Valentine’s Special: 10 σπάνια και niche αισθησιακά αρώματα.

 

Το πιο δύσκολο κομμάτι κάθε φορά που μου ζητείται να γράψω μια αρωματική  λίστα,  είναι ασφαλώς η επιλογή – σχετικά με την τελευταία, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής:

 

Πρώτον, αν κι οι προτάσεις που ακολουθούν απευθύνονται στις δεσποινίδες/κυρίες της παρέας μας, δεν πιστεύω ότι τα αρώματα έχουν φύλο (το Portait Of A Lady είναι συγκλονιστικό φορεμένο από άντρες, όπως και το Pour Un Homme από γυναίκες).

 

Δεύτερον, αν κι αγαπώ με πάθος τα vintage αρώματα, οι επιλογές μου έγιναν μεταξύ των αρωμάτων που κυκλοφόρησαν απο το 2000 και μετά (διαφορετικά θα σκεφτόμουν τις επιλογές μου για εβδομάδες!).

 

Τρίτον και πιο σημαντικό, το τι αντιλαμβάνεται κανείς ως “αισθησιακό” είναι ζήτημα απολύτως προσωπικό κι υποκειμενικό, εξού και προσπάθησα οι προτάσεις μου να είναι πολυσυλλεκτικές, ανταποκρινόμενες σε όσο το δυνατό μεγαλύτερο εύρος της έννοιας.

 

Τέλος, συμπεριέλαβα μόνο αρώματα που είτε κάποιος μπορεί να αγοράσει σε Ελληνικά καταστήματα ή να παραγγείλει εύκολα online. Καλή ανάγνωση κι ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

 

 

 

 

Elie Saab Le Parfum EdP (2011/Francis Kurkdjian)

Αν πιστεύατε πως τα άνθη πορτοκαλιάς είναι κατάλληλα μόνο για γαμήλιες τελετές και καθωσπρέπει περιστάσεις, ο κος Kurkdjian θα σας κάνει να αναθεωρήσετε. Ο διάσημος αρωματοποιός τα συνδύασε ιδανικά με μεθυστικό τριαντάφυλλο και γιασεμί, σε μια βάση από πατσουλί και νότες άγριου μελιού που κάνει τη διαφορά. Το βράδυ σας θα αρχίσει με ένα πανέμορφο και σχετικά αθώο άρωμα, που όμως σιγά-σιγά θα εξελιχθεί σε βελούδινο κι αισθησιακό, τραβώντας το αντικείμενο του πόθου σας όλο και πιο κοντά. Ιδανική επιλογή για όσες θέλουν να εφαρμόσουν τακτικές αιφνιδιασμού.

 

 

Narciso Rodriguez Narciso EdP (2014/Aurelien Guichard)

Από τα designer brands που δεν απογοητεύουν ποτέ, ο Narciso Rodriguez επενδύει συστηματικά στην ποιότητα, δημιουργικότητα αλλά και συνοχή στη συλλογή των αρωμάτων του. Το γαλακτώδες περιεχόμενο του μίνιμαλ κυβικού μπουκαλιού κρύβει ένα αρωματικό φίλτρο αριστοτεχνικής απλότητας, που ξεδιπλώνει έναν σοφιστικέ – αλλά διόλου αμελητέο – αισθησιασμό. Κρεμώδης γαρδένια που γίνεται όλο και πιο θερμή με τη βοήθεια μιας τεχνικά υποδειγματικής βάσης από αρωματικά ξύλα και musk, το Narciso είναι σαν μια ζεστή αγκαλιά, που δεν θέλεις να τελειώσει. Πολλές φορές αυτός είναι κι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να αρχίσει κανείς το παιχνίδι της έλξης.

