Αφιέρωμα Niche Parfumerie. Serge Lutens: O “Mάγος” της Αρωματοποίας.

 

 

Πως μπορείς να παρουσιάσεις έναν μύθο σαν τον Serge Lutens; Πώς να μιλήσεις γι΄ αυτό το ανεξάντλητο ταλέντο, τον κορυφαίο δημιουργό με τις εμβληματικές συνθέσεις, τον αστείρευτο μάγο μιας ολόκληρης εποχής;

 

Είναι απ΄ τους ανθρώπους που τους άγγιξαν οι μοίρες μ΄ ένα μαγικό ραβδί και το ταλέντο του  άνοιξε δρόμους, χάρισε στον κόσμο μοναδική χαρά και ευχαρίστηση. Πολυτάλαντος καλλιτέχνης, δημιουργός αρωμάτων, σχεδιαστής μόδας, hair-stylist, φωτογράφος, κινηματογραφιστής…. Πραγματικά δεν ξέρω τι μπορεί κανείς να πρωτοπεί για τον εμπνευσμένο Serge Lutens και προκειμένου για το αφιέρωμα μας, για τα αρώματα που έχει δημιουργήσει. Όλα τους ένα προς ένα, πολύτιμα αρωματικά πετράδια.

 

Ο Serge Lutens είναι παιδί του πολέμου. Γεννήθηκε το 1942 στη Λιλ της Βόρειας Γαλλίας. Εγκαταλείφθηκε από τη μητέρα του, σε ηλικία μόλις δύο εβδομάδων κι η προσωπικότητα του στιγματίστηκε απ’ αυτό το γεγονός.   Μεγάλωσε σε ανάδοχες οικογένειες κι η παιδική του ηλικία ήταν τόσο προβληματική, που έμαθε να ζει μέσα στις ονειροπολήσεις του.  Στο σχολείο έλεγαν γι΄αυτόν, ότι ζούσε χαμένος στη φαντασία του, σ΄έναν δικό του κόσμο.  Δεν έδινε προσοχή στα μαθήματα του και το μόνο που του αναγνώριζαν ως ταλέντο, ήταν ότι ήταν ένας απίστευτος «παραμυθάς».  Ένα παιδί που του άρεσε να διηγείται ιστορίες και στο μυαλό του ήταν πάντα συγκεχυμένα η πραγματικότητα και η φαντασία.  Στα 14 του αναγκάζεται να εργαστεί για βιοποριστικούς λόγους σ΄ένα κομμωτήριο, παρότι εκείνος προτιμάει να γίνει ηθοποιός.  Ωστόσο, το ασυμβίβαστο πνεύμα του ακόμα κι έτσι βρίσκει διέξοδο, όταν αρχίζει να «κάνει τα δικά του» με το μακιγιάζ και τα μαλλιά των πελατισσών, τις οποίες στη συνέχεια και φωτογραφίζει. Πειραματίζεται  με τις σκιές ματιών, τις μακιγιάρει ελαφρά δίνοντας τους αιθέριο, διάφανο δέρμα.  Κόβει τα μαλλιά τους κοντά, τα χτενίζει με ανακατωμένες τούφες, ελεύθερα, χωρίς στυλιζάρισμα και λακ…. Πράγματα δηλαδή, έξω από τα συνηθισμένα και τη μόδα της εποχής.  Τότε είναι που υιοθετεί το μαύρο χρώμα στο ντύσιμο του, το οποίο λατρεύει και δεν αποχωρίζεται ποτέ.

 

 

 

Το 1962 φεύγει για το Παρίσι. Είναι μια εποχή δυσκολιών, ανασφάλειας και φτώχειας.  Ένας φίλος, τον βοηθάει να πουλήσει τις φωτογραφίες του κι αυτός ενθαρρυμένος μια μέρα χτυπάει την πόρτα της Vogue, που γι΄αυτόν είναι ένας «ιερός ναός».  Τρεις μέρες μετά, συνεργάζεται στην Χριστουγεννιάτικη έκδοση του περιοδικού.  Γίνεται πολύ σύντομα ο δημιουργός ενός πολύ ιδιαίτερου στυλ στο make up, τα κοσμήματα, τα ασυνήθιστα και ανατρεπτικά αξεσουάρ. O Serge Lutens γίνεται πολύ σύντομα ο σταρ της Vogue και περιζήτητος από τα περιοδικά της εποχής. Το Elle, το Harper’s Bazaar… όλα τρέχουν από πίσω του. Δουλεύει με τους μεγαλύτερους φωτογράφους και στυλίστες εκείνων των χρόνων, ενώ ταυτόχρονα εξελίσσει και τη δική του φωτογραφική δουλειά. Το ταλέντο του έχει ήδη αναγνωρισθεί κι ο ίδιος έχει καθιερωθεί.

