Κουρκουμάς: Φυσικές συνταγές για γερά, λαμπερά μαλλιά. (βρες και κέρδισε!)

 

 

 

Αναφερθήκαμε σε προηγούμενο ποστ στα ευεργετικά οφέλη του κουρκουμά (turmeric) που αφορούν στη διατροφή και στην άρτια λειτουργία του οργανισμού μας, όταν τον καταναλώνουμε σε συχνή βάση.

 

Αυτό το θεραπευτικό δώρο της φύσης βοηθάει καταλυτικά στην αποτοξίνωση του οργανισμού, στην τόνωση της ενέργειας σε στρεσογόνες περιόδους και στην προφύλαξη ή βελτίωση της υγείας και του ανοσοποιητικού μας συστήματος.  Ωστόσο, οι πολλαπλές δράσεις και τα οφέλη της «χρυσής σκόνης» δεν σταματούν εδώ, αλλά επεκτείνονται και στην ομορφιά μας, με αξιοσημείωτα αποτελέσματα.  Οι πολύτιμες βιταμίνες και τα ενεργά συστατικά του κουρκουμά βοηθούν να έχουμε όμορφα, γερά, πλούσια μαλλιά, χωρίς πιτυρίδα, ξηροδερμία, τριχόπτωση και δερματικά προβλήματα.

 

Στην Ινδία που θεωρείται ιερή τροφή, ένα γαμήλιο έθιμο που διατηρείται εδώ και χιλιάδες χρόνια είναι η μάσκα κουρκουμά, μια απαραίτητη φροντίδα ομορφιάς και προετοιμασίας πριν το γάμο για τη νύφη αλλά και τον γαμπρό, προκειμένου να έχουν και οι δυο όμορφα λαμπερά μαλλιά και δέρμα.

 

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΤΥΡΙΔΑ, ΤΗΝ ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ & ΤΗΝ ΤΡΙΧΟΠΤΩΣΗ

 

Οι αντιβακτηριδιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές και αντισηπτικές ιδιότητες του κουρκουμά έχουν εξαιρετική δράση στην αντιμετώπιση της πιτυρίδας. Καθαρίζουν, αποτοξινώνουν φυσικά το τριχωτό της κεφαλής και αυξάνουν την κυκλοφορία του αίματος, έτσι ώστε κάνοντας ένα απαλό μασάζ με μάσκα κουρκουμά σε τακτά χρονικά διαστήματα, να αντιμετωπίζονται τόσο η ξηροδερμία, όσο και η πιτυρίδα και η τριχόπτωση.  Ειδικά στις συνήθεις περιπτώσεις που η τριχόπτωση οφείλεται σε τροφικές διαταραχές, διατροφή ή δίαιτα φτωχή σε βιταμίνες, στρες, κληρονομικότητα ή ασθένεια, ακόμα και σε περιπτώσεις αρχικής αλωπεκίας, τότε η ενίσχυση της διατροφής με κουρκουμά παράλληλα με τη χρήση του ως καλλυντική μάσκα, μπορεί να δώσει πολύ καλά αποτελέσματα.  Ωστόσο, ακόμα και χρησιμοποιώντας τον προληπτικά, προκειμένου να διατηρήσουμε όμορφα, πλούσια, λαμπερά, δυνατά μαλλιά, η μάσκα με κουρκουμά είναι ένα πλήρες και αποτελεσματικό φυσικό καλλυντικό.

 

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΣΚΑ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ

Το περίφημο “χρυσό γάλα”  δεν είναι θησαυρός μόνο για τον οργανισμό, αλλά και για την υγεία και την ομορφιά των μαλλιών μας. Κάνετε έναν πηχτό πολτό, ανάλογα και με το μέγεθος και τον όγκο των μαλλιών σας, ανακατεύοντας σκόνη κουρκουμά (περίπου μία κουταλιά της σούπας) με μέλι και ελαφρά ζεστό γάλα. Κάνετε ένα απαλό μασάζ για να απλωθεί παντού και ειδικά στις ρίζες και περιμένετε για όση περισσότερη ώρα μπορείτε.  Ξεβγάλετε και λουστείτε κανονικά.

