Φυτικές Ίνες: Απαραίτητες στην καθημερινή μας διατροφή.

 

 

 

Ενώ ο όρος φυτικές ή διαιτητικές ίνες είναι γνωστός από πολύ παλιά, η αξία των φυτικών ινών στη διατροφή και την προφύλαξη από πολλές ασθένειες έχει αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια, σε σημείο τέτοιο, ώστε σήμερα να θεωρούνται απαραίτητες για τη θωράκιση της υγείας μας.

 

Οι φυτικές ίνες είναι βρώσιμα συστατικά τροφών φυτικής προέλευσης, όπως για παράδειγμα τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τους σπόρους κ.α. Είναι ένας τύπος υδατάνθρακα, που το σώμα μας δε μπορεί να διασπάσει λόγω έλλειψης του κατάλληλου ενζύμου και για το λόγο αυτό δεν αφομοιώνονται από το σώμα μας.

 

Σε αντίθεση με τα άλλα θρεπτικά συστατικά αλλά και είδη υδατανθράκων, οι φυτικές ίνες περνάνε από το λεπτό στο παχύ έντερο ανέπαφες, καθώς δε μπορούν να απορροφηθούν από τον οργανισμό, ενώ στη συνέχεια αποβάλλονται. Για το λόγο αυτό, δεν συμβάλλουν στις θερμίδες ή/και στην ενέργεια που απελευθερώνουν τα υπόλοιπα τρόφιμα.

 

 

 

 

6 βασικές συμβουλές για επαρκή πρόσληψη φυτικών ινών.

 

 

  1. Φυτικές ίνες στο πρωινό γεύμα

Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα θρεπτικό πρωινό και συμπεριλάβετε σε αυτό τουλάχιστον μια πηγή φυτικών ινών. Σε περίπτωση που συνοδεύσετε το γάλα σας με δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, ελέγξτε προσεκτικά την ετικέτα τους και επιλέξτε αυτά που περιέχουν τις περισσότερες φυτικές ίνες και το μεγαλύτερο ποσοστό ολικής άλεσης.

 

  1. Επαρκής πρόσληψη σε φρούτα και λαχανικά
  • Συμπεριλάβετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως
  • Επιλέξτε φρούτα που μπορούν να καταναλωθούν με τη φλούδα τους, όπως είναι τα μήλα, τα ροδάκινα, τα βερίκοκα, τα αχλάδια και τα αποξηραμένα φρούτα, όπως τα ξερά δαμάσκηνα και σύκα.
  • Προτιμήστε τα ολόκληρα φρούτα συγκριτικά με τους χυμούς, διότι περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, ενώ διαλέξτε κυρίως τα λαχανικά που τρώγονται με τον φλοιό τους (π.χ. ψητή πατάτα ή βραστή μικρή πατάτα)
  • Συμπεριλάβετε πολλά λαχανικά με το γεύμα σας, είτε ως σαλάτα είτε μαγειρέψτε τα μαζί με το κυρίως γεύμα σας. Εκτός του ότι είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ινών.
  • Ειδικά για μία γρήγορη καθημερινότητα, βάλτε αποξηραμένα φρούτα και στο πρωινό σας, διαλέγοντας δημητριακά πρωινού που τα περιέχουν ήδη!

 

3. Διαβάστε τις διατροφικές ετικέτες

Πιθανόν να γνωρίζετε ότι τα προϊόντα ολικής αλέσεως περιέχουν περισσότερες φυτικές ίνες συγκριτικά με τα αντίστοιχα «λευκά» τους προϊόντα. Ως βασικό πρώτο βήμα είναι να αντικαταστήσουμε μερικά τρόφιμα και να επιλέξουμε τα αντίστοιχα ολικής αλέσεως. Όμως δεν αρκεί μόνο αυτό. Προϊόν με προϊόν μπορεί να έχει σημαντικές διαφορές.

Δώστε βάση στις διατροφικές ετικέτες των τροφίμων. Έχουν πολλά να σας πουν για την περιεκτικότητα των τροφίμων σε φυτικές ίνες αλλά και άλλα θρεπτικά συστατικά. Ένα τρόφιμο θεωρείται καλή πηγή φυτικών ινών, εάν προσδίδει το 10% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε φυτικές ίνες (δηλαδή περίπου 2,5γραμ.) ανά μερίδα. Αναζητήστε τα!

 

4. Πείτε ναι, στα όσπρια

Τα όσπρια είναι μια πολύ καλή πηγή φυτικών ινών. Χρησιμοποιείστε τα συχνά, είτε ως κυρίως γεύμα είτε προσθέστε τα στη σαλάτα σας. Με τον τρόπο αυτό θα αυξήσετε την περιεκτικότητα του γεύματός σας σε φυτικές ίνες και θα επωφεληθείτε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες!

