Frederic Malle: Ο οίκος των καλύτερων αρωματοποιιών του κόσμου.

 

 

Αν έπρεπε να επικεντρώσουμε στo μεγαλύτερo επίτευγμα του οίκου “Editions de Parfums Frédéric Malle” αυτό δεν θα ήταν τα κατά τα άλλα, εκπληκτικά niche αρώματα του.

 

Θα ήταν το γεγονός, ότι υπήρξε ο πρώτος οίκος στην ιστορία που έβγαλε τους αρωματοποιούς από την έως τότε αφάνεια τους, τους πρόσφερε απόλυτη ελευθερία κινήσεων και την δυνατότητα να ξεφύγουν από τα στενά πλαίσια που είχαν δουλεύοντας για τους διαφόρους οίκους μόδας. Συμβάλλοντας έτσι, ώστε να εξελιχθεί η καλλιτεχνική τους έμπνευση σε ένα ανώτερο επίπεδο.  Αυτό και μόνο αξίζει τον σεβασμό μας.

 

Το όραμα του Frédéric Malle, ως ένας perfume expert που έβλεπε μακριά, στάθηκε ικανό ν’ αλλάξει το πρόσωπο της σύγχρονης αρωματοποιίας. Οδήγησε τους δημιουργούς σ’ ένα περιβάλλον που εξέλισσε τις δυνατότητες τους, τους ωθούσε να ξεπερνούν τα όρια τους, ώστε να δημιουργήσουν τους νέους αρωματικούς θρύλους, τα «μεγάλα κλασσικά» του μέλλοντος.

 

O Frédéric Malle, ο άνθρωπος πίσω από τον οίκο «Editions de Parfums Frédéric Malle», γεννήθηκε στο Παρίσι το 1962 κι ο παππούς του ο Serge Heftler είναι αυτός που ίδρυσε τον οίκο αρωμάτων Christian Dior.  Η μητέρα του υπήρξε αργότερα η Art Director του οίκου κι έτσι ο Frédéric βρέθηκε να δουλεύει από πολύ νεαρή ηλικία, ανάμεσα στα αρώματα και τις δημιουργίες του οίκου C.D.

 

 

 

 

Παρ’ όλα αυτά επέλεξε να σπουδάσει Ιστορία της Τέχνης στη Νέα Υόρκη, αλλά το περιβάλλον των αρωμάτων στάθηκε τελικά μια πολύ δυνατή επιρροή. Έτσι το 1986 κάνει τη μεγάλη στροφή κι εργάζεται στο περίφημο εργαστήριο του Roure Bertrand Dupont. Εκεί έμαθε τα πάντα για τις πρώτες ύλες, τα συστατικά, τις συνθέσεις των αρωμάτων, τις ιδιαιτερότητες και τα μυστικά της αρωματοποιίας, μαθητεύοντας δίπλα σε κάποιους από τους μεγαλύτερους επαγγελματίες – αρωματοποιούς της εποχής μας.  Το 1996, ο Frédéric  συνεργάζεται με μια άλλη περίφημη «μύτη», τον Pierre Bourdon, όταν εργάζονται και οι δυο την ίδια περίοδο στον οίκο Mark Birley for Men.

 

 

Μετά από 16 ολόκληρα χρόνια στην υψηλή αρωματοποιία, ο Frédéric Malle ήταν πλέον έτοιμος ν’ ανοίξει τα φτερά του, υλοποιώντας το δικό του όραμα.  Το 2000 χρησιμοποιώντας τις γνωριμίες και τις εμπειρίες του στο χώρο, προσκαλεί εννέα κορυφαίους αρωματοποιούς σε μια πρωτοφανή ιδέα. Να δημιουργήσουν τα δικά τους κορυφαία και εμπνευσμένα δημιουργήματα, με απόλυτη ελευθερία και χωρίς οικονομικούς περιορισμούς σε ό,τι αφορά τη δημιουργία, τις ιδέες, τα συστατικά και τις μεθόδους τους.

