Roger & Gallet: Η ιστορία του διάσημου αρωματικού οίκου.

 

 

 

 

 

Στο τέλος του 17ου αιώνα, o ειδικός στην απόσταξη Giovani Feminis μαθαίνει την κρυφή μοναστηριακή συνταγή ενός «θαυματουργού» ελιξιρίου. Το ελιξίριο περιέχει 18 αποσταγμένα βότανα και ονομάζεται Aqua Mirabilis (Θαυματουργό Νερό)

 

 

Το Aqua Mirabilis γίνεται διάσημο για τις πολλαπλές χρήσεις και τα μοναδικά οφέλη του. Χρησιμοποιείται για να τονώσει την επιδερμίδα και να επαναφέρει τη λάμψη της αλλά και να την απολυμάνει και αρωματίσει. Το 1727 το διάσημο ελιξίριο κατοχυρώνει πατέντα από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας (Eau de Cologne).  Γίνεται το αγαπημένο προϊόν των Ευρωπαϊκών αυλών. Η φόρμουλα ανήκει στη Roger & Gallet.

 

 

 

 

Το 1862, ο Armand Roger και ο Charles Gallet ανέλαβαν τα ηνία της μάρκας που είχε ιδρυθεί το 1806 από τον Jean Marie Farina, απόγονο του αρχικού δημιουργού του Eau de Cologne, Giovanni Maria Farina, το 18ο αιώνα. To δίδυμο Roger & Gallet αναπαρήγαγε την πολυαγαπημένη αυτή φόρμουλα με το όνομα Jean Marie Farina Extra Vieille (“έξτρα παλιό”) Eau de Cologne και πρόσθεσε την ευωδιά σε αρωματικά σαπούνια και άλλα αρωματικά προϊόντα που ενθουσίασαν τόσο τη νέα όσο και την παλιά πελατεία του Farina.

 

 

 

 

 

 

H ιστορία της Roger & Gallet έχει συνδεθεί άμεσα με την ιστορία της Ευρώπης και το όνομά της είχε την αναγνώριση των μεγάλων βασιλικών οίκων, οι οποίοι την όρισαν ως επίσημο προμηθευτή αρωμάτων. Από το σχεδιασμό του και μετά, το άρωμα Jean Marie Farina, δεν έχει πάψει να συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Roger & Gallet. Η ίδια η εταιρία απέκτησε φήμη από τα πολυτελή στρογγυλα σαπούνια (εμπνευσμένα από τα macarons),  τα οποία, το 1879 πρωτοπαρουσιάστηκαν με το χαρακτηριστικό στρογγυλό τους σχήμα, το πλισαρισμένο μεταξωτό χαρτί και τη σφραγίδα, τα οποία χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα.

 

 

 

 

 

To μοναδικό μπουκάλι του Eau de Cologne που δημιουργήθηκε από τον Jean Marie Farina ειδικά για το Ναπολέοντα, για να μπορεί να γλιστρά μέσα στη μπότα του, τα σαπούνια Violette του 1897, σχεδιασμένα ειδικά για τον εορτασμό του αδαμάντινου ιωβηλαίου της Βασίλισσας Βικτώριας και τα Bouquet du Roi, προς τιμήν του νεαρού Ισπανού Βασιλιά Αλφόνσο XIII, είναι μερικά από τα σημεία κλειδιά της ιστορίας της Roger & Gallet.

 

Ο οίκος Roger & Gallet, συνεργάστηκε με τους σημαντικότερους σχεδιαστές και καλλιτέχνες του 19ου και του 20ου αιώνα. Σύμφωνα με την ιστορία, δεν ήταν μόνο ο Ναπολέων Βοναπάρτης που είχε μανία με τον Jean Marie Farina, αλλά είχε καθιερωθεί σαν το eau de cologne αναφοράς της Αυλής του, καθώς είχε πάρει την έγκριση της Επιτροπής Μυστικών Θεραπειών (Secret Remedies Commission), στις 18 Αυγούστου του 1810, ενώ η σύζυγος του Ναπολέοντα, η περίφημη Αυτοκράτειρα Ιωσηφίνα, είχε παραγγείλει το ειδικό μπουκάλι για την κολόνια του συζύγου της.

 

 

 

 

Tο σχήμα του τωρινού μπουκαλιού είναι σχεδιασμένο από έναν από τους μεγαλύτερους designers προϊόντων, τον Martin Szekely. Επικαλείται στοιχεία τόσο από το κίνημα της Art Deco όσο και από το σατινένιο φινίρισμα των μπουκαλιών Lalique που η μάρκα είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν (το 1920)  και είχε σχεδιάσει το μπουκάλι του “Narkiss”. Τα διάφανα σωληνάκια που χρησιμοποιούνται για να αναρροφήσουν το υγρό είναι επίσης μια βιομηχανική καινοτομία της. Παράλληλα, υπήρχε πάντα συνεργασία με φωτογράφους, καλλιτέχνες, μάρκες και designers όπως ο Bacarrat και ο Solve Sundsbo. Επίσης, στη μάρκα είναι αφιερωμένο, μέρος μιας έκθεσης στο Εθνικό Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Κέντρου Georges Pompidou στο Παρίσι.

 

 

 

 

 

Σπουδαίοι αρωματοποιοί που συνεργάζονται με τη Roger & Gallet: Fabrice Pellegrin, Alberto Morillas, Jacques Cavallier, Francis Kurkdjian και πολλοί άλλοι. Ο τελευταίος μάλιστα, συνέθεσε το αγαπημένο μου της συλλογής  και  ένα από τα best sellers προϊόντα της Roger & Gallet το  Fleur de Figuier,  χρησιμοποιώντας το σύκο και στα τρία επίπεδα της οσφρητικής πυραμίδας.

 

Francis Kurkdjian

 

 

 

To be continued…

11 Σχόλια
  1. Πολύ μου αρέσει να διαβάζω τέτοιες όμορφες ιστορίες για αγαπημένα αρώματα…

  2. Πόσο μ’ αρέσει να μαθαίνω την ιστορία πίσω από τη βιτρίνα.Περιμένω τη συνέχεια.
    Μουτςς

  3. Μιας και εχω αδυναμία στα φυτικά καλλυντικα Εννοηται με εντυπωσίασε όλη η ιστορία που κρύβεται πισω απο το ονομα😁Αν δεν κανω λαθος κάτι πήρε το μάτι μου για νεα σειρα αρωμάτων της σειρας😊Περιμενω την συνεχεια😀

  4. Υπεροχη ιστορια, οι κρεμες χεριων παντως ειναι super ενυδατικες

  5. Πάλι ταξιδέψαμε νοερά στο χρόνο μ’αυτην την ιστορία! Ανυπομονώ για το δεύτερο μέρος!
    χχ

  6. Αχ το fleur de figuier η αγαπημένη μου σειρά!!!! (Κι οτιδήποτε μυρίζει φρούτο ή φύλλο συκου!). Υπέροχα προϊόντα με ωραίες συσκευασίες, οικονομική τιμή και πολύ μεγάλη διάρκεια…

  7. Ομολογώ ότι δεν ήξερα την πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία του οίκου και εντυπωσιάστηκα αρκετά! Τα αφρόλουτρα και τις κρέμες σώματος τα έχω τιμήσει δεόντως πάντως! Δικά μου αγαπημένα το Fleur de Figuier και το Cedrat.

  8. Aυτά τα πολύχρωμα αλά μακαρόν σαπουνάκια είναι έρωτας μεγάλος!!!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.