Mid Day Διατροφή: Συνταγές που βελτιώνουν τις αποδόσεις σας!

 

 

 

12: 30 το μεσημέρι, οι περισσότεροι είμαστε στη δουλειά μας, ή σε κάποιο γραφείο, ή στο αυτοκίνητο,  για να προλάβουμε να διεκπεραιώσουμε κάποια υποχρέωση και το  τελευταίο που σκεφτόμαστε υπό αυτές τις συνθήκες είναι «τι θα φάμε».

 

Εκείνες τις στιγμές αυτό που προέχει είναι να είμαστε επιμελείς στις επαγγελματικές ή άλλες υποχρεώσεις μας πράγμα σωστό μεν για μας,  αλλά πολύ λάθος  για τον οργανισμό μας και τις αποδόσεις του.

 

Γιατί συμβαίνει αυτό;

 

Η απάντηση βρίσκεται στις παρατηρήσεις που έχουν γίνει από αρχαιοτάτων χρόνων, για  την  καλύτερη λειτουργία του οργανισμού, σύμφωνα με τις οποίες,  όταν ο ήλιος  βρίσκεται ψηλά στον ουρανό  είναι ή ώρα που πρέπει να φάμε.

Γιατί αυτή τη συγκεκριμένη  χρονική στιγμή υπάρχει περισσότερη υποστήριξη των πεπτικών λειτουργιών  του σώματος.  Είναι η καλύτερη ώρα για την κατανάλωση ενός κυρίως γεύματος  γιατί το σώμα επεξεργάζεται ακόμα και μια μεγάλη ποσότητα φαγητού σωστά.

 

Επειδή η πέψη είναι ποιο έντονη το μεσημέρι, είναι ποιο εύκολο να μετατρέψει την τροφή σε ενέργεια αντί για λίπος. Είναι η ιδανική ώρα για τον οργανισμό να επεξεργαστεί την τροφή. Είναι η ώρα που ο μεταβολισμός μας είναι στο peak  του, όπως άλλωστε και τα ραντεβού μας.  Για να σας το πω και αλλιώς:  ουσιαστικά καλούμαστε να αποφασίσουμε τι είναι ποιο σημαντικό, εμείς ή οι υποχρεώσεις μας;

 

Για να σας βγάλω από τη δύσκολη θέση της επιλογής, λέω να  σας δελεάσω με  κάποιες εύκολες αλλά ιδιαίτερα ευεργετικές συνταγές. Μια από αυτές είναι τα  muffins με σπανάκι που μπορείτε να ετοιμάσετε σπίτι σας και να τα μοιραστείτε με τους  συναδέλφους σας , ή να τα απολαύσετε μόνοι σας όταν βρίσκεστε  έξω στους δρόμους με κατεύθυνση κάποιο ραντεβού  σας. Θα σας το ανταποδώσουν με τον τρόπο τους και οι συνάδελφοι και ο οργανισμός σας. Δεν έχετε παρά να πειραματιστείτε και να μην ξεχνάτε ότι ο οργανισμός σας είναι πάνω από όλα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει με υγεία σε κάθε καθημερινή πρόκληση!

 

 

 

 

 

Muffins με σπανάκι

9 μερίδες

Υλικά

1 κ. Σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
500 γρ. σπανάκι καθαρισμένο και καλά πλυμένο
3 πράσινα κρεμμυδάκια

1 πράσινη πιπεριά μικρή λίγο καυτερή (χαλαπένιο)
1 φλιτζάνι γιαούρτι πρόβειο ή κατσικίσιο
1 κ. σούπας μαγειρική σόδα

4 κ. σούπας αλεύρι αμυγδάλου
1/4 κ. γλυκού κουρκουμάς σε σκόνη
1/4 κ. γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 φλιτζάνι φέτα κατσικίσια

1/2 φλιτζάνι ιταλικά τυριά  (romano, parmesan, mozzarella)
4 αυγά
1 κ. Σούπας βούτυρο

 

ΟΔΗΓΙΕΣ

  1. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς
  2. Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το σπανάκι με τα φρέσκα κρεμμυδάκια και την πιπεριά, για 3 λεπτά.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ, αναμείξτε το γιαούρτι με την μαγειρική σόδα.
  4. Στο μπολ αυτό με το γιαούρτι προσθέστε και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατέψτε καλά αλλά μην το παρακάνετε. Είναι σημαντικό
  5. Μοιράστε ισότιμα το μείγμα σε 9 φορμάκια αφού πρώτα τα έχετε βουτυρώσει.
  6. Ψήστε στους 180 βαθμούς Κελσίου για 20 με 22 λεπτά. Σερβίρετε.

 

 

 

 

Οι παρακάτω δυο προτάσεις συνταγών είναι επίσης ότι ποιο δελεαστικό για το γραφείο, τον οργανισμό σας και τους συναδέλφους, ειδικά αυτή την εποχή.  Είναι χορταστικές, αρωματικές, με χρώματα, εύκολες να τις ετοιμάσετε και το ποιο σημαντικό θα σας εφοδιάσουν με ένα πλήθος αντιοξειδωτικών και θρεπτικών ουσιών.

