Απολέπιση, Σωστό ή Λάθος; Ας βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.

 

 

Η απολέπιση, τα πίλινγκ ή scrubs είναι μια διαδικασία που ειδικά στην Ελλάδα αγαπήθηκε πολύ από τις γυναίκες που προσέχουν το δέρμα τους, στις τελευταίες δεκαετίες.

 

Τα προϊόντα απολέπισης για πρόσωπο και σώμα είναι από τα πλέον δημοφιλή και συνδέονται με την αλλαγή της εποχής που μας θέλει να προετοιμαζόμαστε για τις κλιματολογικές συνθήκες που έπονται.  Έτσι, αν ο χειμώνας μας άφησε με θαμπό, τραχύ δέρμα μόνο με την σωστή απολέπιση η Άνοιξη θα μας βρει με λαμπερή, καθαρή, απαλή και φρέσκια επιδερμίδα.

 

Μιλώντας για την απλή, φυσική απολέπιση, που όλες μας μπορούμε να κάνουμε μόνες στο σπίτι, τα οφέλη της είναι πάμπολλα! Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος και χαρίζει ορατά και άμεσα την λεία, απαλή υφή και τη φυσική λάμψη της επιδερμίδας που όλες ονειρευόμαστε.

Δεν είναι όμως μόνο η απαλλαγή από τα νεκρά κύτταρα, στα οποία βοηθάει. Έχει αποδειχθεί, ότι η απολέπιση διαθέτει κι άλλες εξίσου σημαντικές δράσεις, όπως η μεγάλη συμβολή της στην αντιγήρανση.

 

Αυτό συμβαίνει, γιατί σε δύσκολες ή ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, τα κύτταρα δεν ανανεώνονται με τον ίδιο ρυθμό, πολύ δε περισσότερο αν μιλάμε για ηλικίες άνω των 35, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν επιβράδυνση στον ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων.

 

Επιπρόσθετα, η μόλυνση, ο καύσωνας, ο δυνατός αέρας κι οι χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά ακόμα και το στρες ή οι δύσκολες ψυχολογικές καταστάσεις που βιώνουμε στην καθημερινότητα μας, διαταράσσουν τον φυσιολογικό ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων.  Έτσι, κάνοντας απολέπιση επιταχύνουμε την διαδικασία, ενεργοποιούμε την μικροκυκλοφορία του αίματος, απαλλάσσουμε το δέρμα από τα νεκρά κύτταρα πολύ γρηγορότερα και συστηματικά και αποκτάμε επιδερμίδα που αναπνέει, γίνεται πιο σφριγηλή κι ελαστική, πιο φωτεινή και ανανεωμένη. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το απολεπισμένο δέρμα απορροφά γρηγορότερα και σε βάθος, όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχονται στα προϊόντα φροντίδας που χρησιμοποιούμε.

 

Παράλληλα ένα δέρμα το οποίο έχει απολεπισθεί, δείχνει πιο νεανικό, με βελτιωμένη υφή και ομοιογένεια, ενώ τα πρώτα σημάδια του γήρατος και οι γραμμές έκφρασης αμβλύνονται, γίνονται πιο απαλές και λιγότερο εμφανείς.  Αυτό συμβαίνει, γιατί όταν τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας μας, τότε η ξηρότητα, οι λεπτές γραμμές έκφρασης, αλλά και οι ρυτίδες, τονίζονται και φαίνονται εντονότερες. Απομακρύνοντας την τραχιά επιδερμίδα και τα νεκρά κύτταρα, η όψη, το χρώμα και η υφή αμέσως βελτιώνονται.

 

 

 

 

Μπορούν όλοι οι τύποι επιδερμίδας να κάνουν απολέπιση;

 

Με τα κατάλληλα προϊόντα για τον κάθε τύπο επιδερμίδας, αναμφισβήτητα ναι! Είναι ένας μύθος για παράδειγμα, ότι οι ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες δεν πρέπει να κάνουν απολέπιση ενώ, ότι στις λιπαρές επιβάλλεται να γίνεται πολύ συχνά… Ας το ξεκαθαρίσουμε…

 

Πολλά από τα δερματικά προβλήματα όπως η ξηρότητα, η λιπαρότητα ή η ακμή μπορούν κατά ένα μέρος να βρουν τη λύση τους, με την σωστή και τακτική απολέπιση.  Η υπερβολική συγκέντρωση των νεκρών κυττάρων δημιουργεί τις συνέπειες που προαναφέραμε στις ξηρές επιδερμίδες.  Με ένα ήπιο, απαλό προϊόν απολέπισης που θα χρησιμοποιείται με μέτρο, μπορούμε να πετύχουμε εντυπωσιακά αποτελέσματα, ακόμα και σε μια δύσκολη επιδερμίδα όπως η ξηρή ή η ευαίσθητη.  Πολύ δε περισσότερο αν ακολουθήσουμε αμέσως μετά μια πλούσια ενυδατική και θρεπτική ρουτίνα φροντίδας. Αντίστοιχα στις λιπαρές, η υπερβολική λιπαρότητα, οι ρύποι σε συνδυασμό με τα νεκρά κύτταρα και το σμήγμα, είναι η κύρια αιτία για το φράξιμο των πόρων και την εμφάνιση ακμής.

