Πανάδες: τελικά, υπάρχει λύση;

 

 

 

Ξέρετε ποιο είναι το μεγαλύτερο και πλέον διαδεδομένο πρόβλημα, ειδικά των μεσογειακών γυναικών όλων των ηλικιών σε, ότι αφορά το δέρμα τους;

 

Δεν είναι οι ρυτίδες κι η αντιγήρανση, ούτε η χαλάρωση, η ξηρότητα ή η λιπαρότητα.  Οι πανάδες, οι δυσχρωμίες, οι δερματικοί λεκέδες, οι κηλίδες γήρατος, είναι οι διάφοροι τύποι ενός βασανιστικού προβλήματος που για πολλές γυναίκες, μοιάζει ένας συνεχής αγώνας χωρίς τέλος.

 

Το μέλασμα στην ιατρική ορολογία είναι πολύ κοινές δερματικές βλάβες καφέ ή γκριζοκυανού χρώματος, που παρουσιάζονται συνήθως στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Εμφανίζονται συνήθως στα ζυγωματικά, το άνω χείλος, το μέτωπο και το πηγούνι.

 

Καταλαβαίνουμε την έκταση του προβλήματος αν αναλογισθούμε, ότι 45-50 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως εμφανίζουν πανάδες. Το 90% αυτών είναι γυναίκες.  Πολύ δε περισσότερο αντιλαμβανόμαστε το  πρόβλημα, όταν πολύ συχνά πρόκειται για περιπτώσεις γυναικών που παίρνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, φορούν αντηλιακό χειμώνα – καλοκαίρι, προσέχουν και περιποιούνται το δέρμα τους, υποβάλλονται σε θεραπείες, έχουν προσπαθήσει ξανά και ξανά.

 

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις το ερώτημα «τι κάνω λάθος;» μοιάζει να βασανίζει και να στοιχειώνει πολλές.  Είναι ένας απαράβατος κανόνας σε ότι αφορά τις πανάδες, τις διχρωμίες και τους λεκέδες, ότι πρέπει να επενδύουμε στην πρόβλεψη και όχι στη θεραπεία τους, γιατί άπαξ κι εμφανισθούν η θεραπεία είναι εξαιρετικά δύσκολη και χρονοβόρα.  Κατά καιρούς και ανάλογα τις εποχές, όπως το καλοκαίρι, επανέρχονται, οπότε θα πρέπει να επαναλαμβάνονται και οι ενδεδειγμένες θεραπείες. Θεωρούμε τον καυτό μεσογειακό ήλιο και την υπερβολική έκθεση χωρίς επαρκή προστασία, την βασική αιτία εμφάνισης τους.

 

Τελικά, είναι όμως έτσι ή δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα;

 

 

Γιατί οι πανάδες επιστρέφουν ξανά και ξανά;

 

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο για την εποχή μας και την πρόοδο που γίνεται καθημερινά στην κοσμετολογία, η ακριβής αιτία εμφάνισης των πανάδων παραμένει άγνωστη! Πριν σπεύσετε να κατηγορήσετε τον εαυτό σας για το λάθος αντηλιακό ή την ηλιοθεραπεία με χαμηλό δείκτη προστασίας το τελευταίο καλοκαίρι μάθετε, ότι οι πανάδες μπορεί να προκληθούν από διάφορους παράγοντες.

 

Η εγκυμοσύνη, η λήψη αντισυλληπτικών χαπιών, οι ορμονικές θεραπείες, η εμμηνόπαυση, η κληρονομικότητα, ακόμα και η λήψη αντιεπιληπτικών, αντικαταθλιπτικών – αγχολυτικών ή διαφόρων άλλων φαρμάκων, ακόμα και το κάπνισμα, κάνουν το δέρμα πιο επιρρεπές στη μελάγχρωση που εκδηλώνεται σε συνδυασμό με την έκθεση στον ήλιο.

 

 

 

 

Σίγουρα δεν απενοχοποιούμε την έκθεση στον ήλιο, ως μία βασική αιτία εκδήλωσης των πανάδων, ίσως την πιο βασική για χώρες σαν τη δική μας, ωστόσο δερματολογικές έρευνες διαπιστώνουν, ότι ακόμα και η έκθεση στον ήλιο γίνεται πιο επικίνδυνη όταν πρόκειται για άτομα με γενετική προδιάθεση.  Η γενετική προδιάθεση είναι υπεύθυνη για την επιδείνωση ή την εμφάνιση των πανάδων, ειδικά σε περιόδους που έχουν προκύψει διάφορα ορμονικά προβλήματα ή αλλαγές στη ζωή μας, όπως οι πολυκηστικές ωοθήκες, η χρήση αντισυλληπτικών, η εγκυμοσύνη, η εμμηνόπαυση.

