Ποια είναι τα βασικά Φυτικά Βούτυρα για την φροντίδα της επιδερμίδας;

 

 

 

Tα φυτικά βούτυρα, είναι από τα πλέον δημοφιλή και απαραίτητα συστατικά σε ένα φυσικό προϊόν αρωματοθεραπείας, προσώπου και σώματος.

 

Ακούγοντας βούτυρα ωστόσο, πολλοί νομίζουν, ότι πρόκειται για λιπαρά, βαριά συστατικά που δεν απορροφώνται από το δέρμα και λαδώνουν δυσάρεστα. Η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική και ευτυχώς για μας, η δράση των φυτικών βουτύρων, είναι άκρως ευεργετική και ωφέλιμη για το δέρμα μας.

 

Τα φυτικά βούτυρα προέρχονται από τους καρπούς των φυτών με τη μέθοδο ψυχρής έκθλιψης, ώστε να μην καταστρέφονται οι ιδιότητες τους. Πρόκειται στην ουσία για στερεά φυτικά έλαια που έχουν την μορφή μαλακού ή ημίσκληρου βουτύρου, τα οποία σε θερμοκρασία δωματίου μαλακώνουν ή ανάλογα, στο κρύο σκληραίνουν και με τη θερμότητα ρευστοποιούνται

 

 

 

Ας δούμε όμως ποια είναι τα σημαντικότερα και βέβαια, τα πιο δραστικά και ωφέλιμα φυτικά βούτυρα για την επιδερμίδα.

 

Βούτυρο Καριτέ – Shea Butter

H «Rolls Royce» των φυτικών βουτύρων! Ίσως το πιο γνωστό και το πιο αποτελεσματικό «παντός καιρού» συστατικό. Ένα βούτυρο ιδανικό για όλα! Για πρόσωπο, μαλλιά, χείλη, σώμα, ακόμα και χωρίς καμμιά επεξεργασία. Πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, πέντε φυτικά λιπαρά οξέα, ελαϊκό οξύ και φυτοστερόλες, επουλωτικό και αντιφλεγμονώδες. Τα στεατικά και ελαϊκα λιπαρά αντιπροσωπεύουν το 90% της σύνθεσης του. Με την χρήση του αυξάνουμε την ελαστικότητα της επιδερμίδας, γι΄αυτό και θεωρείται εξαιρετικό όπλο για την αντιγήρανση και την επούλωση ρυτίδων και ραγάδων.  Μαλακώνει κι ενυδατώνει την επιδερμίδα, ενισχύει την αντιγήρανση, θεραπεύει ακόμα και την ψαλίδα.  Απορροφάται εύκολα, χωρίς να αφήνει αίσθηση λιπαρότητας.  Υπέροχο όπου κι αν προστεθεί, σε κάθε καλλυντική κρέμα προσώπου ή σώματος, βάλσαμα χειλιών ή κηραλοιφές.  Έχει χρώμα ελαφρά κίτρινο ή υπόλευκο και παράγεται από τον καρπό του ομώνυμου δένδρου που φύεται στην Αφρική και ειδικότερα στην Μπουρκίνα Φάσο.  Στην Αφρική, οι ντόπιοι, το χρησιμοποιούν για την προστασία του δέρματος τους από τον έντονο ήλιο, αλλά και ως μαλακτικό για τα μαλλιά τους.  Πρόκειται για προϊόν που προστατεύεται από το Δίκαιο Εμπόριο.