 

 

Στις λιπαρές ή ακνεϊκές, η ήπια απολέπιση ενεργοποιεί την κυτταρική ανανέωση και καταπολεμά την ακμή και τη δημιουργία των μαύρων πόρων και στιγμάτων. Τα νεκρά κύτταρα και το λιπαρό σμήγμα φράζουν τους πόρους τους δέρματος και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για εμφάνιση ακμής.  Αυτό βέβαια δεν σημαίνει, ότι σε αυτές τις επιδερμίδες πρέπει να κάνουμε πολύ συχνά ή καθημερινά απολέπιση, γιατί τότε θα έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα, όπως να διεγείρουμε τους σμηγματογόνους αδένες.

 

Σε άλλες περιπτώσεις η κατάχρηση από τη συχνή απολέπιση, μπορεί να παρουσιάσει στην επιδερμίδα αφυδάτωση, ερεθισμούς ή κοκκινίλες σημάδι, ότι η άμυνά της είναι πλέον μικρή στις εξωτερικές επιθέσεις.  Επίσης σε επιδερμίδες λεπτές και ευαίσθητες ή με ευρυαγγείες ή ροδόχρου ακμή η συχνή απολέπιση, δηλ. περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να προκαλέσει φωτοευαισθησία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται, όταν χρησιμοποιούμε ταυτόχρονα καλλυντικά με οξέα φρούτων ή ρετινόλη. Είναι προτιμότερο να επιλέγουμε ποιο απ΄όλα θα εφαρμόσουμε ανά συγκεκριμένη χρονική περίοδο και όχι όλα μαζί.

 

 

 

Η κατάλληλη συχνότητα λοιπόν απολέπισης, είναι μία φορά την εβδομάδα για τις ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες και μία με δυο φορές την εβδομάδα για τις λιπαρές ή μεικτές.  Στις σπάνιες κανονικές επιδερμίδες, δύο φορές την εβδομάδα είναι υπέραρκετές.

 

Πολύ σημαντικός παράγοντας για την αποτελεσματική και ορθή απολέπιση είναι η επιλογή των κατάλληλων προϊόντων, με υφές και σύνθεση που ταιριάζουν στον τύπο της κάθε επιδερμίδας.  Για παράδειγμα τα κρεμώδη προϊόντα είναι πάντα πιο ήπια και απαλά. Επίσης, πρέπει να γνωρίζουμε, ότι απολέπιση δεν κάνουμε στην περιοχή των ματιών, όπως και στην περιοχή κάτω από το πηγούνι και τον λαιμό.  Τόσο γιατί πρόκειται για ιδιαίτερα λεπτές περιοχές, όσο και γιατί δεν υπάρχουν σμηγματογόνοι αδένες σε αυτές τις περιοχές και δεν τίθεται θέμα συσσώρευσης νεκρών κυττάρων.

 

Επειδή πολλές από σας με ρωτάτε συχνά για τα προιόντα απολέπισης, ελπίζω να ξεκαθάρισαν κάποιες απορίες σας.

 

 

Stella

 

9 Σχόλια
  1. άλλη μια φορά κατατοπιστικότατο άρθρο!!!

  2. Αγαπώ απολέπιση!Μία φορά την εβδομάδα,μπορεί και δύο κάνω απολέπιση .Απλα΄, φροντίζω η μία φορά να είναι με πιο ήπιο προϊόν.

  3. Δεν κανω συχνά απολέπιση αλλα οταν κανω το δερμα μου με ευγνωμονεί 😆
    @Στελλα μου Ευχαριστουμε για τις υπεροχες πληροφοριες😊😊😊😊

  4. Καλό μήνα κορίτσια 💕. Λατρεύω την απολέπιση, κάνω 2 φορές την εβδομάδα και μια φορά το χρόνο φυτικό πηλινγκ γιατί έτσι και δείχνει αλλά και νιώθω το πολύ λιπαρο μου δέρμα καθαρό και ανανεωμένο.

  5. Στο σώμα μου κάνω απολεπιση. Στο πρόσωπο μου όμως, προτιμώ τις μάσκες για βαθύ καθαρισμό.
    xx

  6. Είμαι λιγάκι τεμπέλα με την απολέπιση αλλά υπόσχομαι να προσπαθήσω να το αλλάξω.
    Μουτςς

  7. Καλό μήνα!
    Η αλήθεια είναι ότι δεν κάνω απολέπιση όσο συχνά πρέπει… Θα το βάλω κι εγώ στόχο μαζί με τη Litsa μας!

  8. Κανω απολεπιση οποτε το θυμαμαι , αλλα οταν κανω βλεπω διαφορα στο δερμα μου προς το καλυτερο . Εχω ενα απολεπιστικο προσωπου με ελια απο apivita που ειναι super

  9. Λίτσα κι Αμαλία, κι εγώ στο club…μεγάλη τεμπέλα με την απολέπιση…αλλά αυτό πρέπει να αλλάξει!!!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.