Έχω περίπου ένα μήνα, που έχω εντάξει κάποιες πιο well being συνήθειες στην καθημερινότητά μου. Μια από αυτές είναι και η εξής πανεύκολη:
Πίνω περίπου 2 με 3 τσάγια τη μέρα. Το πρώτο τσάι είναι το σταθερό- πρωινό και δεν το αλλάζω ποτέ γιατί αλλιώς δεν μπορώ να ξεκινήσω τη μέρα. Είναι λοιπόν πάντα μαύρο (Lipton ήTetley) αρκετά βαρύ (το αφήνω να εκχυλιστεί με πολύ βραστό νερό) και βάζω λίγο φρέσκο γάλα για να γίνει αυτό το ωραίο μπεζ χρώμα. Κάποτε έβαζα και μια κοφτή κουταλιά ζάχαρη, αλλά την έκοψα πριν 1 χρόνο και τώρα πλέον το πίσω σκέτο.
Στα επόμενα δυο τσάγια που πίνω (είτε πράσινο, είτε με άλλα βότανα, είτε και πάλι μαύρο) δεν βάζω γάλα. Βάζω τζίντζερ. Φρέσκο αν έχω και αν δεν έχω, απλά ρίχνω λίγη σκόνη τζιντζερ. Το ίδιο κάνω και στο πρωινό γάλα του κυρίου Ρωμανού (ρίχνω λίγη ποσότητα τζίντζερ). Η γεύση δεν αλλάζει ιδιαίτερα, έχει μια πολύ ελαφριά πιπεράτη αίσθηση και πραγματικά νιώθω ότι κάνω κάτι πολύ καλό για την υγεία μας. (δεν ξέρω τι γίνεται στην περίπτωση του καφέ- αυτοί που πίνουν καφέ δεν θέλουν να δοκιμάσουν τη συνταγή μου με ginger…)
Πάντως να χτυπήσω 100 ξύλα παρόλο που γενικά «σέρνονται» δεξιά και αριστερά διάφορα κρυολογήματα εμείς είμαστε καλά ακόμα και πιστεύω ότι σε αυτό μας έχει βοηθήσει και το θαυματουργό ginger.
Όλο το παραπάνω με έκανε να θυμηθώ πόσο ευεργετικά είναι κάποια βότανα ειδικά γι’ αυτή την εποχή που πλέον μπαίνουμε επισήμως στο Φθινόπωρο και σιγά- σιγά έρχεται και ο Χειμώνας.
Φυσικά ζήτησα από τη Stella να μας τα ξαναθυμίσει.
Διαβάστε:
Τα βότανα που θα δείτε παρακάτω, μας δίνουν πιο ευωδιαστούς, φυσικούς κι αποτελεσματικούς τρόπους ν’ αντιμετωπίσουμε τις χειμωνιάτικες ιώσεις θωρακίζοντας την άμυνα μας. Αλλά ακόμα και αν δεν την γλυτώσουμε και τελικά κολλήσουμε κάποια ίωση ή κάποιο κρυολόγημα, έχουν την ικανότητα να απαλύνουν πολύ τα ενοχλητικά συμπτώματα.
Εχινάκεια
Υπάρχει η άποψη, ότι βοηθάει στο κρυολόγημα και τις ιώσεις, ωστόσο η ισχυρότερη δράση της είναι, ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι δηλαδή κατά βάση ένα βότανο πρόληψης και όχι θεραπείας, ένα φυσικό αντιβιοτικό που δρα με διαφορετικό τρόπο από τα φαρμακευτικά σκευάσματα. Δεν καταπολεμάει τους ιούς, αλλά ενισχύει και θωρακίζει την άμυνα του οργανισμού ώστε να μην προσβληθεί, όσο αυτό είναι δυνατόν. Βελτιώνει την αντίδραση του οργανισμού σε ιογενείς ή μικροβιακές μολύνσεις και μειώνει πολλά από τα συμπτώματα της γρίπης και του κρυολογήματος.
Η εχινάκεια βρίσκεται πλέον σε πολλά σκευάσματα και συμπληρώματα διατροφής, αλλά και σε αποξηραμένη μορφή, για να καταναλωθεί ως αφέψημα. Μπορούμε να την βρούμε σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων αλλά και σε φαρμακεία, ειδικά σε όσα διαθέτουν και ομοιοπαθητικά σκευάσματα όπου θα βρούμε και τις οδηγίες παρασκευής, που ποικίλουν ανάλογα το σκεύασμα.
