Pantone Color of the Year 2020: Χρωματική παρεξήγηση;

 

 

Χαμούλης λίγο φέτος με την Pantone και το Color of the Year, που πριν λίγο καιρό είχαμε διαβάσει  ότι για τη χρονιά 2020 θα είναι το Bleached Coral.

 

Πέρυσι αν θυμάστε ήταν το απαλό ροδακινί Living Coral από τις αποχρώσεις των σπάνιων κοραλλιών των Ωκεανών και ιδιαίτερα του Ειρηνικού Ωκεανού.

 

 

 

 

Αξίζει εδώ να αναφερθεί  ότι την περσινή απόφαση της Pantone να ανακηρύξει χρώμα της χρονιάς το Living Coral,  δεν την υποδέχτηκε με ιδιαίτερο σεβασμό ο κόσμος του design και της αρχιτεκτονικής – υπήρξε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη. Πολλοί ήταν οι φορείς  που  ούτε λίγο ούτε πολύ,  κατηγόρησαν την Pantone για έλλειψη ευαισθησίας απέναντι στους κοραλλιογενείς υφάλους και στα κοράλλια που υποφέρουν από την μόλυνση των θαλασσών.

 

Φέτος λοιπόν προς το τέλος της χρονιάς,  το Αυστραλιανό design studio  Jack and Huei, πρότεινε ειρωνικά τo  «Bleached Coral»  για να “κοντράρει¨την Pantone αλλά περισσότερο για να αφυπνίσει το κοινό σχετικά με τα κοράλλια τα οποία λόγω της μόλυνσης του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά  και της κλιματικής αλλαγής,  χάνουν το ζεστό ροδακινί χρώμα τους,  με αποτέλεσμα να παίρνουν αυτό το ξεθωριασμένο ανοιχτό μπλε χρώμα που υποδηλώνει ότι πεθαίνουν. Το studio το πήγε ένα βήμα παραπάνω και αντέγραψε και τον γραφιστικό τρόπο με τον οποίο η Pantone ανακηρύσσει κάθε χρόνο το Χρώμα της Χρονιάς, μπερδεύοντας αφάνταστα το κοινό!

 

 

 

 

 

Δήλωσαν δε ότι  «η Pantone είναι η εταιρεία που μπορεί να επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους και είχε την ευκαιρία να το κάνει επιλέγοντας μεν χρώματα κοραλλιών αλλά τονίζοντας δε,  τη σημασία τους στο οικοσύστημα»

 

Επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί ακόμα για όλο αυτό από τον γίγαντα Pantone και ούτε πολλές λεπτομέρειες έχουν διαρρεύσει,  ακόμα και αυτά που διαβάζετε προέρχονται από διάφορες πηγές.

 

Παρόλο λοιπόν που η  Pantone δεν έδωσε επίσημη απάντηση, ανακοίνωσε πριν μια -δυο βδομάδες   ότι το χρώμα της χρονιάς 2020 είναι το Classic Blue, το χρώμα της ηρεμίας και της αυτοπεποίθησης, της σύνδεσης, της επικοινωνίας, της εμπιστοσύνης, ένα χρώμα “universally favorite”  και αυτό με το οποίο ξεκινάμε αυτή τη νέα δεκαετία. Φυσικά και πάλι υπήρξε “συζήτηση” ενώ η δημοσιογράφος, αρχιτέκτονας και πρώην διευθύντρια του Elle Decoration UK, Michelle Ogundehin δήλωσε ότι “η Pantone μετά το περσινό της λάθος, αποφάσισε να το παίξει εκ του ασφαλούς διαλέγοντας για την πρώτη χρονιά της νέας δεκαετίας, ένα χρώμα αγαπητό μεν, αλλά που έχουμε ξαναδεί πολλές φορές, φανερώνοντας έλλειψη φαντασίας και χωρίς καμία προσπάθεια αφύπνισης των θεμάτων που ταλανίζουν τον πλανήτη”.

 

 

Τους αφήνουμε να τα βγάλουν πέρα μεταξύ τους διότι εμείς οι μεσογειακές και  ειδικά στην Ελλάδα το αγαπάμε το μπλε είναι το χρώμα που σχεδόν πάντα χαρακτηρίζει τις ομορφιές της χώρας μας. Το λευκό και μπλε στην μοναδική αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, ο ασύλληπτα μπλε ουρανός μας, η μοναδική μας μπλε θάλασσα που το χρώμα της δεν το βρίσκεις αλλού.

 

 

 

 

 

 

Και ήδη φυσικά, παίρνοντας το “πράσινο φως” από την Pantone ο κόσμος του design,  της μόδας αλλά και της ομορφιάς, όπως θα δούμε αύριο, θέλει “Classic Blue” για το 2020.