 

 

Το 1967, είναι η χρονιά που ο Οίκος Christian Dior ετοιμάζεται να λανσάρει για πρώτη φορά σειρά make up.  Τον καλεί να το αναλάβει. Για τον Οίκο C.D,  ο Lutens είναι αυτός που μπορεί να δημιουργήσει τις τέλειες αποχρώσεις, στυλ και λανσάρισμα.  Στη δεκαετία του 1970, η περίφημη εκδότρια της Αμερικάνικης Vogue Diana Vreeland, τον αποκαλεί με ασυγκράτητο ενθουσιασμό «Serge Lutens, ο επαναστάτης του Make-up!».  Η επιτυχία του είναι παταγώδης κι ο ίδιος, γίνεται το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς στο χώρο της μόδας, που βρίσκει σ’ αυτόν το ίνδαλμα της ελεύθερης έκφρασης. Το 1974, το ταλέντο του επεκτείνεται στον κινηματογράφο και το απωθημένο της ηθοποιίας βρίσκει διέξοδο στην ταινία μικρού μήκους “Les Stars.”  Είναι η ίδια περίοδος που ανακαλύπτει το Μαρόκο κι αργότερα την Ιαπωνία, που μέλλουν να είναι οι καθοριστικοί σταθμοί της ζωής του στην έμπνευση και τη δημιουργία.  Αυτές οι δυο χώρες με τις τόσο πλούσιες, αλλά και αντίθετες κουλτούρες, θα καθορίσουν την αντίληψη του για τον κόσμο, την αισθητική του, αλλά και τον τρόπο που βιώνει την ίδια τη ζωή!

 

 

 

Δεν είναι τυχαίο, ότι μερικά χρόνια αργότερα το 1980, η παντελώς άγνωστη τότε Shiseido, θα του ζητήσει συνεργασία για το απαραίτητο rebranding.  Ο Serge Lutens θα το αναλάβει και θα την μετατρέψει στo κορυφαίο brand της αγοράς για τα ‘80’ς και τα 90’ς.  H συνεργασία τους θα είναι άκρως πετυχημένη και θα μακροημερεύσει με τον Serge Lutens, ως καλλιτεχνικό διευθυντή του brand.

 

Το Μαρόκο και τ’ αρώματα

Το Μαρακές γίνεται για τον Serge Lutens ο μαγικός τόπος αφύπνισης των αισθήσεων, μια χώρα των θαυμάτων, που θα μεταφέρει αργότερα στα αρώματα του.  Ήδη από το 1974 έχει αγοράσει ένα υπέροχο σπίτι στην καρδιά της Μεδίνα του Μαρακές, όπου περνάει χρόνο να εμπνέεται και να ονειρεύεται. Κάποτε είχε δηλώσει σε συνέντευξη του, ότι «το Μαρόκο μου έδωσε την αληθινή αίσθηση του αρώματος.  Δεν είναι εύκολο να διαχωρίσεις την όσφρηση από τις άλλες αισθήσεις, αν και μπορώ να πω, ότι πριν έρθω στο Μαρόκο το 1968, αυτή η πέμπτη μου αίσθηση, ήταν η πιο παραγκωνισμένη. Το άρωμα, οι μυρωδιές του Μαρόκου, μ΄έβαλαν σ΄έναν τρόπο ζωής που μπορείς να είσαι μόνος ανάμεσα στο πλήθος. Το πλήθος εδώ όμως, είναι διαφορετικό απ΄οπουδήποτε αλλού.  Κινείται, έχει ήχους, μουσική, γέλια, είναι σαν ένα παιχνίδι. Τελικά, η όσφρηση ενώθηκε με τις άλλες αισθήσεις μου».

