Αλλεργίες: που οφείλονται και πώς να τις αντιμετωπίσουμε

 

 

 

Στην πρόσφατη παρουσίαση της La Roche Posay,  μάθαμε πολλά και ενδιαφέροντα για τις αλλεργίες που ταλαιπωρούν ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού.  Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050, 1 στους 2 ανθρώπους θα υποφέρει από αλλεργίες.

 

 

Και η αλήθεια είναι όσο και αν αγαπάμε (ή όχι) την Άνοιξη- είναι η εποχή που οι αλλεργίες βρίσκονται σε μεγάλη έξαρση.

 

Η αλλεργία είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια ουσία (αλλεργιογόνο) του περιβάλλοντος που συνήθως είναι ανεκτή για τον μέσο άνθρωπο. Η αλλεργική αντίδραση αποτελείται από δύο στάδια: την ευαισθητοποίηση, κατά την οποία ο οργανισμός έρχεται σε επαφή με το αλλεργιογόνο χωρίς να υπάρχει αλλεργική αντίδραση καθώς και το στάδιο της αλλεργίας καθ’ αυτήν.

 

 

 

 

Υπάρχουν πέντε τύποι αλλεργιών:

 

-Οι δερματικές αλλεργίες (που προκαλούνται από μέταλλα, από την ακτινοβολία UV, κλπ.)

-Οι αλλεργίες του αναπνευστικού (λόγω της γύρης, των ακάρεων, των ζώων, της σκόνης, κλπ.)

-Οι τροφικές αλλεργίες (λόγω τροφίμων όπως το γάλα, τα φιστίκια, τα καρύδια, το ψάρι, κλπ.)

-Οι αλλεργίες σε φάρμακα (όπως αντιβιοτικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, κουράριο, κλπ.)

-Οι αλλεργίες σε δηλητήριο (για παράδειγμα, λόγω τσιμπήματος από σφήκα, μέλισσα ή μπούμπουρα.

 

 

 

 

 

Οι άνθρωποι είναι συνήθως αλλεργικοί στη σκόνη, στη γύρη αλλά και σε κάποια οικόσιτα ζωάκια όπως οι γάτες. Ανεξάρτητα όμως από τον τύπο, οι αλλεργίες επηρεάζουν το δέρμα περίπου στο 80% των περιπτώσεων. Και είτε αυτό προκαλεί άμεσα δερματικά συμπτώματα (έκζεμα εξ επαφής ή κνίδωση) είτε έμμεσες δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες (φτέρνισμα, ερυθρότητα, εξάνθημα, ρινική καταρροή), η αντίδραση υποβαθμίζει τη λειτουργία του δερματικού φραγμού – δηλαδή της εξωτερικής στοιβάδας του δέρματος που το προστατεύει από τους εξωτερικούς παράγοντες

 

 Οι αλλεργίες οφείλονται στα γονίδια, στους περιβαλλοντικούς παράγοντες και στον τρόπο ζωής που ενδέχεται να αλλοιώσουν την ακεραιότητα του δερματικού φραγμού. Τα αλλεργιογόνα –ρύποι, γύροι, απορρυπαντικά, κ.α.– μπορεί να αποδυναμώσουν το δέρμα μας. Αν λοιπόν η λειτουργία του δερματικού φραγμού είναι κακή, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουμε αλλεργίες.

 

Όσο αφορά τις αλλεργικές δερματίτιδες, τα κυριότερα αλλεργιογόνα  στα καλλυντικά είναι το  νικέλιο (που βρίσκεται σε κάποιες σκιές με glitter), το Peru Balsam (ή μυρόξυλο), το Quaternium-15 (το πιο συχνό από όλα τα συντηρητικά) τα parabens,  κάποια αρωματικά έλαια (πχ citrus oil) καθώς και αυτά που ονομάζονται «κρυμμένα αρώματα» με χημικές αρωματικές ιδιότητες πχ. Bisabolol.

