Aντίο, «Kaiser» Karl.

 

 

Ο κόσμος της Μόδας ξαφνικά έγινε πιο φτωχός χθες 19 Φεβρουαρίου 2019, με το θάνατο του επί τριακονταετίας καλλιτεχνικού διευθυντή του οίκου Chanel, Karl  Lagerfeld.

 

Ο Karl Otto Lagerfeldt  (άλλαξε αργότερα το επίθετό του σε Lagerfeld  γιατί θεωρούσε ότι ήταν πιο εμπορικό) ήταν 17 ετών όταν κέρδισε ένα βραβείο Μόδας για το καλύτερο παλτό και ξεκίνησε να εργάζεται ως βοηθός στο ατελιέ του μεγάλου Pierre Balmain. Για την ιστορία εκείνη τη χρονιά το βραβείο για το καλύτερο φόρεμα κέρδισε ο Yves Saint Laurent- για χρόνια οι δυό τους ήταν άσπονδοι φίλοι.

 

 

 

 

Ο ίδιος δήλωνε ως ημερομηνία γέννησης το 1938 αλλά σε άλλη συνέντευξή είχε παραδεχτεί ότι ο έρωτας του για τη Μόδα ξεκίνησε το 1933 όταν η μητέρα του τον πήρε μαζί της σε μια επίδειξη μόδας του Christian Dior.

 

Επειτα από μια στάση στον οίκο Jean Patou, τη δεκαετία του 1960 βρέθηκε στους οίκους Chloe και Fendi και το 1983 ανέλαβε την καλλιτεχνική διεύθυνση του οίκου Chanel.

 

 

 

 

Πριν από περίπου 1 χρόνο διαγνώστηκε με καρκίνο στο πάγκρεας – ένα σοκ για εκείνον, αφού για πολλά χρόνια είχε υιοθετήσει ένα υγιεινό lifestyle στην καθημερινότητά του και τη διατροφή του. Μόνη του παρασπονδία η αδυναμία του στην Coca Coca Diet- λέγεται ότι έπινε έως και 10 κουτάκια τη μέρα. Tον  τελευταίο καιρό οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν και έφυγε χθες 19 Φεβρουαρίου 2019 σε νοσοκομείο του Παρισιού.

 

Εμπορικό μυαλό αλλά και μοναδικός καλλιτέχνης, ο Karl μπορεί να μην είχε τη «μαγεία» της Gabrielle, την εμμονή στη λεπτομέρεια των σχεδόν «γλυπτών» σχεδίων  του Dior,  την εύθραυστη ιδιοφυία του St Laurent, αλλά χωρίς αμφιβολία υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες δημιουργικές διάνοιες  της εποχής μας.

 

Στον οίκο Chanel προσγειώθηκε την δεκαετία του 1980 μια εποχή που ο οίκος είχε ξεκινήσει να ξεφτίζει,  να γίνεται παρωχημένος και να φέρνει στο μυαλό grand dame γιαγιάδες με tweed ζακετάκια. Ήδη στο τιμόνι του δικού του οίκου αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής τότε του οίκου Fendi, βούτηξε στα βαθιά.

 

 

 

 

Πήρε καi κράτησε τα ηνία του οίκου Chanel  για 35 χρόνια και με ακραίο πάθος, απαράμιλλο ένστικτο  και  αυτοκρατορική πυγμή- οι συνεργάτες του τον λάτρευαν και τον έτρεμαν σε ίσες δόσεις-  κατάφερε να τον  επανεφεύρει και να τον διατηρήσει  πρώτο ανάμεσα στους καλύτερους. Πρώτο μεταξύ ίσων.

 

Στη θέση του και στο τιμόνι του οίκου Chanel το δεξί του χέρι επί 30 χρόνια Virginie Viard.

 

Αντίο, στον Kaizer της Μόδας.

 

 

 

ΥΓ: Στο twitter έχει ήδη ξεκινήσει συζήτηση από netizens, για το ποιος θα αναλάβει τώρα τη λατρεμένη του γάτα Choupette. Η Choupette με δυο full time νταντάδες το 24ωρο για να την προσέχουν είναι celebrity και η ίδια με πάνω από 100.000 followers στη δική της σελίδα στο Instagram. Αν και οι στενοί συνεργάτες του τη θεωρούσαν την “κόρη” του Karl, ο ίδιος είχε δηλώσει ότι αν ήταν νόμιμο, θα την παντρευόταν.

 

16 Σχόλια
  1. Φαινόταν αντιπαθέστατος και κακιασμένος, ίσως να ηταν, ίσως όχι, πως να ξέρουμε…. Ηταν όμως μια κορυφαία, μια εμβληματική μορφή της σύγχρονης ιστορίας της μοδας και όχι μόνο που δύσκολα θα αντικατασταθεί. Οτι έπιανε (ή αναλάμβανε) γινόταν χρυσός κι ως παιδί των 80’ς θυμάμαι πολύ καλά τη μεταμόρφωση του οίκου Chanel στην εποχή του, αλλά και το μεσουράνημα του οικου Fendi, την αναγέννηση του οίκου Chloe. Ενα από τα πρώτα αρωματα που φόρεσα στην εφηβεία μου ήταν το δικό του Chloe (καμμία σχεση με το σημερινό), ενω θυμαμαι επίσης πολύ εντονα, την άνοδο, τη λατρεία και την πτώση και τιμωρία της αρχικά λατρεμένης του και μετά μισητής του, Ines de la Fressange. Της υπέροχης μούσας των 80’ς που τιμωρήθηκε τόσο σκληρά, επειδη τολμησε να τον παρακούσει και να ποζάρει για την προτομή της Marianne, του συμβόλου της Γαλλικής Δημοκρατίας, που ο ίδιος θεωρούσε λαικίστικο…. Στάθηκε σκληρός και ανελέητος. Ο ίδιος την ανέδειξε κι ο ίδιος την κατέστρεψε και φαντάζομαι δεν ήταν η μόνη σκληρη πράξη της ζωής του.
    Ηταν όμως μεγαλοφυιής. Σε κάθε περίπτωση το ταλέντο του θα λείψει.