 

 

 

 

Παρότι το πρώτο του άρωμα δημιουργήθηκε το 1982 για την Shiseido, το δυσεύρετο πλέον και μυθικό «Nombre Noir» είναι, το «Féminité du bois» το «άρωμα επανάσταση για τα 90’s», που το 1992 ταυτόχρονα με τη δημιουργία του Palais Royal shop, θα απογειώσει τον αρωματοποιό Serge Lutens.  Το Palais Royal είναι η πιο όμορφη parfumerie του Παρισιού με πέτρινες αψίδες, εσωτερικούς κήπους και σιντριβάνια, παραμυθένια ανατολίτικη διακόσμηση, χρώματα σε όλες τις αποχρώσεις του μωβ, ορχιδέες παντού, χειροποίητες τοιχογραφίες, σκαλισμένα μοτίβα κι ένα ταβάνι στα χρώματα και τα σχέδια του έναστρου νυχτερινού ουρανού.  Ένας μαγικός τόπος που δημιούργησε ο Serge Lutens εν λευκώ, ως καλλιτεχνικός διευθυντής της Shiseido και έγινε στη συνέχεια, ο χώρος παρουσίασης των αρωμάτων του δικού του brand.

 

Ωθούμενος από τις εξερευνήσεις του στο Μαρόκο, θα δημιουργήσει σάλο με τις εμπνεύσεις του και θα καθιερωθεί στον κόσμο της αρωματοποιίας. Φυσικά συστατικά,  μελισσοκέρι,  κέδρος, ξύλα του δάσους, ανθοί πορτοκαλιάς, γίνονται οι πρώτες ύλες για τα υπέροχα πρώτα αρώματα του.  Ambre sultan, Cuir Mauresque, Chergui… μεταφέρουν τον άνεμο της ερήμου, τη μυρωδιά των ξεραμένων χόρτων απ’ το λίβα, το δέρμα στα παζάρια της Μεδίνα, τα μπαχάρια και τα μεθυστικά αρώματα της Ανατολής… Αρώματα που έχουν ως σκοπό να φορεθούν κάθε εποχή ακόμα και σε καυτές συνθήκες, όπως αυτές απ΄τις οποίες προέρχονται, να γίνουν ένα με το δέρμα, να πλανέψουν και να ποτίσουν τις αισθήσεις.  Ένα ολόκληρο νέο κεφάλαιο ξεκινάει γι΄αυτόν, αλλά και για την παγκόσμια αρωματοποιία.

 

 

 

 

Το 2000 ο Serge Lutens παίρνει την απόφαση να ιδρύσει το δικό του brand. Είναι μια τέλεια στιγμή για την αγορά των αρωμάτων, γιατί έχει ήδη τεθεί το θέμα των niche κι ο Serge Lutens αποτελεί για όλο τον κόσμο το ιδανικό παράδειγμα, τι ακριβώς σημαίνει η νέα τάση.  Αρώματα, make up, αξεσουάρ, που διοχετεύονται μόνο μέσω πολύ επιλεγμένων και ελαχίστων καναλιών διανομής ή στο δικό του δίκτυο καταστημάτων.  Ο αρωματοποιός Christopher Sheldrake γίνεται ο άμεσος συνεργάτης του και παράλληλα συνεργάζεται στενά και με τους αρωματοποιούς Maurice Roucel και Gilles Romey, για τα αρώματα του brand. Αυτή τη στιγμή το brand Serge Lutens έχει δημιουργήσει 82 αρώματα.

 

Ο Serge Lutens βραβεύτηκε το 2007 με το μετάλλιο “Commander of the Order of Arts and Letters” του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, ενώ έχει λάβει πολλά βραβεία στη ζωή του για το πλούσιο έργο του. Το 2014 δημιούργησε το Serge Lutens Foundation στο σπίτι που αγόρασε στο Μαρρακές και το οποίο στεγάζει ένα τεράστιο μουσείο 3.000 τ.μ., αφιερωμένο στο έργο του ανθρώπου που έσπασε νόρμες και δεν εφησυχάσθηκε στις δάφνες του. Σήμερα ο Serge Lutens ζει στο Μαρρακές στην πολύχρωμη αυτή πόλη, που οφείλει την αρωματική του έμπνευση, εκεί όπου ανακάλυψε τον ολοζώντανο κόσμο των μυρωδιών και των αισθήσεων.  Όλοι εμείς περιμένουμε το επόμενο όνειρο του, που θα μπει σ’ ένα μπουκάλι, για να μας ταξιδέψει στους μοναδικούς του κόσμους.

