ALESSANDRO GUALTIERI – NASOMATTO: Η προκλητική “μύτη” της niche αρωματοποιίας.

 

 

 

Ο Alessandro Gualtieri είναι για μένα ένας «Dali της αρωματοποιίας»!  Ένας ευφάνταστος, προκλητικός και σκανδαλιστικός χαρακτήρας, όχι γιατί όσα δημιουργεί είναι τόσο προκλητικά, όσο γιατί απολαμβάνει να ξεπερνά ο ίδιος τα όρια του και τα όρια όσων θεωρούμε ως δεδομένα, στην τεχνική αρωμάτων και τα designer αρώματα.

 

Είναι μια από τις νέες, ανερχόμενες και πολλά υποσχόμενες «μύτες» της σύγχρονης αρωματοποιίας.  Ένας «θεότρελος» αλχημιστής, ένας σουρεαλιστής καλλιτέχνης, που τυγχάνει μεγάλης αποδοχής.  Τον αποκαλούν «Η Mύτη», ακριβώς γιατί άφησε τη μύτη και το ένστικτο του να τον οδηγήσουν και να τον καθοδηγήσουν, μέσα από τα δεδομένα και τα στερεότυπα του χώρου του στην αναζήτηση καλύτερων, πρωτοποριακών, αλλά και περίεργων συνδυασμών και μεθόδων.  Θα σας πω ξεκάθαρα, ότι λάτρεψα τα αρώματα του, όσο τα δοκίμαζα και όλο και περισσότερο, όσο τα γνώριζα καλύτερα.

 

 

 

 

 

Μετά από πολλά χρόνια σταδιοδρομίας στην αρωματική βιομηχανία, ο Alessandro Gualtieri, αυτός ο εκκεντρικός τύπος, αποφάσισε να δώσει σάρκα και οστά, στο δικό του όραμα για το άρωμα.  Η παρόρμηση να υλοποιήσει και να βάλει τις δημιουργίες του σε άλλο πλαίσιο, τον έκαναν να διαμορφώσει εναλλακτικές αρωματικές πυραμίδες, τεχνικές και συστατικά, να χρησιμοποιήσει και να παντρέψει μεταξύ τους νότες, φαινομενικά αταίριαστες ή πρωτόγνωρες, προκειμένου να πετύχει ένα σπάνιο αποτέλεσμα.   Στο μυαλό μου είναι ένας αλχημιστής, μια “ενσάρκωση» του Ζαν-Μπατίστ Γκρενούιγ, του ήρωα του ΠΑΤΡΙΚ ΖΙΣΚΙΝΤ στο μυθιστόρημα «ΤΟ ΑΡΩΜΑ» (ας γίνουμε κι εμείς λίγο υπερβολικοί, αφού μιλάμε για τον Alessandro Gualtieri).  Αντλεί έμπνευση από τις μυρωδιές του σώματος, την μεταλλική νότα του αίματος, την οσμή ενός κρεοπωλείου, την φυσική μυρωδιά του λιπάσματος …. Κι όμως δημιουργεί αρώματα που ιντιγκάρουν,  κάποια ενδεχομένως και να ενοχλούν, να αναστατώνουν, να σοκάρουν, πάντως σίγουρα δεν τα προσπερνάς, δεν σε αφήνουν αδιάφορο.

 

 

 

 

Σίγουρα σας έχω θορυβήσει…. «Τι αρώματα είναι αυτά;» μπορεί ν’ αναρωτιέστε. Έχω δοκιμάσει όλα τα αρώματα του Nasomatto, της «τρελής μύτης» όπως αποκαλείται το brand του, το οποίο γνώρισα χάρη στον φανατικό θαυμαστή του Χριστόδουλο Χατζημαυρουδή που τα διαθέτει στο Stemma και σας διαβεβαιώ, ότι πρόκειται για τα πιο ευφάνταστα και συναρπαστικά αρώματα που έχω μυρίσει!  Κάποια απ΄αυτά είναι μικρά έργα τέχνης!  Θα μπορούσα το δίχως άλλο να τα χαρακτηρίσω και εθιστικά, γιατί περιέχουν αυτή την ανεκτίμητη ενέργεια, να μην χορταίνεις να τα μυρίζεις.

