Oι αληθινές ιστορίες πίσω από διάσημα αρώματα.

 

Αρώματα στο πέρασμα του χρόνου. Kάποια λατρεμένα, κάποια αμφιλεγόμενα, κάποια αιωνόβια. Όλα όμως άφησαν το στίγμα τους και εξακολουθούν να γοητεύουν με την μοναδική τους ιστορία.

 

Chanel No 5

Σε ένα ταξίδι της στο Monte Carlo το 1921 με τον Αρχιδούκα της Ρωσίας, Dmitri, ξάδερφο του τσάρου η Coco συνάντησε δυο καλλιτέχνες φίλους της. Σε κάποια συζήτηση έπεσε στο τραπέζι η ιδέα να δημιουργήσει το δικό της άρωμα, το άρωμα του οίκου της αν και έως τότε δεν ήταν σύνηθες να συναντιούνται Μόδα και Αρωματοποιία . Στην επιστροφή της στο Παρίσι ζήτησε από τον διάσημο αρωματοποιό  Ernest Beaux να δημιουργήσει ένα άρωμα που να αντικατοπτρίζει την μοντέρνα της οπτική για την υψηλή ραπτική. Από τα περίπου δέκα δείγματα που της παρουσίασε ο Beaux προτίμησε το πέμπτο. Και έτσι γεννήθηκε το iconic No 5.

 

 

 

 

Miss Dior

Ήταν το 1947 όταν ο μαιτρ  λάνσαρε το πρώτο και πιο διάσημο άρωμα του οίκου του,  μια ντελικάτη λουλουδένια και άκρως εκλεπτυσμένη δημιουργία, που όμως δεν είχε όνομα. Ένα απόγευμα τον επισκέφτηκε στο ατελιέ του η πολύ αγαπημένη του αδερφή Catherine και ένας υπάλληλος αναφώνησε “Look, there’s Miss Dior” για να ανακοινώσει την άφιξή της. Ο Christian είχε μόλις βρει το όνομα του αρώματος.

 

 

 

Guerlain Shalimar

O Jacques Guerlain λάτρεψε την ιστορία αγάπης του Σάχη Jehan και της αγαπημένης του Πριγκίπισσας Mumtaz Mahal, όταν τη διάβασε στο βιβλίο Χίλιες και Μια Νύχτες και αποφάσισε να δώσει νέα ζωή στον έρωτά τους μέσα από ένα άρωμα. Το Shalimar που πήρε το όνομά του από τους ιστορικούς κήπους του ινδικού παλατιού έκανε το ντεμπούτο του το 1925 και με νότες από βανίλια, ίριδα και tonka,  ήταν το πρώτο ανατολίτικο άρωμα του κόσμου και αγαπήθηκε από εκατομμύρια γυναίκες.

 

 

Givenchy L’Interdit

Ροδάκινα και λουλούδια σε ένα άρωμα που ο Hubert de Givenchy δημιούργησε για τη φίλη και μούσα του, Audrey Hepburn η οποία ήταν και η μόνη που το είχε και το φορούσε,  αφού μέχρι τη δεκαετία του 1960 o Givenchy δεν το είχε λανσάρει στο κοινό. Λογικό και το όνομα Interdit  που στα Γαλλικά σημαίνει «το απαγορευμένο».

 

 

 

Acqua di Parma Colonia

Ο πολυτελής οίκος αρωμάτων ξεκίνησε από τον Carlo Magnani, κληρονόμο μιας αριστοκρατικής οικογένειας στην πόλη της Πάρμας. Σε ένα μικρό εργαστήριο για παρασκευή αιθέριων ελαίων δημιούργησε ο ίδιος το 1916,  ένα μεθυστικό μείγμα από σιτσιλιάνικα φρούτα, τριαντάφυλλο, βέτιβερ και σανδαλοξυλο. Σήμερα 103 χρόνια μετά, η συνταγή του παραμένει απαράλλαχτη.

 

 

 

Calvin Klein CK One

Σημάδεψε τα 90’ς, αγαπήθηκε από γυναίκες και άντρες, άλλαξε τον τρόπο που μέχρι τότε βλέπαμε τις διαφημίσεις  και βρίσκεται στη λίστα με τα πιο πετυχημένα αρώματα όλων των εποχών, φτιαγμένο να φοριέται κάθε στιγμή όπως το αγαπημένο σου τζιν παντελόνι. Άλλαξε όμως ακόμα και τα κανάλια της πώλησης αφού ήταν το μόνο άρωμα που μπορούσες να βρεις και  σε όλα τα  Tower Records – η  πιο διάσημη  αλυσίδα καταστημάτων μουσικής στην Αμερική.

 

 

 

Elizabeth Taylor White Diamonds

Μπορεί  το “diamonds are a girls best friend” να το τραγούδησε η Marilyn αλλά πράξη το έκανε η one and only Elizabeth Taylor με τη μοναδική της συλλογή από ασύλληπτης αξίας διαμάντια.  Η ίδια έλεγε ότι δεν έφευγε ποτέ από το σπίτι της χωρίς άρωμα και χωρίς διαμάντια. Άρα δεν είναι περίεργο που όταν ήρθε η στιγμή να λανσάρει το δικό της άρωμα, το όνομα του ήταν μονόδρομος. Πήγε όμως ένα βήμα παρακάτω και επειδή ήθελε όλες οι γυναίκες να αισθάνονται μοναδικές όταν το φορούν – εξήντα εφτά διαφορετικά φρέσκα λουλούδια δίνουν το χυμό τους σε κάθε ένα από τα μπουκάλια.