Chapeau Maitre!

 

 

 

ΠΟΙΑ ΑΡΩΜΑΤΑ ΞΕΧΩΡΙΖΩ

“Το να επιλέγεις ένα άρωμα είναι σαν να επιλέγεις ποιος είσαι. Η απόφαση είναι δική σου!” Serge Lutens

 

Είναι λοιπόν αδύνατον να επιλέξω αρώματα από το αστείρευτο σύμπαν του.  Με υποκειμενικό κριτήριο, θα διαλέξω κάποια από αυτά που αγαπάω πιο πολύ και κάποια από τα πιο αντιπροσωπευτικά.  Ο κόσμος του Serge Lutens είναι ένα μεγάλο ταξίδι εξερεύνησης κι όπως όλα τα αρωματικά ταξίδια είναι μοναχικό!

 

FÉMINITÉ DU BOIS (Shiseido 1992 – Serge Lutens 2009)

Αυτό το άρωμα  το αγάπησα πολύ! Είχα την τύχη να το φορέσω στην πρώτη του κυκλοφορία που ομολογουμένως ήταν πολύ πιο δυνατό και πλούσιο από την νεότερη επανέκδοση.  Είναι ένα από τα ωραιότερα αρώματα όλων των εποχών.  Μια ζεστή ανάμειξη κέδρου με μελωμένους χυμούς ξύλων, ευωδιά που προέρχεται από τους πάγκους που πουλούν τα δερμάτινα είδη στο Μαρόκο. Η κανέλα είναι στις δόξες της και ξεχειλίζει από τζίντζερ, γαρύφαλλο και μελισσοκέρι. Το δαμάσκηνο δίνει μια γλύκα που ευφραίνει τα σωθικά… Η αρωματική επανάσταση της δεκαετίας του 1990.

 

 

 

FLEURS D’ORANGER – 2003

Σχεδόν όλα τα αρώματα του Serge Lutens είναι unisex, κάτι που γενικότερα στην niche αρωματοποιία είναι κανόνας.  Το Fleur d’ Oranger είναι ένα θηλυκό άρωμα, που και πάλι δεν εντάσσεται στις κλασσικές νόρμες. Είναι ένα από τα «φωτεινά» του, ένα άρωμα με φανατικούς οπαδούς που έχει δημιουργήσει σχολή. Γιατί αν φαντάζεστε ένα κοινό άρωμα πορτοκαλιού κάνετε λάθος! Εδώ μιλάμε για ότι πιο ρεαλιστικό υπάρχει στην ευωδιά των πορτοκαλανθών. Δεν έχει καμμιά σχέση με την εσάνς των εσπεριδοειδών που χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία. Δεν είναι όμως απλά ένα φλοράλ, πολύ δε περισσότερο δεν είναι ένα μπουκέτο από λουλούδια της άνοιξης, λεπτεπίλεπτα, διακριτικά, ξινούτσικα κι αδιόρατα στην οσμή και την αίσθηση. Υπάρχει μια καρδιά πικρή, μυστική, πλούσια, βαθιά, πολύπλευρη, εξελίσσιμη, απροσδόκητη.  Διατηρεί την πίκρα της φλούδας και κάπου στο βάθος αναδύεται το κύμινο και το μοσχοκάρυδο…

 

Ένα βαθύ, πλούσιο και στιβαρό άρωμα με μεγάλη διάρκεια και εξαιρετική διακύμανση, αλλά όλη αυτή η περιγραφή είναι ιδιαίτερα πεζή, για να το χαρακτηρίσει πλήρως.  Συνεχώς αιφνιδιάζει κι εκπλήσσει. Η ειρωνεία είναι, ότι ποτέ μα ποτέ δεν αγαπούσα τα φλοράλ και τα εσπεριδοειδή, πολύ δε περισσότερο δεν αγαπούσα – το αντίθετο απεχθανόμουν- την τυμπερόζα. Εδώ όμως, είναι τόσο ισορροπημένη, ώστε χωρίς αυτήν δεν μπορείς καν να φανταστείς το άρωμα.  Άρωμα που αξίζει να φοριέται μια ζωή, να θεωρείται signature, ορόσημο.  Ο Serge Lutens το εμπνεύστηκε από μια χαρούμενη σκηνή που είδε στο Μαρόκο το 1968 και προσπάθησε να κρατήσει στο άρωμα, εκείνες τις συναρπαστικές ζωντανές, ευωδιές. Όπως την περιγράφει ο ίδιος: «Γυναίκες χτυπούσαν με ραβδιά τα δέντρα για να πέσουν οι πορτοκαλανθοί σε μεγάλα απλωμένα λευκά σεντόνια.  Όλες μαζί γελώντας και τραγουδώντας»… Μια στιγμή ευτυχίας που θέλησε να κρατήσει για πάντα.