 

Φυσικά  σε μια τέτοια περίπτωση, που το δέρμα σας δεν είναι απλά ευαίσθητο, αλλά δυσανεκτικό και με τάση για αλλεργικές αντιδράσεις θα πρέπει να αναζητήσετε προιόντα που να προσφέρουν:

 

Καταπράυνση:  δηλαδή μείωση της δυσφορίας του δέρματος.

Επανόρθωση: αποκατάσταση και διατήρηση του δερματικού φραγμού και απομάκρυνση των αλλεργιογόνων που είναι σε επαφή με το δέρμα.

Πρόληψη: αποφυγή μελλοντικών αλλεργιών, μέσω της ενδυνάμωσης του δέρματος και, άρα, της μείωσης της διεισδυτικότητας των αλλεργιογόνων.

 

 

 

 

Η σειρά Toleriane Ultra της La Roche Posay είναι σχεδιασμένη με αυστηρές προδιαγραφές και είναι δοκιμασμένη σε αλλεργικά δέρματα για να προσφέρει απόλυτη ασφάλεια.  Δεν περιέχει άρωμα και αλκοόλη ενώ και η συσκευασία των προϊόντων εξασφαλίζει προστασία από την επιμόλυνση, την οξείδωση, τα ξηρά υπολείμματα, και τις διαρροές.

 

Στη σειρά έρχεται να προστεθεί φέτος το  νέο Tοleriane Ultra 8,ένα λεπτόρρευστο σπρέι ανάλαφρο σαν νερό, με  δροσερή υφή που προσφέρει εντατική ενυδάτωση σε καθημερινή βάση. Είναι κατάλληλο για κάθε στιγμή μέσα στη μέρα, ακόμα και πάνω από το μακιγιάζ, και η άκρως ενυδατική του φόρμουλα ανακουφίζει από τη δυσφορία και τις δερματικές αντιδράσεις, καταπραΰνει και προστατεύει το δέρμα και βελτιώνει τη λειτουργία του δερματικού φραγμού.  Χάρη στη σύνθεσή του  ενισχύει την ενυδάτωση του δέρματος η οποία παραμένει σε υψηλά επίπεδα καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Κοστίζει 18,90 Ε και θα το βρείτε φυσικά στα φαρμακεία.

 

 

 

Στιγμιότυπα από την πρόσφατη παρουσίαση της La Roche Posay

 

 

 

 

 

 

 

Allergie-free brunch από τον σεφ Γιάννη Αποστολάκη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στο κτήμα Αρίστη στο Χαλάνδρι

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26 Σχόλια
  1. Eγώ ανακάλυψα σε σχετικά μεγάλη ηλικία πως ξαφνικά ξεκίνησα να έχω αλλεργία στο ακτινίδιο….από το πώς γίνονται οι παλάμες μου όταν το πιάνω μέχρι τα μάτια μου που γίνονται λες κι είμαι τζάνκι (δεν κάνω πλάκα) ,το πόσο με φαγουρίζουν τα αυτιά μου και η μύτη μου…αλλεργικό σοκ έπαθα και ευτυχώς συνήλθα με κορτιζόνη…δεν ήξερα πως μπορείς να αποκτήσεις αλλεργία στα τρόφιμα ξαφικά…νόμιζα πως γεννιέσαι μ’ αυτή…αν μ’ αγαπάτε, μην μου φέρετε τούρτα ακτινίδιο,τάρτα ακτινίδιο κλπ κλπ

  2. @celia: Αυτό είναι το τραγικό με τις αλλεργίες.. φυσικά και μπορείς να τις αποκτήσεις ξαφνικά είτε σε τρόφιμα, είτε σε φάρμακα, είτε σε συστατικά εκεί που δεν το φαντάζεσαι.. τις τρέμω τις αλλεργίες δεν έχω κάτι άλλο να πω. Προσοχή, αλλά και τι να προσέξεις; Άσε, είναι μεγάλη, τεράστια κουβέντα που ούτε και οι αλλεργιολόγοι δεν μπορούν να σου απαντήσουν σε τίποτα με σιγουριά.