 

 

Mugler Angel Muse EdP (2016/Quentin Bisch)

Μια πρόταση για τις trendy φίλες, που αγαπούν να επιλέγουν ό,τι νεότερο στα designer brands, το Angel Muse δεν είναι τόσο ένα flanker, όσο μια επαναπροσέγγιση του μυθικού πια (love it or hate it) Angel. Το DNA των δύο αρωμάτων είναι κοινό, όμως η έμφαση μετατοπίζεται από το πατσουλί overdose και μαξιμαλιστικό gourmand accord, στο συνδυασμό βέτιβερ/πραλίνας. Το αποτέλεσμα είναι ένα ισορροπημένο gourmand με αισθησιακό αρωματικό χαρακτήρα, που δεν “λιγώνει” (για ακόμη περισσότερο βέτιβερ, προτιμήστε το EdT). Θα ικανοποιήσει απόλυτα τόσο τα λεγόμενα “σύγχρονα γούστα” μιας τεράστιας μερίδας καταναλωτών, χωρίς να αφήσει καθόλου αδιάφορους τους πιο ψαγμένους parfumistas. Προσωπικά το προτιμώ από το original Angel, χωρίς να παραγνωρίζω το ότι το τελευταίο αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα μεγαλύτερα ορόσημα στην ιστορία της αρωματοποιίας.

 

 

Yves Rocher Voile D’Ambre EdP (2005/Olivier Pescheux)

Η budget πρόταση της λίστας είναι ένα από τα “διαμάντια” που κρύβονται στις εταιρίες ευρείας κατανάλωσης. Η μάρκα Yves Rocher (Νο1 δίκτυο πώλησης καλλυντικών στη Γαλλία) είχε στο παρελθόν μια εξαιρετική γκάμα αρωμάτων. Σήμερα εξακολουθεί να προσφέρει κάποιες ιδιαίτερα ελκυστικές επιλογές αλλά το Voile D’Ambre για μένα ξεχωρίζει. Ο Olivier Pescheux (αρωματοποιός γνωστός για τη δουλειά του για τον οίκο Diptyque) αναμειγνύει με αριστοτεχνική αρμονία πράσινο μανταρίνι, κάρδαμο, μύρο, λιβάνι, βανίλια, σανδαλόξυλο και πατσουλί. Το αποτέλεσμα είναι ένα εκλεπτυσμένο, αισθαντικό και θερμό amber (κατηγορία αρωμάτων βασισμένων σε ένα ακόρντο από benzoin, λάβδανο και βανίλια), με αξιοθαύμαστη ισορροπία μεταξύ σικάτου oriental κι εθιστικού (μη ζαχαρωτού) gourmand. Με ποιότητα, διάρκεια κι απόδοση που θα δικαιολογούσαν άνετα διπλάσια τιμή, το Voile D’Ambre αποτελεί μια έξοχη προσθήκη σε κάθε αρωματική “γκαρνταρόμπα”.

 

 

 

Cartier La Panthère EdP (2014/Mathilde Laurent)

Τα πραγματικά chypre (κατηγορία αρωμάτων βασισμένων σε ένα κύριο ακόρντο από περγαμόντο, τριαντάφυλλο, γιασεμί, oakmoss, πατσουλί και λάβδανο) τείνουν να αποτελέσουν “είδος υπό εξαφάνιση” τα τελευταία χρόνια, λόγω των επιβληθέντων περιορισμών στη χρήση του oakmoss (ένα είδος λειχήνα που μεγαλώνει στις βελανιδιές και δίνει ένα χαρακτηριστικό δασώδη, γήινο χαρακτήρα στα αρώματα). Κορυφαίοι αρωματοποιοί όπως η Mathilde Laurent αποδεικνύουν ότι την πηγαία δημιουργικότητα δεν τη σταματά κανένας περιορισμός. Το φανταστικό μπουκάλι με τον σκαλισμένο πάνθηρα κρύβει ένα φρέσκο μπουκέτο από γαρδένιες και τριαντάφυλλα, πινελιές από ραβέντι, φράουλα και ξερά φρούτα, εκλεπτυσμένο musk και φινετσάτο oakmoss. Από τις περιπτώσεις αρωμάτων που η περιγραφή των νοτών του δεν μπορεί να αποδώσει την ομορφιά του, το La Panthère προβάλλει τον αισθησιασμό μέσω της αβίαστης κομψότητας. Για σικ, σοφιστικέ αγριόγατες.