 

 

 

 

AMBRE SULTAN – 2000

Η ανατροπή του κλασσικού άμπερ! Αυτό το άρωμα είναι τόσο αισθησιακό, τόσο βαθύ και μαγικό που ποτίζει τις φλέβες και τα κύτταρα σου, γίνεται ένα με το δέρμα σου σα να αναβλύζει απ΄αυτό.  Το λατρεύω, λιγώνομαι να το μυρίζω, εθίζομαι, κι αν στη μύτη μου είναι πιο πολύ αντρικό κι ένα δώρο που επιθυμώ να κάνω στον καλό μου, δεν αποκλείεται καθόλου ν’ αρχίσω να το φοράω κι εγώ. Η ευωδιά της σταφίδας και του ξεραμένου δαμάσκηνου, πικρόγλυκη και ζαλιστική ενώνεται με το μύρο, το σανδαλόξυλο κι ένα άμπερ αμυδρά πουδρένιο, που δε μοιάζει με κανένα.  Σ΄αυτό το άρωμα, ο Serge Lutens  κατέρριψε τα όρια του άμπερ, ανέτρεψε την έως τώρα παραδοσιακή χρήση αυτής της θεσπέσιας ανατολίτικης νότας και αναπαρήγαγε τη μυρωδιά των souks, έτσι όπως τη βίωνε στις ατέλειωτες περιπλανήσεις του, στα δαιδαλώδη δρομάκια της Μεδίνα.  Το άρωμα αυτό είναι σαν να έβαλες σ΄ ένα παλιό ξύλινο κουτί ξύλα, μπαχαρικά κόλιανδρο, βανίλια, σανταλόξυλο κι ύστερα να το ξέχασες για χρόνια… Ο Serge Lutens δημιούργησε ένα άρωμα, από τα πιο εμπνευσμένα κι ενδιαφέροντα αρώματα της σύγχρονης αρωματοποιίας.

Ο ίδιος λέει : «Την αρχική έμπνευση την πήρα από ένα αρωματικό κερί, που είχε μείνει ξεχασμένο για πολύ καιρό μέσα σ΄ ένα ξύλινο κουτί, που βρήκα μια μέρα σ΄ ένα souk.  Το άμπερ πήρε αυτή τη διαφορετική μορφή, γιατί το δούλεψα με λάβδανο κι ύστερα πρόσθεσα μια νότα που κανείς ποτέ δεν φανταζόταν, ότι ταίριαζε. Βανίλια. Γιατί η βανίλια είναι κολλώδης ως ουσία κι εθιστική σαν το λάβδανο και τα δυο μαζί «κολλούσαν» κι έμεναν στη μνήμη μου». 

 

 

 

 

 

 

LA FILLE DE BERLIN – 2013

Το κορίτσι του Βερολίνου, μια πόλη, μια ιστορία, μια μοιραία γυναίκα κι ένα άρωμα με την πιο ρεαλιστική σκοτεινή ευωδιά του τριαντάφυλλου. Ένα άρωμα αφιερωμένο στην Marlene Dietrich, μια γυναίκα που η ομορφιά της υπήρξε προκλητική κι η προσωπικότητα της διαβόητη αλλά και ακανθώδης, σαν ένα τριαντάφυλλο, τα λουλούδια που λάτρευε.  Ο Serge Lutens σε συνεργασία με τον Christopher Sheldrake δημιουργούν ένα άρωμα που έχει τόσο ρεαλιστική μυρωδιά τριαντάφυλλου που θα μπορούσε κανείς να το χαρακτηρίσει και ως soliflore.  Ωστόσο, όπως όλα τα αρώματα του Lutens έχει μια σκοτεινή, μια βρώμικη πλευρά. Ζωώδεις νότες που ανακατεύονται με μόσχο και άμπερ για να αναδείξουν ένα άρωμα που εκπλήσσει με την εξέλιξη του και προκαλεί. Όχι μην περιμένετε ένα τριαντάφυλλο ευγενικό και απαλό, ρομαντικό και τρυφερό, εκλεπτυσμένο και comme il faut. Είναι ένα τριαντάφυλλο ορμητικό και ασυγκράτητο, προκλητικό και ζωώδες.  Ένα τριαντάφυλλο με αγκάθια που ματώνουν.

