Έλαιο Τζοτζόμπα: Ένα μπουκάλι, δεκάδες χρήσεις στην ομορφιά!

 

 

Είναι κάποια φυσικά προϊόντα στην αρωματοθεραπεία που δικαίως φέρουν τον χαρακτηρισμό «μαγικά». Οι δράσεις τους, οι ιδιότητες τους και η πληθώρα χρήσεων, τα καθιστούν προϊόντα passe-partout.

 

Είναι αυτά τα σωτήρια προϊόντα που τα κάνουν όλα! Ένα τέτοιο προϊόν είναι το αιθέριο έλαιο λεβάντας, στο οποίο έχουμε αναφερθεί πάμπολλες φορές στο www.beautyblog.gr & more.  Αν όμως με ρωτούσατε ποιο από τα φυσικά έλαια ή βάσης όπως τα ονομάζουμε (επειδή διαλύουμε σε αυτά τα αιθέρια έλαια, προκειμένου να δημιουργήσουμε μείγματα αρωματοθεραπείας) θα επέλεγα ως αναντικατάστατο και κορυφαίο, θα σας έλεγα χωρίς δισταγμό την τζοτζόμπα. Προσωπικά θεωρώ, ότι κανένα μείγμα και καμμιά συνταγή δεν είναι ολοκληρωμένη χωρίς αυτήν.

 

Το έλαιο Jojoba (Buxus Chinensis) ή χοχόμπα έχει ένα χαρακτηριστικό που δεν έχει κανένα άλλο έλαιο βάσης: Η οργανική του σύνθεση είναι πολύ κοντινή στη σύνθεση του σμήγματος (sebum) της ανθρώπινης επιδερμίδας. Στην πραγματικότητα “μιμείται” τα φυσικά κολλαγόνα του δέρματος, γι΄αυτό και απορροφάται χωρίς να λαδώνει.

 

Είναι ιδιαίτερα ενυδατικό, θρέφει και προστατεύει την επιδερμίδα, διατηρεί την υγρασία και την ελαστικότητά της, συγκρατεί την υγρασία στους ιστούς και επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2,B6 και ιδιαίτερα στην βιτ. Ε, πρωτεΐνες και μέταλλα, έχει φυσικό δείκτη προστασίας (SPF 5) και περιέχει μυριστικό οξύ, το οποίο με την αντιφλεγμονώδη του δράση επουλώνει ρυτίδες και ακμή.

 

Μια από τις κορυφαίες ιδιότητες της τζοτζόμπα είναι, ότι εξισορροπεί  την λιπαρότητα, την ξηρότητα και τα δερματικά προβλήματα.  Δεν ονομάζεται τυχαία θαυματουργή, αφού επιδρά ως ο απόλυτος ρυθμιστής του δέρματος. Εξισορροπεί τις περιοχές με ξηρότητα ενυδατώνοντας τες και ρυθμίζει τις λιπαρές μειώνοντας την έκκριση σμήγματος, το σημείο Τ, τις ξηροδερμίες.  Είναι επίσης ένα ολοκληρωμένο έλαιο σώματος για μασάζ, κυτταρίτιδα, ραγάδες, σύσφιξη, σημάδια εγκυμοσύνης. Στα μαλλιά, δίνει λάμψη, δύναμη και αντιμετωπίζει την ψαλίδα και την πιτυρίδα.

 

Ας δούμε λοιπόν όλα όσα μπορείτε να κάνετε με ένα μπουκάλι τζοτζόμπα:

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΩΠΟ

 

  • Ντεμακιγιάζ για αδιάβροχο μακιγιάζ ματιών-προσώπου.   

Είναι τέλειο για  να αφαιρέσετε κάθε ίχνος ακόμα κι από τα μάτια, αφού δεν τα ερεθίζει. Αφαιρεί εύκολα έως και τα kiss proof κραγιόν.

  • Λάδι – σέρουμ προσώπου

Μόνο του ή με την προσθήκη αιθέριων ελαίων (έστω και μερικών σταγόνων λεβάντας) και βιτ. Ε, πριν την κρέμα σας (ειδικά στα ξηρά δέρματα) ή και μόνο του για ανάπλαση, αντιγήρανση, ελαστικότητα (ενεργοποιεί τον μεταβολισμό του κολλαγόνου και της ελαστίνης), ενυδάτωση, ακμή, δερματικά προβλήματα, φλεγμονές, λιπαρότητα, ξηρότητα, ρυτίδες.