 

 

 

 

 

 

Parfums Dusita Fleur de Lalita EdP (2018/Pissara Umavijani)

Αν κι εσείς λατρεύετε τα green florals, τότε ίσως αυτό να είναι το επόμενο “signature scent” σας. Αντλώντας έμπνευση από τη θεά Lalita (ενσάρκωση της θηλυκότητας σε κάθε της στάδιο) και το αριστουργηματικό vintage Vent Vert του Balmain, η Pissara Umavijani (εξαιρετικά ταλαντούχα Ταϊλανδέζα αρωματοποιός, εδρεύουσα στο Παρίσι) αποδεικνύει ότι η αντίληψη πως τα “πράσινα” αρώματα αποπνέουν ψυχρότητα δεν είναι παρά ένα ανακριβές κλισέ. Ο συνδυασμός του γάλβανου με ένα θεσπέσιο μπουκέτο από γιασεμί, μανόλια και τουμπερόζα γίνεται ακαταμάχητος πάνω σε μια βάση από βανίλια, τόνκα και σπόρους ambrette. Άρωμα για το οποίο δέχομαι συνεχώς κομπλιμέντα, το Fleur de Lalita ξυπνάει τις αισθήσεις με έναν τρόπο που μόνο τα φυσικά συστατικά κι η πραγματική έμπνευση στην αρωματοποιία μπορούν να καταφέρουν. Εξαιρετική διάρκεια και sillage εγγυώνται την αρωματική αύρα του αισθησιασμού του μέχρι το επόμενο πρωί.

 

 

 

 

Editions De Parfums Frédéric Malle Musc Ravageur EdP (2000/Maurice Roucel)

Από τις πιο αισθησιακές συνθέσεις των τελευταίων ετών, αυτό το spicy oriental καταφέρνει να διατηρήσει έναν σχετικά ήπιο χαρακτήρα με τη βοήθεια του περγαμόντου και της λεβάντας, παρόλο που περιέχει συστατικά με ιδιαίτερα δυναμικό αρωματικό προφίλ, όπως κανελογαρύφαλλα, σανδαλόξυλο, βανίλια, τόνκα και πολύτιμα ξύλα. Ο δημιουργός του, Maurice Roucel, προκάλεσε μια κάποια σύγχυση όταν δήλωσε σε συνέντευξη ότι το άρωμα στην πραγματικότητα δεν περιέχει musk (το site του Frédéric Malle αναφέρει το αντίθετο) – κάτι που, αν είναι ακριβές, κάνει ακόμη πιο αξιοσημείωτη την εκρηκτική εντύπωση musk που γεννά. Άρωμα που όχι απλά “ανθίζει” με τη θερμότητα της επαφής με το δέρμα αλλά γίνεται ένα με το τελευταίο, το Musc Ravageur ανάλογα με το ποιος το φορά μπορεί να εκληφθεί ως πουδρέ, ανατολίτικο, animalic, fougère ή gourmand. Όπως και να το χαρακτηρίσει κανείς, είναι βαθιά σαγηνευτικό – όταν δεν σκοπεύετε να μαγνητίσετε (αλλά μόνο τότε!) φορέστε το με φειδώ.

 

 

 

 

 

Parfum d’Empire Cuir Ottoman EdP (2006/Marc-Antoine Corticchiato)

Αυτό το leather oriental είναι ασφαλώς μια πιο ασυνήθιστη – αλλά άκρως αισθησιακή – επιλογή, ιδανική για γυναίκες που αρέσκονται σε πιο ανδρογυνικού χαρακτήρα αρώματα. Η έντονη νότα του δέρματος, που θυμίζει ακατέργαστο σουέντ, σιγά-σιγά γίνεται όλο και πιο ήπια χάρη στην ίριδα, το γιασεμί, τη βανίλια, το βάλσαμο και το λιβάνι, καταλήγοντας σε ένα άρωμα ατμοσφαιρικό και μυστηριώδες (μοντέρνος απόηχος του vintage Tabac Blond του Caron). Σύνθεση κορυφαίας ποιότητας κι υψηλής δημιουργικότητας, με συναρπαστική εξέλιξη και χαμαιλεόντειο χαρακτήρα, το Cuir Ottoman ενθαρρύνει την έκφραση των βασικών ενστίκτων με τη μεστή, γήινη γοητεία του. Για τις πλέον τολμηρές κι άκρως συνειδητοποιημένες της παρέας μας.

