Vitamins from A to Z: Σήμερα μιλάμε για τη Βιταμίνη C.

 

Η βιταμίνη C (επίσης γνωστή ως ασκορβικό οξύ) είναι ένα ζωτικό θρεπτικό συστατικό  για την υγεία. Είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία της υγείας των κυττάρων του οργανισμού.

 

Συμβάλλει στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών και η αντιοξειδωτική δράση του φαίνεται ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ορισμένων καρκίνων. Βελτιώνει την απορρόφηση του σιδήρου του σώματός  και είναι επίσης σημαντικό για την προώθηση υγιών οστών, δοντιών και ούλων, την επούλωση τραυμάτων και δρα ενάντια στις λοιμώξεις . Επίσης,  Η βιταμίνη C διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε διάφορες σωματικές λειτουργίες, όπως η παραγωγή κολλαγόνου, L-καρνιτίνης και ορισμένων νευροδιαβιβαστών.

 

Η βιταμίνη C είναι μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη  και  έτσι, το σώμα αποβάλλει όση δεν χρειάζεται. Έτσι, για να διατηρηθούν επαρκή επίπεδα βιταμίνης C στον οργανισμό, είναι απαραίτητη η καθημερινή πρόσληψη, πλουσίων στη βιταμίνη αυτή,  τροφών.

 

Σε γενικές γραμμές, άτομα που ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή και καταναλώνουν ποικιλία τροφών, πιθανότατα  προσλαμβάνουν τις απαραίτητες ποσότητες βιταμίνης. Αυτοί που ίσως χρειάζεται να λάβουν κάποιο επιπλέον συμπλήρωμα βιταμίνης C είναι οι καπνιστές, ηλικιωμένοι  και άτομα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

 

 

Πολλοί αναρωτιούνται αν η βιταμίνη C μπορεί να θεραπεύσει το κοινό κρυολόγημα, αφού φαίνεται να επηρεάζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μπορεί όπως πράγματι να θεραπεύσει ένα κοινό κρυολόγημα; Αν και είναι μια άποψη που υποστηρίζεται συχνά,   έως τώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί από τις ερευνητικές διαδικασίες. Ωστόσο, μεγάλες δόσεις βιταμίνης C μπορούν να προστατεύσουν άτομα που εκτίθενται σε έντονη σωματική δραστηριότητα και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

 

Τα τρόφιμα που είναι ιδιαίτερα υψηλά σε βιταμίνη C είναι κυρίως φρούτα και λαχανικά όπως: παπάγια, εσπεριδοειδή, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, καλαμπόκι,  χόρτα  μουστάρδας και το πλιγούρι.

 

 

 

 

Τέλος, η απαραίτητη συνιστώμενη ημερησία  πρόσληψη διαμορφώνεται ως εξής:  για τους ενήλικες άνδρες  συστήνεται η κατανάλωση 90 mg βιταμίνης C ανά ημέρα και για τις ενήλικες  γυναίκες  75 mg την ημέρα, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH).

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού στις γυναίκες, αυξάνεται η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη στα 85 mg την ημέρα και 120 mg, αντίστοιχα.

 

Αθηνά Παπατσαράκη

Διατροφολόγος- Διαιτολόγος

[email protected] / insta: athina.pap92

 

 

 

6 Σχόλια
  1. Εδώ και χρόνια πίνω κάθε πρωί ένα ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκαλιού και έχω δει σημαντική βελτίωση στο ανοσοποιητικο μου σύστημα.. Δεν είναι ότι δεν θα κολλήσω κάποια ιωση το χειμώνα, απλά δεν κολλάω τόσο συχνά και γίνομαι σχετικά γρήγορα καλά..

  2. Λατρεύω τα ακτινίδια και τελευταία διάβασα οτι εχουν τριπλασια βιταμινη C απο τα πορτοκάλια!!
    Έτσι και με ενα ακτινίδιο την ημέρα εχεις κάλυψη την ανάγκη του οργανισμού σε βιτ C😀

  3. Από βιταμίνη C είμαι καλυμμένη 😛
    Μουτςς

  4. Λατρεύω τα ξινούτσικα….πορτοκάλια και μανταρίνια με τα κιλά στο σπίτι…
    Μια απορία έχω …τι είναι τα χόρτα μουστάρδας;;;;

  5. Το πλιγούρι ε; Δεν το ήξερα Αυτό! Είναι από τα τρόφιμα που τρώω πολύ πολύ συχνά και είναι και νοστιμότατο! ❤❤💜💜💛💛💚💚💙💙

  6. Από τις βιταμίνες με εύκολη πρόσληψη, αν αγαπάς φρούτα και λαχανικά.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.