 

 

 

 

CLAIR DE MUSC – 2003

Ανάμεσα στον σκοτεινό κόσμο του Lutens ένα άρωμα καθαρό, διαυγές, κρυστάλλινο, μα και πλούσιο, ωδή στο καθαρό musc.  Είναι η φωτεινή πλευρά του μόσχου, η «λάμψη του φεγγαριού» όπως λέει ο ίδιος, μα πρέπει να σκεφτούμε, ότι το φεγγάρι λάμπει μόνο τη νύχτα. O ορισμός της φρεσκάδας και της καθαριότητας. Το “λευκό πουκάμισο” της αρωματοποιίας. Ένα άρωμα φωτεινό, σ΄ έναν οίκο που αρέσκεται στα “σκοτεινά”. Εδώ ο μόσχος αφήνει την βρώμικη ζωώδη πλευρά του και παίρνει έναν καθοριστικό, δραστικό χαρακτήρα. Είναι από τα αρώματα που αγαπώ πολύ, γιατί φοριέται κάθε εποχή, κάθε στιγμή, σε κάθε περίσταση και πάντα εντυπωσιάζει. Δεν είναι αδιόρατο, δεν είναι ανύποπτο. Είναι παρόν χωρίς να είναι ποτέ κραυγαλέο. Αλλά είναι statement.

 

 

 

 

FIVE O’CLOCK AU GINGEMBRE – 2008

Καραμελωμένο τζίντζερ σερβίρεται μαζί με το “five o’ clock English tea”, μέσα σε μαύρα πορσελάνινα Wedgwood σερβίτσια.  Σπιρτόζικο, πικάντικο τσάι μόνο για γευσιγνώστες, που δεν αρκούνται στη συμβατική γεύση του τσαγιού. Εκλεπτυσμένη γεύση, αλλά για ταξιδευτές που ταξιδεύουν με την γεύση, την όσφρηση, τη φαντασία…. Μια πανέμορφη συμφωνία gingerbread, τζίντζερ, κανέλλας, πιπεριού, νότες με μια ασυνήθιστη ζεστασιά, που ξαφνικά σε δροσίζουν. Αμυδρά διακρίνεται μελωμένο κακάο και βανίλια. Νότες που πάνε κι έρχονται κι όμως παραμένει συναρπαστικό.  Στην «Κλειστή Αγορά» της Πόλης ανάμεσα στις μυρωδιές των μπαχαρικών και των βοτάνων, κάποιος σου προσφέρει ένα κάθισμα να ξαποστάσεις, από την εξοντωτική ημέρα του παζαριού. Μαζί, σε κερνά κι ένα ευωδιαστό ζεστό τούρκικο τσάι, σ΄εκείνα τα μικρά παραδοσιακά φλιτζανάκια, που μοσχοβολά τζίντζερ και κανέλλα.  Αναρωτιέσαι πως θα πιείς ένα τόσο ζεστό ρόφημα, όμως εκείνο ρέει σαν βάλσαμο και ω του θαύματος, σε δροσίζει! Ξαφνικά νιώθεις τη δροσιά και την ξεκούραση, όπως μετά από ένα ζεστό μπάνιο, μια δύσκολη, κουραστική μέρα.  Ο Serge Lutens φτιάχνει αρώματα που απευθύνονται κατά βάση στην αγορά της Ανατολής.  Χρησιμοποιώντας όμως με μοναδική μαεστρία, νότες που θεωρούνται «χειμωνιάτικες» και βαριές, δημιουργεί αρώματα που αντιμετωπίζουν και αναδεικνύονται στις καυτές συνθήκες αυτών των χωρών, πόσο μάλλον και στις δικές μας.

