Happy Halloween! Ελάτε να φτιάξουμε (εύκολες) κολοκυθόσουπες!

 

 

Στη Ζάκυνθο -μου έχει πει  η Αμαλία-  ότι  εκτός από κολοκυθόσουπα, φτιάχνουν και  ένα φθινοπωρινό τουρλού με κολοκύθα, πατάτα, γλυκοπατάτα, κυδώνι, μανιτάρι και καρότο.

 

Ιδανικό ίσως, για όσες  δεν αγαπούν τις σούπες αλλά ειδικά για φέτος, που Φθινόπωρο δεν έχουμε δει και ούτε βλέπω να δούμε, μάλλον θα μεταφερθούμε ξαφνικά στην επόμενη εποχή του χρόνου.

 

 

 

Εγώ πάλι,  φτιάχνω την «κολοκυθόσουπα της τεμπέλας»  και η πανεύκολη συνταγή είναι κάπως έτσι:

 

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε:

– Κολοκύθα κομμένη σε μικρά τετράγωνα κομμάτια
– 1 κρεμμύδι
– 1 σκελίδα σκόρδο
– 1,5 κούπα ζωμό λαχανικών
– λίγο νερό
– λίγο αλάτι (γιατί έχουμε από το ζωμό) και πιπέρι.

Βράζουμε μέχρι να λιώσουν, τα κάνουμε βελουτέ στο μπλέντερ και προσθέτουμε στο τέλος λίγο γάλα, ή λίγη κρέμα γάλακτος και προαιρετικά λίγο φρέσκο βούτυρο. Γαρνίρετε με μαϊντανό.

 

 

 

 

 

Ο προγραμματιστής – chef Angelo έχει τη δική του εκδοχή της κολοκυθόσουπας που όσοι την έχουν δοκιμάσει έχουν ξετρελαθεί και δεν θέλουν να τρώνε άλλη σούπα:

 

Pumpkin Soup by Angelo!

 

Βάζετε σε μία κατσαρόλα, κομμένα σε μικρά κομμάτια :

-500-700 γρ. ψίχα κίτρινης κολοκύθας. Υπάρχει ήδη έτοιμη κομμένη στο σούπερ μάρκετ ή παίρνετε μία ολόκληρη και την καθαρίζετε (όπως το πεπόνι σε φέτες).

-2 μεγάλα πράσα

-2-3 μικρές πατάτες

-2-3 καρότα

Τα σοτάρετε με λάδι για 5 λέπτα.

Σβήνετε με 1 1/2 ποτήρι λευκό κρασί.

-Προσθέτετε: 1 1/2 κουτ. του γλυκού κάρυ

1/2 κουτ. του γλυκού κύμινο

αλάτι και λευκό πιπέρι.

Προσθέτετε ζωμό και περίπου 1 1/2 λίτρο νερό, ίσα να σκεπαστούν τα υλικά και τα αφήνετε να βράσουν.Μόλις βράσει το μείγμα, το πολτοποιείτε με το μίξερ και προσθέτετε μια μικρή κρέμα γάλακτος. Το αφήνετε να πάρει μια τελευταία βράση και είναι έτοιμο. Καλή όρεξη!

 

 

 

 

Πριν λίγα χρόνια και η Stella μας είχε δώσει μια συνταγή με κολοκυθόσουπα  της Βάσως Βαγιώτα. Επίσης μπορείτε να τη δοκιμάσετε:

 

Κολοκυθόσουπα για τις κρύες νύχτες του χειμώνα (που δεν έχουμε ακόμα, αλλά λέμε…)

 

Υλικά :

1/2 κολοκύθα

1 κρεμμύδι

2 – 3 καρότα

1 πράσο

1 κ. σ. ελαιόλαδο

1 φλ. γάλα σόγιας

2 κ. σ. βούτυρο

κάρυ, μοσχοκάρυδο, κρόκο Kοζάνης, τζίντζερ

1 ζωμό λαχανικών

 

Εκτέλεση :

Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο , το τζίντζερ, το κάρυ και το μοσχοκάρυδο και σοτάρουμε για 2 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε την κολοκύθα και τα καρότα, ανακατεύουμε και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για ακόμη 2 – 3 λεπτά. Προσθέτουμε το γάλα, το βούτυρο και 2 – 3 στήμονες κρόκο Κοζάνης και τον ζωμό λαχανικών, ανακατεύουμε και συμπληρώνουμε χλιαρό νερό, μέχρι να σκεπαστούν καλά τα υλικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά για να μη φουσκώσει το γάλα και χυθεί, βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν εντελώς η κολοκύθα και τα καρότα (το αφήνουμε να κοχλάζει). Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και πολτοποιούμε λίγα-λίγα τα υλικά στο μπλέντερ. Τέλος προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, σερβίρουμε με γιαούρτι και μαύρο σουσάμι.

