Τα τελευταία χρόνια ακούω και διαβάζω όλο και περισσότερο για αλλεργίες που αναπτύσσονται σε ενήλικες, αλλά και παιδιά και για τις οποίες, η ιατρική κοινότητα και σχετικές επιστημονικές έρευνες, ενοχοποιούν τα δραστικά καθαριστικά και απολυμαντικά σπιτιού.
Για να είμαι ειλικρινής, εγώ είμαι μία από τις πρώτες «αναμάρτητες» που έκανα κατάχρηση των δραστικών καθαριστικών μέχρι που μία εναλλακτική θεραπεύτρια εντόπισε και σε μένα μία προδιάθεση αλλεργίας, ως προς αυτά τα χημικά συστατικά.
Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πάσχει από διαφόρων ειδών αλλεργίες, ενώ θεωρείται, ότι στην συντριπτική πλειοψηφία μας, όλοι θα εκδηλώσουμε μια φορά τουλάχιστον στη ζωή μας κάποιου είδους αλλεργία.
Σύμφωνα με στατιστικές, τα τελευταία τριάντα χρόνια, έχει καταγραφεί μία αύξηση των αλλεργιών στο απίστευτο ποσοστό του 50%, ενώ εκτιμάται ότι ένας στους τέσσερις Ευρωπαίους πάσχει από κάποιου είδους αλλεργία.
Τα χημικά ενοχοποιούνται για αλλεργιογόνο δράση, είτε με την επαφή είτε με την εισπνοή. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνουμε στα υδροχλωρικά οξέα αλλά και στα απορρυπαντικά γενικής καθαριότητας τα οποία περιέχουν φαινόλες που δρουν ως τεχνικά οιστρογόνα και επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα. Οι επιστήμονες συστήνουν, όταν χρησιμοποιούμε τέτοιου είδους δραστικά καθαριστικά, να έχουμε πάντα ανοικτά παράθυρα και να φοράμε γάντια ή όποιες άλλες προφυλάξεις μας είναι απαραίτητες.
Αν έχετε μπει λοιπόν στην διαδικασία ν’ αναζητάτε τρόπους για να καθαρίζετε και ν’ απολυμαίνετε τους χώρους σας, με όσο το δυνατόν πιο ήπια και οικολογικά καθαριστικά, ιδού μερικές συνταγές για να τα φτιάξετε μόνη σας. Και επειδή είναι κατανοητό ότι δύσκολα μπορούμε να βγάλουμε τα δραστικά καθαριστικά από τη μοντέρνα ζωή μας, τότε αν μη τι άλλο μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να φρεσκάρουμε το σπίτι μεταξύ των καθιερωμένων καθαρισμών με πιο δραστικά χημικά, έτσι ώστε να μειώσουμε την κατανάλωση τους.
ΛΕΥΚΟ ΞΥΔΙ ΤΟ ΠΑΝ-ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ
Το λευκό ξύδι είναι ένα από τα πλεόν πολυχρηστικά καθαριστικά που μπορείτε να έχετε στη διάθεση σας. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί με χίλιους δυο τρόπους και για χίλιες δυο αιτίες, για αντιβακτηριδιακό, για τη μούχλα, για λάμψη στο καθάρισμα… Το να χρησιμοποιούμε λευκό ξύδι για να καθαρίσουμε τους χώρους μας, θεωρείται το ίδιο δραστικό αν όχι και περισσότερο, από πολλά χημικά σκευάσματα. Αν το αναμίξουμε και με κάποιο μη τοξικό καθαριστικό συστατικό, όπως είναι η μαγειρική σόδα, μπορούμε να δημιουργήσουμε την ιδανική καθαριστική βάση για όλες τις περιπτώσεις. Αν σε αυτήν τη βάση προσθέσουμε αιθέρια έλαια, όπως το tea tree, ο ευκάλυπτος και το λεμόνι έχουμε κι ένα πολύ ισχυρό απολυμαντικό.
ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΕΝΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ
Φτιάξτε το καθαριστικό για όλες τις επιφάνειες και όλες τις χρήσεις:
Μισό φλιτζάνι λευκό ξύδι
Δύο κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι ή tea tree ή ευκάλυπτο
Αναμίξτε σε ένα μπουκάλι με σπρέι, πρώτα το λευκό ξύδι και τα αιθέρια και τελευταία τη σόδα και ανακινήστε καλά. Στη συνέχεια γεμίστε το με νερό. Ανακατέψτε και πάλι για να αναμειχθούν όλα τα υλικά καλά. Ψεκάζετε στην επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε και σκουπίστε στη συνέχεια με ένα βαμβακερό ύφασμα ή χαρτί κουζίνας όπως πάντα.
ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑΚΙΑ
Για να καθαρίσετε τα πλακάκια της κουζίνας ή του μπάνιου.
1/2 φλιτζάνι μαγειρική σόδα
Λίγο υγρό σαπούνι Καστίλης (το κλασσικό λευκό Μασσαλίας)
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντα, tea tree ή δενδρολίβανο
Ρίξτε τη μαγειρική σόδα μέσα στο υγρό σαπούνι κι όταν το μείγμα έχει μία όψη «σα να έχει παγώσει» προσθέστε τα αιθέρια έλαια. Βάλτε μια μικρή ποσότητα σε ένα σφουγγαράκι οικιακής χρήσης, τρίψτε τα πλακάκια και ξεβγάλτε καλά στη συνέχεια. Για επιπλέον λάμψη, αντί για σφουγγαράκι τρίψτε με μία λεμονόκουπα.
ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΤΖΑΜΙΑ
1/4 φλιτζάνι λευκό ξύδι
½ κουταλιά του τσαγιού υγρό σαπούνι πιάτων
10 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι
2 φλιτζάνια νερό
Βάλτε όλα τα υλικά σε ένα μπουκάλι σπρέι και ανακινήστε καλά, ώστε να ανακατευθούν όλα τα συστατικά. Ψεκάστε στο τζάμι αφήστε το για λίγα λεπτά να δράσει και σκουπίστε με ένα βαμβακερό ύφασμα.
Καλή …φασίνα bb girls!
Stella
H γιαγιά μου λάτρευε την καθαριότητα με ξύδι!! Ευχαριστούμε για τις συμβουλές και τις αναμνήσεις..
Χρησιμοποιώ πολύ το ξύδι για τα άλατα στις μπαταρίες του μπάνιου, & στο σφουγγάρισμα κάποιες φορές, αλλά δεν με ικανοποιούσε ή μυρωδιά του.Τωρα, που έμαθα για τη μίξη με αιθέρια έλαια…θα γίνει μόνιμος βοηθός στη καθαριότητα του σπιτιού μου! Thanks!
xx
Παλιά και πολυαγαπημενη συνταγή η καθαριότητα με το ξίδι που είναι πραγματικά αστραφτερη!! Θυμάμαι τη γιαγιά μου να ψεκαζει με ξίδι τα τζάμια της και μετά να τα σκουπιζει με μια παλιά εφημερίδα και αυτά να λάμπουν, να γίνονται όντως αόρατα!! Εγώ πάντως χρησιμοποιώ τη σοδα (όχι μαγειρική) για λευκαντικο και αποσκληρυντικο πλυντηρίου και είναι άψογα τα αποτελέσματα! Και σημειωτέον αυτό το μυστικό μου το είχε πει επαγγελματίας πλυντηρας
@MARYL όταν λες όχι μαγειρική σόδα εννοείς ποια ακριβώς?
@SOFIA MARGA το λευκό ξυδι πάντως δέν έχει εντονη μυρωδιά κι εξατμίζεται εύκολα, αλλα σίγουρα, αν κανεις έναν συνδιασμό με τα αιθερια έλαια που σου αρέσουν θα είναι ακόμα καλύτερα. Αν δοκιμάσεις δενδρολίβανο και λεβάντα που έχουν πιο εντονη μυρωδιά, πιστεύω θα σε καλύψει. Και το tea tree έχει πολυ εντονη μυρωδιά μπορείς να το συνδιάσεις και με λεβάντα, αλλα βγαινει πιο “φαρμακευτική” η μυρωδιά του.
Stella καλημερα Ενω εχω ακουσει και διαβασει πολλες φορες για το ξυδι δεν το εχω χρησιμοποισει ποτε. Θα το κανω και θα δω. Οσο γιο την σοδα την χρησιμοποιω συχνα στο πλυντριο και εγω
@Στελλα η @MARYL εννοεί την σόδα πλυντηρίου (ανθρακική σόδα)ειναι ισχυρό καθαριστικο λιπών και βοηθάει πολυ στα λευκά αλλα και σε πολλές καθοριστικές χρήσεις!
Την χρησιμοποιώ και εγώ μαζι με το ξύδι .Την βρίσκεις στο σούπερ μάρκετ αλλα νομίζω και σε βιολογικα.
@Stella
Τη σοδα πλύσης εικάζω πως εννοεί.
Χρησιμοποιώ ξύδι για καθαρισμό στο σπίτι,ειδικά στα πλακάκια.Ευχαριστούμε για τις πληροφορίες
Ξύδι,λεμόνι και σόδα χρησιμοποιώ κυρίως για να καθαρίζω στην κουζίνα.Για το υπόλοιπο σπίτι ακόμα χρησιμοποιώ χημικά καθαριστικά.Είναι γνωστή η αδυναμία μου στην κίτρινη χλωρίνη Klinex άλλωστε 😛
Μουτςς
@Litsa: Και εγώ ακριβώς το ίδιο. Εθισμένη στο “συγκεκριμένο” κίτρινο label… Αλλά μη το πεις στη Srella, θα μας δείρει…:)
@Stella: συγνώμη Στέλλα μου που τώρα το είδα και ευχαριστώ πολύ τη Sofia T γιατί αυτή ακριβώς εννοούσα και από κεκτημένη ταχύτητα το ξέχασα παραπάνω.. 💜💜💜💜
@Maryl Σ΄ευχαριστώ Μαρία μου. Χρησιμη πληροφορία!
@Litsa & Julia Ναι, ενω εγω …. καθόλου εθισμένη… Είναι χώροι του σπιτιού που δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Εγω ωστόσο, έκανα κατάχρηση. Μια ζωή υπερβολική τοξότης!!!!
Αυτό το καθαριστικό για τα τζάμια εγώ το ”φτιάχνω” στο τεποζιτάκι του αυτοκινήτου για γο παρπρίζ.
@Julia:χαχαχαχαχ τη γλυτώσαμε!
Από τις πιο ισχυρές παιδικές μου αναμνήσεις είναι η μυρωδιά ξυδιου σε όλο το σπίτι τα πρωινά του Σαββάτου! “Βρε μαμά πάλι ψεκασες όλο το σπίτι με ξυδι; φτάνει πια δεν μπορώ να πάρω ανάσα ” χαχαχαχα Και να που έφτασα να κάνω και γω το ίδιο!!! 💙💜💛💚❤❤❤
Ξίδι και σόδα παντού. Και φυσικά και στις κατσαρόλες για τα κολημμένα λίπη…