 

 

 

 

Serge Lutens La Fille De Berlin EdP (2013/Christopher Sheldrake)

Ωδή στο “βασιλιά των λουλουδιών”, αυτό το τριαντάφυλλο είναι σαρκώδες, βελούδινο και βαθυκόκκινο σαν αίμα. Αριστοκρατικό και πολυσχιδές, ξεδιπλώνει περήφανα τις πολλαπλές πτυχές του: γλυκό, όξινο, χυμώδες αλλά πάντα μεθυστικό. Ο σπουδαίος Christopher Sheldrake το “παντρεύει” αριστοτεχνικά με νότες βιολέτας κι ώριμων κόκκινων φρούτων, πιπέρι, καθώς επίσης και με μια πυκνή, αισθησιακή βάση από amber και ξύλα. Σκοτεινά ερωτική και με έντονη προσωπικότητα, μοντέρνα και ρετρό ταυτόχρονα, αυτή η “Κοπέλα Από Το Βερολίνο” μου φέρνει στο νου την κινηματογραφική εικόνα της Louise Brooks τη δεκαετία του ’20. Ιδανικό για γυναίκες που αγαπούν αρώματα που τους ταξιδεύουν στο χρόνο, τη λογοτεχνία και την τέχνη, αρώματα που αφηγούνται ιστορίες και προκαλούν βαθιά αισθήματα.

 

 

 

 

Élisire Desired Parfum (2017/Philippine Courtière)

H πιο πρόσφατη κυκλοφορία της νεοσύστατης εταιρίας του Franck Salzwedel (Παρισιάνου που ζει στη Νέα Υόρκη), αυτό το extrait de parfum (με συγκέντρωση αρωματικών ελαίων στο εντυπωσιακό 30%) είναι ένα από τα πιο πολυδιάστατα, μαγευτικά, ερωτικά amber orientals των τελευταίων ετών. Το μπουκάλι-κόσμημα, καλυμμένο με χρυσό καθρέφτη, φιλοξενεί μια πληθωρική, πολυτελή σύνθεση από περγαμόντο, τριαντάφυλλο, γαρύφαλλο, γιασεμί, πολύτιμα ξύλα, oud, πατσουλί, βανίλια, τόνκα και μπαχαρικά, η οποία “παντρεύει” τη Γαλλική αρωματική παράδοση με αυτή της Μέσης Ανατολής. Κορυφαία απόδοση κι ιδανική σχέση ποιότητας-τιμής για ένα μαγευτικό άρωμα που θα σας συντροφεύσει “χίλιες και μία νύχτες”.

 

 

 

 

Επίλογος: Και αφού διαβάσατε το post  το οποίο ελπίζω  να σας άρεσε και να σας φάνηκε χρήσιμο,   επιτρέψτε μου να σας συστηθώ: είμαι η Δέσποινα Βενέτη, αρθρογράφος/Editor του βραβευμένου perfume blog Cafleurebon (www.cafleurebon.com), ένα από τα πέντε κορυφαία παγκοσμίως. Ως αναγνώστρια του beautyblog.gr εδώ και χρόνια, με ιδιαίτερη χαρά δέχτηκα την πρόσκληση της Τζούλιας να συνεισφέρω το παρόν guest άρθρο.

 

 

Happy Valentine’s Day!

 

23 Σχόλια
  1. Καλημέρα!
    Μένω άφωνη από το άρθρο, εξαιρετικό!!! Είναι από τις λίγες φορές που διαβάζοντας ένα αφιέρωμα σε αρώματα -που λατρεύω και ψάχνω σχολαστικά- μου δημιουργείται τόσο έντονη επιθυμία να τα μυρίσω ΟΛΑ!!! Και ας μην συμπίπτουν όλα τα συστατικά τους με τα αγαπημένα μου, κάτι υπάρχει σε καθένα από αυτά που με “προκαλεί”! Προφανώς, δεν είναι τυχαίο. Το δε Fleur de Lalita νομίζω ότι το μυρίζω ήδη…
    @ Δέσποινα: thank you και respect!
    @Julia: μα πόσο υπέροχη ιδέα!!!

