OUD: μια καυτή ανατολίτικη αρωματική νότα.

 

 

Aγαπώ πολύ το Oud,  αυτή την εξωτική «καυτή» νότα κάποιων αρωματικών δημιουργιών.

 

Το Oud είναι μία σκούρα, πλούσια,  αδιαφανής ρητίνη που στόχος της είναι να προστατεύσει το πολύτιμο ξύλο του εξωτικού δένδρου Agar. Το Oud εκπέμπει  τη ζεστασιά του ξύλου, είναι δυνατό, αισθησιακό, αλλά ταυτόχρονα και εξαιρετικά περίπλοκο και πολυδιάστατο .

 

Eίναι αυτή η ένταση που  κάνει κάποιες να το λατρεύουν και άλλες να μην μπορούν ούτε να το μυρίσουν,  αλλά το γεγονός παραμένει ότι όταν βρίσκεται σε ακατέργαστη μορφή είναι ένα από τα πιο ακριβά συστατικά της αρωματοποιίας – πολύ συχνά το ονομάζουν και «υγρό χρυσό». Αυτό οφείλεται και στο ότι είναι ιδιαίτερα σπάνιο αφού μόνο το 2% των δέντρων Agar παράγει Oud.

 

Από τις πιο αρχαίες γνωστές οσμές  το Oud το χρησιμοποιούσαν εδώ και χιλιάδες χρόνια στη Μεση Ανατολή και την Ασία και για προσωπική χρήση αλλά και σε θρησκευτικές τελετές. Το ξύλο του Agar (Agarwood) ήταν γνωστό και ως «Ξύλο των Θεών»  και από τον 3ο αιώνα πΧ,  ήταν ευρέως  γνωστό στην αρχαία Κίνα.

 

Στις χώρες της Μέσης Ανατολής είναι τόσο διαδεδομένο που ο οποιοσδήποτε μπορεί να αναγνωρίσει τη μυρωδιά του- η οποία πλανιέται σχεδόν παντού στον αέρα- ενώ θεωρείται ένα άρωμα με ιδιαίτερο κύρος.

 

 

 

 

Τα τελευταία χρόνια έχει διαδοθεί και στη Δύση και φυσικά σε αυτό έπαιξαν το ρόλο τους και οι  αρωματοποιοί που δημιούργησαν αγαπημένα αρώματα με Oud, όπως για παράδειγμα ο Francis Kurkdjian με το άρωμα Oud Velvet Mood (275Ε) και o Thierry Wasser με το Guerlain Oud Essentiel. Επίσης διάσημα αρώματα με Oud το Rose Oud του Killian ($395), το Oud Ispahan του Dior ($300) το Ex Nihilo Oud Vandome κ.α.

 

(από αριστερά προς τα δεξιά)

 

Francis Kurkdjian “Oud Velvet Mood”, Ex Nihilo “Oud Vandome”, Guerlain “Oud Essentiel”. 

 

 

 

 

 

 

Kαι φυσικά στη σειρά Private Blend του Tom Ford που είναι αφιερωμένη στο Oud βρίσκουμε τo Oud Wood, το Oud Wood Intense και το Oud Minerale. Ο ίδιος πίσω στο 2002 επέλεξε Agarwood για το αντρικό άρωμα M7 του YSL- το αγαπημένο μου αντρικό άρωμα.

 

(ξέρετε εσείς.. κάποιες αδυναμίες δεν κρύβονται.. εδώ το Oud Wood Intense by Tom Ford)

 

 

 

 

Το 1975 το Krigler’s “Oud for Highness 75” φτιάχτηκε για τον βασιλιά  Hussein της Ιορδανίας  ($565), ενώ στο Βρετανικό τύπο διέρρευσε ότι  ένα από τα  γαμήλια δώρα που  δόθηκε στον Πρίγκιπα William ήταν ένα sur mesure άρωμα με Oud στην πιο αγνή μορφή του.

 

Θεωρείται  unisex νότα και φοριέται και από τα δυο φύλα, αλλά μείνετε μακριά του, αν είσαστε fun των ελαφριών, understated oσμών- σε αυτή την περίπτωση το Oud σίγουρα δεν είναι για σας.

 

 

Στα «δικά μας» και ενδιαφέροντα,  η  νέα αρωματική πρόταση της Korres,  βασίστηκε σε αυτό το συστατικό και βρίσκουμε Oud  στην καρδιά των νέων Eau de Parfum της ΚΟΡΡΕΣ, στο πιο αρρενωπό EMERALD OUD και το πιο  θηλυκό AMETHYST OUD.

 

 

Το  EMERALD OUD,  ξεκινά με πικάντικες νότες κάρδαμου και μαύρου πιπεριού, ζεστές νότες ξύλου – oud, σανταλόξυλο, vetiver – και απαλύνει την ένταση με νότες από κεχριμπάρι. Η βανίλια, φαινομενικά αντιφατική στο δυναμισμό του αρώματος, επιτυγχάνει στο τέλος μία ισορροπημένη αρμονία.

 

 

 

 

 

Στο AMETHYST OUD η ζεστασιά του ξύλου συναντά  φρέσκες νότες από εσπεριδοειδή – grapefruit και μανταρίνι – και γλυκές νότες από γεράνι και λεβάντα. Μία πιο ντελικάτη ισορροπία που «διαταράσσεται» από το συνδυασμό oud και vetiver. Patchouli και  αμέθυστος ολοκληρώνουν τη συμφωνία.