 

 

 

Για πρώτη φορά στα χρονικά δημιουργείται ένα packaging προϊόντων όπου αναγράφεται μαζί με το brand, το όνομα του κάθε αρωματοποιού.  Ο ίδιος ο Malle αναφέρει, ότι «ήθελα να δώσω στους αρωματοποιούς τα εύσημα που δικαιούταν. Θεωρούσα τόσο άδικο το γεγονός, ότι λειτουργούσαν στο χώρο της μόδας ως ghostwriters.  Ήθελα να τους βγάλω στο φως από το παρασκήνιο όπου παρέμεναν συνήθως.  Να λάβουν επιτέλους την αναγνώριση που δικαιούταν.  Ο πολύς κόσμος συνήθως λέει : το Opium το έφτιαξε ο Mr. Saint Laurent ή το Chanel No 5 το δημιούργησε η Mademoiselle Coco.  Δεν είναι όμως έτσι…»

 

Το μάρκετινγκ του Frédéric Malle περιελάβανε ειδική τοποθέτηση σε πολυτελείς δικές του boutique, με φωτογραφίες των αρωματοποιών να κοσμούν το χώρο, ενώ η αποθήκευση των αρωμάτων γίνονταν σε ειδικά ψυγεία, με συγκεκριμένη θερμοκρασία.  Αργότερα, τα αρώματα βρήκαν τη θέση τους και σε μεγάλα πολυτελή καταστήματα, σε ολόκληρο τον κόσμο.  Ο απόηχος όλου αυτού του εγχειρήματος ήταν μια τεράστια επιτυχία, με αυτά τα εννέα αρώματα να δημιουργούν μύθο για την βιομηχανία της σύγχρονης αρωματοποιίας και τους εννέα δημιουργούς τους, να λαμβάνουν για πρώτη φορά τη δόξα και την αναγνώριση που τους άξιζε.

 

 

 

Τα πρώτα κλασσικά πλέον εννέα ήταν:

 

Musc Ravageur – Maurice Roucel

Une Fleur de Cassie – Dominique Ropion

Le Parfum de Thérèse – Edmond Roudnitska

Noir Épices – Michel Roudnitska

En Passant – Olivia Giacobetti

Lipstick Rose – Ralf Schwieger

Lys Méditerranée – Édouard Fléchier

Iris Poudre – Pierre Bourdon

Angéliques sous la Pluie – Jean-Claude Ellena

 

 

Ο Frédéric Malle αυτοαποκαλείται «εκδότης» και τους αρωματοποιούς με τους οποίους συνεργάζεται «συγγραφείς αρωμάτων». Ένας χαρακτηρισμός που οδήγησε στο όνομα της φίρμας ως “Editions de Parfums”.  Από το 2000 που ξεκίνησε το brand, συνεχίζει να δουλεύει και με άλλους κορυφαίους αρωματοποιούς, με σκοπό να «εκδώσει» ακόμα περισσότερες «εκδοχές» αρωμάτων. Το brand σήμερα έχει επεκταθεί στη δημιουργία κεριών, αρωμάτων χώρου, σαπουνιών και προϊόντων φροντίδας σώματος.

 

Όλα γίνονται πάντα με την ίδια φιλοσοφία που δημιουργήθηκαν κι εκείνα τα πρώτα εννέα αρώματα. Το brand του Frédéric Malle σηματοδότησε την επιστροφή στην πολυτελή αρωματοποιία κι ο ίδιος δεν σταματά να ωθεί τους αρωματοποιούς στα πιο δημιουργικά τους όρια, σε νέες οσφρητικές προσκλήσεις που θα φέρουν στο φως, μεγάλα έργα αρωματικής τέχνης.  Ως πρωταρχικό μέλημα είναι και η ποιότητα των πρώτων υλών. Ο συνδυασμός των ταλαντούχων αρωματοποιών, μαζί με την ποιότητα και πολλές φορές την σπανιότητα και μοναδικότητα των συστατικών, προάγει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.  Αρώματα χωρίς συμβιβασμούς!

 

 

 

 

Σήμερα συνεργάζεται με τους καλύτερους αρωματοποιούς στον κόσμο : Jean-Claude Ellena, Dominique Ropion, Maurice Roucel, Bruno Jovanovic, Carlos Benaim, Olivia Giacobetti, Pierre Bourdon, Edmond Roudnitska, Ralf Schwieger, Edouard Flechier, Michel Roudnitska, Sophia Grojsman, Fanny Bal και Julien Rasquinet. Αύριο θα συνεχίσουμε με τα 10 αρώματα του οίκου που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε και ακολουθεί μια μικρή, πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη του ίδιου του αρωματοποιού.