  3. Υπέροχο θέμα σήμερα! Οι αλλεργίες και δυσανεξίες είναι ένα τεράστιο θέμα, το οποίο ελάχιστα γνωρίζουμε. Ολοι στη ζωή μας έχουμε την πιθανότητα να εκδηλώσουμε τουλαχιστον μια φορά αλλεργία σε κάποια τροφή, συστατικό, φάρμακο, καλλυντικό κ.λ.π. Δεν είναι μόνο όσοι έχουν από μικρά παιδιά αλλεργιες και το γνωρίζουν λίγο πολύ (που και πάλι δεν γνωρίζουν τον πλήρη κατάλογο). Αυτο που οι περισσότεροι δεν ξέρουν είναι, ότι μια αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί ακόμα και σε κάτι που χρησιμοποιούμε πολύ καιρό ή και χρόνια, γιατι ίσως κάποια συνθήκη να ενεργοποίησε την κρυφή μας προδιάθεση. Μπορεί επισης να εκδηλωσουμε αλλεργία, είτε σε φυσικό είτε σε χημικό συστατικό. Αυτο όμως δεν σημαίνει, οτι η εκδήλωση της αλλεργίας υποδηλώνει προιόν κακής ποιότητας. Το ίδιο προιόν μπορεί να το χρησιμοποιούν εκαττομμύρια άλλοι άνθρωποι και να μην πάθουν τίποτα. Η αλλεργία είναι κάτι πολυ προσωπικό που μπορεί να εκδηλωθεί ανά πάσα στιγμή, σε ανύποπτο χρόνο και για οποιοδήποτε λόγο. Οταν ήμουν μικρή είχα αλλεργία στη γύρη των λουλουδιών. Μια Πρωτομαγια ασχολούμενη εθιμοτυπικά με τα λουλούδια και τα στεφάνια είχα φουντώσει τόσο πολύ, που με έτρεχαν στα νοσοκομεία. Πέρασε μόνη της μετά απο κανα δυο χρόνια, χωρίς να λάβω καμμια απολύτως φαρμακευτική αγωγή ή να κάνω οτιδήποτε. Μια κολλητή μου φίλη πάλι, που ζει στην Αμερική πάσχει όλη της τη ζωή απο αλλεργίες. Τροφικές, συστατικών, τα πάντα. Δεν είχα διανοηθεί να της δώσω να δοκιμάσει Stella’s Recipy γιατί τα αιθέρια έλαια και τα φυσικά έλαια που προέρχονται από καρπούς αντεδύκνυνται για όσους έχουν αλλεργίες. Φέτος τα Χριστούγεννα επέμενε εκείνη να δοκιμάσει θεωρώντας, ότι δεν πρόκειται να την πειράξουν. Οχι μόνο δεν είχε κανένα σύμπτωμα αλλεργίας, από την κρέμα προσώπου έως το body butter, αλλά εφυγε και για την Αμερική φορτωμένη καλούδια S.R.

  4. @Stella: Φυσικά!! Κάτι που ενοχλεί κάποια μπορεί να μην ενοχλεί καθόλου κάποια άλλη! Αλίμονο! Τότε δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε τίποτα, ούτε καλλυντικά, ούτε απορυπαντικά, ούτε να έχουμε στο σπίτι μας λουλούδια, η λίστα είναι ατελείωτη.

    Μεγάλο ρόλο παίζει και η υγιεινή, βέβαια. Οι αλλεργίες λατρεύουν τις εστίες μικροβίων.