 

 

 

Bούτυρο Κακάο (Cocoa Butter)

Από τα πιο γνωστά σε όλους μας βούτυρα, κυρίως για την ευρεία χρήση του σε προϊόντα χειλιών.  Έχει όμως και τόσες άλλες εξαιρετικές δράσεις, που ίσως δεν είναι ευρέως γνωστές. Πλούσιο σε φυσικά αντιοξειδωτικά και ιχνοστοιχεία, συσφίγγει τους ανοιχτούς πόρους, βοηθάει στην πρόληψη και επούλωση ρυτίδων, ραγάδων και ουλών, αποχρωματισμού της επιδερμίδας από τις δυσχρωμίες, αλλά και στην αντιμετώπιση των ρυτίδων και των μαύρων κύκλων στο πόδι της χήνας.  Είναι θεραπευτικό και επουλωτικό σε δερματικούς τραυματισμούς και δερματοπάθειες, γεγονός που οφείλεται στη βιταμίνη Κ που περιέχει. Μαλακώνει την επιδερμίδα, την κάνει ελαστική και φρέσκια.  Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, όπως και η σοκολάτα, ενώ προστατεύει το δέρμα από τις εξωτερικές συνθήκες, αφήνοντας ένα λεπτό στρώμα προστασίας στην επιδερμίδα. Ιδανικό για τις ξηρές, αφυδατωμένες και ταλαιπωρημένες επιδερμίδες.  Έχει το χρώμα της ώχρας, είναι βρώσιμο και παράγεται από τον καρπό του κακαόδεντρου. Έχει ένα ελαφρύ σοκολατένιο άρωμα και αντίστοιχη γεύση.

 

 

 

 

Βούτυρο Avocado

Έχουμε γράψει κατά καιρούς τόσα πολλά για το ανεκτίμητο αβοκάντο. Το βούτυρο του, συγκεντρώνει όλα τα πολύτιμα στοιχεία και τις ιδιότητες του, μεταξύ των οποίων βιταμίνες Α, Β & D, κορεσμένα & ακόρεστα λιπαρά οξέα, γι΄αυτό και θεωρείται από τα πιο αποτελεσματικά καλλυντικά συστατικά.  Είναι το νούμερο ένα για την περιοχή των ματιών. Αναζωογονεί, θρέφει, ενυδατώνει, μαλακώνει και θεραπεύει κάθε τύπο δέρματος, από τα αφυδατωμένα, κουρασμένα, με πανάδες, δυσχρωμίες, ραγάδες, ως τα ξηρά ή ώριμα δέρματα.  Χαρίζει λάμψη, θρέψη και ζωντάνια σε μαλλιά και δέρμα. Περιέχει βιταμίνη Α, E & D. Δρα κατά της ξηροδερμίας και των δερματικών προβλημάτων, ακόμα και της ψωρίασης και θρέψης του αφυδατωμένου, ώριμου δέρματος.  Απορροφάται εξαιρετικά εύκολα από την επιδερμίδα και αφήνει το δέρμα βελούδινο σα μετάξι.  Έχει πολύ ελαφρύ πράσινο χρώμα και παράγεται από την σάρκα του ομώνυμου φρούτου.  Ακολουθείται σχεδόν η ίδια διαδικασία όπως αυτή της παραγωγής του ελαίου αβοκάντο, μόνο που για το βούτυρο χρησιμοποιείται η φρέσκια σάρκα, η οποία στην συνέχεια υδρογονώνεται για να δώσει το βούτυρο.

 

 

 

 

 

 

Βούτυρο Mango

Το νούμερο ένα after sun βούτυρο. Έχει δραστικές επουλωτικές, ενυδατικές και θεραπευτικές ιδιότητες, που το κάνουν ιδανικό για το σκασμένο και φθαρμένο από τον ήλιο ή το κρύο δέρμα. Προλαμβάνει αλλά και επανορθώνει ρυτίδες και λεπτές γραμμές, θεραπεύει κοκκινίλες, δερματίτιδες, έκζεμα, ηλιακά εγκαύματα, κνησμό, αλλεργικές αντιδράσεις.  Ενυδατώνει τραχιά και αφυδατωμένα δέρματα, ακόμα και δύσκολες περιοχές του σώματος όπως αγκώνες και φτέρνες.  Πλούσιο σε βιταμίνες A, C και Ε.  Έχει υπόλευκο χρώμα και προκύπτει από τον πυρήνα του σπόρου του ομώνυμου φρούτου, που προέρχεται κατά βάση από την Ινδία.