  • Λάδι – κρέμα ματιών

Μειώνει τους μαύρους κύκλους, κάνει την περιοχή φωτεινή, ελαστική χωρίς λεπτές γραμμές ή ρυτίδες στο πόδι της χήνας. Με την προσθήκη αιθέριων ελαίων όπως λεβάντα, υλάγκ υλάγκ, καρότο, σανδαλόξυλο και βιτ. Ε ή ακόμα και μόνο του, δεν χρειάζεστε κρέμα ματιών. Καλύτερα να το εφαρμόζετε κάνοντας ένα ελαφρύ μασάζ πάνω στα ζυγωματικά, χρησιμοποιώντας το πίσω και κάτω μέρος της παλάμης, με κινήσεις από μέσα προς τα έξω.

  • Lip balm ή lip scrub

Κάνει τα χείλη μαλακά, ενυδατωμένα, τα προστατεύει από το κρύο ή τη ζέστη. Με την προσθήκη ελάχιστου αλατιού Ιμαλαίων ή μαύρης ζάχαρης είναι ιδανικό για απολέπιση ώστε να έχετε τέλεια χείλια πριν φορέσετε το κόκκινο κραγιόν σας.

  • Face scrub

Ιδανικό για scrub προσώπου επίσης με την προσθήκη ελάχιστου αλατιού Ιμαλαίων ή μαύρης ζάχαρης.

Όποια μάσκα κι αν θέλετε να δημιουργήσετε, το έλαιο τζοτζόμπα είναι ιδανική και απαραίτητη προσθήκη. Είτε μέσα σε άργιλο για καθαρισμό, είτε σε συνδυασμό με αιθέρια έλαια και π.χ μέλι, αβοκάντο, μπανάνα κ.λ.π για ενυδάτωση.

 

  • Μαζί με το make up

Δυο σταγόνες έλαιο τζοτζόμπα αναμεμειγμένο με το make up σας, θα δώσει λάμψη, τέλειο άπλωμα και κάλυψη.  Δημιουργήστε με αυτόν τον τρόπο μια φυσική BB cream προσθέτοντας και λίγη από την αντηλιακή σας.

 

 

 

 

 

ΣΩΜΑ

 

 

  • Λάδι σώματος.

Με το έλαιο τζοτζόμπα έχετε πλούσια ενυδάτωση. Επανόρθωση από τον ήλιο, σύσφιξη, δράση ενάντια στην κυτταρίτιδα, τις ραγάδες, τα σημάδι του χρόνου και της εγκυμοσύνης σε στήθος και σώμα.  Ασφαλές για να το χρησιμοποιήσετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενάντια στις ραγάδες και την ξηρότητα του δέρματος.

Ιδανικό για σκασμένες φτέρνες, αγκώνες και σκληρά σημεία.

Αφαιρεί το self sun tan

Αν το απλώσετε πριν το ξύρισμα, προφυλάσσει από ερεθισμούς και κοψίματα.

 

 

  • Mani-pedi

Ιδανικό για μανικούρ και πεντικούρ είτε ρίχνοντας το μέσα στο νερό, είτε μόνο του απλώνοντας το ως θεραπευτικό λάδι. Εξαιρετικό για παρανυχίδες και ενδυνάμωση νυχιών ακόμα και ως κρέμα χεριών.

 

 

  • Body Scrub

Μπορείτε να κάνετε ένα τέλειο scrub με την προσθήκη αλατιού Ιμαλαίων ή μαύρης ζάχαρης. Αν απλά το ξεπλύνετε στο τέλος του ντους θα μείνουν όλα τα οφέλη του ελαίου στο σώμα σας, χωρίς να χρειάζεστε επιπλέον κρέμα.

 

 

 

 

ΜΑΛΛΙΑ

  • Αν το απλώσετε στις ρίζες των μαλλιών καθαρίζει από τα υπολείμματα των σαμπουάν και των προϊόντων styling, ενδυναμώνει τις ρίζες, βοηθάει στην τριχόπτωση, την ψαλίδα, την ανάπτυξη και το μάκρεμα.
  • Κάνει τα μαλλιά λαμπερά, λεία, πλούσια, ενυδατωμένα.
  • Στην παραλία είναι ένα υπέροχο αντηλιακό λάδι μαλλιών.
  • Στις άκρες μετά το λούσιμο είναι εξαιρετικό ως σέρουμ για φριζάρισμα και προστασία από το πιστολάκι.
  • Εξαιρετικό για ξηροδερμία, πιτυρίδα, λιπαρότητα, δερματικά στο τριχωτό της κεφαλής.
  • Διατηρεί το χρώμα στα βαμμένα μαλλιά.
  • Μάσκες μαλλιών

 

 

Άπειρες οι δυνατότητες για να το χρησιμοποιήσετε ως μάσκα μαλλιών. Είτε απλώνοντας το μόνο του από τις ρίζες ως τις άκρες, τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, είτε προσθέτοντας π.χ κάποια από τα εξής συστατικά:  βιτ. Ε, αιθέριο έλαιο γεράνι ή λεβάντα ή γιασεμί, ένα λιωμένο αβοκάντο, ή μπανάνα, μία κουτ. μέλι. Μπορείτε να τυλίξετε τα μαλλιά σας με μια ζεστή πετσέτα ή με πλαστική μεμβράνη και να τα αφήσετε για όσο περισσότερο μπορείτε και να λουστείτε στη συνέχεια.