    Από την άλλη- και εκεί είναι το πιο ενδιαφέρον- τα παιδιά στις αποστειρωμένες δυτικές χώρες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά αλλεργιών από τα παιδιά σε αναπτυσσόμενες χώρες που ζουν πιο κοντά στη φύση. Με λίγα λόγια οι δυτικές μητέρες που είναι πίσω από τα παιδιά τους με αντισυπτικά μαντηλάκια, μαντηλάκια κατά των μικροβίων, μωρομάντηλα κλπ κλπ, κλπ, από το πρωί έως το βράδυ και τα “μη παίζεις με χώματα”, “μη λερώνεσαι” , “προσοχή τι πιάνεις!!” τελικά κάνουν περισσότερο κακό στα παιδιά τους παρά καλό, αφού έτσι τα μικρά δεν μπορούν να αποκτήσουν ανθεκτικότητα στο τριγύρω περιβάλλον, ούτε να αναπτύξουν αντισώματα που θα τα προστατέψουν. Και να παίξει, ακόμα και να φάει λίγο χώμα το μωρό, δεν έγινε και τίποτα εδώ που τα λέμε..

  5. Ενα εχω να καταθέσω!!!Η la Roche posay με έσωσε απο φωτο δερματιτιδα απο την οποία υπέφερα πανω απο 20 χρονια!!!Οσα αντηλιακά και αν ειχα δοκιμάσει μετα απο 4 ημέρες έκαναν εμφανίσει τα σπυρακια της φωτο αλλεργίας απο την UV ακτινοβολία 😔με αποτέλεσμα να ειμαι συνέχεια με μπλούζες να μην ευχαριστιέμαι την θάλασσα και Εννοηται για τρομερή φαγούρα όλη την ωρα!! Καλα δεν συζητάω για μαύρισμα αυτο είχε τελειώσει πριν καν να αρχίσει….Εννοηται χαπακονομουν με αντιισταμινικά και κρεμα κορτιζονης😞
    Ξαφνικά πέρσι ενώ εχω αγοράσει για πρωτη φορα την LA ROCHE POSAY ANTHELIOS XL COMFORT SPF 50για δερμα με δυσανεξία στον ήλιο έγινε το θαύμα!!!! Συνειδητοποιώ οτι ενώ εχουν περάσει 6 ημέρες δεν εχω καμία αντίδραση δερματική!!δεν πίστευα στα μάτια μου!!Τελικα το θαύμα συνεχίστηκε όλο το καλοκαίρι!!!Καταφερα να μείνω στον ήλιο χωρις προβλήματα να ευχαριστηθώ την θάλασσα και να πάρω στο τέλος και χρωμα!!
    Εννοηται οτι θα την αγοράσω και φέτος αλλα και για όλη μου την ζωή 😀😀😀😀😀😀😀😀😀

  6. @SofiaT: Με La Roche Posay Anthelios και με την κρέμα φροντίδας Lipikar, μεγάλωσα τον κύριο Ρωμανό…

  7. @Julia Αυτό με τις αλλεργίες στα παιδιά είναι ενα ακόμα τεραστιο θέμα και το θέτεις πάρα πολύ σωστά κι αντικειμενικά. Οι νεότερες γενιές μητέρων έχουν περάσει στο άλλο άκρο. Τρελλαίνομαι όταν βλέπω να τα κυνηγούν με τα μαντηλακια dettol, κάθε λίγο και λιγάκι ή ακόμα χειρότερο (το έχω δει και αυτό) να καθαρίζουν το πιάτο και τα μαχαιροπήρουνα των παιδιών με μαντηλάκι dettol πριν φάνε…. Οι ελληνες περάσαμε μέσα σε λίγες δεκαετίες από την τουαλέτα έξω απ΄το σπίτι… στην απόλυτη αποστείρωση….

  8. @Stella: Αυτό ισχύει σε όλα. Όταν δεν ανεβαίνεις συνειδητοποιημένα, σταδιακά και σε ώριμο χρόνο τα σκαλοπάτια του πολιτισμού, αλλά βεβιασμένα και άτσαλα, τότε περνάς από το ένα άκρο στο άλλο.

