεριές (ο Μαϊντανός και οι πιπεριές είναι εξαιρετικές πηγές Βιταμίνης C). Ο οργανισμός δεν έχει τυχαία μικρή αποροφητικότητα στο σίδηρο, είναι γιατί ο σίδηρος είναι οξειδωτικός δηλαδή ευνοεί το οξειδωτικό στρές του οργανισμού. Επίσης ο ζωικός σίδηρος έχει συσχετιστεί σε έρευνες με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου.
    Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης αναιμίας και προβλήματα χαμηλού σιδήρου δεν είναι τόσο η διατροφή με κόκκινο κρέας όσο η σωματική δραστηριότητα-άσκηση και η μείωση του επιπλέον σωματικού βάρους όταν αυτό υπάρχει. Η Ελληνική Μεσογειακή διατροφή όπως αυτή εφαρμοζόταν εως το 1950, όπου η παρουσία του κρέατος στην διατροφή δεν ξεπερνούσε τις 1 με 2 φορές το μήνα, δεν έχει κατηγορηθεί στο να συσχετίζεται με διατροφικές ελλείψεις όπως π.χ. αυτής του σιδήρου.

  11. Εξαιρετικά ενδιαφέρον άρθρο, με πληροφορίες που δεν έχει τύχει μέχρι σήμερα να συναντήσω αλλού. Ας μου επιτραπεί να καταθέσω προσωπική μαρτυρία. Λόγω δουλειάς και πιεστικών ωραρίων το μαγείρεμα είχε γίνει για μένα αγγαρεία, οπότε μαγείρευα το ίδιο φαγητό για 2 (μπορεί και τρεις) μέρες. Συν του πόσες φορές παραγγέλναμε από έξω για εξοικονόμηση χρόνου (αλλά όχι χρημάτων). Αποτέλεσμα; Παραπανίσια κιλά, κακή διάθεση, μαζεμένα προβλήματα υγείας. Έχει εδώ και κάποιους μήνες (από τέλη Ιουνίου περίπου) που έκανα ό,τι εξέταση υπήρχε (με απογοητευτικά αποτελέσματα), οπότε με καθοδήγηση του γιατρού μου ακολούθησα συγκεκριμένα πρόγραμμα διατροφής. Μείον αρκετά κιλά, αλλά το κυριότερο για ΠΡΩΤΗ φορά στη ζωή μου εξετάσεις εντός φυσιολογικών ορίων. Επίσης, να προσθέσω ότι φέτος το χειμώνα δεν αρρώστησα καθόλου, ούτε βηχαλάκι – και, πιστέψτε με, βρέθηκα σε χώρους με πολυκοσμία και ήρθα σε επαφή με άρρωστα άτομα. Η διατροφή μου δεν περιλαμβάνει τίποτα επεξεργασμένο, όλα είναι μαγειρευτά και σε καθημερινή βάση, πολλά λαχανικά και φρούτα (που τα απέφευγα όπως ο διάολος το λιβάνι) και με λογική όσπρια – λαδερό (λαμπερό σαν της Maryl) – δύο φορές ψάρι – κοτόπουλο – κρέας. Α, και πολύ αυγό, το οποίο το έχω σιχαθεί, να είμαι ειλικρινής. Μου λείπει λίγο το σαβουροφάι, αλλά εφόσον μιλάμε για θέμα υγείας, το κάνω στην άκρη.
    Υ.Γ. Πάλι κατεβατό έγραψα, συγγνώμη, είμαι πολυλογού.
    Υ.Γ. Διαφωνώ οριζοντίως και καθέτως με τη χορτοφαγία λόγω μόδας. Όλα με μέτρο. Το δοκίμασα στην εφηβεία μου για τρεις μήνες, κατέληξα στο νοσοκομείο λόγω σιδηροπενίας και για “τιμωρία” η μαμά μου με τάιζε τρεις φορές την εβδομάδα μοσχάρι. Δε θέλω πλέον να το βλέπω ούτε ζωγραφιστό.

  12. @Sheena: Έμεινα άφωνη με όσα έγραψες. Ευχαριστούμε πολύ για αυτή την κατάθεση τις προσωπικής σου εμπειρίας αγαπημένη!😘

  13. Πάρα πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Εξαιρετικές πληροφορίες. Εννοείται ότι ο καθένας από εμάς κρίνει και προσαρμόζεται… Το καθημερινό μαγείρεμα και μάλιστα μιάμιση ώρα πριν το φαγητό είναι αδύνατο, όμως, όπως είπε και η Τζούλια, θα προσπαθήσω να το έχω στο νου μου. Κι εγώ γύρω στα 10, δεν ήθελα καθόλου κρέας. Ο παιδίατρός μου δεν επέτρεψε στη μαμά μου να μου διακόψει τα ζωικά. Ωστόσο, πάντα η πρώτη μου επιλογή είναι λαχανικά, όσπρια κλπ. Μάλιστα σε εξέταση μεταβολισμού επιβεβαιώθηκε αυτό που ο οργανισμός μου μου έλεγε με κάθε τρόπο. Μεταβολίζω τις ζωικές τροφές πολύ πιο δύσκολα από τις υπόλοιπες.

  14. Παν μέτρον άριστον!!! 💜❤💙Όλα χρειάζονται στην καθημερινότητα μας με μέτρο και σύνεση… Εγώ ακολουθώ το “προγραμμα” της θρησκείας μας και έτσι τα βάζω όλα στο μενού. Τετάρτη και Παρασκευή τρώω όσπρια και μια μέρα την εβδομάδα τρώω εξω, όμως προσπαθω να τρώω φιλέτο κοτόπουλο με σαλάτα κτλπ. Κυριακή συνήθως τρώω ψάρι… Παντως εξαιρετικο άρθρο… μπράβο! 💜💛💚❤💙

  15. Παρά πολυ ενδιαφέρον αθρο!!! Εξαιρετικές πληροφορίες.Οπως και τα σχόλια των bbgirls!!
    Εχω σαν αρχή μου και εγώ την μεσογειακή διατροφή,και προσπαθώ να περιορίσω το κόκκινο κρέας.
    Μαγειρεύω καθημερινά τώρα που δεν εργάζομαι και έτσι εχω αυτη την επιλογή να κανω και δυο φαγητά την ημέρα άλλο το μεσημέρι άλλο το βράδυ.Εχω διαβάσει οτι αν τρως πρωτεΐνη το βράδυ οπως κοτόπουλο κ.λ.π
    και οχι υδατάνθρακες βοηθάει να γίνονται σωστές καύσεις και να μην πέρνεις κιλά.
    Τελικά βλέπω οτι ισχύει το ρητό «είμαστε οτι τρώμε»

  16. Φανταστικες πληροφορίες σχετικά με την αναιμία και το σίδηρο. Αγνοούσα κάποια από αυτά που διάβασα. Με το φρέσκομαγειρεμένο φαγητό συμφωνούμε νομίζω όλες μας, αλλά είναι σχεδόν ανέφικτο με τις ασχολίες μας.

  17. Πολύ σημαντικά βίλα αυτά!Η γνώμη μου είναι να μην κάνουμε κατάχρηση κάποιων τροφών,παν μέτρον άριστον.Παντως, πρέπει να αποφεύγουμε όσο μπορούμε τις επεξεργασμένες τροφές.Αυτες φορτώνουν τον οργανισμό μας με κιλά, χοληστερίνη, ζάχαρο.

  18. Απο τα ποστ που αγαπω. Απο τις απαντησεις μαθαινεις περισσοτερα

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.