Εύκολη συνταγή για Glühwein, το «λαμπερό» κρασί των Χριστουγέννων.

 

 

 

Τον περασμένο μήνα που ήταν εδώ τα ξαδέρφια μου από την Αυστρία η συζήτηση στράφηκε κάποια στιγμή στο  Glühwein, το ζεστό παραδοσιακό και γιορτινό κρασί των Χριστουγέννων, γιατί μια συνταγή την ήθελα εδώ που τα λέμε.

 

Μου την είπε η Gudi η ξαδέρφη τη δική της συνταγή που περιλαμβάνει και αρκετό ρούμι, και μετά θυμήθηκα ότι και η Stella μας είχε δώσει κάποια στιγμή εδώ μέσα τη δική της συνταγή οπότε σήμερα σας αφήνω στη Stella!

 

Μια από τις πιο μαγικές Χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις που έχω απ΄ τα ταξίδια μου,  είναι η πρώτη φορά που βρέθηκα στη Βιέννη.

 

Σε μια χριστουγεννιάτικη αγορά μπροστά στο Δημαρχείο της πόλης, ανάμεσα σε παραμυθένια στολίδια, πολύχρωμα παιχνίδια και λαμπιόνια, ατμόσφαιρα τόσο μαγική και ασύλληπτα ονειρεμένη, που ήταν σαν να είχα επιστρέψει στο χρόνο, να είχα βουτήξει στις σελίδες ενός παραμυθιού και να ζούσα τα Χριστούγεννα, έτσι όπως τα φανταζόμουν ως πεντάχρονο!

 

Αυτό όμως που δεν ξέχασα από τότε, ήταν το απίστευτο κρύο! Κουκουλωμένη εγώ, η Μεσόγεια, με χίλια δυο ρούχα, σκούφους, κασκόλ και γάντια, αλλά και πάλι το κρύο ήταν ανυπόφορο σε μια Βιέννη που είχε παγώσει –πολύ σύνηθες- ακόμα κι ο Δούναβης.

 

 

 

 

Μόνο ένα πράγμα μπόρεσε να με ζεστάνει, όχι μόνο στο σώμα αλλά και στην ψυχή. Βάλσαμο αισθήσεων… το Glühwein!  Θυμάμαι πως παρότι δυνατά αλκοολούχο, ζεστό κρασί με μπαχαρικά και kirsch (γερμανικό λικέρ κεράσι) ήταν τόσο το κρύο που δεν κατάλαβα τίποτα από τη ζάλη του, παρότι ήπια ….δύο κούπες σε χρόνο dt!  Γιατί το Glühwein δεν πουλιέται σε πλαστικό ποτήρι, αλλά αυστηρά σε κεραμικά ή πυρίμαχα σκεύη κι έτσι πήρα μαζί μου, δυο υπέροχες κεραμικές Χριστουγεννιάτικες κούπες που τις έχω ακόμα, ως τις πιο αγαπημένες μου.

 

Από τότε πάντα απολαμβάνω να φτιάχνω Glühwein την περίοδο των γιορτών. Το ζεστό κόκκινο κρασί αρωματισμένο με κανέλα, γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο και μοσχοκάρφι, με φέτες εσπεριδοειδών και ζάχαρη κι ορισμένες φορές, με μια στάλα ρούμι ή άλλο αλκοόλ είναι άρρηκτα συνυφασμένο με την Αυστριακή και Γερμανική παράδοση.

 

Το όνομα του «λαμπερό κρασί» προκύπτει από τη λέξη glow – λάμψη.  Χιλιάδες κόσμου περιδιαβαίνουν τις εκατοντάδες υπαίθριες αγορές των Χριστουγέννων, που στήνονται στη Γερμανία και την Αυστρία για όλο τον Δεκέμβριο και το λαμπερό κρασί είναι ο μόνιμος συνοδός τους, για να νιώσουν ζεστασιά και θαλπωρή. Σε σώμα και ψυχή!