 

 

 

 

Βούτυρο του Kαφέ

Το νούμερο ένα βούτυρο για κυτταρίτιδα, χαλάρωση, ραγάδες, αδυνάτισμα! Περιέχει καφεΐνη, η οποία βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος τοπικά, κάνοντας έτσι λιποδιάλυση. Για το λόγο αυτό, το βούτυρο καφέ χρησιμοποιείται, από τη σύγχρονη βιομηχανία καλλυντικών στα καλύτερα προϊόντα για την κυτταρίτιδα, όπως και σε προϊόντα σώματος που αντιμετωπίζουν χαλάρωση, ραγάδες και γενικότερα σώματα ταλαιπωρημένα από το χρόνο ή τις εγκυμοσύνες. Ειδικά στην περίπτωση της κυτταρίτιδας, είναι το συστατικό με τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.  Είναι πολύ πλούσιο σε φυτοστερόλες (phytosterols), οι οποίες έχουν την ιδιότητα να διεισδύουν εύκολα στην επιδερμίδα και να συγκρατούν την υγρασία κάνοντας το επίσης πολύ ενυδατικό. Παρουσιάζει μεγάλη απορροφητικότητα και είναι πλούσιο σε λιπαρά οξέα.

 

 

Βούτυρο Kokum

Θεωρείται ιδανικό για την δραστικότητά του στην αναγέννηση και ανάπλαση των κυττάρων.  Λόγω της ιδιότητας του αυτής, το βούτυρο Kokum χρησιμοποιείται για βαθιά ενυδάτωση, ανάπλαση και περιποίηση της επιδερμίδας, ειδικά σε περιπτώσεις δερματοπάθειας ή ευαίσθητης και ευερέθιστης επιδερμίδας. Η ανάπλαση που προσφέρει στην επιδερμίδα, συνοδεύεται και από εμφανέστατη  βελτίωση της ελαστικότητας της.

 

 

 

 

 

 

Βούτυρο Αλόης

Στην ουσία πρόκειται για λάδι καρύδας εμποτισμένο με φύλλα αλόης. Το καλοκαίρι υγροποιείται λόγω της θερμότητας, ενώ τον χειμώνα στερεοποιείται.  Έχει όλες τις υπέροχες μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες της καρύδας, σε συνδυασμό με τις θαυμαστές ιδιότητες της Αλόης Βέρα όπως αντιφλεγμονώδη, αποτοξινωτική, αντιμικροβιακή, επουλωτική δράση. Είναι εκπληκτικό συστατικό για το σώμα και ειδικά σε προϊόντα after sun και επούλωσης από κλιματολογικές συνθήκες και εναλλαγές.

 

 

 

 

 

Tα καλύτερα φυτικά βιολογικά βούτυρα περιέχονται στα προιόντα Stella’s Recipy”. Στη σειρά Hair & Body Bliss θα βρείτε τα πιο βελούδινα, βουτυράτα, αρωματικά καi  άκρως δραστικά body butters. Με ένα προϊόν μπορείτε να έχετε πολλές χρήσεις, ανεκτίμητες δράσεις και  ολοκληρωμένη φροντίδα για όλα όσα ταλαιπωρούν το σώμα μας.

 

 

 

 

 

 

 

12 Σχόλια
  1. @Stella εξαιρετικο αθρο οπως παντα😁😁😁😁😁Αλλα εδω που με πιάνεις αδιάβαστη 😉(αν και εχω αγοράσει πολλα βούτυρα,αγαπημένο το καριτε και το κακάο όπου εχω φτιαξει υπέροχα body butters)
    Αυτο που διαβάζω για πρωτη φορα ειναι το βουτυρο του καφε!!!Το οτι κάνει λυποδιαλυση και βοηθάει κατα της κυτταρίτιδας με κάνει να ψάξω να το βρω😄😄😄😄 Όπου να ειναι περίπου 71!! Μερες μείνανε μέχρι το καλοκαιρακι☀️☀️☀️☀️☀️Καλη η γυμναστική και το περπάτημα αλλα και ενα καλο συστατικό που να δείξει έξτρα βοήθεια νομίζω οτι ειναι απαραίτητο!!