 

Υπάρχoυν κι άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν και υποθάλπουν την εμφάνιση των πανάδων, πάντα σε συνάρτηση με τη γενετική προδιάθεση, λόγω της ευαισθησίας και της επιρρέπειας που δημιουργούν στο δέρμα.  Έτσι η φτωχή σε φρούτα και λαχανικά διατροφή, οι δερματικές λοιμώξεις, τα προβλήματα στο ήπαρ, η ελλιπής ενυδάτωση που οδηγεί στην αφυδάτωση του δέρματος, κάποιο έγκαυμα, η έλλειψη σιδήρου, μαγνησίου, βιταμίνης C, ακόμα και το συνεχές άγχος, η έκθεση στο στρες και την ψυχολογική πίεση, το κάπνισμα και η κατάχρηση του αλκοόλ, τα καλλυντικά που περιέχουν άρωμα ή συστατικά που δημιουργούν φωτοευαισθησία αν εκτεθούμε στον ήλιο με αυτά, είναι όλοι παράγοντες που συμμαχούν για να δημιουργηθούν πανάδες, πάνω σ΄ένα μη θωρακισμένο δέρμα.

 

 

 

Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι πανάδων;

 

Ως πανάδες ή μέλασμα ορίζουμε τις δερματικές βλάβες, καφέ ή γκριζοκυανού χρώματος, μεγέθους μεγαλύτερου από τις κηλίδες και ασαφούς σχήματος. Ο όρος χλόασμα χρησιμοποιείται επίσης συχνά για να περιγράψει το μέλασμα, όταν εμφανισθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης όπου αποκαλείται και η «μάσκα της εγκυμοσύνης». Αυτό συμβαίνει επειδή στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο αυξάνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων, της προγεστερόνης και της μελανινοτρόπου ορμόνης. Οι πανάδες που εμφανίζονται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνήθως εξαφανίζονται μόνες τους μερικούς μήνες μετά τον τοκετό. Αν οι πανάδες παραμείνουν για αρκετό χρονικό διάστημα μετά τον τοκετό, τότε ενδέχεται να πληθύνουν ή να επιδεινωθούν.

 

Οι πανάδες ή μέλασμα είναι επί της ουσίας, μία επίκτητη υπερμελάγχρωση του δέρματος που εμφανίζεται κυρίως σε συνθήκες χρόνιας και αθροιστικής έκθεσης στον ήλιο.  Εμφανίζεται εντονότερα σε γυναίκες με σκουρόχρωμη επιδερμίδα, γιατί σε αυτές τις επιδερμίδες διεγείρονται πιο εύκολα τα μελανινοκύτταρα, τα κύτταρα δηλαδή που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης.  Παρότι πανάδες μπορούν να έχουν και οι άντρες, εν τούτοις στις γυναίκες εμφανίζονται εννέα φορές συχνότερα.  Το πρόβλημα των πανάδων γίνεται εντονότερο το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, ενώ το χειμώνα υποχωρεί ή εξαφανίζεται.  Το γεγονός, ότι κατά βάση εμφανίζεται στο πρόσωπο και τα χέρια είναι γιατί πολύ απλά πρόκειται για τα σημεία που εκτίθενται καθημερινά, σε όλες τις εποχές και κάθε περιβαλλοντική συνθήκη.

 

 

 

 

 

Ως εκ τούτου, υπάρχουν 4 τύποι πανάδων:  

 

Ο επιδερμικός που περιορίζεται μόνο στην επιφάνεια του δέρματος και γι΄αυτό είναι ο ευκολότερος τύπος που μπορεί να θεραπευθεί.  Έχει καφέ χρώμα κι επί της ουσίας πρόκειται για μια απλή μορφή συσσώρευσης πλεονάζουσας μελανίνης, στις επιφανειακές στιβάδες του δέρματος.

 

Ο δερματικός, στον οποίο η βλάβη έχει μεγάλο βάθος, ασαφή όρια και χρώμα σχεδόν μαύρο. Σε αυτή την περίπτωση έχει δημιουργηθεί μεγάλος αριθμός «μελανοφάγων κύτταρων», κύτταρα δηλαδή που «τρώνε» τη μελανίνη στο δέρμα.  Μπορεί να θεραπευθεί σε ένα μεγάλο βαθμό.