 

Γεννημένος στην Ιταλία ο Alessandro Gualtieri ξεκίνησε την πορεία του, ως φοιτητής στην Ιστορία της Αρωματοποιίας και τις Τεχνικές της, σε Ινστιτούτο της  Γερμανίας αλλά φαίνεται, ότι ξεμπέρδεψε με τις σπουδές του άρον άρον, για να παρακολουθήσει ιδιαίτερα μαθήματα και να κάνει πρακτική, δίπλα σ’ έναν έμπειρο Ιταλό αρωματοποιό, τον οποίο γνώρισε στο μοναδικό μπαρ της πόλης που σπούδαζε!!!  Ακολουθεί μια επαγγελματική σταδιοδρομία στους οίκους Fendi, Versace, Helmut Lang, Diesel, αλλά πώς να χωρέσει ο εκκεντρικός Alessandro στα στενά προκαθορισμένα πλαίσια των μεγάλων οίκων? Αποφασίζει να ακολουθήσει το δικό του όραμα μιας λαμπερής, «ανορθόδοξης» και avant-garde αρωματοποιίας.

 

 

 

 

Εγκαθίσταται στο Άμστερνταμ και το 2008, η Nasomatto γίνεται πραγματικότητα!   Η φιλοσοφία του Α. Gualtieri υποστηρίζει, ότι: «οι αισθήσεις μας είναι οι κυριότεροι καταλύτες, πίσω από κάθε ανθρώπινη δράση και λήψη αποφάσεων».  Ως αποτέλεσμα, σχεδιάζει τα αρώματα του έτσι ώστε, να ενισχύσει συγκεκριμένα συναισθήματα στους ανθρώπους που τα φορούν. Ο άντρας που φοράει Duro, ένα από τα εμβληματικά αντρικά του αρώματα, αποκτά δύναμη, αρρενωπότητα, αρσενική σεξουαλική ρώμη.  Το Black Afgano φέρνει ευδαιμονία, το Silver Musk ενισχύει το σεξουαλικό χάρισμα και τη λίμπιντο και ούτω καθεξής.

 

 

 

 

 

Ο ίδιος υποστηρίζει για τα αρώματα του:

 

«Για μένα, η πλήρης σύλληψη των αρωμάτων μου γεννιέται μέσα από τη διαδικασία της δημιουργίας τους.  Μόνο τότε ανακαλύπτω την αληθινή ιδέα πίσω απ΄αυτά. Ξεκινάω να φτιάχνω κάτι, αλλά από ένα σημείο και μετά αυτό κάνει επιλογές για μένα, αυτό με οδηγεί… Μ’ αρέσει να νιώθω, ότι χάνω τον έλεγχο στη διαδρομή της δημιουργίας και ότι τελικά το δημιούργημα μου με πάει όπου θέλει αυτό και δεν είμαι εγώ που αποφασίζω. Η εμπλοκή μου είναι μέχρι να δημιουργήσω κάτι που είναι ζωντανό, κάτι που έχει τη δυνατότητα να πει καινούργια πράγματα. Μ΄ αρέσει να νιώθω, ότι οι δημιουργίες μου έχουν τη δική τους ευφυία και δεν είναι «σκλάβοι» μου.  Είναι ένα ταξίδι, που θα ξεκινήσει με την ιδέα και θα τελειώσει τη στιγμή που το πρώτο μπουκάλι του νέου αρώματος είναι έτοιμο.  Από εκείνη τη στιγμή, οι ίδιοι οι άνθρωποι που το φορούν, μετουσιώνουν το νόημα των οσμών, δημιουργούν το νόημα του.  Η αρωματική μου δημιουργία γίνεται το ταξίδι κάθε ανθρώπου, μέσα στη ζωή.”

 

 

 

 

Από αυτές τις συνθέσεις προκύπτουν τα αρώματα που αφορούν, το πιο προσωπικό και συναισθηματικό κομμάτι των ανθρώπων.  Σε αντίθεση με την όραση και τον ήχο, που μπορούν να μετρηθούν ποσοτικά, η όσφρηση απλά πλανιέται και μεταφέρεται κι υπάρχει ανάμεσα μας, στον κόσμο γύρω μας. Υπάρχει σε όλους εμάς που την αντιλαμβανόμαστε με υποκειμενικότητα.  Η αίσθηση της όσφρησης είναι η ισχυρότερη όλων και συνδέεται άμεσα με το υποσυνείδητό μας.  Η μύτη σκέφτεται και επικοινωνεί με την ψυχή και τον εγκέφαλο μέσω των αρωμάτων»