Τεϊόδεντρο ή Tea tree
Το τεϊόδεντρο πέρα από την θεραπεία των εξωτερικών λοιμώξεων αντιμετωπίζει και τις ιογενείς ως ένα δραστικό φυσικό αντιβιοτικό για το κοινό κρυολόγημα, τη γρίπη και για κάποιους ειδικούς ακόμα και την παρωτίτιδα, την ιλαρά, την ευλογιά και άλλες μεταδοτικές ασθένειες.
Σε περιπτώσεις ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού όπως κρυολογήματα, ιούς, βήχα βράζουμε νερό σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε λίγες σταγόνες και εισπνέουμε για 10-15 λεπτά, εφόσον την έχουμε αποσύρει από τη φωτιά. Εναλλακτικά, ρίχνουμε μια ή δύο σταγόνες σε μια ζεστή πετσέτα και εισπνέουμε.
Ginger ή Πιπερόριζα
Ένα από τ’ αγαπημένα κι αποτελεσματικότερα βότανα και μπαχαρικά, απ’ αυτά που είναι καλό να μεριμνήσουμε να έχουμε σπίτι μας τον χειμώνα. Φρέσκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ρόφημα και γευστικότατο μπαχαρικό στα φαγητά μας, αλλά και θαυμάσιο αιθέριο έλαιο.
Το τζίντζερ είναι πολύ καλό για κρυολογήματα και πονόλαιμο και στην Ασία απ΄όπου προέρχεται είναι ίσως το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο βότανο γι’ αυτό τον λόγο. Έχει αντισηπτικές και μαλακτικές ιδιότητες. Επιπλέον, δρα ως αντιπυρετικό, απαλύνει τον βήχα, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία και ανακουφίζει από τους πόνους στις αρθρώσεις. Βράζουμε την ρίζα για 5 λεπτά, ενώ την έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες για να την εκχυλίσουμε. Το σουρώνουμε και το συνδυάζουμε με φλούδα λεμονιού, κανέλα και μία κουταλιά μέλι (πάντα το μέλι διαλύεται σε χλιαρό ρόφημα κι όχι καυτό για να μην χαθούν τα θρεπτικά συστατικά του) κι έχουμε το τέλειο ρόφημα κατά του κρυολογήματος, το οποίο είναι επίσης πολύ καλό εφιδρωτικό.
Προτείνω το φρέσκο τζίντζερ κι όχι το ξερό, γιατί έχει καλύτερη δράση. Πλέον το βρίσκουμε ευρύτατα σε πολλά μπαχαροπωλεία, αλλά και σούπερ μαρκετ. Το τζίντζερ έχει ευεργετική επίδραση και σε άλλα προβλήματα, όπως η οστεοαρθρίτιδα και γενικότερα οι αρθραλγίες. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα με ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα (π.χ. από όσους πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή πεπτικά έλκη).
Το αιθέριο έλαιο του μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί μαζί με αυτό της λεβάντας, διαλυμένο σε αγνό αμυγδαλέλαιο για εντριβές και ανακούφιση από το κρυολόγημα και διευκόλυνση της αναπνοής. Επίσης αυτά τα δυο αιθέρια έλαια είναι ιδανικά για τον καυστήρα μας, ώστε να απολυμαίνεται φυσικά ο χώρος του σπιτιού μας, αλλά και να τονώνεται η διάθεση μας και να χαλαρώνουμε πριν τον ύπνο.
Ευκάλυπτος
Τα φύλλα ευκαλύπτου είναι ίσως από τα πιο χρήσιμα κι εύκολα χειμωνιάτικα βότανα που μπορούμε κάλλιστα να συλλέξουμε μόνοι μας και φυσικά τα χλωρά είναι πάντα τα καλύτερα. Μπορούμε να τα βρούμε ωστόσο και στα φαρμακεία ή στα βοτανοπωλεία.
