Vitamins A to Z: Σήμερα μιλάμε για τη Βιταμίνη Ε

 

 

Τι θα λέγατε αν σας έλεγα ότι υπήρχε μια βιταμίνη που παίζει το ρόλο αντιοξειδωτικού, αποτρέποντας τη δημιουργία των ελεύθερων ριζών προωθώντας έτσι την καλή  υγεία και επιβραδύνοντας φυσικά τη γήρανση;

 

Μιλώ  φυσικά για τη βιταμίνη Ε, και είτε το πιστεύετε είτε όχι, τα οφέλη της βιταμίνης Ε δεν τελειώνουν εκεί.

 

Ο όρος  “βιταμίνη Ε” αναφέρεται στη συλλογική ονομασία για μια ομάδα λιποδιαλυτών ενώσεων με χαρακτηριστικές αντιοξειδωτικές δραστικότητες. Η φυσική βιταμίνη Ε υπάρχει σε οκτώ χημικές μορφές (αλφα-, βήτα-, γάμα- και δέλτα-τοκοφερόλη και άλφα-, βήτα-, γ- και δ-τοκοτριενόλη) που έχουν ποικίλα επίπεδα βιολογικής δραστηριότητας. Η αλφα- (ή α-) τοκοφερόλη είναι η μόνη μορφή που αναγνωρίζεται ότι καλύπτει τις απαιτήσεις του ανθρώπου.

 

 

Τα οφέλη από την κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε βιταμίνη Ε μπορεί να περιλαμβάνουν το ρόλο της ως σημαντικής λιποδιαλυτής βιταμίνης που απαιτείται για τη σωστή λειτουργία πολλών οργάνων, ενζυματικών δραστηριοτήτων και νευρολογικών διεργασιών, τη θεραπεία και την πρόληψη ασθενειών της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων, όπως πόνοι στο στήθος, υψηλή αρτηριακή πίεση και αρτηρίες που έχουν μπλοκαριστεί ή σκληρυνθεί.

 

 

 

 

Επίσης, είναι σημαντική για την όραση, την αναπαραγωγή και την υγεία του εγκεφάλου και του δέρματός σας, ενώ είναι σημαντικός και ο ρόλος της στις αντιφλεγμονώδεις διεργασίες, την αναστολή της συσσώρευσης αιμοπεταλίων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Η βιταμίνη Ε, όπως προαναφέρθηκε, έχει σημαντικές  αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που μπορούν να προστατεύσουν τα κύτταρα σας από τις επιπτώσεις των ελεύθερων ριζών – μόρια που παράγονται όταν το σώμα σας διασπά τα τρόφιμα ή εκτίθεται στον καπνό και στην ακτινοβολία. Οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να διαδραματίσουν ρόλο στην καρδιοπάθεια, τη γήρανση, τον καρκίνο και άλλες ασθένειες.

 

Συνοπτικά τα top 11 πλεονεκτήματα της βιταμίνης Ε:

 

  1. ισορροπία χοληστερόλης
  2. Καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών και πρόληψη ανάπτυξης ασθενειών
  3. επιβράδυνση γήρανσης
  4. προωθεί τη υγεία των μαλλιών
  5. ορμονική ισορροπία
  6. μειώνει και προλαμβάνει τα συμπτώματα της εμμήνου ρύσεως στις γυναίκες
  7. βελτιώνει την όραση
  8. δρα προστατευτικά έναντι της νόσου του Αλτσχάιμερ
  9. μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο και να βελτιώσει τις επιπτώσεις των ιατρικών θεραπειών
  10. βελτιώνει τη σωματική αντοχή και τη μυϊκή δύναμη
  11. σημαντική κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για την ανάπτυξη του εμβρύου

 

 

Η βιταμίνη Ε βρίσκεται μόνο σε φυτικές τροφές, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ελαίων, όπως  έλαιο κανόλα, ελαιόλαδο, μαργαρίνη, ξηρών καρπών, κόκκων, καρπών και φύτρων σίτου, αμύγδαλα, καρύδια και φιστίκια. Μπορείτε επίσης να πάρετε κάποιες ποσότητες  βιταμίνης Ε από κρέατα, γαλακτοκομικά, φυλλώδη λαχανικά και ενισχυμένα δημητριακά και με τη μορφή γ-τοκοφερόλης από σόγια, κράμβη και καλαμπόκι.

