Review: Τα καλύτερα αρώματα του οίκου Frederic Malle

 

 

Ανεξάντλητες οι αρωματικές επιλογές του οίκου niche αρωματοποιίας Frederic Malle που σήμερα μετράει 42 δημιουργίες, με την πιο πρόσφατη κυκλοφορία του μόλις το 2019.

 

Αλλά για να ξεκινήσουμε το αρωματικό μας ταξίδι, θα επιλέξουμε τα πιο μυθώδη απ΄αυτά. Εκείνα που τάραξαν τα νερά, τα πιο statement και δημοφιλή, αν και το ζήτημα «άρωμα» παραμένει πάντα υποκειμενικό.

 

 

 

 

Angéliques sous la Pluie του Jean-Claude Ellena.  

Ένα από τα πρώτα εμβληματικά εννέα, που εκφράζει την μινιμαλιστική άποψη του Jean Claude Ellena, για το άρωμα.  O αρωματοποιός που προωθεί ένα διακριτικό και χαμηλότονο στυλ, γίνεται με τα αρώματα του, ο απόλυτος εκφραστής της κομψότητας. Ο ίδιος συγκρίνει τα αρώματα του με τις απαλές γραμμές μιας υδατογραφίας ή με τη μουσική δωματίου.  Ο Jean-Claude Ellena υποστηρίζει, ότι ένα άρωμα πρέπει να είναι ένα απαλό χάδι. Τίποτα που να σοκάρει, τίποτα που να φωνάζει.  Η τεχνική του εστιάζει σ’ ένα συστατικό, αποφεύγοντας τις επαναλήψεις στην αρωματική πυραμίδα.  Έτσι οι “αγγελικές κάτω  απ΄τη βροχή” το άρωμα, ίσως με το πιο ποιητικό, το πιο λυρικό όνομα, είναι μια υδατογραφία φθινοπωρινής βροχής, οι απαλές πρώτες νιφάδες του χιονιού που εξαφανίζονται μόλις πέσουν στο χώμα.  Τα λουλούδια της αγγελικής μαζί με άρκευθο και ροζ πιπέρι, περγαμόντο, κέδρο και λευκό καθαρό μόσχο. Ένα εύθραυστο άρωμα ταυτόχρονης φρεσκάδας και πιπεράτων μπαχαρικών.  Το βρεγμένο χορτάρι που ζωντανεύει στις πρώτες βροχές του φθινοπώρου, στις πρώτες ψύχρες του χειμώνα.

 

 

 

Portrait of a Lady του Dominique Ropion

Αν έπρεπε να διαλέξω ένα άρωμα, ίσως το ένα και μοναδικό για την ζωή μου, ίσως να ήταν αυτό! Το Portrait of a Lady το αγαπώ γιατί δεν μοιάζει με κανένα, αλλά μοιάζει με όσα αγαπώ!  Ο Dominique Ropion είναι ένας τολμηρός περφεκτιονιστής, ένας ιθύνων, ανατρεπτικός νους! Τολμηρός και εφευρετικός στις συνθέσεις του πιστεύει, ότι στις δημιουργίες του πρέπει να παίρνει ρίσκα, να αναδεικνύει απόλυτα και με ακρίβεια την οσφρητική ισορροπία και την τελειότητα που μπορεί να προκύψει στη σύνθεση από αντιφατικά συστατικά. Οι αρωματικές δημιουργίες του, μοιάζουν σαν μεγάλα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα. Ο  Dominique Ropion ισορροπεί τις υπερβολικές δόσεις πολύ έντονων αρωματικών συστατικών από τη μία, με τις σχολαστικά μετρημένες αναλογίες πολύ λεπτότερων αρωματικών συνθέσεων, από την άλλη. Είναι σαν να ακροβατεί συνεχώς πάνω στο τεντωμένο σκοινί της αρωματικής τελειότητας.

 

Όπως λέει κι ο ίδιος «ένα καλό άρωμα οφείλει να είναι ταυτόχρονα υπερβολικό, αλλά και αρμονικό». Κι εγώ που δεν είμαι καθόλου χαμηλότονη, αγαπάω τo άρωμα αυτό κι ας το χαρακτηρίζουν πολλοί «θρασύ». Η σύνθεση του περιέχει τριαντάφυλλο, σε μια πρωτοφανή για την αρωματοποιία δόση. Περίπου 10% του αρώματος, ίσο δηλαδή με 400 λουλούδια τριαντάφυλλου, για να φτιαχτεί ένα μπουκάλι των 100ml.  Είναι κάτι που κάνεις άλλος δεν έχει τολμήσει να κάνει μέχρι σήμερα, λόγω και του εξαιρετικά αυξημένου κόστους. Το πανάκριβο αυτό συστατικό συνοδεύεται από γεράνι, λιβάνι, σανταλόξυλο, βενζόη, μοσχοκάρυδο, κανέλα και καμφορούχο, βαλσαμικό πατσουλί, δίνοντας αρωματικό βάθος και μυστήριο.