 

Stella

 

 

 

 

30 Σχόλια
  1. Στα αγαπημένα το post. Απίστευτο πολυπροϊόν!!! Ευχαριστούμε Stella για άλλη μια φορά!

  2. Καλημέρα bbgirls! Καλημέρα αγαπημένη @Stella με το υπέροχο post που ανέβασες! Ή εφαρμογή μαζί με το make up + αντηλιακη, δεν υπάρχει! Ή πιο τέλεια bb!
    xx

  3. Εξαιρετικό άρθρο.
    Ζητω τα φυτικά σπιτικά καλλυντικά .
    Extra tip. Chemistry 101 τα oil serums μπινουν πάντοτε πάνω σπό κρεμες. Πάντα. Βσικές γνωσεις χημείας.
    Παω να παρ τζοτζομπα κ μποράνγκο που μου τελειωσαν
    Εφη Β.

  4. @ΕΦΗ ΒΛΑΧΟΥ: Chemistry 101 διαβάζω και βλέπω ότι εσύ bb girl, είσαι της “αμερικανικής σχολής”. Βέβαια, βέβαια πρώτο μάθημα Χημείας! Φιλιά!

  5. @Stella: Και λίγη βοήθεια παραπάνω Στέλλα μου σε μένα την κάπως άσχετη με τα natural. Που θα μου πρότινες να το προμηθευτώ;

  6. Εγω πάντως είμαι της κλασσικής σχολής και τα σερουμ τα έχω από κάτω χα χα χα!!!! 😉 Με τη χημεία άλλωστε δεν τα πήγαινα ποτέ καλά…..μια ζωή κατω απ΄τη βάση… φαίνεται εξάλλου…. 😉

  7. @Eleytheria Το έχω γραψει πολλές φορές και συγνώμη, δεν το ξαναέγραψα για να μην γίνω κουραστική, ότι όταν μιλαμε για φυσικό συστατικό μιλάμε πάντα για βιολογικό ή ψυχρής έκθλιψης και ποτε χύμα, αλλά συσκευασμένο. Εγω εμπιστεύομαι την http://www.homecosmetics.gr που εισάγει και σε πολύ καλές τιμές τα διεθνούς φήμης προιόντα της γαλλικής Aroma-zone.

  8. Απο τα πολυ αγαπημένα λαδακια μου!! @Στελλα μου τέλειες οι προτάσεις σου!!!

  9. Πάρα πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις! Πράγματι είναι “μαγικό έλαο” και θα το αγοράσω αμεσα για να το εντάξω στην περιποίηση μου.

  10. Πολυεργαλείο! Μπράβο, βρε Στέλλα, θα σου το λέω κάθε φορά! Και μέσα σε όλα μου θύμισες ότι πριν κάμποσα χρόνια είχα χρησιμοποιήσει λαδάκι για αντιηλιακό μαλλιών – κορίτσια, δοκιμάστε το, προσωπικά είχα μείνει καταευχαριστημένη!

  11. Σας ευχαριστώ όλες! Δεν θα σταματήσω να λέω, ότι τα φυσικά προιόντα δεν υπολείπονται των χημικών, σε κάποιες περιπτώσεις συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο…

  12. @Sheena: Ωραία ιδέα αγαπημενη για τα μαλλιά!

  13. …θαυματουργό το τζιτζόμπα…ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μόνο του για τους μαύρους κύκλους με χαροποιεί ιδιαίτερα.

  14. ***τζοτζόμπα ήθελα να γράψω αλλά το πληκτρολόγιο κάνει τα δικά του…κι η ιδέα για ανάμειξη με το make up, σούπερ…και το tip για το mani-pedi σίγουρα θα βρει εφαρμογή στην καθημερινότητά μου….ευχαριστούμε πολύ τη Στέλλα!!!

  15. @Celia: Ξέρω, ξέρω! Τσαντίστηκες με τη Ριρι προηγουμένως και τα πάχη της, γι αυτό σου ξέφυγε το Τζιτζόμπα!

