Fashion: Αναδρομική έκθεση για τη Mary Quant

 

Mε αφορμή την αναδρομική έκθεση για τη  Mary Quant  που λαμβάνει χώρα στο μουσείο Victoria & Albert του Λονδίνου, ας θυμηθούμε κάποια πράγματα για τη γυναίκα που έχει ονομαστεί «η πιο διάσημη σχεδιάστρια μόδας της Αγγλίας».

 

 

Mary Quant: Λονδίνο, Swinging 60’s, mods and rockers και φυσικά πάνω από όλα the mini skirt. Αυτά είναι τα πρώτα που σου έρχονται στο μυαλό μόλις ακούσεις το όνομα Mary Quant της βασίλισσας της  Μόδας στην δεκαετία του 1960, η οποία έβαλε τη σφραγίδα της σε μια ολόκληρη εποχή.

 

Εκτός από το mini που το έκανε παγκόσμιο trend, ήταν εκείνη που έβαλε τα επώνυμα αλλά ταυτόχρονα οικονομικά ρούχα στην γκαρνταρόμπα κάθε κοπέλας εκείνης της εποχής,  ενώ δικής της έμπνευσης ήταν και τα hot pants ή αλλιώς τα «καυτά σορτς», τα στενά πουλοβεράκια με τη rib πλέξη και ναι…η αδιάβροχη mascara!

 

 

 

 

 

 

 

 

Mε τα μαλλιά της κομμένα σε στυλ bob το οποίο διατηρεί μέχρι σήμερα στα 85 της χρόνια, ο μύθος λέει ότι η Mary ήταν το απόλυτο  πρότυπο της Anna Wintour η οποία έχει ακριβώς το ίδιο χτένισμα εδώ και δεκαετίες μια που μεγάλωνε ως έφηβη στο Λονδίνο,  την εποχή που μεσουρανούσε η Quant.

 

Γεννήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1934 στο Λονδίνο και σπούδασε στο Goldsmiths College of Art. Eκεί γνώρισε τον άντρα της και μελλοντικό της συνεταίρο Alexander Plunket Greene.

 

Μαζί άνοιξαν τη πρώτη μπουτίκ με την ονομασία “Bazaar” το 1955 στην περιοχή Chelsea που αργότερα έγινε η καρδιά του  Swinging London. Στην μπουτίκ πωλούνταν ρούχα και αξεσουάρ ενώ το ρεστοράν που λειτουργούσε στο υπόγειο του κτιρίου έγινε το σημείο συνάντησης νέων και καλλιτεχνών. Πολύ σύντομα το Chelsea έγινε the place to be και αγαπημένο των celebrities όπως η Brigitte Bardot η Audrey Hepburn, οι Beatles και οι Rolling Stones.

 

 

 

 

 

 

Μετά από μια συνέντευξη που έδωσε το 1967 στην εφημερίδα Guardian όπου και δήλωσε «το καλό γούστο έχει πεθάνει, η χυδαιότητα είναι ζωή, τα ρούχα που σχεδιάζω είναι αλαζονικά, επιθετικά και πολύ sexy»,  άρχισε να κονταίνει όλο και περισσότερο το στρίφωμα από τις φούστες και τα φορέματα που σχεδίαζε  σε έντονα χρώματα, γεωμετρικά σχέδια, πουά, αλλά και απλές «τραπέζιο» γραμμές. Δε δίσταζε να πειραματιστεί και με υφάσματα ανήκουστα για την εποχή όπως το latex, το βινύλιο, το PVC .

 

 

 

 

 

 

Oι ηλικιωμένοι της περιοχής με τα καπέλα, τα μπαστούνια και τις ομπρέλες τους περνούσαν έξω από τη μπουτίκ μας όπου είχαμε τις τεράστιες κούκλες βιτρίνας με τα καυτά σόρτς και τα πολύ κοντά mini και φώναζαν «αηδιαστικό!», «ανήθικο!» αλλά η πελατεία μας όχι μόνο μεγάλωνε, αλλά τα ζητούσε ακόμα πιο κοντά. Εγώ φορούσα σούπερ mini και εκείνες μου έλεγαν «πιο κοντό, πιο κοντό, Mary!» Δεν ήμουν τελικά εγώ, αλλά τα ίδια τα κορίτσια του King’s Road που εφεύραν το mini”  έχει δηλώσει η ίδια στο βιβλίο της “Quant by Quant”

 

Μοντέλο και μούσα της η Twiggy,  το «κλαράκι» ίσως το πρώτο super model του κόσμου με τα κοντό pixie cut και τις τεράστιες βλεφαρίδες βαμμένες φυσικά με την αδιάβροχη Mary Quant mascara.