 

 

 

 

Η καταγωγή του φτάνει στον Μεσαίωνα γύρω στο 1420, όταν η χρήση μπαχαρικών σε ζεστό ποτό θεωρούνταν, ότι είχε θεραπευτικές ιδιότητες.   Οι ρίζες του βρίσκονται στις υψηλές γερμανικές κοινωνικές τάξεις και ειδικότερα στην οικογένεια του πρώτου παραγωγού της ποικιλίας σταφυλιών Riesling, του Count John IV.

 

 

Σήμερα θα σας δώσω μια από τις κλασσικές συνταγές του Glühwein, μια που κυκλοφορούν πολλές από περιοχή σε περιοχή, όπως συμβαίνει πάντα στα παραδοσιακά εδέσματα.

 

 

Glühwein Recipe! H εύκολη συνταγή!

 

1 μπουκάλι κόκκινο ξηρό κρασί κατά προτίμηση ποικιλίας Cabernet Franc

½ φλιτζάνι μπράντυ ή ρούμι ή kirsch (λικέρ κεράσι ), (προαιρετικά)

1 φλιτζάνι νερό

Ο χυμός από ένα μεγάλο πορτοκάλι και στη συνέχεια τα φλούδια του

Τα φλούδια από ένα λεμόνι

Τα φλούδια από ένα lime (προαιρετικά)

Μισό φλιτζάνι σιρόπι αγαύης (για υγιεινή σύνθεση…) ή ζάχαρη

5-6 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)

1 μεγάλο μοσχοκάρυδο

1 ξύλο κανέλλας

1 ξύλο βανίλιας

2 αστεροειδείς γλυκάνισους

 

 

 

Τα βάζετε όλα μαζί σε ένα μεγάλο σκεύος και τα ζεσταίνετε σε πολύ σιγανή φωτιά για περίπου μισή ώρα. Το υγρό πρέπει να φτάσει σε σημείο βρασμού αλλά να μην βράσει, για να μην εξατμιστεί το αλκοόλ. Αντίθετα σε σιγανή φωτιά θα εκχυλίσει τα αρώματα και τις γεύσεις από τα μπαχαρικά και τα εσπεριδοειδή και θα φτάσει σε πολύ καυτή θερμοκρασία.  Όταν θα μειωθεί αναπόφευκτα το υγρό μετά από μισή ώρα στη φωτιά, θα προσθέσετε ακόμα μισό φλιτζάνι κρασί και θα γίνει σαν ελαφρύ σιρόπι.  Όταν ετοιμασθεί, θα το σερβίρετε σε κεραμικά ή πυρίμαχα φλιτζάνια με κουτάλα – σουρωτήρι για να πάρετε μόνο το υγρό.  Αν μείνει, όσο μείνει μπορείτε να το ξαναζεστάνετε σε χαμηλή φωτιά.  Φτιάχνετε 4-6 φλιτζάνια.

 

 

 

 

 

Λαμπερό κρασί σε όλη την Ευρώπη!

 

 Ένας τύπος ζεστού κρασιού με προσθήκη μπαχαρικών καταγράφεται για πρώτη φορά στην Ρώμη το 2ο αιώνα. Οι Ρωμαίοι το διέδωσαν ταξιδεύοντας και κυριαρχώντας στην Ευρώπη, αλλά ειδικά στις οινοπαραγωγικές ζώνες του Ρήνου και του Δούναβη αγαπήθηκε πολύ και υιοθετήθηκε. Διαδόθηκε έτσι, μέχρι τα Σκωτσέζικα σύνορα μαζί με τις συνταγές και τις παραλλαγές τους, που άλλαζαν στο πέρας των χρόνων. Παρόμοιες μορφές του συναντούμε σε όλες τις χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης, με διαφορετικά ονόματα.  Στην Τσεχία, την Πολωνία, τη Σερβία, την Κροατία, τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, τη Μολδαβία, τη Λετονία.

 

Στη Γαλλία το γνωρίζουμε ως vin chaud με προέλευση από την περιοχή των Αλπεων και είναι το πλέον δημοφιλές ρόφημα ανάμεσα στους σκιέρ. Ζεστό κρασί με μέλι, κανέλλα και πορτοκάλι.

