Kαλοκαίρι: Πως να επιλέξετε το κατάλληλο άρωμα για την εποχή.

 

 

Ο καιρός, το κλίμα και οι εποχές έχουν μεγάλη σημασία στην επιλογή του αρώματος μας, στην ανάδειξη του, αλλά και στην ευχάριστη αποδοχή του τόσο σε μας όσο και στον περίγυρο.

 

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι μακρύ, δύσκολο και ζεστό, εμποτισμένο δε τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη υγρασία, που κάποιες φορές παίρνει τροπικές διαστάσεις. Δεν είναι μόνο οι καύσωνες, αλλά πλέον και οι ξαφνικές καταιγίδες, οι συνθήκες των πόλεων, ο κλιματισμός των εσωτερικών χώρων που δυσχεραίνει και το εξωτερικό περιβάλλον.

 

Όλα αυτά δημιουργούν ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, στις οποίες το άρωμα μας παίζει έναν σημαντικό ρόλο στο να διατηρηθούμε φρέσκες, αναζωογονημένες, δροσερές και προπαντός στεγνές.  Αυτό που όλες αποζητάμε στις μέρες που δεν βρισκόμαστε διακοπές, -γιατί ας μην γελιόμαστε οι διακοπές διαρκούν πάντα λίγο και το καλοκαίρι είναι τόσο μακρύ- είναι να νιώθουμε όσο γίνεται πιο ευχάριστα μέσα στη ζέστη, στον αναπόφευκτο ιδρώτα και στην πνιγηρή ατμόσφαιρα.  Πολύ δε περισσότερο, όταν τρέχουμε να προλάβουμε τις υποχρεώσεις μας, πάνω στην καυτή άσφαλτο.

 

Κάποτε, οι κλιματολογικές συνθήκες ήταν διαφορετικές, οι καύσωνες όχι τόσο συχνοί κι η υγρασία πολύ λιγότερη, με κάποια δροσερά καλοκαιριάτικα βράδια. Έτσι η συνήθεια ήταν εκείνο το ένα άρωμα μας, που κρατούσαμε και φορούσαμε όλες τις εποχές και μάλιστα το καλοκαίρι φροντίζαμε, ίσως, να το αντικαθιστούμε με το δικό του body lotion. Τις τελευταίες δεκαετίες ωστόσο, υιοθετήσαμε τη συνήθεια να το αλλάζουμε το καλοκαίρι, γιατί όλα όσα χαρακτηρίζουν τα πιο ζεστά και χειμωνιάτικα αρώματα είναι αδύνατον να σταθούν κάτω απ΄τον καυτό ελληνικό ήλιο.

 

 

 

 

Ένας κανόνας που έχει διαμορφωθεί από τους connoisseurs αρωμάτων και συζητείται πολύ, ανάμεσα σε έμπειρα μέλη της ελληνικής Fragrantica (γι’ αυτό θεωρώ, ότι έχει και ιδιαίτερη σημασία, λόγω γνώσης των ελληνικών κλιματολογικών συνθηκών) είναι, ότι το καλοκαίρι πρέπει να αφήνουμε στην άκρη τα γλυκά και gourmand αρώματα, γιατί γίνονται πολύ πνιγηρά και μπορούν να προκαλέσουν έντονη δυσφορία, ακόμα και σε εμάς τους ίδιους όταν τα φοράμε.

 

Ένα γλυκό άρωμα, με μεγάλη δόση βανίλιας ή έντονο gourmand για παράδειγμα είναι αναπόφευκτο να γίνει βαρύ και αποπνικτικό, λιγωτικό και ενοχλητικό, μέσα στην έντονη ζέστη του καλοκαιριού.

 

Η πιο σίγουρη λύση για να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή να νιώθουμε πρωτίστως εμείς στεγνές και δροσερές είναι να επιλέγουμε ξηρά αρώματα, αυτά που μας κάνουν να νιώθουμε σα να μυρίζουμε στεγνή σκόνη ή πούδρα, μια κάποια αίσθηση «σα να στεγνώνει ο λαιμός μας».

 

Τα πουδρέ όπως το Ηermes Hiris ή το Frederic Malle Hiris Poudre (όχι τα γλυκά πουδρέ που παραπέμπουν σε baby powder, αλλά σε πούδρα καλλυντικών), τα αλδευδικά που προσδίδουν την αίσθηση του σαπουνιού,όπως το κλασσικό Estee by Estee Lauder, τα αλμυρά που μας κάνουν να νιώθουμε τη δροσιά του πελάγους,όπως το Reveal του CK ή το Womanity του Mugler,  τα αρώματα μόσχου που μας δίνουν έντονη την αίσθηση της καθαριότητας, λες και μόλις έχουμε βγει από το ντους, όπως το Hermes, Eau de Gentiane Blanche ή το Serge Lutens Five O’Clock au Gingembre είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι μας.  Κάποια αρώματα, μπορεί να συγκεντρώνουν περισσότερα από ένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά και είναι ιδανικά για την περίσταση.

 

 

 

 

Αύριο θα δούμε κάποια αρώματα ιδανικά για να φορεθούν κάτω από τον καυτό ήλιο του ελληνικού καλοκαιριού.

 

Stella

 

14 Σχόλια
  1. @Στελλα ξεκινάω και γράφω λίστα ολα όσα αρώματα που μας περιγράφεις ανήκουν στην κατηγορία αρωμάτων που αγαπω😍

  2. @Sofiat Περίμενε Σοφία μου και αυριο θα σου δοθεί έτοιμη και αναλυτικότατη λίστα! 😉

  3. Υπεροχο αρθρο,συμφωνω εντελως με οσα γραφονται.Περιμενω με αγωνια το υπολοιπο αυριο.Η πικρη αληθεια ειναι οτι πρεπει το αρωμα να εναρμονιζεται με την εποχη και οχι να φοραμε οτι μας ερθει στο κεφαλι αδειαζοντας μισο μπουκαλι επανω μας.Δεν ειναι chic!!!

  4. @ELEFTHERIA Θα συμφωνήσω μαζί σου , γι’ αυτό κι εγω αυριο έχω να προτείνω αρωματα που θεωρώ δεν είναι αυτα που φοράνε όλοι γύρω μας και θα τολμήσω να πω…. με τον “κουβά”. Οχι γιατί ειναι θέμα ποσότητας αυτό καθ΄αυτό, αλλά ποιότητας θεωρώ.

  5. Συμφωνώ, @Stella μου, πάντα ποιότητα & όχι ποσότητα! Θα περιμένω αύριο την αναλυτική λίστα σου!
    xx

  6. Xαιρετε…περιμενω το αυριανο ποστ γιατι εχω ερωτησεις να κανω Ισως μου λυθουν οι αποριες απο το κειμενο @Stella
    kαλο απογευμα

  7. Λατρεύω τα πουδρέ αρωματα,ανεξαρτητα εποχής!! Στέλλα μου περιμένω αύριο το αρθρο να δω ποια πούδρινα αρωματα προτείνεις!

  8. Κι εγώ αγαπώ την πούδρα….αλλά και το Estee by Estee που μυρίζει σαπούνι είναι καταπληκτικό…Στέλλα, έχεις να μας προτείνεις κι άλλα τέτοια αρώματα που μυρίζουν σαπούνι;;;

  9. Περιμένω, γιατί είμαι σε φάση αναζήτησης…

  10. Estee by Estee Lauder αυτο λεω για αρχη να δοκιμασω μου κινησε την περιεργεια

  11. Δύσκολη η επιλογή αρωμάτων το καλοκαίρι… 💙❤💜💚💜❤💙

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.