  2. Καταπληκτικό άρθρο από μια Ελληνίδα που διαπρέπει στο εξωτερικό! Και όχι μόνο αυτό, αλλά είναι και bb girl! Χωρίς αμφιβολία, the bb girls are the best!! Ευχαριστούμε πολύ Δέσποινα! (πως μου είχε ξεφύγει το Angel Muse; Θα επανορθώσω άμεσα!)

  3. @ΒΙΚΥ: Kαλημέρα Βίκυ μου! Παρακολουθώ εδώ και καιρό την απίστευτη δουλειά της Δέσποινας και είμαι μεγάλη της θαυμάστρια! Το post αυτό είναι ένα “δώρο” για τα bb girls από εκείνη και μένα. Πολλά φιλιά!

  4. @Eleytheria: Είναι καταπληκτική πράγματι, Ελευθερία μου!

  5. Ε, ΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ!!!! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!! Αργησε να γίνει αυτό! Επιτέλους ένα άρθρο διεθνών προδιαγραφών που αναφέρεται στις πλέον ποιοτικές επιλογές αρωμάτων και όχι στις μαζικές κυκλοφορίες του συρμού! Επιτελους ένα βαθύ, εκπαιδευτικό, αναλυτικό και ουσιώδες άρθρο που όλες πρέπει να διαβάσουμε και να ξαναδιαβάσουμε. Ε, μα Δέσποινα ήταν καιρός! Σε καλοσωρίζουμε με ανοιχτές αγκάλες!!!!!

  6. Υπέροχο άρθρο, συγχαρητήρια, το διάβασα με απόλαυση. Οι περιγραφές των αρωμάτων είναι τόσο ζωντανές που νιώθεις ότι μπορείς να τα μυρίσεις…

  7. Δεν θα πω τίποτα λιγότερο η περισσότερο απο τα προηγούμενα σχόλια με εχουν καλύψει 100%
    Σημερα επιβεβαίωσα για ακομα μια φορα γιατι αγαπώ το BB♥️

  8. Γεια σας κορίτσια και Χρόνια Πολλά!Ευχαριστούμε την guest Δέσποινα!

  9. Καλημέρα και σας ευχαριστώ πολύ για τη θερμή υποδοχή!
    Με χαρά θα ακούσω ποιο άρωμα επιλέξατε εσείς να φορέσετε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
    Ναι έχετε όλες (κι όλοι) μια υπέροχη μέρα! ❤

  10. @Δέσποινα: Λέω για αλλαγή να κάνω απιστία στον αγαπημένο μου Tom Ford απόψε. Θα ξεκινήσω με βάση από Twilly d’Hermes και θα ολοκληρώσω με δυο σταγόνες Cinnabar στους καρπούς. 💄💕🍷

  11. @ΔΕΣΠΟΙΝΑ Eγω φοράω το Mure et Musk Extreme της L’ Artisan Parfumeur.

  12. Δέσποινα, καλώς όρισες στο bb! Υπέροχο άρθρο και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες πληροφορίες! Κάποια από τα αρώματα τα θυμάμαι από ένα άρθρο του bb για μέλλουσες νύφες (η καθεμιά με τον πόνο της!). Από τα παραπάνω θα ενέδιδα στο “La Fille De Berlin” (μου ταίριαξε η περιγραφή, νομίζω) και το “Desired” (καθ’ ότι λατρεύω τα βαριά, oriental αρώματα).
    Το bb boy με σκέφτηκε και μου έκανε δώρο το “Joy” του Dior!
    Χρόνια πολλά, bb girls! Να περάσατε πολύ όμορφα απόψε! <3

  13. @Sheena: Hapoy Valentine’s Day darling!! Φιλιά στο bb boy σου!