 

 

 

Une Fleur de Cassie του Dominique Ropion

Άλλο ένα αριστούργημα του Ropion, με επίκεντρο του την μαγεία της μιμόζας! Κι όμως δεν είναι ένα απλό ανθικό, αλλά ένα άρωμα για εκπαιδευμένες μύτες. Ένα εκρηκτικό άρωμα για δυνατούς λύτες, που δεν προορίζεται να είναι crowd pleaser. Μια βόμβα μιμόζας στην αρχή, με συνδυασμό από γιασεμί, τριαντάφυλλο, σανταλόξυλο και βανίλια. Στη συνέχεια η ένταση του ηρεμεί κι οι αλδεΰδες με τον μόσχο δίνουν μια φίνα αίσθηση καθαριότητας, σαπουνιού και πούδρας.  Άρωμα βαθύ, μεθυστικό, πολύπλοκο και εκρηκτικά ερωτικό. Ανακαλεί την ατμόσφαιρα του Παρισιού στη δεκαετία του ‘30, εποχές αναγέννησης, νεοτερισμών και διάχυτης πολυτέλειας.  Τότε που η τέχνη ήταν μέρος των ονείρων μιας ολόκληρης γενιάς κι η σαμπάνια έρρεε στις ολονύχτιες διασκεδάσεις.

 

 

 

Carnal Flower του Dominique Ropion

Το «πετράδι του στέμματος»! Το «σαρκικό λουλούδι» του Ropion είναι ένα πλούσιο, μεθυστικό, «σκανδαλώδες» άρωμα που επικεντρώνεται γύρω απ΄την πυκνή, λιγωτική, πλούσια τουμπερόζα.  Αναδεικνύει τη φρεσκάδα και την πρασινάδα του μαζί με την αινιγματικότητα αυτού του λευκού λουλουδιού, την σταδιακή μεταμόρφωση του, σε κάτι πολύ μεθυστικό και αποπλανητικό.  Ένα άρωμα που παρόλα τα λευκά άνθη γίνεται σκοτεινό, σαν ένα απαγορευμένο λουλούδι.

 

 

 

Musc Ravageur του Maurice Roucel

Μόσχος ο…. καταστροφικός…. Αυτή τη φορά ο μόσχος απορρίπτει την αθώα, καθαρή πλευρά του και προβάλλει την «βρώμικη», ζωώδη, σεξουαλική δύναμη του. Το Musc Ravageur αναμειγνύεται με κεχριμπάρι, βανίλια, πατσουλί και σανταλόξυλο και μας δίνει ένα αριστουργηματικό αποτέλεσμα που ξεχωρίζει ανάμεσα στα παραδοσιακά ανατολίτικα αρώματα. Ένα άρωμα που προκάλεσε «σκάνδαλο» με την εμφάνιση του το 2000. Ο αρωματοποιός του, ο Maurice Roucel εργάστηκε από το 1973 στη Chanel, ως χημικός.  Εκεί όμως μετατράπηκε σ΄έναν αυτοδίδακτο αρωματοποιό που δημιούργησε ένα πολύ δικό του, μυθικό πλέον αρωματικό στυλ.

 

Η διάχυτη σεξουαλικότητα των αρωμάτων του, η προτίμηση του στον «βρώμικο» μόσχο, το πάντρεμα του με λευκές ανθικές νότες και κεχριμπάρι, όλα αυτά τον κάνουν να ξεχωρίζει. Η ασυγκράτητη προσωπικότητα του Maurice Roucel, εκφράστηκε σ΄αυτό το άρωμα, που προκάλεσε σοκ με την εμφάνιση του στην αρωματική κοινότητα. Αναγνωρίστηκε όμως και δημιούργησε τάση σε τέτοιο βαθμό, που σήμερα να θεωρείται η «Capella Sistina» των ανατολίτικων αρωμάτων, όπως αναφέρεται στις επίσημες αρωματικές σελίδες.