 

 

 

 

Και για του λόγου το αληθές μέσα στη μόδα και μέσα στο μπλε, ο Sasha Baron Kohen στα προχθεσινά Golden Globes Βραβεία.

 

 

 

 

 

Και υπέροχα τα μπλε cobalt κοσμήματα της Cynthia Erivo επίσης στα Golden Globes

 

 

 

 

28 Σχόλια
  1. Δεν εχω φορεσει ποτε μπλε αν εξαιρεσεις το μπλε της σχολικης ποδιας χαχαχα ….
    Το μονο που αγοραζω σε μπλε και σε ολες τις αποχρωσεις ειναι τα τζιν μου😁

  2. @Stella: Όχι μόνο εμείς, η μισή υφήλειος την πάτησε my dear Sherlock!

  3. @Julia. Μα εδω είχε βγει ολοκληρη δηλωση της Προέδρου.
    “Η Laurie Pressman, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Χρώματος Pantone, είχε ανακοινώσει εδώ και καιρό, ότι τα χρώματα της χρονιάς Pantone για το 2020 είναι εμπνευσμένα από τη θάλασσα. «Το μπλε θα πάρει τον κεντρικό ρόλο, με έμπνευση από τα αποξηραμένα φύκια και τα ξύλα που ξεβράζονται στην παραλία, αλλά και την χρωματική επιρροή της λευκής άμμου, τις δροσερές γαλαζοπράσινες αποχρώσεις της θάλασσας».

  4. @Ju ναι δεν λεω οχι καισε μια μπλε μασκαρα ξερεις εσυ,οπως και σε κοσμημα και μπουκαλι αρωματος…και οπως λεει η @Στελλα μας στο σχολιο περιλαμβανει μια ποιο γενικη εικονα …
    Δεν βαζανε καλητερα την Ελλαδα σαν χρωμα οπως ειπες το ασπρο μπλε ειναι χαρακτηριστικο
    της χωρας μας😉

  5. 💙💙💙Mπλε της Ελλάδας💙💙💙 ή του Αιγαίου💙💙💙 έπρεπε να το ονομάσουν….💙💙💙
    Εγώ θυμάμαι τη χρονιά με το μοβ-βιολέ χρώμα,πάντως 💜💜💜

  6. @SOFIAT Μπλε ποδιά φορούσα κι εγώ (γκουχ γκουχ ,μην ακούσω από καμία σχόλια για την ηλικία)eans
    Και μάσκαρα ,ασφαλώς…..και jeans σε όλες τις αποχρώσεις του μπλε…

  7. @Celia: Ναι, ναι, καλά θυμάσαι! Το 2018, Χρώμα της Χρονιάς ήταν το Ultra Violet!!

  8. Το μπλε είναι από τα πολύ αγαπημένα μου χρώματα από ρούχα μέχρι και κάποιους τοιχους στο σπίτι μου τους εχω βάψει μπλε (το νησιώτικο).. Πολύ χάρηκα που είναι το χρώμα της χρονιάς, ταιριάζει και με το ζώδιο του Υδροχόου 💙💙💙

  9. @SofiaT & @Celia: κορίτσια πρόλαβα και εγώ την μπλε ποδιά, αμυδρά θυμάμαι τη μαμά μου να μου σιδερωνει κάθε βράδυ την μπλε ποδιά μου με τον άσπρο γιακά για να τη φορεσω την επόμενη μέρα.. Ήμουν στη Δευτέρα δημοτικού από ότι θυμάμαι, γιατί στην επόμενη χρονιά την κατηργησαν.. Η μαμά μου μου ελεγε οτι έκλαιγα που δε θα την ξαναφορουσα😊

  10. Εν τω μεταξύ θα σας πω, ότι το μπλε χρώμα (κατά βάση στα ρούχα) δεν το αγαπάω καθόλου! Ακριβως γιατί μου θυμίζει τη σχολική ποδιά, έχοντας ζήσει τις εποχές που την βγάλαμε και το θεωρήσαμε, μέγιστη ένδειξη γυναικείας απελευθέρωσης (γιατί τα αγόρια δεν τη φορούσαν) στα σχολεία. Μου έχει μείνει, ως κάτι πολύ δυσάρεστο και ισοπεδωτικό. Σαν τις στρατιωτικές στολές που έχουν σκοπό ακριβως, να μην ξεχωρίζει η προσωπικότητα.
    Εκτοτε το μπλε… black list!