 

 

 

 

Όπως ήταν φυσικό οι Αμερικανοί τη λάτρεψαν και σύντομα η καριέρα της εκτοξεύτηκε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και η πρώτη της συνεργασία ξεκίνησε στο πολυκατάστημα JC Penney. Το 2000 πούλησε την εταιρία καλλυντικών σε Ιαπωνικό κολοσσό αλλά παρέμεινε στο τιμόνι ως δημιουργική διευθύντρια ενώ το 2015 η Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ ΙΙ, της απένειμε τον τίτλο της Dame.

 

 

 

 

Εγώ έχω ξεχωριστή σχέση με τη Mary. Το πρώτο καλλυντικό που δοκίμασα ήταν της δικής της μάρκας μια έντονη μπλε σκιά. Άνοιξα κρυφά το νεσεσέρ της θείας μου που είχε μόλις έρθει διακοπές από το Λονδίνο, πασαλείφτηκα υπέροχα και βγήκα από το μπάνιο για να με θαυμάσουν και οι υπόλοιποι. Ήμουν 4.

 

13 Σχόλια
  1. Πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία. Φοβερή ζωή είχε αυτή η γυναίκα και τα ρούχα της έχουν αφήσει εποχή. Πωλούνται ακόμα τα καλλυντικά Mary Quant;

  2. @Eleytheria: Εγώ τα βρίσκω μόνο online πλέον Ελευθερία μου.

  3. Δεν μου κάνει εντύπωση η πρωτοπορία και το εντυπωσιακό εκκεντρικό της γούστο εφόσον ήταν Υδροχόος😉Μιλάμε για χρόνια μπροστά!!

  4. @maryl: Ναι, ναι, το πρόσεξα και εγώ αυτό! Βέβαια ήταν του Φεβρουαρίου, αλλά δεν πειράζει θα της το συγχωρέσουμε! χαχαχχα

  5. Μια απο τις μεγαλύτερες πρώτοπορους της μόδας ,έδωσε τότε σε ολες τις γυναίκες την δυνατότητα να εκφράσουν την ανεξαρτησία τους και τη ελευθερία τους σπάζοντας τους κανόνες …

  6. Και μονο που εκανε το mini trent της αξιζουν συγχαρητηρια, υδροχοος ακουω ετσι εξηγουνται ολα .

  7. Προσωπικοτητα της μοδας αγαπημενη απο ολες εμας εκεινης της δεκαετιας του ΄80 που λατρευαμε το μινι

  8. Είναι απ΄τις πιο αγαπημένες μου σχεδιάστριες! Μεγάλωσα στον απόηχο της φήμης της κι εκπροσωπεί ολα όσα θαυμαζα για τα sixties και την γυναικεία απελευθέρωση. Κρίμα που ο οίκος δεν είναι πια δημοφιλής.

  9. Αυτό το άρθρο πρέπει να το δείξω στη μαμά μου! Νομίζω ότι μου έχει πει ότι είχε ένα πουλόβερ Mary Quant και δύο μίνι φορέματα, δώρο από το θείο της που ήταν πιλότος της Ολυμπιακής, άρα από τους υπερτυχερούς εκείνης της εποχής. Και να μη σχολιάσω την Twiggy, που όταν ήμουν μικρή και δεν έτρωγα, μου έλεγε ότι θα γίνω σαν και αυτή! Πάντως, πόσο ωραίο είναι που κάποιοι άνθρωποι έβαλαν το λιθαράκι τους στο να καθορίσουν τη μόδα μιας ολόκληρης εποχής (και πόσο αγαπώ τα 60’ς δε λέγεται). Πλέον, δύσκολα να δεις κάτι τέτοιο.

  10. Θυμάμαι, ήμουν πολύ μικρή, τη πρώτη μου ξαδέρφη, που είχε κάτι σκιές της Mary Quant στο κομοδίνο της, κι εγώ τις κοίταζα με τα μάτια διάπλατα, εντυπωσιασμένη! Λίγο πριν ανεβάσεις αυτό το post @Julia, σε ένα πολύ σύντομο ταξίδι μου στην Βουλγαρία, & μετά από την επίσκεψη μου σε ένα εμπορικό τους κέντρο, είδα ένα μεγάλο σταντ με καλλυντικά Mary Quant! Τι σύμπτωση!
    xx

  11. Χαχαχα…γέλασα με την μάσκαρα που δανείστηκες από τη θεία από το Λονδίνο…ήμουν λίγο μεγαλύτερη όταν το έκανα αυτό με ένα κραγιόν που ”δανείστηκα” από τη μαμά μου…είχε μια φίλη που δούλευε αεροσυνοδός στην ΟΑ και της έφερνε Revlon/Max Factor και Mary Quant….Θυμάμαι και την απόχρωση του συγκεκριμένου κραγιόν γιατί ήταν η αγαπημένη της μαμάς…secret guilt …

  12. Εγώ θυμάμαι ,ότι όταν επισκέφθήκαμε μια γιατρό στην Αθήνα για θεμα του αδελφού μου,ξεγλίστρησα και πήγα στο διπλανό δωμάτιο και πείραζα τα βερνίκια νυχιών της.Ημουν 9.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.