 

Ο κόσμος του αρώματος αποδέχεται τον Ιταλό καλλιτέχνη ως μια «τρελή» μεγαλοφυΐα που αρνείται κι ανατρέπει όλους τους κλασσικούς κανόνες της τεχνικής του αρώματος, ενώ προσπαθεί να ενσωματώσει τις σωματικές μυρωδιές με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  Γεγονός ανατρεπτικό έτσι κι αλλιώς, αν σκεφθεί κανείς, ότι από καταβολής του το άρωμα δημιουργήθηκε ακριβώς για να κρύψει αυτές τις μυρωδιές και να κάνει τους ανθρώπους ευχάριστους στο περιβάλλον τους. Η προσωπική του προσέγγιση απέχει από την παραδοσιακή και γίνεται τουλάχιστον ενδιαφέρουσα, ασυνήθιστη, πολλές φορές και συγκλονιστική.

 

 

 

 

 

 

Ο ίδιος λέει:

«Δεδομένου, ότι οι δημιουργίες μου είναι πάντα εντελώς διαφορετικές απ΄ότι υποστηρίζει η αγορά πιστεύω, ότι και το brand μου δεν κινείται κάπου συγκεκριμένα, αλλά παντού και ταυτόχρονα. Όσο για τη βιομηχανία αρωμάτων στο σύνολό της, δεν έχω ιδέα τι είναι αυτό που περιμένει από μένα και πραγματικά δεν με νοιάζει.  Εγώ συνεχίζω με τις δημιουργίες μου».

 

Σε ότι αφορά τις πηγές έμπνευσης των αρωμάτων του, έχει δηλώσει σε συνεντεύξεις του:

 

 

«Με εμπνέουν πάνω απ’ όλα οι άγριες και γήινες μυρωδιές. Στην περίπτωση των αρωμάτων Orto Parisi για παράδειγμα, η έμπνευσή μου ήταν τα καλοκαίρια που πέρασα στο σπίτι του παππού μου, όταν ήμουν παιδί. Στην ύπαιθρο, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν συχνά κάδους για τις φυσικές ανάγκες τους και αυτό το περιεχόμενο με τη σειρά του είναι το υλικό για να γονιμοποιήσουν τα φυτά στον κήπο.  Θυμάμαι αυτές τις μυρωδιές.  Ο ίδιος ο άνθρωπος τοποθέτησε τις φυσικές έντονες μυρωδιές ως ταμπού και θεώρησε, ότι η φύση έχει μόνο αγνές και παρθένες οσμές.   Η σειρά μου αρωμάτων Orto Parisi, λέει ακριβώς το αντίθετο: Το ανθρώπινο σώμα πρέπει να απολαμβάνεται σαν ένας κήπος.  Το ανθρώπινο σώμα δεν είναι παρά μια αληθινή αντανάκλαση της ψυχής μας και των βαθύτερων ενστίκτων της.  Για μένα είναι σημαντικό να ζούμε στην παρούσα στιγμή και να αγκαλιάζουμε βαθιά το περιβάλλον και τη φύση.  Είναι καλό να κοιτάζουμε πίσω στο χρόνο και τις ρίζες μας για να βρούμε έμπνευση.»

 

 

 

 

 

Αυτό που προσωπικά λάτρεψα στα αρώματα της Nasomatto είναι πρώτα πρώτα, ότι πρόκειται για Extrait de Parfum.  Ισχυρότατα συμπυκνωμένα εκχυλίσματα, τα οποία κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να φέρουν ειδική σήμανση «Προσοχή στη χρήση. Καταναλώνετε με σύνεση»!!!! Είναι εντυπωσιακό, ίσως είναι η πρώτη φορά για μένα, που ένα άρωμα αρκεί να φορεθεί με κυριολεκτικά μία έως δυο maximum ψεκασμούς. Τα 30ml της συσκευασίας του, φαντάζουν πραγματικά υπεραρκετά… Η διάρκεια του είναι εντυπωσιακή! Αυτή η μαγική σταγόνα είναι αρκετά ισχυρή, τόσο ώστε να μυρίζει έως την επόμενη μέρα, ακόμα και μετά από ένα μπάνιο (μου συνέβη και αυτό σε κάποια από τα αρώματα).  Μέρες μετά αυτή η μια σταγόνα μοσχοβολούσε στα ρούχα μου.  Όσο έντονα κι αν είναι, έχουν την ιδιότητα να μένουν κοντά στο δέρμα και να τα αντιλαμβάνεται κάποιος όταν σε πλησιάσει… Πως τα αντιλαμβάνεται όμως; Εκεί βρίσκεται το ανατρεπτικό για μένα. Είναι σαν να μοσχοβολάει το δέρμα σου, σα να βγαίνει αυτή η πηγαία ευωδιά απ΄το κορμί σου, κάνοντας τους άλλους να ρωτήσουν, «μα πως μυρίζεις τόσο όμορφα» κι όχι «τι ωραίο άρωμα φοράς…».  