  9. @Julia η Lipikar δεν έλειψε και απο μας μιας και ενα θεματάκι ατοπίας το ειχαμε😁
    @Στελλα μου δεν διαφωνώ πέρασα και εγώ απο αυτο το στάδιο εχω ακομα κάποια κολλήματα 😄
    αλλα σε κάποια φάση συνειδητοποίησα οτι έπρεπε να «φάει»και λίγο χρωματακι και να κυλίστει στην
    παιδική χαρα για να αποκτήσει και κάποια αντισώματα 🤪

  10. @Τζουλια τώρα είδα το σχόλιο σου και είπα τα ιδια🤪🤪🤪🤪

  11. Τέλειο και πολύ χρήσιμο άρθρο! La Roche Posay έδωσε ο δερματολόγος στις κόρες μου ύστερα από θεραπεία που έκαναν για την ακμή. Είναι από τα προϊόντα που εμπιστεύομαι.
    xx

  12. Τεράστιο θέμα οι αλλεργίες. Εγώ αυτή την εποχή κυκλοφορω με ένα χαρτομάντιλο στη μύτη, με πιάνει καταρροη πάντα τέτοια εποχή που κρατάει ένα βασανιστικό 15νθημερο..Η μεγάλη μου κόρη έχει αλλεργία στην πενικιλινη.. Οπότε κυκλοφορουμε μονίμως με xozal, kystine & fysiomer..

  13. Εχω αλλεργια σχεδον σε ολα τα καλλυντικα…βγαζω δερματιτιδες πρηξιμο στα ματια και στο κουτελο και ασφαλως κοκκινιλες σε ολο το προσωπο.Ισως να βρησκομαι λιγο πριν τη ροδοχρους.Frezyderm ουτε για αστειο,La Roche Posey ουτε για πλακα.Δεν το συζητω για korre και Apivita…Εχω απελπιστει!!!!

  14. @Eleftheria: ακούγεται αρκετά σοβαρό αυτό που λες. Σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζεται οπωσδήποτε συμβουλή γιατρού δερματολόγου / αλλεργιολογου, αν και είμαι σίγουρη ότι θα το έχεις ήδη κάνει. Τελικά τι χρησιμοποιείς για την φροντίδα του δέρματος σου; Πολύ θα με ενδιέφερε να μάθω.

  15. @julia:το τηλεφωνο του δερματολογου ειναι στη κορυφη των speed dial του τηλεφωνου μου!!Αυτη τη στιγμη κανω μια αγωγη στο δερμα μου γιατι χρησιμοποιησα τη κρεμα ματιων της Estee και επαθα δερματιτιδα και δεν χρησιμοποιω τιποτα.Μολις τελειωσει η αγωγη σε 20 μερες περιπου θα ξεκινησω συντηριτικα σιγα σιγα ισως με κατι απο avene και παλι με επιφυλαξη!!!

  16. @Eleftheria: Περαστικά και γρήγορα Ελευθερία μου! Ταλαιπωρούμαι και εγώ χρόνια με διαφορά δερματικά θέματα όποτε σε νιώθω!

  17. Πονεμενο θεμα καθε χρονο ταλαιπωρουμαι με την αλλεργια απο τη γυρη , οταν φυσαει ειναι ακομα χειροτερα με πιανει φτερνισμα κλπ.

  18. Πάντως, κάτι που ήθελα να προσθέσω σε σχέση με τις αλλεργίες και τα παιδιά, καλό είναι να το πάμε λίγο πιο σταδιακά κι όχι αμέσως στα αντθσταμινικα. Όταν η μικρή μου κόρη πήγαινε δημοτικό, έκανε στίβο & διαπιστώσαμε ότι είχε αλλεργία στη σκόνη. Ταλαιπωρία…η γιατρός είπε να παίρνει αντισταμινικα κάθε μέρα πριν τρέξει στο γήπεδο, γιατί “φούντωνε” κοκκίνιζε, και κάποιες φορές παρουσίαζε δύσπνοια. Της εξήγησα & της πρότεινα να κάθεται λίγο να ηρεμεί όταν αυτό συμβαίνει, για να αποφύγουμε τα φάρμακα. Έτσι κάνει μέχρι σήμερα. Βέβαια πιστεύω πως είναι τυχερή, και έχει μια ελαφριά αλλεργία. Σε αντίθεση με τον αδερφό μου που στο τσίμπημα της μέλισσας ανήκει στους 3 πιο αλλεργικούς ανθρώπους της Ελλάδας ( διαπιστωμένα από τους γιατρούς) Οπότε, δύσκολη η απάντηση στις αλλεργίες…