 

Ο μεικτός, ο οποίος βρίσκεται σε μέτριο βάθος δέρματος και αποτελεί έναν συνδυασμό του επιδερμικού και του δερματικού τύπου. Ανταποκρίνεται δυσκολότερα στη θεραπεία, ενώ χρειάζεται πιο δραστικές μεθόδους.

 

Ο ακαθόριστος τύπος, ο οποίος εμφανίζεται ως επί το πλείστον σε σκουρόχρωμες επιδερμίδες και χαρακτηρίζεται από πολύ μεγαλύτερη παρουσία μελανοφάγων κύτταρων. Είναι μια αρκετά επίμονη μορφή πανάδων.

 

Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι οι πανάδες και η θεραπεία τους έχουν να κάνουν με τον τύπο που ανήκουν και την προέλευση τους.  Υπάρχουν περιπτώσεις που ανταποκρίνονται άμεσα και οριστικά σε μία θεραπεία, υπάρχουν αυτές που θα έρχονται και θα επανέρχονται κι αυτές που θα μας κάνουν τη ζωή δύσκολη μέχρι ν’ απαλλαγούμε οριστικά.

 

 

 

Τελικά μπορούμε να τις προλάβουμε;

 

Η πρόληψη είναι, ότι πιο σημαντικό μπορούμε να κάνουμε στη μάχη μας με τις πανάδες. Ειδικά αν γνωρίζουμε, ότι υπάρχει κληρονομικότητα ή προδιάθεση.  Χρειάζεται συνέπεια και πειθαρχία, επιμονή και υπομονή.

Η χρήση της αντηλιακής μας χειμώνα – καλοκαίρι, η επανάληψη της εφαρμογής μέσα στη μέρα και η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο είναι, ότι πιο σημαντικό για να αποτρέψουμε επί της ουσίας να παράγει ο οργανισμός μας μελανίνη.

-Ένας υγιεινός και ισορροπημένος τρόπος διατροφής εμπλουτισμένος με βιταμίνες, συμπληρώματα και ειδικά μαγνήσιο και C. 

-Η συχνή και κατά διαστήματα επαναλαμβανόμενη χρήση καλλυντικών με λευκαντικούς παράγοντες ή συστατικά που βοηθούν και ενισχύουν την άμυνα και την χρωματική ομοιογένεια του δέρματος. Σε αυτή την περίπτωση τα περισσότερα αιθέρια και πολλά από τα φυτικά έλαια, μπορούν να πετύχουν εξαιρετικά αποτελέσματα, τόσο στη θεραπεία, τον αποχρωματισμό, όσο και στην πρόληψη της εμφάνισης των πανάδων.

 

 

 

 

 

 

Κι αν δεν τις προλάβουμε;

 

Δεν είναι το τέλος του κόσμου, μην πανικοβάλλεστε και μην απελπίζεστε. Αν αποκτήσαμε πανάδες δεν σημαίνει, ότι δεν μπορούμε να απαλλαγούμε απ΄αυτές ή έστω να τις αποχρωματίσουμε σημαντικά.

 

Η δερματολογία ασκεί μεθόδους όπως: οι λευκαντικές κρέμες με υδροκινόνη (που ξανοίγει το χρώμα του δέρματος αναστέλλοντας τις χημικές αντιδράσεις που δημιουργούν τη μελανίνη), η κρυοθεραπεία, το χημικό peeling, το laser, η απόξεση με μικροκρυστάλλους.

 

Ωστόσο, καθόλου αμελητέα δεν είναι η βοήθεια που μπορεί να δώσει η αρωματοθεραπεία, μέσω της δράσης των αιθέριων και φυτικών ελαίων, καθώς και της βιταμίνης Α και C.  Στο post που μπορείτε να ξαναδιαβάσετε εδώ, είχαμε δώσει φυσικούς τρόπους θεραπείας των πανάδων

 

 

Αύριο θα δούμε κάποια φυσικά προϊόντα Stella’s Recipy με εξαιρετική δράση και αποτελέσματα στις πανάδες, τις δυσχρωμίες και την χρωματική ομοιογένεια.

 

 

Stella

 

 

 

 

 

14 Σχόλια
  1. Πληρέστατο και κατατοπιστικότατο! Εξαιρετικά ενδιαφέροντα τα στατιστικά στοιχεία που αποδεικνύουν την πολυπλοκότητα του προβλήματος.