 

Quelques Fleurs by Houbigant Paris

‘Ήταν το άρωμα που φόρεσε η Princess Diana και η ιστορία λέει ότι λίγο πριν την τελετή της χύθηκε λίγο στο μπροστινό μέρος του νυφικού της με αποτέλεσμα να λεκιάσει. Αυτός ήταν και ο λόγος που κρατούσε ακριβώς σε αυτό το σημείο το νυφικό της όταν περπατούσε στον διάδρομο του καθεδρικού ναού- για να μη φανεί ο λεκές.

 

 

 

 

 

Yves Saint Laurent Opium

Λίγο πριν παρουσιάσει τη συλλογή του με την ονομασία Chinese Couture, ο Yves Saint Laurent άρχισε να ονειρεύεται ένα άρωμα για την Αυτοκράτειρα της Κίνας. Ο ίδιος είχε πάντα έφεση σε οτιδήποτε εξωτικό, αποπλανητικό και κάπως προκλητικό και κάπως έτσι γεννήθηκε αυτό το μεθυστικά ανατολίτικο άρωμα πριν από περίπου 40 χρόνια. Η δημόσια κατακραυγή για το αμφιλεγόμενο και άκρως προβοκατόρικο όνομά του, δεν ίδρωσε το αυτί του μεγάλου σχεδιαστή που το λάνσαρε έτσι κι αλλιώς,  για να γίνει ένα από τα πιο πετυχημένα αρώματα όλων των εποχών. Μάλιστα. “Opium”.

 

 

 

19 Σχόλια
  1. Πόσο ενδιαφέρουσες ιστορίες! Ταλέντο, έμπνευση, συγκυρίες στην υπηρεσία της όσφρησης…

  2. @Amalia: Με εχουν ξετρελάνει οι κήποι Shalimar….

  3. @ΖΑΧΑΡΑΚΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ: Και εμένα Κωνσταντίνα μου, πάρα πολύ!

  4. Πόσο ενδιαφέρον να διαβάζεις τις ιστορίες πίσω από διάσημα λανσαρίσματα!

  5. Πάντως ξέρετε… η περίφημη ιστορία με τη ρήση της Μέριλυν περί Chanel No 5 λέγεται, ότι ήταν η πιο πετυχημένη διαφημιστική καμπάνια όλων των εποχών. Η Μέριλυν δεν φορούσε Chanel No 5, άλλο ήταν το αγαπημενο της άρωμα και σπαω το κεφάλι μου τώρα να το θυμηθώ… Αλλά το διαφημιστικό κολπάκι αποδείχθηκε τόσο πετυχημένο, που η Εταιρεία ακόμα το συντηρεί…. Respect!

  6. @Stella: Νομίζω έχεις δίκιο.. και αν δεν κάνω λάθος το αγαπημένο της ήταν ένα Floris, ίσως το Floris Rose , χωρίς να είμαι 100% σίγουρη.

  7. @Πρέπει να έχεις δίκιο για το Floris, αλλα νομιζω και το 1000 του Jean Patou. Θα το ψάξω στην πρώτη ευκαιρία!

  8. Με απίστευτο ενδιαφέρον διαβάζω τέτοια άρθρα! Και αυτό το “Opium” είναι έρωτας σε όλες τις εκδοχές του!

  9. Φανταστικές ιστορίες!!! Έχω κάποια από αυτά, και τώρα που μαθαίνω και το πως “βαφτίστηκαν” έχουν extra αίγλη!
    xx

  10. Για το Miss Dior ακομα μου λέει η μητέρα μου ποσο πετυχημένο αρωμα ήταν αλλα δυστυχώς αν και κυκλοφορεί δεν ειναι το ίδιο με το παλιό …νομίζω ισχύει για κάποια πετυχημένα αρώματα αυτο λογο
    απαγόρευσης κάποιον ουσιών κ.λ.π που χρησιμοποιούσαν και απαγορεύονται πια.

  11. Καλησπερα…ενδιαφερουσες πολυ ηξερα μονο 2 ιστοριες….καλη εβδομαδα κοριτσια

  12. Τέλειες ιστορίες.Το αγαπημένο της Marilyn ήταν το Floris Rose Geranium και αποκαλύφθηκε όταν βρέθηκε απόδειξη αγοράς 6 μπουκαλιών στο όνομα της γραμματέως της αλλά με διεύθυνση αποστολής το ξενοδοχείο που έμενε η Marilyn κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας ταινίας της που τώρα σκάλωσα και δεν θυμάμαι.
    Μουτςς

  13. Καλά το θυμόμουν το Floris Rose. Βέβαια από τότε που δήλωσε ότι στο κρεββάτι φοράει μόνο Chanel No 5, το καημένο το Floris δεν είχε ελπίδα.

  14. Αυτες οι ιστορίες ειναι οι αγαπημένες μου❣️❣️ειδικά για την Opium το αγαπημένο άρωμα της μαμάς μου και δική μου κατά την εφηβεία που δεν τη γνώριζα καθόλου.

  15. To miss Dior ήταν το αγαπημένο της μαμάς μου…ακόμα την θυμάμαι να αρωματίζει μ’ αυτό και τα μαλλιά της και τα γάντια της…

  16. Ομολογω οτι δεν ηξερα καμια ιστορια ευχαριστουμε για τις γνωσεις

  17. Πόσο κομψό αυτό που έκανε η μαμά σου @Celia
    xx

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.