 

Στη Σουηδία το γνωρίζουμε ως Glögg, την παραλλαγή που σερβίρεται με  σταφίδες, αμύγδαλα, βότκα ή κονιάκ, μαδέρα και περισσότερη ζάχαρη από τη Γερμανία ή την Αυστρία,  καρυκεύματα, κανέλα, γαρύφαλλο και εσπεριδοειδή.  Σερβίρεται σε μικρούλικα κεραμικά φλιτζανάκια με πιατάκι σαν τον καφέ.

 

 

 

 

Στην Βρετανία το γνωρίζουμε ως Mulled Wine φτιαγμένο από ζεστό μηλίτη.  Με τα χρόνια η συνταγή του εξελίχθηκε ανάλογα με τις γεύσεις και τις τάσεις της κάθε εποχής. Μια παραδοσιακή συνταγή της Βικτωριανής περιόδου είναι αυτή που καταγράφεται από τον  Κάρολο Ντίκενς στη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία, ως «Smoking Bishop», αλλά δεν πίνεται πλέον στις μέρες μας.  Σήμερα στη Βρετανία το mulled wine έχει πολλούς συνδυασμούς και εναλλαγές.

 

Καλή απόλαυση bb girls!

 

Stella

10 Σχόλια
  1. Εννοείται πως θα τη φτιάξω!
    Μουτςς

  2. Αυτό το τέλειο δυνατό αρωματικό κρασί το φτιάχνουν και στην Πράγα.. Θυμαμαι ότι κ εκεί ηταν απίστευτο το κρύο και δεν υπήρχε περίπτωση να βγούμε τη βόλτα μας σαν τουρίστες και να μην έχουμε το κρασάκι μας στο χέρι.. Ένιωθα τη ζεστασιά του μέσα μου.. Θα το φτιάξω κ εγώ, οχι οτι εδω με 20 βαθμούς το θέλω για να ζεσταθω, αλλά γιατί είναι γευστικότατο..

  3. Αν και δεν βοηθαει ο καιρος θα το φτιαξω και εγω οπως ειπε και @ Maryl γιατι θα ειναι σουπερ γευστικο😁

  4. Εχω φτιαξει παρομοιο , αυτη η συνταγη με γλυκανισο μου εκανε κλικ

  5. Υπέροχη ατμόσφαιρα, μοναδική γεύση! Ειδικά με το κρύο στις υπαίθριες αγορές της Αυστρίας, της Ουγγαρίας και της Τσεχίας δεν υπάρχει περίπτωση να μην το δοκιμάσει κάποιος! Αλλά κι εδω, στην όμορφη Ελλάδα μας, θα το φτιάξω, γιατί είναι μια τελεια Χριστούγεννιατικη συνταγή!
    xx

  6. Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε φτιάξαμε το πρώτο του φετινού χειμώνα! Και εννοείται ότι θα το τιμήσουμε πολλάκις -αρκεί να κάνει λίιιιιγο κρύο! Επίσης, για όσους δεν πίνουν αλκοόλ, υπάρχει και η δυνατότητα να το αντικαταστήσουν με βυσσινάδα. Γίνεται αρκετά ωραίο!

  7. Mπορεί να μην είναι ελληνικό έθιμο αλλά στο σπίτι τιμούμε δεόντως το Glühwein!!

  8. Θα το κάνω και Εγώ για να το σερβίρω στο χριστουγεννιατικο τραπέζι που ετοιμάζω για τους αγαπημένους μου!!!! 💜❤💚💛💙💜❤💚💛💙💜❤💚💛💙💜❤💚💛💙💜❤💚💛💙💜❤ Ευχαριστούμε για την συνταγή!!!!!

  9. Ωραία συνταγή για να μοαχοβολήσει το σπίτι μας και να ανοίξουν οι καρδιές μας!

  10. Πολύ όμορφη χριστουγεννιάτικη συνταγή!!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.