 

 

 

 

 

Επίσης εντυπωσιακό υπήρξε για μένα το γεγονός, ότι στη Nasomatto ξετρελάθηκα με αρώματα που έχουν έντονες ή βασικές, νότες που δεν αγαπώ κι αυτό έχει να κάνει με την τεχνική χρήσης τους. Έτσι το ουντ που είναι η βασική νότα σε όλα τα αρώματα του Gualtieri και σπάνια μου αρέσει (το βρίσκω αιχμηρό, masculine, δύσκολο…) στη Nasomatto γίνεται μεθυστικό, πολύπλοκο και βαθύ. Το ίδιο κι η τουμπερόζα, που αναδεικνύει μια σαγηνευτική, εθιστική πλευρά της. Η εξέλιξη των αρωμάτων είναι εκπληκτική! Εντυπωσιακή! Το άρωμα μεταμορφώνεται κάθε στιγμή, αλλάζει κάθε λεπτό, ζυμώνεται και αναδύεται με τρόπο που προσωπικά δεν έχω ξαναβιώσει… Όπως λέει κι ο Χριστόδουλος Χατζημαυρουδής, αυτό που ξεχωρίζει στην Nasomatto «είναι η ένταση τους αλλά και η ποιότητα που δεν χάνεται, όσο κι αν περνά η ώρα, όσο κι αν αλλάζουν».  Ναι, αναμφισβήτητα τα Nasomatto είναι μια κατηγορία από μόνα τους, ακόμα και μέσα στη niche αρωματοποιία!

 

 

Η avant-garde μύτη του Gualtieri φτιάχνει αρώματα που γίνονται ένα με το δέρμα και το σώμα, αρώματα για να αφήνεσαι στην ζεστή αγκαλιά τους, αλλά κανείς δεν τολμά να τον ρωτήσει για τα συστατικά που περιέχουν.  Έχει χαράξει μια διαφορετική πορεία με το brand του, αρνείται να δημοσιεύσει λίστες συστατικών, εκτός ίσως από ελάχιστες νότες σε κάποια και αντ ‘αυτού, περιγράφει την έμπνευση πίσω από κάθε άρωμα.  Έτσι αυτός που τα φοράει ανεπηρέαστος δημιουργεί τη δική του εικόνα και πυραμίδα για το άρωμα, αφήνει τη φαντασία του να ξεδιπλώνεται και μεταφράζει τις οσμές, σύμφωνα με την προσωπική του αντίληψη.

 

 

 

 

Ποια αρώματα του brand ξεχωρίζω:

 

BLACK AFGANO

Πρώτο πρώτο το εμβληματικό για το brand Black Afgano που εκτόξευσε τη δημοτικότητα του σε χρόνο dt και τάραξε τους αρωματικούς κύκλους. Love or hate άρωμα, που προάγει την οσμή «της καλύτερης ποιότητας χασίς και ωθεί την διέγερση, αλλά και τα αποτελέσματα της προσωρινής ευδαιμονίας, από τη νότα…» σύμφωνα με τον δημιουργό του.  Άρωμα για τολμηρούς και «δύσκολους λύτες», κατά τη γνώμη μου masculine ή για γυναίκες που θέλουν να κάνουν τα κεφάλια να γυρίζουν! Πλούσιο και υπνωτικό, σκοτεινό κι «επικίνδυνο» ένα όμορφο, ασίγαστο  άρωμα που σε περιβάλλει.  Λιβάνι, καπνός, ξερά αγριόχορτα, ρητίνες και ουντ μαζί με καφέ, σα να «καίγονται» όλα μαζί στις φλόγες.

