Διεξάγεται και φέτος για 13η χρονιά, το Φεστιβάλ Μελιτζάzz Λεωνιδίου, από τις 4 έως τις 8 Ιουλίου, ένα φεστιβάλ που αγαπήθηκε πολύ από ντόπιους αλλά και επισκέπτες.
H Τσακωνιά αυτή η ελάχιστα γνωστή και πολυπροικισμένη γωνιά της Πελοποννήσου, που ξεκινάει από τον Τυρό και φθάνει ως το πανέμορφο Λεωνίδιο, γιορτάζει και φέτος για 13η συνεχή χρονιά, με μια πολύχρωμη γιορτή γεμάτη εκπλήξεις και ανατροπές, παράδοση αλλά και νεοτερισμούς, γεύσεις και μυρωδιές, μουσικές και ποτό.
Μια γιορτή φαντασίας και τέχνης, πολιτισμού και συνένωσης που έγινε γνωστή, όχι μόνο για τα δρώμενα, αλλά και για το πρωτότυπο, ευφάνταστο όνομα της. Είναι το φεστιβάλ Μελιτζάzz Λεωνιδίου, που αγαπήθηκε από ντόπιους κι επισκέπτες κι έχει ήδη διακριθεί και ενταχθεί στο δίκτυο των Εκλεκτών Ευρωπαϊκών Φεστιβάλ από το 2015, λαμβάνοντας το ευρωπαϊκό σήμα “EFFE Label 2015-2016”. Πέρσι το Μελιτζάzz Λεωνιδίου τιμήθηκε ακόμα, με το “EFFE Label 2017-2018, Remarkable festival” φέρνοντας στη χώρα μας μια σημαντική πολιτιστική διάκριση.
Αφορμή και οδηγός για την θέσπιση αλλά και την ονοματοδοσία, η περίφημη Π.Ο.Π. (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) τσακώνικη μελιτζάνα Λεωνιδίου. Μέσα από την αναζήτηση των ντόπιων, να προβάλλουν σε Έλληνες και ξένους επισκέπτες, ένα τόσο σημαντικό για την τοπική οικονομία αγροτικό προϊόν, αλλά και τα πλεονεκτήματα του τόπου τους, την τσακώνικη γλώσσα που άγεται στη δωρική διάλεκτο, τον τσακώνικο χορό με ρίζες στους μύθους του Απόλλωνα και του Θησέα, την τοπική παράδοση και φιλοξενία, την γαστρονομική πανδαισία, αλλά και το πανέμορφο και σπάνια τόσο καλά διατηρημένο για την Ελλάδα, φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον, ακολούθησαν έναν δρόμο προβολής και προώθησης, στα πρότυπα των ευρωπαϊκών πόλεων.
Έτσι κάθε χρόνο τον Ιούλιο, στα σοκάκια, τις πλατείες και τα μπαράκια του Λεωνιδίου, στα 200 ετών αρχοντικά και πυργόσπιτα, φιλοξενούνται ορχήστρες και καλλιτέχνες της τζαζ και όχι μόνο, πολιτιστικά δρώμενα με εκθέσεις ζωγραφικής και κινηματογραφικές προβολές, γαστρονομικές πανδαισίες και street food, τέχνη και χειροτεχνία, παιχνίδια για παιδιά, μαθήματα χορού, περιήγηση και ξεναγήσεις. Διάσπαρτες, παράλληλες εκδηλώσεις διαδραματίζονται σε κάθε γωνιά του παραδοσιακού γραφικού οικισμού του Λεωνιδίου, ενώ συναυλιακές σκηνές δρόμου στήνονται σε όλη την πόλη.
Έως σήμερα η θεματολογία του φεστιβάλ έχει φιλοξενήσει και παρουσιάσει καλλιτέχνες απ΄όλο τον κόσμο σε μουσικές του ρεμπέτικου, oriental, flamenco, σέρβικων χάλκινων, gypsy swing, jazz, βαλκανικών ήχων, κυπριακών, ταραντέλας, οπερέτας, latin, samba, tango, salsa, capoeira, maculele, fusion, funk, παραδοσιακά, χορωδίες, φιλαρμονικές, χορευτικές ομάδες και συλλόγους.
Το Μελιτζάzz είναι μια multiculture συνεύρεση πολιτισμών, στην πρωτεύουσα της Τσακωνιάς που ολοκληρώνεται με την γευστική κουλτούρα. Προσκεκλημένοι chef συνεισφέρουν στη γιορτή με γεύσεις που εμπνέονται από τη μελιτζάνα. Οι δρόμοι μετατρέπονται σε open air bar και το street food αποκτά άλλη διάσταση, με τις μυρωδιές και τις γεύσεις από την τοπική και διεθνή γαστρονομία να μπλέκονται με τις μουσικές και τους χορούς.
4-8 ΙΟΥΛΙΟΥ ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΓΙΑ ΡΕΚΟΡ ΓΚΙΝΕΣ…
Από την Τετάρτη 4 ως την Κυριακή 8 Ιουλίου, το Μελιτζάzz 2018 μας προσκαλεί να γνωρίζουμε τον «Λαβύρινθο», τον τοπικό αρχαίο τσακώνικο χορό. Χαμένος στον λαβύρινθο της ιστορίας και του μύθου, στις ερμηνείες και τις δοξασίες, ο τσακώνικος χορός εντάχθηκε το 2015 στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας, όντας ως τώρα ο μοναδικός χορός στον κατάλογο του.