  2. @SofiaT δεν το πιστευω, ότι εσυ δεν γνωρίζεις το βούτυρο του καφέ. Δεν το βρίσκεις εύκολα, αλλα υπάρχει στην Ελλάδα στα Sensities και στο Homecosmetics. Είναι καταπληκτικό! Εγω το χρησιμοποιώ για το body butter All-in-One που φοριέται μόνο βράδυ για εξτρα δράση.

  3. Τα μόνα βούτυρα που γνώριζα ήταν του κακάο και το καριτε.. Κι ενώ η Αλοε Βέρα είναι εδώ και χρόνια στην καθημερινότητα μου πρώτη φορά άκουσα ότι υπάρχει βούτυρο αλόης.. Ευχαριστούμε Στέλλα για τις σημαντικές πληροφορίες που μας παρέχει κάθε άρθρο σου! 💜

  4. Πάρα πολυ ενδιαφέρον και εμπεριστατωμένο post. Φυτικά βούτυρα, άλλο ένα θαύμα της φύσης. Τα προτείνεις για την φροντίδα του προσώπου ή θα είναι πολύ “βαριά” , άρα μόνο για χρήση στο σώμα;

  5. @Anastasia Ισα, ισα! Το καριτέ είναι ένα Must βούτυρο για τις κρέμες προσώπου, όπως και το αβοκάντο για τα ώριμα, αφυδατωμένα δέρματα. Αλλά σε μια κρέμα είναι κι ένα σωρο άλλα συστατικά που ολοκληρώνουν και δουλευουν το τελικό αποτέλεσμα και την υφή, δεν είναι σκέτο ένα βουτηρο. Σιγουρα μόνα τους μπορείς να τα χρησιμοποιησεις σαν μια emergency mask για μετα τον ήλιο, για κουρασμένα – αφυδατωμενα δέρματα ή μαλλιά. Και κατι ακομα…. Στα αγνά φυσικά συστατικά, τα καθαρά και βιολογικά, δεν υπάρχει αυτό που ξέρουμε ως “βαρύ” στα συμβατικά συστατικά. Μπορει να μην το χρειάζεσαι, να ειναι ενα περιττό συστατικό για το συγκεκριμένο δέρμα, αλλα ζημια δεν θα σου κανουν. Δεν φράζουν τους πόρους, είναι μη φαγεσορογόνα. Δεν θα κανεις ποτέ σπυράκια για παράδειγμα, αν είσαι 20 ετών και βαλεις αβοκάντο που ειναι για 40 ετών. Θα είναι υπερβολικό, δεν θα απορροφηθει πληρως, δεν θα το χρειάζεσαι, αλλά δεν θα ειναι το ιδιο σα να βαζει μια 20άρα την αντυριτιδική της μαμάς της.

  6. Εξαιρετικό άρθρο! Η φύση με τη βοήθεια της @Stellas μας, βελτιώνει την ομορφιά μας!
    xx

  7. Μερικα δεν τα ηξερα καν. Εγω λατρευω το καριτε.

  8. Υπέροχο άρθρο! Αγόρασα πρόσφατα από το Body Shop τη νέα τους συσκευασία με καθαρό βούτυρο καριτέ. Είναι εξαιρετικό…

  9. Βούτυρο του καφέ?Νομίζω αυτό χρειάζομαι αυτή την εποχή.
    Μουτςς

  10. Ki εγώ μόνο το βούτυρο κακάο (πεθαίνω για την μυρωδιά του) και το βούτυρο καριτέ γνώριζα…

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.