  11. Και το κοραλι απο τη περασμενη χρονια αγαπημενο μου, και το μπλε επίσης! Παλιότερα εχω την εντυπωση πως μου πήγαινε πιο πολύ. Όπως και να το κάνουμε, αγαπημένο χρώμα, σε όποια βερσιον, το μπλε και το λευκό της Ελλάδας μας!
    xx

  12. @Maryl εγω την φόρεσα πιο πολύ απο σενα τη μπλε ποδιά, και ηταν πολύ αγαπημένη μου! Θυμάμαι καθε φορά σαν ιεροτελεστία τη μητέρα μου να μας πηγαίνει στο ΜΙΝΙΟΝ για να παρουμε ποδια Tseklenis!
    xx

  13. @SofiaT @Celia μια χαρά ηλικία εχουμε αγαπημένα bbgirls! 😆
    xx

  14. @Celia: Φυσικά καλέ! Ξεχνιέται το σαφαρι – στυλ Tseklenis μπλε ποδιά της Α’ Δημοτικού;;;;; ¨:) 🙂 🙂 🙂

  15. Εγώ πρόλαβα ροζ ποδιά στο νηπιαγωγείο! Λέτε γι’ αυτό να μη θέλω να φορέσω ροζ; Το μπλε το αγαπώ, αλλά δεν έχω όσα ρούχα θα ήθελα.

  16. @Amalia ροζ καρο ειχα και εγω στο νηπιαγωγιο😊
    @Bbgirls μαλλον ο Τσεκλενης μας εχει μεινει ανεξιτηλος😁😁😁και οι κλασικες επισκεψεις στο
    Μινιον εμενα παντα με πηγαινε η πολυαγαπημενη μου γιαγια.
    @Στελλα εχω την ιδια αποψη θυμαμαι οταν την
    καταργησανε χοροπηδαγα απο την χαρα μου😁

  17. Κοριτσια εγω λατρευω το μπλε
    Σε ολες τις αποχρωσεις του απο τυρκουαζ μεχρι το βαθυ μπλε που μου θυμιζει το Αιγαιο
    Οσο για την μπλε ποδια την προλαβα και εγω
    Μια φορα μονο αγορασα TSEKLENIS και εκτοτε μας τις εραβε εμενα και της αδελφης μου η μαμα μου που ηταν μοδιστρα
    Βρισκαμε το σχεδιο που θελαμε απο τα περιοδικα μοδας μας τις εφτιαχνε και ετσι ειχαμε” διαφορετικες” μπλε ποδιες απο τις υπολοιπες

  18. Ααα ωραία! Το μπλε είναι το αγαπημένο μου σε όλες του τις αποχρώσεις…όσο για την κόντρα μεταξύ τους….άσε να τα βρούνε μόνοι τους….μάλλον θα έχουν προηγούμενες διαφορές και ψάχνανε αφορμή….
    🌍🌌❄🌊💦🎵🚤💙

  19. Λατρευω μπλε αν μπορουσα θα τα ειχα ολα σπιτι μου, επανω μου κλπ. Προς το παρον εχω μαξιλαρια και χαλι στο σαλονι

  20. Σκάνδαλο στους κόλπους της Pantone????Περιμένω να δω πώς θα το καλύψουν.
    Μουτςς

  21. Η αλήθεια είναι ότι λίγο καιρό πριν είχα διαβάσει σε άρθρο που είχε αναρτήσει διαδικτυακή φίλη ότι το χρώμα της Pantone φέτος θα είναι το Bleached Coral. Περίεργα πραγματάκια, αλλά μάλλον η κόντρα προϋπήρχε και μάλλον δόθηκε αφορμή να αναδυθεί στην επιφάνεια. Το μπλε πάντως είναι αγαπημένο χρώμα, σχεδόν σε όλες τις αποχρώσεις του – μάλλον δεν έχω κακές αναμνήσεις από τη σχολική ποδιά, επειδή δεν την πρόλαβα, αλλά θυμάμαι τη μαμά που λέει ότι την πρόλαβε τελευταία χρονιά στο σχολείο, όταν καταργήθηκε και έκαναν πάρτυ από τη χαρά τους! 😛

  22. Μου αρέσει πολύ το μπλε και το φοράω κυρίως τον χειμώνα αλλά και το καλοκαίρι.Αντικαθιστώ το μαύρο με αυτό και κάνω συνδυασμούς με ΄κίτρινο,φούξια,καφέ σοκολά και είναι πολύ ωραίο.

  23. Εγώ είμαι μάλλον από τις πιο μικρές εδώ: -) και δεν προλαβα την μπλε ποδιά…παρολα αυτά αγαπώ παρα πολύ το μπλε και φυσικά όλες τις αποχρώσεις του μπλε..ηλεκτρίκ,αεροπορίας,τιρκουάζ,μπλε-βιολέ ανοιχτά σκουρα όλα σε ρούχα τα λατρεύω όπως κ σε σκιές ματιών κ αξεσουάρ με μπλε-χρυσό!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.