 

 

 

 

 

 

Θα τα βρείτε στα φαρμακεία και στα σημεία πώλησης Korres και με τιμές που δεν ξεπερνούν τα 25Ε είναι μια καλή ευκαιρία, για να συστηθείτε με το Oud, αν δεν το έχετε ήδη κάνει.

 

 

17 Σχόλια
  1. …το AMETHYST OUD κάτι μου λέει ότι θα το αγαπήσω…θα τσεκάρω μήπως τρέχει καμιά επιπλέον προωθητική ενέργεια.

  2. Δεδομενου οτι αγαπω τις ανατολιτικες νοτες τα αρωματα του κορρε πιστευω θα μου αρεσουν πολυ !!! Τι ωραια minimal η συσκευασια του κορρε 😀😀😀Τα high end αρωματα ειδικα Tom Ford και Dior θα ηθελα να τα δοκιμασω στο μελλον

  3. Το Oud οφείλει την καθιερωση του στον αγαπητό μας Tom! Αυτος το “ανακάλυψε” (ως προς την δυτική αρωματοποιία γιατι στα αυθεντικά ανατολίτικα αρώματα ζει και βασιλεύει από “καταβολής κόσμου”) το καθιέρωσε και φυσικά τον αντέγραψαν εκτοτε ως κι η κουτση Μαρία που το έκανε κατι σαν το πιπέρι που βάζουμε και στα λάχανα… Ολα τα Brands έβγαλαν κι ένα oud άρωμα να υπάρχει… Θεωρήθηκε η “‘νέα βανίλια” των αρωμάτων, όμως όπως και να το κάνουμε είναι συστατικό Love or Ηate. Βέβαια τα ποιοτικά αρωματα με Oud ξεχωρίζουν και ξεχωρίζει και η καθόλου αδιάφορη νότα του oud, ακριβως γιατι ειναι σωστά παντρεμενη (συνήθως με τριαντάφυλλο) και ποιοτική. Η γνωμη μου είναι, ότι όταν είναι κακό το άρωμα αντιπαθούμε και το oud, γιατί του εχει γίνει κακή αξιοποίηση. Οσες πάντως αγαπούν τα spicy orientals και δη τα αρωματα που τίνουν προς το “ανδρικό”, δεν μπορεί να μην το λατρεύουν.

  4. @Stella: In Tom we trust φυσικά και όσο αφορά το Oud. Μπορεί η “μύτη” του M7 να ήταν ο Morillas αλλά ο εγκέφαλος για άλλη μια φορά ήταν ο Mr Ford.

  5. @Chris: Δεν το συζητώ! Αν αγαπάς τα “ανατολίτικα” οπωσδήποτε δώσε μια ευκαιρία!

  6. Αν και δεν ειμαι φαν των ανατολίτικων αρωμάτων,με εχει πιάσει η περιέργεια μου να μυρισω τα αρώματα του Korre ίσως να με κερδίσουν!

  7. Οι ανατολίτικες μυρωδιές, μου πέφτουν λίγο βαριές. Όμως, τα προϊόντα του Κορρέ τα βρίσκω πολύ καλά. Μάλιστα παλαιότερα, ενώ πίστευα ότι δεν θα μου άρεσε το γιαπωνέζικο τριαντάφυλλο του Κορρέ, έγινε ένα από τα αγαπημένα μου αφρολουτρα &. body lotion. Γιατί να μη γίνει το ίδιο και με το άρωμα; Μια δοκιμή, επιβάλλεται!
    χχ

  8. Θα τα δοκιμάσω οπωσδήποτε, μου αρέσουν αυτές οι νότες και γενικά αγαπάω πολύ τα προϊόντα Κορρε

  9. Είμαι περίεργη να δω πώς μυρίζει.
    Μουτςς

  10. Το Oud μονο του δεν ξερω πως μυριζει. Ομως στα αντρικα αρωματα θελω την μυρωδια του ξυλου , του βρεγμενου χωματος. Πιστευω οτι ειναι αντρικες μυρωδιες

  11. Σίγουρα αξίζουν μια δοκιμή. Σε πρώτη φάση θα αναζητήσω tester στα φαρμακεία, αλλά κι αν δεν βρω, οι τιμές επιτρέπουν τη γνωριμία. Έχω την αίσθηση ότι τα συγκεκριμενα θα είναι εξευγενισμένα ανατολίτικα.

  12. Εχω μια περιέργεια να δω πως μυρίζει!!!! 💚💙❤💜💛

  13. Δεν ξέρω αν το γνωρίζετε ήδη αλλά εγώ θα σας ενημερώσω καλού κακού….κυκλοφόρησε από την diptyque ένα κερί με τη συγκεκριμένη μυρωδιά…

  14. Φοράω χρόνια τωρα το Oud Wood eau de parfum του Tom Ford και πάντα αισθάνομαι σαν την πρώτη φορά που το εβαλα επάνω μου! Βέβαια, είναι μόνο για τον χειμώνα, το καλοκαίρι φοράμε ελαφριές , φρέσκες μυρωδιές. Αυτό είναι για να σου “ζεσταίνει” τον χειμώνα!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.