Βιβλίο: “ΡΕΝΑ” του Αύγουστου Κορτώ

 

 

Μια ιστορία ζωής, που ξεδιπλώνει γλαφυρά ο αγαπημένος πολλών από μας Αύγουστος Κορτώ, διαβάζεται απνευστί και ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή κοινωνικών αλλαγών, ζυμώσεων και επιβίωσης.

 

Ακροβατώντας ανάμεσα στην σκληρότητα της ιστορίας και την αγάπη για την ζωή και τον έρωτα,  αληθινή, σκληρή, αλλά και τρυφερή χωρίς να γίνεται μελό, να απολογείται ή να ζητά «συγχώρεση», η Ρένα αφηγείται τη ζωή της και παράλληλα την ζωή μιας ολόκληρης κοινωνίας, που είχε την τύχη ή την ατυχία να γαλουχηθεί σε κορυφαίες στιγμές της ελληνικής ιστορίας.

 

Ο Αύγουστος Κορτώ παίρνει «χαρτί και μολύβι» και καταγράφει την ιστορία της υπερήλικης πλέον Ρένας. Μιας γυναίκας που η πορεία της ήταν προδιαγεγραμμένη από την στιγμή της γέννησης της.

 

 

 

 

Κόρη μιας πόρνης γεννιέται στον οίκο ανοχής που είχε βρει καταφύγιο η μητέρας της και απ΄ τα 12 χρόνια της ακολουθεί τον ίδιο μονόδρομο.  Μέσα στα λασπόνερα της φτωχογειτονιάς και της ανθρώπινης δυστυχίας, η Ρένα αξιώνεται ν’ αγαπηθεί και να αγαπήσει κι αυτή η σχέση γίνεται το ισοζύγιο μιας περιπετειώδους ζωής, που κάπου στο βάθος και την ουσία της παραμένει αγνή κι ονειροπόλα.

 

Ένα βιβλίο που ρούφηξα κυριολεκτικά μέσα σε μια μέρα, τολμηρό και άφοβο, τρυφερό και σκληρό, αληθινό κι ονειροπόλο, ρεαλιστικό και απερίγραπτο.  Όπως η ζωή της Ρένας, της ηρωίδας που μόνο ο Αύγουστος Κορτώ θα μπορούσε να περιγράψει ίσως τόσο μεστά, αληθινά και γλαφυρά, σα να βρίσκεται δίπλα σου και να μιλάει μόνο σε σένα.

 

Γλώσσα προφορική με θυμοσοφία, ντόμπρα, λαϊκιά, αμόρφωτη, αλλά συναισθηματικά και εμπειρικά πάμπλουτη, άφοβη, συγκινητική, φιλοσοφημένη. Είναι η Ρένα ένα καταθλιπτικό βιβλίο; Ένα βιβλίο με χιούμορ; Η Ρένα είναι τα πάντα!  Τα έχει όλα!  Όπως η ίδια η ζωή.

 

 

“Εγώ που λες, αγόρι μου, είμαι παλιά πουτάνα. Για να καταλάβεις, έχω πάει μέχρι με τον Καρυωτάκη”.

Εκατό πατημένα η Ρένα, κι ένα πρωί φτιάχνει καφέ και κάθεται να αφηγηθεί τη ζωή της σ’ έναν νεαρό επισκέπτη, που έτυχε να δει τη φωτογραφία της σε μιαν εφημερίδα.


Γεννημένη στις αρχές του 20ού αιώνα σ’ ένα μπουρδέλο στα Χαυτεία, πόρνη κι η ίδια απ’ τα δώδεκα, η Ρένα έχει μοναδικό οδηγό της την αγάπη: την αγάπη για τον Μάρκο, που την μπάζει στο Κόμμα, για τη Ρούλα, που της φανερώνει την άλλη όψη του έρωτα, για τον Βασίλη, που μαζεύει τα συντρίμμια της ζωής της και της δίνει μια ανάσα ελπίδας πριν το βαθύ σκοτάδι.


Κι από αγκαλιά σε αγκαλιά, από πάθος σε πάθος, η Ρένα γίνεται άθελά της κομμάτι της ιστορίας – μια σαστισμένη κουκκίδα μες στο πλήθος, απ’ την απεργία των καπνεργατών στη Σαλονίκη και την αιματηρή της κατάληξη μέχρι τα Δεκεμβριανά, την εξορία στα ξερονήσια, την εξέγερση του Πολυτεχνείου.


Κι η Ρένα ανάβει κι άλλο τσιγάρο, γεμίζει πάλι το ποτήρι, κλοτσάει το κουβάρι της ιστορίας της – κι η μνήμη ζωντανεύει, γίνεται παρέα.
Μια καρδιά σαν κλείστρο μηχανής, που ο κάθε χτύπος της φωτογραφίζει αυτό που πρέπει να θυμάσαι.»

 

 

 

 

Ένα βιβλίο που όσο περιπλανιέσαι στις σελίδες του το αγαπάς και πιο πολύ και το φαντάζεσαι ήδη κινηματογραφική ταινία.  Η Ρένα είναι μια ηρωίδα που αγαπιέται απ΄την πρώτη στιγμή, όσο αντισυμβατική κι αν είναι. Είναι πάνω απ΄όλα μια ψυχή του περιθωρίου που πασχίζει να μείνει αλώβητη.

 

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

 

 

 

 

Ο Αύγουστος Κορτώ γεννήθηκε το 1979 στη Θεσσαλονίκη και ζει στα Εξάρχεια. Έχει γράψει διηγήματα, νουβέλες, μυθιστορήματα, κείμενα για το θέατρο, ένα κινηματογραφικό σενάριο και βιβλία για παιδιά. Έχει επίσης μεταφράσει έργα των Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ, Τζον Άπνταϊκ, Άννι Πρου, Κόρμακ ΜακΚάρθι, Κόλουμ ΜακΚαν, Σάρα Ουότερς, Τζον Μπάνβιλ, Γκιγιόμ Απολινέρ και ο Τζ. Ντ. Σάλιντζερ. Αρθρογραφεί τακτικά, περνάει απολαυστικές εργατοώρες στο Facebook, παρουσιάζει σαββατιάτικη εκπομπή με αλλοπρόσαλλες μουσικές στον Amagi Radio και είναι λάτρης των αμερικάνικων τηλεοπτικών σειρών

 

Εκδόσεις Πατάκης – Μάιος 2017

Αριθμός σελίδων 224

 

 

Stella

 

 

 

5 Σχόλια
  1. Θα το διαβάσω οπωσδήποτε, με γοητευουν τέτοια έργα και το καλοκαίρι που είμαι πιο “χαλαρά” διαβάζω πολύ..; Ευχαριστούμε Στέλλα για την πρόταση αυτή!

  2. Πολύ ενδιαφέρον! Ευχαριστούμε για την όμορφη πρόταση!
    χχ

  3. Είναι μέσα στη λίστα των βιβλίων που θέλω να διαβάσω το καλοκαίρι.
    Μουτςς

  4. Πολυ ενδιαφέρουσα περιγραφή του βιβλίου… μου αρέσουν αυτές οι ιστορίες βγαλμένες από την ζωή!!!! 💙💜❤💚💛💚❤💙💜💜💜💜💜💜💜💙💙💙💙💙💙💙💙❤❤❤💚💚💚💚💚💚💚💚💚💚💛💛💚💚💚💚💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛💛❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤πολύ πιθανό να το διαβάσω!!!!!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.