  16. Υπέροχο και χρήσιμο άρθρο!!! ❤💙💜💚💛 Θα Το πάρω για να το χρησιμοποιήσω και γω σαν αντηλιακό γιατί πραγματικά ταλαιπωρούνται παρά πολύ τα μαλλιά μου τώρα το καλοκαίρι… Μπορώ να το βάλω σε απλικατερ μαζί με κάτι ακόμα και να το ψεκαζω στα μαλλιά μου στη θαλασσα; Αν ναι, με τι θα μπορουσα να το συνδυάσω; Η υφή του πως είναι; Παχυρεστη οπως το καστορελαιο η πιο υγρή οπως το ελαιολαδο; ❤💙💛💚 Το ξερω οτι σας εχω ζαλισει με τις ερωτήσεις αλλά ειλικρινά ψάχνω κάτι που θα σωσει τα μαλλάκια μου από τον ήλιο! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!! ❤💙💜💚💛

  17. Συμφωνώ για τις χρήσεις σε σώμα και μαλλιά, αλλά στο δικό μου λιπαρό δέρμα δεν μπορώ να πω ότι έμεινα ευχαριστημένη. Το ένοιωσα και ήταν ακόμα πιο λιπαρό.

  18. Πολύ όμορφες πληροφορίες, έχω χρησιμοποιήσει λάδι τζοτζομπα στο σώμα, όχι στο πρόσωπο και έχω μείνει πολύ ικανοποιημενη! .. @STELLA:κ εγώ το serum από κάτω το φοράω,δεν κόβεται συνήθεια χρόνων!!

  19. @ANNA K Μου κανει μεγάλη εντύπωση γιατί το λαδι τζοτζομπα χρησιμοποιείται με τεράστια επιτυχία όχι μονο στα λιπαρά δερματα αλλά και στη ρυθμιση της λιπαρότητας. Αξιζει να εξετάσουμε και άλλους παραγοντες, προιόντα ή τροπους χρησης εκεινης της εποχής, γιατί μπορεί να συμβαινει οτιδήποτε άλλο και να συσχετίστηκε με την τζοτζόμπα. Αν θελεις γραψε μου πως το χρησιμοποιουσες, σε τι ποσότητα και με ποιο τροπο και φυσικά με ποια αλλα προιοντα, γιατί πραγματικά δεν λιπαινει αλλα απορροφαται αμεσα απο το δέρμα.

  20. @NIKOL M. Δε νομιζω, ότι χρειαζεται ανάμοιξη μια χαρα θα ψεκαζεται κι απο απλικατέρ. Εξάλλου είναι καλό για τα μαλλιά σου να βάζεις αρκετη ποσότητα, είναι σαν να κανεις spa κατω απο τον ήλιο και τη θερμοτητα του. Δεν ειναι παχυρρευστο, ειναι μαλλον λεπτορευστο αρκετα λιγοτερο απο το ελαιολαδο. Ειδικα για τα μαλλια και τις διακοπες και όσα μπορουμε να χρησιμοποιησουμε. εχω γραψει στο παρελθον σχετικο ποστ. Ασε μου λιγο να το ψαξω για να σου στειλω το link.

  21. Πολυ χρησιμο αρθρο , τελειο προιον …ευχαριστουμε Στελλα για τις συμβουλες …

  22. Θα το δοκιμάσω στις ρίζες των μαλλιών,δεν ήξερα ότι κάνει και εκεί.Μπράβο Στελλίτσα μου είσαι θησαυρός.
    Μουτςς

  23. Kalimera!! Simera katafera kai diavasa to arthro!! Thisavros Stella mou katapliktiko to Jojoba!!! Den einai tyxaio pou tosa proionta mallion to exoun sti synthesi tous!

  24. Σας ευχαριστώ όλες κορίτσια! ! @Sindy Perraki Καλώς ήρθες στην παρέα μας!

  25. @JULIA, μα έχω άδικο που ”φόρτωσα” με τη RiRi;;;;
    @STELLA, το εκτιμώ που μοιράζεσαι τα μυστικά της δουλειάς σου με μας τα τρελά bb girls…ελάχιστες είναι οι επαγγελματίες που το κάνουν αυτό…
    Τέλος, να αναλύσουμε λίγο αυτό με την εφαρμογή του ορού…από κάτω ή από πάνω…εγώ είμαι της παλαιάς σχολής…αλλά θα με ενδιέφερε να μάθω τις διαφορές…

  26. @STELLA Ευχαριστώ πααααρα πολύ!!!! Φοβερό και το ποστ! Σίγουρα θα το χρησιμοποιήσω το καλοκαιράκι!!! ❤💙💜💚💛

  27. Να ρωτήσω; Έχω πολύ λιπαρό δέρμα το λάδι πως ακριβώς να το βάζω?

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.