 

 

 

5. Πείτε ναι, στην ολική άλεση

Προτιμήστε τα ανεπεξέργαστα δημητριακά συγκριτικά με τα αντίστοιχα επεξεργασμένα. Πείτε ναι στο ψωμί ολικής άλεσης, τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, το καστανό ή το άγριο ρύζι, το πλιγούρι, το φαγόπυρο κ.α. Γνωρίζετε το γιατί;

Όταν τα δημητριακά επεξεργάζονται, τότε αφαιρούνται τα εξωτερικά μέρη των σπόρων τους (δηλαδή ο φλοιός και το φύτρο), τα οποία περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμινών αλλά και των πολύ χρήσιμων φυτικών ινών.

 

6. Προσθέστε σπόρους και καρπούς

Η κατανάλωση ξηρών καρπών και σπόρων βοηθάει στην αύξηση της κατανάλωσης των φυτικών ινών. Μπορείτε να επιλέξετε ξηρούς καρπούς ως ενδιάμεσο σνακ, που περιέχουν όχι μόνο φυτικές ίνες, αλλά και άλλα απαραίτητα στοιχεία για τον οργανισμό μας, και να εμπλουτίσετε με σπόρους και καρπούς τη σαλάτα ή/και το γιαούρτι σας!

 

 

 

Ενδεικτικό Διαιτολογιο (χωρίς ποσότητες)

 

Πρωινό

Δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης που περιέχουν σιτάρι και βρώμη, Αποβουτυρωμένο γάλα και φρούτο

Σνακ

Ηλιόσπορους και σταφίδες

Μεσημεριανό

Σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως, μαρούλι, ντομάτα, γαλοπούλα και φρούτο

Σνακ

Ρόφημα φρούτων και λαχανικών

Βραδινό

Ψάρι ψητό με σαλάτα από μαρούλι, με βρασμένα λαχανικά και βρασμένες φακές

Προ Ύπνου

Γιαούρτι με φρούτα

 

 

Ευχαριστούμε το site medNutrition και τις διατροφολόγους/ διαιτολόγους Νικολέττα Τζημαγιώργη και Θάλεια Καρδάτου για τις ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ

 

 

8 Σχόλια
  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο, νομίζω οτι με τόσα φρούτα που καταναλώνω καθημερινά, όσπρια καθε εβδομάδα και δημητριακά με γιαούρτι και αμύγδαλα κάθε βράδυ, είμαι full στις φυτικές ίνες 😉

  2. Το πρωι τρωω βρωμη, φρουτα και οσπρια σιγουρα μια φορα την εβδομαδα, σημερα ειχα ρεβυθια. Οι φυτικες ινες βοηθουν στην καλη λειτουργια του εντερου

  3. Κορίτσι ευχαριστούμε πολύ για τις χρήσιμες συμβουλές Σας!!!!💛💚💙💜❤💛💚💙💜❤💛💚💙💜❤💛💚💙💜❤💛💚💙💜❤💛💚💙💜❤💛💚💙 Να προσθέσω κάτι που μου είπε η δικιά μου διαιτολόγος γτ μπορεί σε κάποιες να φανεί χρήσιμο. Σαν λάτρης της μπανάνας μου είπε πως μετράτε για 2 μερίδες φρούτων! Όταν η ημερήσια πρόσληψη είναι 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών αν φάτε 1 μπανάνα αμέσως συμπληρώνεται τις 2 μερίδες, μάλλον επειδή έχει αρκετά σάκχαρα. 💛💚💜💙❤💛💚💜❤💙💛💚💜❤💙💛💚💜❤💙💛💚💜❤💙💛

  4. Ρεβύθια για μας την Παρασκευή…θα έχει δροσίσει και ο καιρός… βράζω πάντα μπόλικα και φτιάχνω και χούμους…το λατρεύω…

  5. Δεν μας λείπουν οι σχετικές τροφές. Βέβαια, παρότι αγαπώ να τρώω φρούτα με τη φλούδα, ομολογώ ότι με έχουν φοβίσει όσα λέγονται για τα φυτοφάρμακα. Εν τω μεταξύ η αγορά βιολογικών προϊόντων στο νησί είναι πολύ περιορισμένη και προβληματική.
    Πολύ ενδιαφέρουσα η πληροφορία για τη μη απορρόφηση των φυτικών ινών από τον οργανισμό.

  6. Εχω αντικατάσταση ολα τους «λευκούς υδατάνθρακες» με ολικής άλεσης και τρώω καθημερινά λιναροσπορο ,ταχίνι και φρούτα 😀😀😀😀

  7. Έχω αλλάξει τη διατροφή μου και προσπαθώ να είμαι συνεπής αλλά δεν το καταφέρνω πάντα.
    Μουτςς

  8. Πολύ ωραία όλα τα προϊόντα ολικής,τα προτιμώ σε σχέση με το λευκό χωρίς φυτικές ίνες αλεύρι,που είναι και φουλ επεξεργασμένο.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.