  19. Έχω κάποια θεματάκια κι εγώ και τα αντιμετωπίζω χωρίς χάπια για την ώρα.Η Lipikar νομίζω δεν λείπει από τα περισσότερα σπίτια.
    Μουτςς

  20. Με αλλεργίες που αλλάζουν ανά χρονικά διαστήματα βασανίζομαι από πολύ μικρή. Δυστυχώς, φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο και με τον μικρό μου. Πριν από λίγο καιρό νοσηλεύτηκε από αλλεργική αντίδραση. Μεγάλο κεφάλαιο και δύσκολο…

  21. Καλημερα. Δεν ανηκω στους ανθρωπους που εχουν αλεργια σε κατι. Μονο ο αδελφος μου που εχει αλεργια στο τσιμπημα της σφιγγας. Η εταιρεια,La Roche Posey ειναι απο τις εταιρειες που ειναι αξιολογες με πολλα προιοντα για ευαισθητα δερματα. Ο ορος που εβγαλε τελευταια και χρησιμοποισα ηταν φανταστικος και δεν προκαλουσε κανενος ειδους κοκκινιλες η ευαισθησια στο προσωπο μου.

  22. Stella αυτο με τις μαμαδες τις υστερικες δηθεν με την απολυμανση εχω δει στο σπιτι τους σε καποιεςνα καθαριζουν μια φορα την εβδομαδα και τα πλυντηρια πιατων και ρουχων γεματα να περιμενουν την εναρξ των απλυτων

  23. Stella αυτο με τις μαμαδες τις υστερικες δηθεν με την απολυμανση εχω δει στο σπιτι τους σε καποιεςνα καθαριζουν μια φορα την εβδομαδα και τα πλυντηρια πιατων και ρουχων γεματα να περιμενουν την εναρξη πλυσιματος τους

  24. @ΡΑΝΙΑ Κι εγω έχω την αίσθηση, ότι υπάρχουν πολλές που το κάνουν για τα μάτια του κόσμου, για να φαίνονται καλές μαμάδες, όταν ειναι με κόσμο..

  25. Nai @Stella μου δυστυχως. Και σε πολλα αλλα γινονται πραγματα και λεγονται λογια για τα ματια του κοσμου

  26. Μεγάλο κεφάλαιο το θέμα της αλλεργίας, πέμπτη μερα σήμερα με αντιισταμινικά και σταγόνες για τα μάτια. Αλλεργία στην άνοιξη το λέω, που ήταν κάποτε η αγαπημένη μου εποχή και από τότε που τελείωσα το Πανεπιστήμιο απλά υποφέρω. Και το πιο παράδοξο είναι αυτό που αναφέρετε οι περισσότερες, ότι εκδηλώνονται από το πουθενά και εντελώς ξαφνικά. Καλό θα είναι πάντως να κάνει κανείς το τεστ αλλεργίας σε αλλεργιολόγο. Στη δική μου περίπτωση οι αλλεργίες μου αφορούν τη γύρη, τα κουνούπια (και γκρίνιαζα κάθε καλοκαίρι ότι σε μια παρέα 10 ατόμων μόνο εμένα θα τσιμπήσουν και μετά πρηζόμουν) και το δέντρο της ελιάς. Επίσης, όταν αρρώστησα τον περασμένο Νοέμβρη εμφάνισα αλλεργική αντίδραση στην αντιβίωση που μου χορήγησε ο γιατρός και ευτυχώς πήγα άμεσα στο νοσοκομείο, γιατί με έπιασε δύσπνοια. Θέλει πολλή προσοχή και καλή υγιεινή, αλλά όχι στα όρια της υπερβολής, όπως πολύ σωστά λέτε.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.