 

 

 

 

CHINA WHITE

To λατρεμένο μου! Αν επέλεγα ένα μόνο από το brand θα ήταν αυτό.  Το ερωτεύτηκα από την πρώτη στιγμή. Κρεμώδες ουντ, εθιστικό, βαθύ, πολύπλοκο που δεν χορταίνεις να το μυρίζεις. Η διάρκεια του απίστευτη ποτίζει, ότι αγγίζεις… Οι μεταμορφώσεις του συνεχίζονται μετά από ένα 24ωρο… Ξύλα, μόσχος και κουμαρίνη και μια πούδρα απροσδιόριστη που δεν έχει να κάνει με όσες ξέρουμε.  Άρωμα animalic και ζεστό… τουλάχιστον μοιραίο!

 

 

 

 

NARCOTIC VENUS

Υπέροχη τουμπερόζα! Μεθυστική που δεν είναι πνιγηρή και καταλήγει μετά από ώρα σε ένα εξαιρετικό soliflore… Διακριτική, αριστοκρατική, φίνα κι εκλεπτυσμένη. Με μια καρδιά, ωστόσο, ζωώδη και σκληρή. Ένα φλοράλ καθόλου μα καθόλου τρυφερό…

 

 

 

 

 

BARAONDA

Αυτό το λατρέψαμε δυο, ο καλός μου κι εγώ.  Ένα άρωμα που παντρεύει τον καθαρό μόσχο και το …ουίσκυ! Εσείς τώρα μπορείς να σκεφτείτε… «μα πόσο ωραίο είναι να μυρίζεις … ουίσκυ; Σα να βγήκες πιωμένος από ένα μπαρ;» Καμία σχέση! Αυτό το άρωμα είναι άλλο επίπεδο…

 

Ένας γοητευτικός Σκωτσέζος, απ΄αυτούς με το …«θεληματικό πηγούνι», βγαίνει απ’ το γεμάτο με βαρέλια παλαιωμένου ουίσκι, κελάρι του. Φοράει ένα φρεσκοπλυμένο λευκό πουκάμισο και μοσχοβολάει σαπούνι. Η μυρωδιά του έχει ανακατευθεί με τη μυρωδιά των βαρελιών, του ουίσκι και της υγρασίας της σκωτσέζικης εξοχής.  Στην αρχή το άρωμα είναι υγρό, μια έκρηξη από βρύα του δάσους και λειχήνες, μαζί με την οσμή απ’ τις λάσπες που μέσα βουλιάζουν οι γαλότσες του. Αργότερα το άρωμα γίνεται ζεστό και στεγνό, μια φωτιά στο τζάκι που άναψε για να ζεσταθεί. Βελούδινο κι απίστευτα σαγηνευτικό. Θα το έκλεβα σίγουρα από τον άντρα που θα το φορούσε…

 

 

 

 

PARDON

Βούτηξα σ΄ένα βαρέλι γεμάτο με την καλύτερη σκόνη κακάο στον κόσμο! Πικρό κακάο, καθόλου γκουρμέ κι αυτή είναι η πούδρα που αφήνει, η σκόνη του κακάο που σου μένει στο λαιμό… Παντρεμένο με ουντ και σανδαλόξυλο, γίνεται ένα άρωμα βαλσαμικό. Pardon… Συγνώμη που δεν μπορώ ν΄αντισταθώ σ΄αυτή την παραδεισένια σοκολάτα!

 

 

 

 

ABSINTH

Όσοι αγαπούν τα πράσινα αρώματα θα βρουν αυτό που δεν έχει όμοιο του! Δροσερό και πικρό βέτιβερ συνοδευμένο με καραμελένιες νότες. Μια μεγάλη αντίθεση νοτών που καταλήγει στο βάθος σε μια υποψία λικέρ αψέντι, το ποτό με τις μαγικές ιδιότητες. Βοτάνια του φθινοπώρου, δροσερά και πλούσια, πατημένα στη βροχή με κυρίαρχη την αψιθιά που εξαγνίζει και γιατρεύει.