  2. @Stella: Από ένα σημείο και έπειτα προσωπικότητες όπως ο Lagerfeld “καλλιτεχνικοί μεγιστάνες” όπως τους λέω εγώ, γίνονται larger than life.

  3. Ευφυέστατος στον χώρο της μόδας. Βέβαια, όσο λαμπερός χώρος κι αν είναι αυτός, δεν παύει να αποτελείται κι από αμφιλεγομενες προσωπικοτητες. Απ’την άλλη όμως, όλοι έχουμε τις καλές & τις κακές πλευρές μας. Κάπου διαπρεπουμε, κάπου χωλαινουμε. Νομίζω πως κανείς μας δεν αποτελεί εξαίρεση…τα μεγέθη μόνο αλλάζουν.
    xx

  4. Καλημερα. Συμφωνω με οσα λεει η Stella για τον Lagerfeld .Ομως – οπως παντα κανω – βλεπω και την πισω πλευρα αυτων που βγαινουν στην πρωτη γραμμη. Μηπως πολλα απο αυτα που σχεδιαζε ηταν ιδεες συνεργατων του και την φημη και δοξα την επαιρνε ο ιδιος. Βεβαια αυτο πιστευω οτι γινεται σε πολλους οικους Αυτος που ηγειτε κερδιζει τα ευσημα ασχετα αν ταν δικες τους ιδεες.
    Βεβαια αυτο δεν αναιρει την εν γενει προσωπικοτητα του.
    Οσο για την γατα του ακουσα καπου το πρωι οτι της αφησε 100 εκατομμυρια και παντα οπου πηγαινε η μεταφορα της γινονταν με λιαρ τζετ

  5. Σήμερα ακουσα ότι άφησε μοναδική κληρονόμο την αγαπημένη του γάτα – εκκεντρικός μέχρι το τέλος.. Υδροχόος έπρεπε να ήταν όχι Παρθένος.. Πάντως, κοιτάζοντας στο αγαπημένο μου Twitter διάφορες φωτογραφίες από επιδείξεις Chanel έχω την εντύπωση ότι εκείνος την ανάδειξε όσο κανένας άλλος!

  6. Ναι, αυτό με τη γάτα, το διάβασα και γω. Ασχολίαστο…

  7. @RANIA Αυτο Ράνια μου, άλλοι να δημιουργούν κι άλλοι να καρπωνονται τη δόξα γίνεται σε όλους τους χώρους.

  8. @Maryl:: Συμφωνώ απόλυτα! Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία για την συμβολή της Coco Chanel στην παγκόσμια μόδα, ο οίκος εκεί γύρω στα τέλη των 70’ς (που είχαν ήδη εμφανιστεί τα νέα ταλέντα- το νέο αίμα, βλέπε YSL) κινδύνευε να γίνει «μουσειακός». Όπως δυστυχώς συνέβη με τη μοναδική Elsa Schiaparelli και τον οίκο της. Ήταν ο Lagerferld που όχι μόνο την ξαναέβαλε στο χάρτη αλλά την έφερε εδώ που είναι σήμερα. Ταλέντο; Αναμφισβήτητα. Εξαιρετικό marketing; Σίγουρα. Αλλά και αυτό ταλέντο είναι.

  9. Πιστευω οτι ολες οι μεγάλες προσωπικότητες/ταλέντα/ιδιοφυΐες …εχουν ιδιαιτερότητες /παραξενιές/….
    σίγουρα ο Lagerferld τα είχε ολα με το παραπάνω! Τυχερή η γατούλα choupette που βλέπω να γίνεται τελικά η κληρονόμος της περιουσίας του θελω να δω ποιος θα γίνει ο δικός της κληρονόμος !!🤪

  10. Είμαι περίεργη για τον διάδοχό του.
    Μουτςς

  11. Ακούγεται, ότι θα είναι η Virgine Viard το επι 30 χρόνια δεξί του χέρι στον οίκο Chanel.

  12. Ανακοινωθηκε ήδη από τον οίκο Chanel «Στην Βιρζινί Βιάρ, την πιο στενή συνεργάτη του Καρλ Λάγκερφελντ τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια, ανέθεσε ο Αλάν Βερτεμέρ (συνιδιοκτήτης της Chanel) την διεύθυνση του σχεδιασμού των κολεξιόν ώστε να συνεχιστεί η κληρονομιά της Γκαμπριέλ Σανέλ και του Καρλ Λάγκερφελντ»

  13. @Stella : τελικά παντού ισχύει το “ο θάνατος σου ή ζωή μου”..

  14. Απο τις τελευταιες του επιδειξεις μου αρεσε το σκηνικο οτι εισαι στη θαλασσα πολυ ευφανταστο. Παντως ειχε παει την chanel ακομα πιο πανω και προπαντων την εκανε νεανικη

  15. Θυμάμαι πως το πρώτο άρωμα που δώρισα στο μεγάλο bb boy του σπιτιού ήταν το PHOTO του Κarl…το bb boy βέβαια σιγά μην γνώριζε τον Lagerfeld τότε…
    Αυτό με τη γάτα το άκουσα κι εγώ…και για τον βαφτισιμιό του…
    Rest in peace,Kaiser…

  16. Ο οίκος chanel δεν θα μπορούσε να συμβιβαστεί με τίποτα άλλο παρά μόνο με τον καλύτερο.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.