  14. Πολυ ωραιο αρθρο, δεν ηξερα το blog τωρα θα το παρακολουθω

  15. @Julia: πολύ ενδιαφέρον layering! Αγαπώ πολύ το Twilly, η Christine Nagel είναι τόσο αξιοθαύμαστη ως επικεφαλής του Hermès, όσο κι η Mathilde Laurent στον Cartier.
    @Stella: ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια! Μου αρέσει πολύ η ασυνήθιστη (σε σχέση πάντα με τα perfume clichés για τον Άγιο Βαλεντίνο) επιλογή που κάνεις. Αν το έχεις και σε vintage ή έστω λίγο παλιότερη εκδοχή, ακόμη καλύτερα.
    @ΜΑΡΙΑ Κ: δεν θα απογοητευτείς διαβάζοντας το ÇaFleureBon, καθημερινά δημοσιεύεται τουλάχιστον ένα άρθρο, κριτική ή συνέντευξη, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλαπλοί διαγωνισμοί εβδομαδιαία, με πραγματικά καταπληκτικά αρώματα ως δώρα για τους αναγνώστες που θα μπουν στη διαδικασία να αφήσουν ένα σχόλιο σχετικά με αυτό που τους ζητείται την εκάστοτε φορά.

  16. @Δεσποινα υπεροχο άρθρο, διαβάζοντας το θα έλεγα πως έκανα ένα αρωματικό ταξίδι!ευχαριστούμε πολύ!!! @Julia μας έκανες πολύ ωραίο δώρο σήμερα! Θέλω πολύ να δοκιμάσω αυτό του Balmain, για τη διάρκεια του & για τη δροσιά του!
    χχ

  17. @Δεσποινα: Ποτέ μα ποτέ από 22 ετών δεν φοράω μόνο ένα άρωμα. Δυο, τρία, κάποιες φορές έως 5. Άλλες φορές με επιτυχία άλλες ίσως όχι τόσο.. ( εμένα μου αρέσει πάντως, οι δίπλα μου δεν ξέρω…😀😘💕)

  18. Καλοσωρθες Δεσποινα. Εκπληκτικο αρθρο μου αρεσε παρα πολυ
    Ειμαι και εγω απο αυτες που φορω διαφορετικα αρωματα.
    Απο αυτα που αναφερεις αγαπημενο μου ειναι το Elie Saab Le Parfum αν και αυτη την εποχη φορω το κλασσικο chanel 5

  19. Η περιγραφή του Elisire με ελκύει όπως και το εντυπωσιακό του μπουκαλάκι.Τα συγχαρητήριά μου στη Δέσποινα.
    Μουτςς

  20. Τα σημειώνω! Σίγουρα θα αναζητήσω κάποια από αυτά!

  21. Aπ’ όλα αυτά μόνο το Elie Saab Le Parfum και το Narciso Rodriguez Narciso έχω δοκιμάσει…
    Η ιδέα του layering με εξιτάρει…βέβαια, δεν ξέρω αν θα μπορούσα να το κάνω με επιτυχία…
    Το blog δεν το γνωρίζω αλλά τώρα σίγουρα θα περάσω μια βόλτα και κάτι μου λέει πως θα μείνω κιόλας…
    Αγαπημένα δικά μου είναι τα Kenzo Jungle Elephant edp, Elizabeth Arden Red Door edp και Gres Cabotine de Gres edp…

  22. Το Narciso Rodriguez το φοράει η αδερφή μου από τότε που βγήκε και δεν το αλλάζει με τίποτα!!!! Χαρακτηριστική μυρωδιά…. ❤❤❤❤❤❤💜💜💜💜💜💜💛💛💛💛💛💛💚💚💚💚💚💚💙💙💙💙💙💙μου αρέσει και μένα πάρα πολύ!!!! Μεταξύ μας πολλές φορές της “κλεβω” μια-δυο ψεκασιες χαχαχαχχαχα 💙💙💙💙💙💙💚💚💚💚💚💛💛💛💛💛💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜❤❤❤❤❤❤❤❤❤

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.