 

ΜΑΣΚΑ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΑ ΕΛΑΙΑ

Ανάλογα με την περίπτωση για την οποία θέλετε να χρησιμοποιήστε τον κουρκουμά, κάνετε έναν πηχτό πολτό ανακατεύοντας και πάλι ανάλογα με το μέγεθος και τον όγκο των μαλλιών σας,  μία κουταλιά της σούπας κουρκουμά με ελαφρά ζεσταμένο σε μπεν μαρί, φυτικό έλαιο ως εξής:

καστορέλαιο για τριχόπτωση και ενδυνάμωση

καρύδα για αναδόμηση και επανόρθωση από την έκθεση στον ήλιο

καλέντουλα, τζοτζόμπα, σησαμέλαιο για πιτυρίδα, ξηροδερμία

σησαμέλαιο, τζοτζόμπα για πρόληψη

 

 

 

 

 

ΛΟΣΙΟΝ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΑΛΛΙΩΝ

Προσθέστε σε ίσες ποσότητες σκόνη κουρκουμά, έλαιο καλέντουλας και ζεστό αφέψημα χαμομηλιού.  Το αφήνετε να μείνει και να εκχυλιστεί για μισή ώρα περίπου και το σουρώνετε σε ένα μπουκάλι. Το βάζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα στα μαλλιά σας, ως μια λοσιόν που την αφήνετε για όσο περισσότερο μπορείτε και στη συνέχεια λούζεστε. Την διατηρείτε στο ψυγείο.

 

ΞΑΝΘΑ ΜΑΛΛΙΑ ΜΕ ΚΟΥΡΚΟΥΜΑ

Θυμάστε όταν είμασταν μικρές πόσο θαυμάζαμε τις ξανθές μας φίλες; Θυμάστε που τις χαζεύαμε όταν έσκαγαν μύτη στην παραλία μ΄ένα μπουκάλι χαμομήλι στα χέρια, που το περνούσαν ξανά και ξανά για να διατηρήσουν κάτω απ΄τον ήλιο, τις φυσικές, ξανθές τους ανταύγειες; E, λοιπόν οι μαμάδες τους μάλλον δεν γνώριζαν για τον κουρκουμά, ο οποίος χάρη στην κουρκουμίνη ή κουρκούμη ή χρυσόριζα που περιέχει,  έχει τη δυνατότητα να δίνει ένα ζωηρό κίτρινο χρώμα και πολύ καλύτερα αποτελέσματα στο να τονίσει το φυσικό ξανθό ή καστανό χρώμα και τις φυσικές ανταύγειες, έτσι όπως όταν ξανοίγουν τα μαλλιά στον ήλιο.  Βέβαια όποιο κι αν είναι το φυσικό σας χρώμα, θα δώσει στα μαλλιά σας λάμψη και φωτεινότητα.  Βέβαια αν έχετε βαμμένα μαλλιά καλύτερα να το αποφύγετε, γιατί ενδέχεται να αλλοιώσει το χρώμα τους. Αν όμως έχετε μια μικρή κόρη που παραπονιέται για το χρώμα των μαλλιών της, και δεν θέλετε να την βάλετε από νωρίς στα βάσανα των βαφών ιδού η λύση…

 

 

 

 

 

Ο κουρκουμάς μπορεί να αναμειχθεί με τη χένα (στην κίτρινη για ξανθά ή ανοιχτά καστανά μαλλιά ή στην κόκκινη για χαλκοκόκκινες ανταύγειες) και να δώσει ένα φωτεινό ξανθό ή χάλκινο χρώμα.  Επιπλέον θα τα κάνει λαμπερά και ελαστικά.

 

Μπορείτε επίσης να τον αναμίξετε με σαφράν, αφέψημα χαμομηλιού και έλαιο καλέντουλας και να περνάτε το μείγμα αυτό στα μαλλιά σας, να το αφήνετε για όσο περισσότερο μπορείτε και να λούζεστε στη συνέχεια.  Το ίδιο μείγμα μπορεί επίσης να αναμειχθεί στη φυσική χένα και να την ισχυροποιήσει ως βαφή, που θα κάνει φωτεινά ξανθά ακόμα και τα γκρίζα.

 

 

Σημ. Ο κουρκουμάς ίσως αφήσει λεκέδες στα ρούχα, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή στην εφαρμογή.  Ωστόσο φεύγει εύκολα με το πλύσιμο.

 

Stella

 

 

 

 

 

 

Και μετά από αυτό το – όπως πάντα- πολύ ενδιαφέρον και ενημερωτικό post της Stella, να’μαι και εγώ!