 

 

Η σειρά Editions de Parfums Frédéric Malle είναι πλέον διαθέσιμη στην Ελλάδα στο πολυκατάστημα Attica στο City Link, Πανεπιστημίου 9, Σύνταγμα.

 

 

26 Σχόλια
  1. Πολύ ενδιαφέρον άρθρο και ωραία συνέντευξη. Τα είδα τα αρώματα μέσα στις γιορτές στο Attica και περιμένω αύριο review για κάποια από αυτά.

  2. Θα πω κάτι που ξέχασα να σημειώσω στο ποστ και θα το ξαναγράψω και αύριο…. Εκανα ένα πείραμα και για πρωτη φορά στη ζωή μου (εκτος των αρωμάτων 80’ς και 90’ς φυσικά…) ένας ψεκασμός του Portrait of a Lady στον καρπό μου, κρατησε ένα 24ωρο και πέρασε και στο μανίκι μου. Είχα βαλει στοίχημα να μην κανω μπάνιο για να δω πόσες ώρες θα κρατήσει όσο το έβλεπα να διαρκεί και έλεγα θα περιμενω να δω πραγματικά την διάρκεια του. κι όταν λεω διάρκεια δεν εννοω, ότι έφερνα τον καρπό μου στη μύτη μου και προσπαθούσα να το μυρίσω. Εκανα μια κίνηση με το χέρι μου και το άρωμα ήταν εκει εμφανές, απόλυτα διακριτό, διαχυόταν στον αέρα… για περισσότερο από 24 ώρες, δεν μπορώ να σας πω…. εκανα μπάνιο τελικα!!!! 😉

  3. Και γοητευτικός άντρας εκτός από πολύ καλός αρωματοποιός, θα έλεγα. Μπράβο του πάντως. Εξαιρετική ιδέα αυτές οι “εκδόσεις”

  4. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι… Κορυφαία σύλληψη η αναφορά στη συγγραφή και την έκδοση! Το σχόλιο δε για τη διάρκεια είναι από μόνο του λόγος απόκτησης των αρωμάτων.
    @Julia, εδώ και δύο μέρες δεν μου έρχεται newsletter…

  5. @AMALIA Εσυ που είσαι μακριά, αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες, επειδη τα συγκεκριμένα αρώματα είναι τσουχτερά, αλλά και γιατί πάντα πιστευω, ότι ο καλύτερος τρόπος να δεις αν θέλεις κι αν σου ταιριάζει ένα άρωμα είναι να το φορέσεις κανονικά κι όχι απλά να ψεκαστείς σε ένα κατάστημα καλλυντικών, μπορείτε να βρείτε στην επίσημη σελίδα του https://www.fredericmalle.eu/product/21165/55985/boxes/samples/sample-set#/sku/89913 το kit γνωριμίας, όπως και travel sizes των 10ml, καθώς και δείγματα στο https://www.ausliebezumduft.de/frederic-malle-rose-cuir.html και να τα δοκιμάσετε με την ησυχία σας.

  6. Η αλήθεια είναι πως δεν τα γνώριζα καθόλου…στα attica στο cosmos στην Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν?? @Julia ούτε εμένα μου ερχεται newsletter..

  7. @Αmalia & ΤΖΕΝΗ: Θα επιστρέψει σύντομα το newsletter κορίτσια. Προς το παρόν γίνεται ένα upgrade.

  8. Θα προσθεσω οτι αν βαλεις καποιο απο αυτα τα αρωματα βλεπεις την διαφορα απο τα “κανονικα” αρωματα που κυκλοφορουν καθε σεζον
    Λογω της τιμης τους ομως βολευομαι προσωπικα με αυτα που βρισκω στα καταστηματα
    Και ονειρευομαι απλως μετα απο τετοια αρθρα

  9. @Stella, ευχαριστούμε που μας σκέφτεσαι! Η αλήθεια είναι ότι μερικά από τα αρώματα που έχεις παρουσιάσει τελευταία είναι όνειρα καλοκαιρινής (ή και χειμερινής) νυκτός…

  10. @AMALIA Στην πρώτη ευκαιρία ή όταν θα είμαι σίγουρη για την ποιότητα και την πρωτοτυπία, θα σας παρουσιάζω και πιο προσιτά.