 

 

 

Σαλάτα με αβοκάντο και μάνγκο

Υλικά για  2 μερίδες

 

2 γκρέιπ φρούτ κόκκινα

1 μάνγκο ώριμο

1 αβοκάντο ώριμο

Χυμός από 2 λάιμ

Λίγο αλάτι Ιμαλαίων

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Λίγο πιπέρι καγιέν

Λίγα φύλλα δυόσμου για γαρνίρισμα ψιλοκομμένα

 

 

Οδηγίες:

Ξεφλουδίζεις 2 γκρέιπ φρούτ, τα κόβεις σε κύβους και αφαιρείς τα κουκούτσια. Κόβεις σε πολύ λεπτές φέτες τα αβοκάντο και το μάγνκο. Στη συνέχεια απλώνεις τις φέτες σε ένα πιάτο, βάζοντας εναλλάξ γκρέιπ φρουτ, μάνγκο και αβοκάντο.

Για να φτιάξεις τη σος, ανακατεύεις χυμό από 2 λάιμ,  λίγο αλάτι, πιπέρι και περιχύνεις τα φρούτα. Πρόσθεσε λίγα φύλλα δυόσμου, πιπέρι καγιέν, λάιμ και αλάτι.

 

 

 

 

 

Σαλάτα κινόας με κουρκουμά (εύκολη στην προετοιμασία, ευκολοχώνευτη.)

Υλικά για 2 μερίδες

1φλιτζάνι κινόας

2φλιτζάνια νερό

1/2κ. γλυκού κόλιανδρος σε σκόνη

1/2κ. Γλυκού κύμινο

3/4κ. Γλυκού αλάτι

1κ. Γλυκού κουρκουμάς

½ αγγούρι

2 ντομάτες ψιλοκομμένες ή 1  φλιτζάνι ντοματίνια

1/2μαρούλι ή 1 γαλλική σαλάτα

1κ. Σούπας μουστάρδα

1κ. Σούπας μέλι

1κ. Σούπας λεμόνι

4κ. Σούπας ελαιόλαδο

Οδηγίες:

Αφού ξεπλύνετε την κινόα καλά σε ένα σουρωτήρι βάζοντας της κάτω από τη βρύση, την βάζετε στην κατσαρόλα με τον κόλιανδρο, το κύμινο, το αλάτι, τον κουρκουμά και το νερό και το αφήνετε να πάρει μια πρώτη βράση. Χαμηλώνετε την φωτιά, σκεπάζεται την κατσαρόλα και αφήνετε για 10-15 λεπτά μέχρι να απορροφηθεί το νερό. Στο μεταξύ ετοιμάστε τα λαχανικά σας, πλύνετε το μαρούλι, ψιλοκόψτε το αγγούρι και την ντομάτα.

Ετοιμάστε το ντρέσινγκ αναμειγνύοντας τη μουστάρδα με το μέλι, το λεμόνι και το ελαιόλαδο. Αφήστε την κινόα να κρυώσει και έπειτα την αναμειγνύεται με τα υπόλοιπα υλικά της σαλάτας. Προσθέτετε το ντρέσινγκ και σερβίρετε.

Άλκηστη Παλίδου.

Διαιτολόγος- Σύμβουλος διατροφής

 

 

 

 

Η Άλκηστη Παλίδου πήρε το πρώτο πτυχίο Διαιτολογίας-Διατροφής από το Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λούβαιν στις Βρυξέλλες. Eιδικεύτηκε στην Διατροφή και Δημόσια υγεία όπου απέκτησε και τον αντίστοιχο Μεταπτυχιακό Τίτλο (Ms) από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μέλος του Συλλόγου Διαιτολόγων των Βρυξελλών.  Παρακολουθεί και εξετάζει τα σύγχρονα διατροφικά ρεύματα (Vegan, Ωμοφαγία, Palaio, Ιπποκράτειος- Διατροφή, Σούπερ-Τροφές).

 

Το μότο της είναι ΔΙΑΤΡΟΦΗ αναγραμματισμός της λέξης ΑΦΡΟΔΙΤΗ.

 

 

 

5 Σχόλια
  1. Καλός & εναλλακτικός τρόπος για να εμπλουτισουμε τη διατροφή μας σε πραγματικά σωστή βάση! Μπον απετιτ!
    Ευχαριστουμε πολύ!
    χχ

  2. Υπέροχη η σαλάτα κινοας!!Θα την φτιάξω σίγουρα!!

  3. Κι εμένα η σαλάτα κινοας μου άρεσε, η κινοα άλλωστε είναι ενταγμενη τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα στη διατροφή μου..πολύ ωραίες,υγιεινες και γευστικές προτάσεις

  4. Η σαλάτα με το αβοκάντο και το μάνγκο φαίνεται σούπερ!
    Μουτςς

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.