 

 

 

 

NUDIFLORUM

Ένα μικρό αριστούργημα! Μια έκρηξη από πικρά κίτρα και γιασεμί με την επίσης πικρή χροιά του, αυτή που αφήνει όταν αρχίζει να μαραίνεται… H προσθήκη του  animalic μόσχου, καταλήγουν σε ένα φωτεινό άρωμα, κόντρα στα πυκνά ουντ που συνηθίζει ο Gualtieri.  Λαμπερό, διαυγές, απογειωτικό, αιθέριο, αλλά στιβαρό και βαθύ.  Signature άρωμα, για κάθε εποχή και κάθε στιγμή.

 

 

 

 

 

Τα αρώματα της Nasomatto θα τα βρείτε στο επίσημο site https://www.nasomatto.com/ όπως και στο ελληνικό φυσικό κατάστημα και e-shop https://www.stemmacosmetics.gr, όπου μπορείτε να τα δοκιμάσετε, αλλά και να προμηθευτείτε δείγματα.

 

 

Stella

 

 

23 Σχόλια
  1. Absinth και Nudiflorum θα ηθελα πολυ να τα μυρισω😁

  2. <> Αυτήν την φράση ψάχνω κι εγώ ακριβώς στην επιλογή ενός αρώματος, η οποία επιλογή μπορώ να πω πως δεν είναι και τόσο ευκολη τελικά ..Πρώτα απ όλα να είναι ένα άρωμα το οποίο να με αντιπροσωπεύει να είμαι εγώ,ωστε μετά να μυρίζω τοσο όμορφα κ να μην φαίνεται σαν να έβαλα απλά ενα άρωμα .Ξεχώρισα με διαφορά νομίζω το BLACK AFGANO…. !

  3. μα πως μυρίζεις τόσο όμορφα» κι όχι «τι ωραίο άρωμα φοράς…».Αυτήν την φράση ψάχνω κι εγώ ακριβώς στην επιλογή ενός αρώματος, η οποία επιλογή μπορώ να πω πως δεν είναι και τόσο ευκολη τελικά ..Πρώτα απ όλα να είναι ένα άρωμα το οποίο να με αντιπροσωπεύει να είμαι εγώ,ωστε μετά να μυρίζω τοσο όμορφα κ να μην φαίνεται σαν να έβαλα απλά ενα άρωμα .Ξεχώρισα με διαφορά νομίζω το BLACK AFGANO…. !

  4. @Τζενη Κασαπιδου δύσκολο άρωμα. Το βλέπω περισσότερο για άντρα. Αλλά δεν ξέρεις ποτέ…

  5. @Stella καλημερα και χρονια πολλα….εχεις ξεπερασει την υπουργο αρωματων με τις γνωσεις σου….να εισαι παντα καλα αγαπημενη μας

  6. Aν αγοραζσ ενα θα ήταν το Pardon, γιατί είμαι κ εγω εθισμένη στη σοκολάτα και δε θα μπορούσα να αντισταθώ!

  7. @Stella Γι αυτό μου εκανε εντυπωση…Από τότε που με θυμάμαι να φοράω αρώματα,πάντα αντρικά φοράω εκτός πολυ λίγων περιπτώσεων.. Είναι ότι νιώθω πως με αντιπροσωπεύουν περισσότερο ίσως από τον δυναμισμό που έχουν..

  8. @ΡΑΝΙΑ Είμαι σίγουρη, ότι η Μαρία μας έχει πολύ περισσότερες γνώσεις, οχι μόνο γιατί διαθέτει ασίγαστο πάθος αλλά και γιατί ζώντας στο Λονδίνο, στο κέντρο της γνώσης και των άπειρων σχετικών events και πεπραγμένων γύρω από το άρωμα, κάτι που στην Αθήνα, στο μικρό χωριό της Ευρώπης, δεν συμβαίνει, τις εμπλουτίζει συνεχώς.

  9. @Τζενη Κασαπιδου Τότε ιδού η ευκαιρία! Ίσως είσαι εκείνη η γυναίκα που φορώντας το black afgano, θα κάνεις όλα τα κεφάλια να γυρίζουν εντυπωσιασμενα! Αν το δοκιμάσεις θέλω οπωσδήποτε review.