 

 

 

 

Πρωί είναι ακόμα, έχετε χρόνο να αγοράσετε τα υλικά σας – πολλά SM έχουν και έτοιμη κομμένη κολοκύθα, καθώς και κάποια μεγάλα μανάβικα- και το βράδυ να φτιάξετε μια νοστιμότατη κολοκυθόσουπα! Και η νοστιμότερη ίσως από τη Sofia Marga και το δικό της βιολογικό μποστάνι από κολοκύθες!

 

Happy Halloween σε όλα τα  bb girls!  (και λίγο περισσότερο στη Sheena που μετά τα Χριστούγεννα το Halloween είναι η αγαπημένη της γιορτή!)

 

 

12 Σχόλια
  1. @Stella: Δεν το συζητώ! Θα την φτιάξω σήμερα ο κόσμος να χαλάσει!!

  2. Τι υπέροχες συνταγές! Και σε συνδυασμό με το πράσο…φανταστικά πιάτα! Καλή μας όρεξη bbgirls!
    xx

  3. Αχ, αγαπημένη, πόσο με ξέρεις! Happy Halloween! H αλήθεια είναι ότι το Halloween με μάγεψε από τα γυμνασιακά μου χρόνια ακόμη, όταν άρχισα να ψάχνω τις ρίζες του και την “πνευματική” του διάσταση. Εδώ δεν το καταλαβαίνουμε, γιατί δε μας είναι οικείο και το θεωρούμε αμερικάνικο έθιμο, ωστόσο οι ρίζες του βρίσκονται στην Ευρώπη και σχετίζονται με διάφορες παγανιστικές παραδόσεις.
    Παρ’ όλα αυτά, νομίζω ότι ο καιρός σήμερα σηκώνει κολοκυθόσουπα, γιατί η Θεσσαλονίκη τουλάχιστον φόρεσε το φθινοπωρινό φόρεμά της. Τη συνταγή σου την είχα κάνει, Ju, λέω να δοκιμάσω και τις άλλες δύο. Ευχαριστούμε! <3

  4. Happy Halloween και πάλι!!
    Και στην Αθήνα όπως και στη Θεσσαλονίκη όπως λέει και η @Sheena σήμερα ήρθε το Φθινόπωρο άρα ιδανιική μέρα για τις σούπες μας κορίτσια!

  5. Παντως σήμερα που θα παω σούπερ μάρκετ θα παρω υλικά για την κολοκυθόσουπα της τεμπέλας, βασικά από τα υλικά μόνο η κολοκύθα μου λείπει😉… Τελικά, επειδή η μικρή μου τρελαίνεται για το Halloween (μάλλον λόγω των Αμερικανών συγγενών μας που της την έχουν μάθει) έχει παρασύρει κ εμένα και αρχίζει και μου αρέσει πολύ 😊 συνέχεια στο γνωστό πάρκο ψυχαγωγίας στο Ρεντη είμαστε γιατί είναι ακριβώς μέσα στο πνεύμα.

  6. Με το Halloween δεν έχω καμία σχέση! Την κολοκύθα όμως την αγαπώ σε όλες τις αλμυρές και γλυκές εκδοχές…
    @Julia, το αγαπημένο φθινοπωρινο-χειμερινό τουρλού δεν είναι παράδοση της Ζακύνθου, αλλά οικογενειακή συνήθεια… Η μόνη σχέση με τη γευστική παράδοση του νησιού είναι το σκόρδο!!! Το λέω για να μη μου σύρουν τα εξ αμάξης οι Ζακυνθινοί αναγνώστες…

  7. Δεν τρελαίνομαι για κολοκυθόσουπα ωστόσο δεν λέω ποτέ όχι στη γλυκιά κολοκυθόπιτα.Ελπίζω να είναι εντός εορταστικού θέματος.Ωραίες συνταγές.
    Μουτςς

  8. @Amalia: Α, εντάξει!! Σούπερ πάντως το τουρλού σας!! 🙂 🙂

  9. Η κολοκυθόσουπα δεν μου αρέσει αλλά παίρνω την έτοιμη κομμένη κολοκύθα από τα ΑΒ που είναι και προβρασμένη , την βράζω λίγο ακόμα και την κάνω πουρέ….την βάζω σε γυάλινο βάζο και την κρατάω στο ψυγείο και την έχω για pumpkin spice latte …βάζω μια γεμάτη κουταλιά στην κούπα και τύφλα να έχουν τα STARBUCKS…. Επίσης ,λατρεύω τους κολοκυθοκεφτέδες (παραφράζω την προτίμηση της Λίτσας…χαχαχα)

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.