  11. Ήμουν έτοιμη να ρωτήσω κ εγώ γιατί δεν μου έρχεται στο email μου, αλλά είδα τα σχόλια των κοριτσιών παραπάνω, οπότε Οκ! Επειδή πάντα σε ένα άρωμα η διάρκεια του είναι μεγάλο ζητούμενο για εμένα, πολύ με δελεασε στο να το δοκιμάσω!

  12. Μια επισκεψη στο attica νομιζω ειναι απαραιτητη μετα απο αυτα που διαβασα

  13. Με την πρωτη ευκαιρία θα περάσω απο το Attica να τα δοκιμασω😄
    @Στελλα μου δεν εχω λόγια ….κανονικό μάθημα….!!!! Τώρα που το σκέφτομαι οταν πάω θα σου
    στείλω μήνυμα να έρθεις να μου τα δείξεις απο κοντα θα εισαι εξαιρετική «δασκάλα»με ολες αυτές τις γνωσεις😘😘😘😘

  14. @,,SofiaT με πολύ χαρά! Θα περιμένω να το κάνεις!

  15. Θα την κανω σίγουρα τη βόλτα μου στα Attica! Ειδικά τώρα που @Stella μας είπε για τη διάρκεια των αρωμάτων, που είναι βασικό ζητούμενο.
    xx

  16. Μου άρεσε αυτό που είπε για τα μπουκάλια των αρωμάτων του.Στέλλα είσαι φοβερή.
    Μουτςς

  17. Ξέχασα.Κι εμένα δεν μου έρχεται mail αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν το χρειάζομαι.Καθημερινά στις 11 το χέρι μου αυτόματα κάνει αναζήτηση το αγαπημένο μου Bb.
    Μουτςς(ξανά)

  18. “Εκδότης” και “συγγραφείς” αρωμάτων – από τα πιο ωραία πράγματα που έχω διαβάσει. Σαν να γράφουν μεγάλες ή μικρές ιστορίες με πρωταγωνιστή εσένα – ας το παραδεχτούμε, όλες μας έχουμε το αγαπημένο μας άρωμα, αυτό που έχουμε συνδέσει με κάποιες σημαντικές στιγμές στη ζωή μας (δεν ξέρω, μπορεί και να υπερβάλλω, αλλά σ’εμένα τουλάχιστον η όσφρηση λειτουργεί πολύ έντονα, συνδέω μυρωδιές με γεγονότα και αν μυρίσω κάτι, μου έρχονται αυτόματα αναμνήσεις και θύμησες)!
    Επίσης, διαπιστώνω πόσα ανεξίτηλα αφήνει τη σφραγίδα του πάνω σου το οικογενειακό περιβάλλον στο οποίο μεγαλώνεις και πώς επηρεάζει -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- τη μετέπειτα πορεία σου.

  19. @Stella: με αυτά τα άρθρα με έχεις βάλει στο τριπάκι να αλλάξω καριέρα και να ασχοληθώ στα γεράματα με άλλο κλάδο σπουδών, να το ξέρεις!

  20. @SHEENA ετσι ακριβως είναι με τις μυρωδιές! Συμφωνώ και επαυξάνω. Οσο για τα “γεράματα” να μην ακουω τέτοια… Πόσα πράγματα θα μπορούσαμε να κάνουμε αν ανακαλύπταμε εγκαίρως τα ταλέντα μας…

  21. Επειδή με εξίταρε το σχόλιο της Στέλλας για την διάρκεια του Portrait of a Lady, θα ακολουθήσω την συμβουλή της και θα προμηθευτώ σίγουρα ένα travel size….
    Θα συμφωνήσω με το σχόλιο της Τζούλιας για το πόσο γοητευτικός άντρας είναι ο Frédéric Malle….

  22. @Celia: Συγνώμη…. ποια είναι η Τζούλια;;;;

    (Χαχαχαχαχα!!! Στην έσκασα επίτιμο bb girl!!!😂😂😂)

  23. Ιουλίαααα….κάτσε φρόνιμα!!!! 💜💜💜💜💜💜🤩🤩🤩🤩💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜💜

  24. @STELLA,πότε έκανες μπάνιο τελικα;χαχαχα!Το έχω πάθει και εγώ με αρώματα.Δεν ήθελα να τα βγάλω από πάνω μου.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.