 

 

 

 

 

LA COUCHE DU DIABLE  – 2019

H πρόσφατη ανατρεπτική ή καλύτερα σοκαριστική δημιουργία του Serge Lutens. «Στο κρεββάτι με το διάβολο….» Πάντως, ένα άρωμα διαβολικό!  Ένα άρωμα που συνδυάζει το ουντ με το λάβδανο, δεν μπορεί πάρα να είναι ένα άρωμα αμαρτίας και παράνομης ηδονής. Όπως λέει κι ο ίδιος ο Lutens «πως μπορείς να είσαι παρόν στην ενθρόνιση του σατανά, χωρίς να έχεις έστω και μια φορά δοκιμάσεις την αμαρτία; Η ξυλαλόη και το λάβδανο ενώνονται για να δημιουργήσουν ένα πέπλο διαβολικό και υποβλητικό για την μεταμέλεια της πρώτης παράβασης». Ένα άρωμα βαλσαμικό, καθηλωτικό και ξάφνου απαλά γλυκό, που ενώνει το λάβδανο και το ουντ με την κανέλλα, το λιβάνι, το σαφράν και το κεχριμπάρι.  Νότες αποξηραμένων ξύλων και αρωματικού καπνού. Το άρωμα που περιμέναμε και ήρθε, έχει ήδη σοκάρει τον κόσμο της αρωματοποιίας. Αλλά αυτός είναι ο Serge Lutens. Δεν περιμένουμε τίποτα συμβατικό απ΄αυτόν.

 

 

 

 

 

 

Τα αρώματα του Serge Lutens δεν υπάρχουν στην Ελλάδα, αλλά μπορείτε να τα βρείτε πολύ εύκολα σε e-shops. Θα τα βρείτε φυσικά στο επίσημο site του Oίκου https://www.sergelutens.com/ , αλλά δείγματα για να τα δοκιμάσετε θα βρείτε: https://www.luckyscent.com/samples

 

και στο

https://www.fragrancesamplesuk.com/collections/serge-lutens-fragrance-samples

Επίσης, θα τα βρείτε στα γαλλικά https://www.news-parfums.com,

https://www.incenza.com σε πολύ καλές τιμές.

 

 

Stella

 

 

11 Σχόλια
  1. @Stella: Μας εισάγεις με τον ωραιότερο τρόπο στα Χριστούγεννα με αυτές τις παραμυθένιες ιστορίες. Και απολαμβάνουμε και μαθαίνουμε!

  2. Το άρωμα ειναι μια εισαγωγη στο προσωπικό μας όνειρο και μέσα απ΄αυτό ανακάλυψα, ότι μ΄αρεσει να διηγούμαι ιστορίες που μοιάζουν με παραμύθια! Εξάλλου πάντα υπάρχει μια ιστορία πισω απ’ τους μεγάλους δημιουργούς, που μας εμπνέει…

  3. Τι καταπληκτική η ιστορία αυτού του ανθρώπου! Ανήσυχο πνεύμα! Τοσο πολύ δημιουργικό! Πάλι υπέροχο το post σου @Stella!
    xx

  4. Αλλη μία καταπληκτική ιστορία!! Στέλλα =πηγή γνώσεων! Νομίζω οτι θα μου ταίριαζε το Ambre Sultan..

  5. @Stella ποσο καταπληκτικα διηγεισαι αυτα τα “παραμυθια”!!!

  6. Σαν παραμύθι η ζωή του,ομολογώ πως δεν ήξερα τίποτα από αυτά ευχαριστώ Στελλίτσα μου για την υπέροχη γραφή σου.Πολύ μου αρέσει πάντως που υπάρχει η δυνατότητα να αγοράσεις δείγματα αρωμάτων.
    Μουτςς

  7. @Stella, ετοιμαστείτε με τη Τζούλια για συγγραφή βιβλίων… Δεν τα χορταίνω τα τελευταία post!!!

  8. ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ. Επειδή μιλάμε για δείγματα και το θεωρώ κι εγω άκρως σημαντικό και τον καλύτερο τροπο για να επιλέγεις άρωμα, σας δίνω την διευθυνση ενός ακόμα eshop για αγορά δειγμάτων.
    https://www.fragrantworldshop.com/

    @ΟΛΕΣ Κορίτσια μου, χαίρομαι αφάνταστα που σας αρέσουν αυτα τα ποστ! Τα απόλαυσα κι εγω ερευνώντας και γράφοντας τα (και δοκιμάζοντας αρώματα φυσικά…. 😉 ) και χαίρομαι που βρίσκουν ανταπόκριση.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.