Φέτος, στο Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2018, μέρος του οποίου είναι και το Μελιτζάzz, ο τσακώνικος χορός έχει έναν λόγο παραπάνω να χορευτεί. Μαζί με τους χορευτικούς συλλόγους από την Τσακωνιά, την Κυνουρία και άλλα μέρη, ο στόχος του φετινού Μελιτζάzz είναι να σχηματισθεί χορεύοντας στα σοκάκια, ο μεγαλύτερος «Λαβύρινθος» από χορευτές που έγινε ποτέ, ώστε να διεκδικήσει μία θέση στο Βιβλίο των ρεκόρ Guinness!
“Ο δικό νάμου χορέ” – “Ο δικός μας χορός”
Ο «Λαβύρινθος» είναι ένας χορός που άγεται στην αρχαιότητα. Οι λαβυρινθιακοί σχηματισμοί του αναπαριστούν τον μύθο του Θησέα στον λαβύρινθο, με επιρροές από τον αρχαίο Γέρανο ή Πυρρίχειο των πολεμιστών Σπαρτιατών, καθώς και με την ορχηστρική αναπαράσταση της μάχης του Απόλλωνα με τον πύθωνα, το φίδι της υγρασίας και της αρρώστιας. Πρόκειται για έναν πανάρχαιο λατρευτικό χορό.
Χαμένο στον λαβύρινθο των γραφικών σοκακιών, το Μελιτζάzz αναζητά τις ρίζες του τσακώνικου χορού, μελετά τους ελικοειδείς σχηματισμούς των κινήσεων των χορευτών και ερμηνεύει την αναπαράσταση της περιδίνησης του Θησέα στον λαβύρινθο.
Κι όπως λέει κι η τοπική σοφία: Η ζωή είναι ένας λαβύρινθος. Είναι η επόμενη στροφή σωστή; Το πρόβλημα δεν είναι να πάρεις τον λάθος δρόμο αλλά να παραμένεις ακίνητος στο αδιέξοδο.
Μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας, το Λεωνίδιο, μας περιμένει για να γιορτάσουμε μαζί του και με τη συμμετοχή μας συμβάλλουμε στην διεκδίκηση ενός ρεκόρ Guinness!
Stella
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ 2018 στο www.melitzazz.gr
E-mail: [email protected]
Facebook: Μελιτζάzz Melitzazz www.Facebook.com/melitzazz
Διοργάνωση: Δήμος Ν. Κυνουρίας, Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε.
Καλημέρα bbgirls! Πως μ’αρεσουν όλα αυτά τα παραδοσιακά! Μακάρι να μπορούσα να πάω! @Stella ευχαριστουμε πολύ για το υπέροχο post! 💝
xx
@SOFIA MARGA Η επιτυχία του Μελιtzazz είναι, ότι παντρεύει την ελληνική παράδοση με διεθνή κουλτούρα κι αυτό το κάνει πολύ ενδιαφέρον! Μπράβο στους διοργανωτές, αλλά και στους ντόπιους που το στηρίζουν! Πάντως Λεωνίδιο να πας όπως και να ‘χει, με ή χωρίς Μελιtzazz. Υπέροχος τόπος!
Στέλλα μου έχω παρευρεθεί στο φεστιβάλ μελιτζάνσς,και είχα περάσει καταπληκτικά, χώρια πόσο πολύ είχα φάει και πιει!!(σαν να μην υπήρχε αύριο) ! Και είχα μείνει πρώτη μου φορά σε πύργο, κάποιου οικογένειακου μας φίλου!! Το ξέρατε ότι στο Λεωνίδιο πολλοί από τους κατοίκους μένουν σε πύργους ?? Εγώ όταν πήγα εκεί το έμαθα και κατεντυπωσιαστηκα!!
Μπράβο τους και καλή τους επιτυχία!
Μουτςς
Πολύ όμορφος τόπος! Εντυπωσιακό το μέγεθος και η ποιότητα του φεστιβάλ. Μπράβο τους! Μακάρι να βρουν μιμητές που να αποζητούν την τουριστική ανάπτυξη περνώντας από το δρόμο του πολιτισμού.
@Maryl Ελα να πάμε και φέτος!
@AMALIA Η σωστή διαχείριση του τουριστικού ρεύματος σε συνδυασμό με το τουριστικό προφίλ που δημιουργεί ενας προορισμός, είναι τεράστιας σημασίας. Όπως και το να εφαρμόζει ενας τόπος την λεγόμενη “φέρουσα ικανότητα”, ώστε να φιλοξενεί μόνοι αυτούς που μπορεί ν’ αντέξει χωρίς να διαβρώνεται.. Εύχομαι να το πετύχουν γιατί έτσι και ποιοτικό τουρισμο θα έχουν και όσο αντέχει ο τόπος τους.
@Stella: ας όψεται η δουλειά… Μέχρι και το Σάββατο έχω βαρδια αυτή την εβδομάδα.. Ας ελπίσουμε για του χρόνου 😘😘😘
Πόσο όμορφο το Λεωνίδιο…έχω κάνει διακοπές εκεί δύο φορές…θα ήθελα να μπορούσα να επισκεφθώ κι εγώ το συγκεκριμένο φεστιβάλ και να δοκιμάσω το street food!!!