 

Η βιταμίνη Ε είναι επίσης διαθέσιμη και ως συμπλήρωμα διατροφής. Βέβαια, εάν παίρνετε τη βιταμίνη Ε για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες, λάβετε υπόψη ότι το συμπλήρωμα μπορεί να μην προσφέρει τα ίδια οφέλη με τα αντιοξειδωτικά που απαντώνται στα φυσικά τρόφιμα.

 

 

 

 

Αν και είναι πολύ δύσκολα να υπάρξει έλλειψη βιταμίνης Ε λόγω της διατροφής, σε περίπτωση που δημιουργηθεί τέτοιο ζήτημα, λόγο κακής απορρόφησης από τον οργανισμό ή άλλων προβλημάτων υγείας, η έλλειψη της μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές όπως νευρικό πόνο (νευροπάθεια), προβλήματα αναπαραγωγή, όπως υπογονιμότητα, μείωση σεξουαλικής επιθυμίας, κίνδυνο αιμολυτικής αναιμίας, καταρράκτη,  ευθραυστότητα ερυθρών αιμοσφαιρίων, εμφάνιση κηλίδων στο δέρμα κ.α

 

Η συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα βιταμίνης Ε για ενήλικες είναι 15mg την ημέρα ενώ διαφοροποιείται στα 19mg κατά την περίοδο του θηλασμού.

 

 

Αθηνά Παπατσαράκη

Διατροφολόγος- Διαιτολόγος

[email protected] / insta: athina.pap92

 

 

 

5 Σχόλια
  1. Παλιότερα έπαιρνα eviol και μάλιστα δύο φορές την εβδομάδα έσπαγα την αμπουλα και τη φόραγα σαν μάσκα ομορφιάς..πλέον επειδή πίνουμε μουρουνελαιο που περιέχει βιταμίνη Ε δεν παίρνω πια eviol αλλά η μαμά μου δεν έχει σταματήσει ποτέ να την παίρνει

  2. Μαγική τελικά η βιτ Ε! 😀
    @Αθηνα Παπατσαρακη θα ηθελα να μας πεις την γνώμη σου ως ειδικός μιας και αναφερεις στο αθρο για το λαδι Κανόλα η αλλιώς κραμβέλαιο γιατι άλλοι το κατηγορούν ως μεταλλαγμένο και οτι το προωθούν ως οικονομικό λαδι και άλλοι λένε οτι ειναι υγιεινό οτι περιέχει Ω3 κ.λ.π εντωμεταξύ το βρίσκω παντού σε πολλα προιοντα οπως ψωμί του τοστ,κουλουρακια…και να σου πω την αλήθεια αρχίζω να ανησυχώ!

  3. Πολύ ενδιαφέροντα αυτά τα άρθρα!Ευχαριστούμε!

  4. Κι αν πάρεις περισσότερη βιταμίνη Ε τι παρενέργειες μπορεί να έχεις?
    Μουτςς

  5. @LITSA STRANTZALI σε περίπτωση υπερκατανάλωσης μπορούν να εμφανιστούν συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, ναυτία, μυική αδυναμία και γαστρεντερικές διαταραχές, όμως κάτι τέτοιο είναι εξαιρετικά σπάνιο να συμβεί. Αυτοί που ίσως χρειάζονται προσοχή (και μιλάω για την περίπτωση λήψης επιπλέον βιταμίνης Ε σε μορφή συμπληρώματος και όχι στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής) είναι τα άτομα που παίρνουν αντιθρομβωτικά φάρμακα ή πάσχουν από αιμορραγικές παθήσεις επειδή η βιταμίνη Ε έχει την ικανότητα να ‘διαλύει’ το αίμα (αναστολή της συσσώρευσης αιμοπεταλίων) και για τη λήψη κάποιου συμπληρώματος βιταμίνης Ε θα πρέπει ο ενδιαφερόμενος να συμβουλευτεί τον γιατρό του.
    @SOFIAT δεσμεύομαι να ετοιμάσω ένα αναλυτικό πόστ για το έλαιο κανόλα…

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.