  10. @Stella μαλλον εχεις δικιο αλλα δεν ξεχνω ολα τα αρθρα σου για τα αρωματα και τα καλλυντικα, καθως επισης το πτυχιο που πηρες απο το Καποδιστριακο. Η αγαπη σου για γνωση ατελειωτη

  11. Όντως μας θορύβησες με αυτό το post.Πολύ ωραίος τύπος.
    Μουτςς

  12. Ααααχ με συγχωρείτε αλλά δεν μπορώ να αντισταθώ να ”πειράξω” λίγο…. <> Εγώ θέλω ένα άρωμα που να προσελκύει το χρήμα….γίνεται;;;;;Χαχαχα…..
    Το Black Afgano θα διάλεγα….. γιατί θέλω στο πέρασμά μου να κάνω τα κεφάλια να γυρίζουν….κι έπειτα, λιβάνι και ουντ είναι από τις αγαπημένες μου νότες…..

  13. @STELLA μου ….έτσι από περιέργεια…οι σπουδές σου είναι σχετικές με την αρωματοποιία;;;

  14. @Stella με εξιταραν πολύ όλα αυτα που διαβαζω στο post σου!
    xx

  15. @Celia αν μάθεις κατι για τέτοιο άρωμα που προσελκύει το χρημα… περιμενω πληροφορίες! 😂😷

  16. Αυτό που ξεχώρισα και θα ηθελα πολύ να δοκιμασω ειναι το Nudiflorum
    xx

  17. @Celia οι πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές μου είναι στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων. Αργότερα έκανα πολλά σεμινάρια στην αρωματοθεραπεια και αυτό στο οποίο αναφέρεται η Ράνια είναι σπουδές αρωματοθεραπειας και παρασκευής φυτικών καλλυντικών στο ΚΕΚ του Καποδιστριακού. Εξ ου και τα Stella’s Recipy. Όντως η διάθεση μου για μάθηση σε αυτά που αγαπώ δεν σταματά, έχει δίκιο η Ράνια.
    @Ρανια μου με συγκινείς με τα καλά σου λόγια. Σε ευχαριστώ.
    Όλες σας ευχαριστώ από καρδιάς και χαίρομαι που απολαμβανεται όσα γράφω.

  18. Υπέροχες συσκευασίες!!! 💛💚💜❤💙💛💚💜❤💙💛💚💜❤💙💛💚💜❤💙💛 Θα ήθελα να μυρίσω το λατρεμένο σου china white Γιαν κάτι μου λέει πως θα αρέσει και σε μένα!! @STELLA συγχαρητήρια για το άρθρο!!! Υπέροχο. 💜❤💛💚💙💜❤💚💛💙💜❤💚💛💙💜❤💚💛💙💜❤💚💛💙💜❤💚💙💛💜❤

  19. @SOFIA MARGA ,εννοείται….χαχαχα…. το σύμπαν σου δίνει τρίδιπλο ό,τι μοιράζεσαι άλλωστε!!!

  20. @Celia θυμηθηκα να μπω σημερα που εμεινα σπιτι στις φωτογραφιες που ανεβασες με το ασπρο δεντρο σου. Εντυπωσιακο τελικα και δυο μπαλες που εβαλες τις εχω και εγω…βεβαια ολο το σπιτι σου υπεροχο…κοριτσι των Χριστουγεννων κυριολεκτικα
    @Stella σ αγαπω

  21. Νομίζω ότι από όσες παρουσιάσεις έχουν γίνει έως τώρα από τη Στέλλα μας για τη niche αρωματοποιία, αυτή είναι η πιο προκλητική οσφρητικά! Μάλλον θα διάλεγα το Nudiflorum, αν και πολύ θα ήθελα κι εγώ να τα δοκιμάσω όλα…

  22. @ΡΑΝΙΑ ,σ’ ευχαριστώ πολύ….το δεντράκι μου είναι η πρώτη φορά που το βάζω φέτος…είναι μικρότερο από το προηγούμενο αλλά θεωρώ πως ταιριάζει γάντι στον νέο μου χώρο όπως τον διαμόρφωσα…και το white on white and a lil bit of grey νομίζω πως έδεσε με τις γκρι/λευκές αποχρώσεις στον χώρο….μελέτησα κι αρκετά στο pinterest και νομίζω πως το αποτέλεσμα με δικαίωσε στο τέλος… #this_girl_loves_Christmas

  23. Το pardon με χιλια , ειναι σαν να το μυρισα

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.