Ο ευκάλυπτος είναι εξαιρετικός για εισπνοές και αποσυμφόρηση του αναπνευστικού. Λειτουργεί ως ένα ισχυρό αντιμικροβιακό και αντιβιοτικό. Οι εισπνοές με ευκάλυπτο ανακουφίζουν το αναπνευστικό και καταπραΰνουν τις βρογχίτιδες. Επιπλέον, ανακουφίζει από τον πονόλαιμο και τους πονοκεφάλους, ενώ έχει την ιδιότητα να δρα και ως αντιπυρετικό. Το αιθέριο έλαιο του είναι εξαιρετικό για την απολύμανση του αέρα στο σπίτι, ειδικά κατά τις περιόδους που κυκλοφορούν ιώσεις αλλά και όταν το αναπνευστικό μας είναι τόσο επιβαρυμένο από την γρίπη, ώστε χρειαζόμαστε αποσυμφόρηση. Αποφεύγουμε ωστόσο την πόση του ως ρόφημα, γιατί είναι ελαφρώς τοξικός.
Αλόη
Ένα από τα ισχυρότερα βότανα τόνωσης και θωράκισης του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες κι ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Stella
Καλήμερα και καλό μήνα! Και μένα μου αρέσουν πολύ τα αφεψήματα, κάνω διάφορα, δικής μου έμπνευσης -και καλλιέργειας- βιολογικά, με λουιζα, μέντα, λεμονοθυμαρο, πράσινο τσάι. Εναλλακτικά, έχω ανακαλύψει και τα οργανικά yogi tea στον Βασιλόπουλο. Το ginger είναι αγαπημένο, το έβαζα πέρυσι το χειμώνα σε μισό κουταλάκι μέλι και κουκουρμα & το κατανάλωνα καθημερινά, με πολύ καλό αποτέλεσμα
xx
Πάντα έχουν ενδιαφέρον αυτά τα posts. Ευχαριστούμε!
Καλημερα!! Καλο μηνα!!
Το tea tree το χρησιμοποιω και εγω στο μηχανημα διαχυσης αιθεριων ελαιων και οχι μονο.Ειναι απο τα αιθερια ελαια που με εχει βοηθησει απειρες φορες!!
@Sofia Marga πριν λιγες μερες αγορασα και εγω το yogi tea απο τον
Βασιλοπουλο αλλα δεν το εχω δοκιμασει ακομα μιας και δυσκολα αποχωριζομαι τον καφε☺
Πλέον προσθέτω ginger παντού σε όλες μου τις συνταγές και ειδικά το καλοκαίρι σε όλες τις σαλάτες!
Καλημέρα και καλό μήνα! Τζιτζερ χρησιμοποιώ τακτικά σε χυμούς φρούτων, επειδή δεν πόλι πίνω τσαι,, Αλόη Βέρα πίνω καθημερινά ενα σφηνάκι και όσο για τον ευκάλυπτο, τον εχω ανακάλυψει εδω και χρόνια.. Οταν ήταν μικρή η μεγάλη μου κόρη ειχε αλλεργική ασθματικη βροχιτιδα μέχρι τα 8 της και θυμάμαι κάθε βράδυ στο δωμάτιο που κοιμόταν της ειχα υγραντηρα με αιθεριο έλαιο ευκαλύπτου.. Αυτό την ανακούφιζε τρομερά!
Τον χειμωνα πινονται πιο ευκολα ολα τα βοτανα
Οσο για τον ευκαλυπτο προσωπικα βραζω φυλλα και λουζω τα μαλλια μου
Λογω της τριχοπτωσης που εχω με βοηθαει αρκετα….και μυριζει υπεροχα
Καλόν μήνα ,bb girls…
Εχινάκεια και ginger τα έχουμε εντάξει κι εμείς στην καθημερινότητά μας στο σπίτι…μαζί με τη βιταμίνη C μας θωρακίζουν ενάντια στις ιώσεις…κι εννοείται πως δεν λείπουν το μαύρο και το κόκκινο τσάι αλλά και το μέλι.
Εχω δοκιμασει ginger και οντως κανει δουλεια
Θα δοκιμάσω το ginger σε ροφήματα.
Μουτςς
Λατρεύω τα βότανα και τα επιλέγω πάντα τους χειμωνιάτικους μήνες!!!! 💛💚💙💜❤💛💚💙💜💛💚❤💙💜💛💚❤💜💙💛💚❤ καιρός σιγά σιγά να γεμίσω το ντουλάπι μου!!!!!!