 

Λοιπόν δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο κουρκουμάς κάνει θαύματα για τα μαλλιά μας και υπάρχει και ένα brand το οποίο έχει προιόντα που περιλαμβάνουν κουρκουμά στη σύνθεσή τους.

 

Για ποιο brand πρόκειται και πως ονομάζονται τα προιόντα;

 

Οι 2 πρώτες που θα απαντήσετε σωστά θα κερδίσετε όλη τη σειρά των προιόντων και τα αποτελέσματα θα σας τα ανακοινώσω αύριο.

 

Καλή επιτυχία!

 

 

 

31 Σχόλια
  1. Καλημέρα!! Ωραίο το μεσοβδόμαδο τεστάκι! Μήπως είναι η νέα σειρά της Kerastase, Aura Botanica?

  2. Μια εταιρεία που χρησιμοποιεί σίγουρα κουρκουμα ειναι η Kiehl’s ,εχει μια μασκα προσωπου…..
    Θα επανέλθω αν θυμηθώ κάτι άλλο …..

  3. @SofiaT: Να επανέλθεις, γιατί μιλάμε για μαλλιά και τον Σεπτέμβριο (9ος χρόνος bb) ξεκινάτε Λύκειο!!

  4. Η Jurlique με τη νέα σειρά Rose Moisture Plus

  5. Και πιο συγκεκριμένα AVEDA INVATI ειναι σειρα της εταιρείας που περιέχει κουρκουμα!!

  6. L’Oreal Professionnel η σειρά Botanea!! Είμαι σίγουρη!!

  7. Καλημέρα! Aveda Invati θα πω κι εγώ, εκεί μου έδειξε η αναζήτησή μου! 😀 Εξαιρετικός ο κουρκουμάς, αγαπώ το χρώμα του!!

  8. Μήπως η νέα σειρά μαλλιών της Apivita?? Πέρασα το μάθημα Κυρία; 🙂

  9. η AVEDA, την οποια ειδα τις προαλλες στο golden και μου αρεσε πολυ!

  10. Alaffia – Neem Turmeric Balancing Shampoo
    Αυτό βρήκα εγώ!

  11. Προφανώς…αργησα!!! Bio Green house θα έλεγα εγώ!
    χχ

  12. Γνωρίζω ότι μια μάρκα που αγαπώ και χρησιμοποιώ η Frezyderm χρησιμοποιεί τον κουρκουμα στα συστατικά κάποιων καλλυντικών της…

  13. ΤΗΣ DOVE το Repairing Ritual Shampoo with coconut oil and tumeric

  14. Γνωρίζοντας ότι είμαι αργοπορημένη, θα πω κι εγώ DOVE.
    Καλή επιτυχία σε όλους!

  15. Δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ο κουρκουμας μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στα μαλλιά ειδικά εγώ που έχω ξηροδερμια και δεν φεύγει πολύ εύκολα!! Θα πω τη Nuxe.

  16. Ωχ! Μάλλον είμαι αδιάβαστη αλλά λευκή κόλλα δεν δίνω! Όποτε θα πω L’Oréal! Στην τύχη μιας κ την βλέπω πολύ τελευταία!

  17. Είμαι σίγουρη ότι είναι Aveda αλλά άργησα μάλλον!!

  18. Λοιπόν είμαι σίγουρη ότι είναι η Aveda Invati και πολύ χαίρομαι που επιτέλους ήρθε αυτή η μάρκα και στην Ελλάδα!!

  19. Καλησπέρα bbgirls!! Τελευταία δοκίμασα τη σειρά Botanicals της L’Oreal που έχει προιόντα φυσικής προέλευσης και τις καλύτερες ευωδιές – φυσικά είναι free από όλα! Το σαμπουάν Safflower rich που συνοδεύεται από conditioner, μάσκα και μια κρέμα . Μου αρέσει και το geranium hair vinegar όπως και το άρωμα της σειράς camelina. Δεν ξέρω αν είναι αυτό που είχες στο νου σου πάντως ακόμα κι αν δεν είναι δοκιμάστε τα!

  20. Εγώ πάλι θα πω τα source essentiele από τη l’oreal professionnel.Αυτό που δεν είμαι βέβαιη είναι αν περιέχουν κουρκουμίνη ή κουμαρίνη αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια 😛
    Μουτςς

  21. Εκτός χρόνου, αλλά εντυπωσιασμένη από τις χρήσεις του κουρκουμά…

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.