  2. Καλό θα ήταν να το διαβάσουν αυτό κάποιοι δερματολόγοι που σε “ξεπετάνε” με ένα χημικό peeling και σου λένε ότι λύθηκε το πρόβλημα. Χρειάζονται συνεχόμενες συνδυασμένες κινήσεις για να δεις ουσιαστική καλυτέρευση.. Περιμένω με ανυπομονησία το αυριανό.

  3. Πάρα πολύ ενδιαφέρον post με εξαιρετικές πληροφορίες. Ευχαριστούμε!

  4. Τι ωραίο άρθρο!!! Ανήκω στη κατηγορία που βγάζει πολλές παναδες το καλοκαίρι, οι οποίες – σχεδόν- εξαφανίζονται το χειμώνα! Κατηγορούσα τον εαυτό μου που δεν φόρεσα κάποτε αντηλιακή κάποια καλοκαιρινή περίοδο, αλλά ύστερα από το σημερινό post αναθεώρησα! Ευχαριστούμε πολύ @Stella!
    xx

  5. Υπέροχο άρθρο που σαν παθουσα (από τη δεύτερη εγκυμοσύνη μου) το διάβασα με μεγάλο ενδιαφέρον.. Από την πείρα μου και έπειτα από πολλές συνεργασίες με δερματολογους (αποφεύγω τους αισθητικους σε αυτό το πρόβλημα μου εκτός από κάτι dermapen που έκανα)έχω να πω ότι είναι σχεδόν αδύνατο να εξαφανιστουν.. Απλά το χειμώνα είναι πολύ αχνες και το καλοκαίρι επιστρέφουν δριμύτερες..

  6. Παθούσα και εγώ απο τις παναδες/μελασμα…η τελευταία μου επίσκεψη στον δερματολόγο μου πρότεινε προς τα τέλη Οκτωβρίου να κανω μια θεραπεια η οποία λέγεται φόρμουλα KLIGMAN η οποία αποτελείται απο
    Υδροκινονη/Ρετινοΐκο οξύ και άλλη μια ουσία .Μου είπε οτι με αυτη την θεραπεια για περίπου 30-40 ημέρες θα δω παρά πολυ καλα αποτελέσματα.Βεβαια αυτο που με απασχολεί εμένα ειναι οτι η Υδροκινονη είχε κατηγορηθεί για καρκινογένεση σε χρηση μεγάλου ποσοστού σε κρεμες πανω απο 4% ,η συγκεκριμένη φόρμουλα είδα οτι δεν την υπερβαίνει και οτι απόλυτα ασφαλής και γενικά ψάχνοντας είδα οτι η υδροκινονη εχει πάρει έγκριση απο το FDA Αμερικής….
    Άλλη μια ουσία που διάβασα ειναι και το αζελαικο οξύ που με συνδιασμο με άλλη ουσία εχει εξίσου καλα αποτελέσματα.
    Σε λίγες ημέρες εχω ραντεβού με τον δερματολόγο έτσι θα εχω απο οτι καταλαβαίνετε μια μεγαλη συζήτηση για ολα αυτα!🤓

  7. @SofiaT: Να μας γράψεις οπωσδήποτε τι θα σου πει ο δερματολόγος. Θα περιμένω!

  8. Βγάζω μία στο μέτωπο.Φέτος ή δεν με είδε ο ήλιος ή τη συνήθισα και δεν την παρατήρησα.Περιμένω το αυριανό post.
    Μουτςς

  9. Η μαμά μου έχει στο πρόσωπο της και βλέπω ότι όλη την ώρα γκρινιάζει… κάνει αρκετή δουλειά ο χυμός λεμονιού η αλλιώς μια φέτα λεμόνι την αφήνει επάνω για αρκετή ώρα ποοοολλεεεες φορές και σταδιακά ψιλοεξαφανιζονται…

  10. Eξαιρετικο αρθρο πολυ κατατοπιστικο. Το στελνω σε φιλη που ταλαιπωρειται με παναδες

  11. Σας ευχαριστώ πολύ όλες! Χαίρομαι ιδιαίτερα που το βρήκατε χρήσιμο.

  12. Κατατοπιστικότατο το άρθρο…Στέλλα είναι αυτή!! Είμαι από τις τυχερές που μάλλον δεν έχω τέτοιο θέμα αλλά το διάβασα με αμείωτο ενδιαφέρον.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.