 

 

 

 

Le Parfum de Thérèse του Edmond Roudnitska

Το άρωμα που διέσωσε ο Frederic Malle και του εμπιστεύθηκε η σύζυγος του σπουδαίου αρωματοποιού Edmond Roudnitska.  Είναι κι αυτό ένα από τα πρώτα εννέα αρώματα που κυκλοφόρησαν το 2000 από το brand, το «άρωμα της Τερέζας» της συζύγου του Roudnitska.  Το είχε φτιάξει ο ίδιος μόνο για κείνην τη δεκαετία του ’50, δεν είχε φορεθεί ποτέ από κάποιαν άλλη και η φόρμουλα του κρατήθηκε μυστικό για μισό αιώνα μέχρι το θάνατο του.  Μετά το θάνατο του Roudnitska η Τερέζα, ως ένδειξη εκτίμησης και προκειμένου να διασφαλίσει την ύστερη ζωή του αρώματος, εμπιστεύθηκε τη φόρμουλα στον Malle. Εκείνος το τίμησε κυκλοφορόντας το, μαζί με τα υπόλοιπα οκτώ πρώτα του αρώματα.  Είναι ένα άρωμα κλασσικού μοντερνισμού. Παντρεύει τη δροσιά του αγγουριού, του πεπονιού και του βέτιβερ με το βαθύ άρωμα των δαμάσκηνων και την αιώνια κομψότητα των γιασεμιών και του τριαντάφυλλου. Χαρακτηρίζεται από μια ακαθόριστη «σκοτεινιά» που κάνει τις νότες και τα συστατικά του αδιευκρίνιστα, στο τελικό οσφρητικό αποτέλεσμα.

 

 

Lys Méditerranée – Édouard Fléchier

Κρίνοι της Μεσογείου ή καλύτερα η θαλασσινή αύρα μιας καλοκαιρινής βραδιάς σ΄ένα νησί της Μεσογείου.   Νότες αλμύρας, που σκάζουν στα βράχια και γλυκαίνουν με την ευωδιά των πορτοκαλανθών.  Ένα λαμπερό άρωμα που ποτίζεται απ΄τον καυτό μεσημεριανό ήλιο και μαλακώνει απ΄την νυχτερινή αύρα.  Μπουκέτα από μανόλιες και γιασεμιά κομμένα από κήπους ολάνθιστους, που τα έλουσαν τα κύματα της θάλασσας.   Ο Edouard Fléchier είναι ένας απ΄ τους πιο ταλαντούχους και δημιουργικούς αρωματοποιούς της γενιάς του. Ταπεινός μα και ασυμβίβαστος δημιουργός, φτιάχνει αρώματα όπως το Lys Mediteranee με απροσδόκητες ανατροπές, που δεν αφήνουν ποτέ ίδιο το άρωμα στην εξέλιξη του.

 

 

Iris PoudrePierre Bourdon

Ωδή στην ίριδα, ύμνος στην πουδρένια ευωδιά, ένας μεταξωτός μανδύας θηλυκότητας, μια αέρινη αύρα κλασσικής ομορφιάς, από τον μοναδικό μαθητή του Edmond Roudnitska, τον κορυφαίο Pierre Bourdon.  Χρόνια φίλος και συνεργάτης του Frédéric Malle, οι δυο τους συνταυτίζονταν ανέκαθεν στην άποψη για το πώς δημιουργείται ένα άρωμα.  Ο Bourbon, ο αρωματοποιός που άλλαξε την πορεία των αντρικών αρωμάτων με το Cool water by Davidoff, δημιούργησε με το Iris Poudre, ένα αριστούργημα απόλυτης θηλυκότητας και κομψότητας.  Μεταλλικό, ψυχρό και κρεμώδες, σκληρό και τρυφερό μαζί, είναι η φαντασίωση μιας μοιραίας γυναίκας μπροστά στο πολυτελές μπουντουάρ της, που απλώνει την πούδρα στο πρόσωπο και το λαιμό της λίγο πριν φορέσει το λευκό ολομέταξο βραδινό της φόρεμα, λίγο πριν τυλιχθεί στην κασμιρένια εσάρπα της.

 

 

 

Rose & CuirJeanClaude Ellena

Αυτό το άρωμα είναι ένα επετειακό θαύμα. Έγινε για να γιορτάσει μια ιστορική συνεργασία, μια σχέση ζωής, που ξεκίνησε από τον οίκο Givaudan-Roure μεταξύ του Jean-Claude Ellena και του Frédéric Malle.  Είναι ένα άρωμα που δεν μοιάζει με κανένα, παρότι παίρνει δυο συνηθισμένα για την αρωματοποιία συστατικά, το τριαντάφυλλο και το δέρμα και τα μεταμορφώνει με τέτοιο τρόπο, που μας δίνει ένα άρωμα καθ΄όλα μοναδικό.  Είναι η πιο πρόσφατη, η φετινή δημιουργία του οίκου, που δημιουργήθηκε για να τιμήσει την μακρόχρονη αυτή φιλία δυο κορυφαίων του αρώματος.  Το δέρμα έχει στο Rose & Cuir την πιο αναγνωρίσιμη, ελαφρώς αλατισμένη και πικρή αίσθηση του σουέτ, ενώ το τριαντάφυλλο είναι στην πιο φυσική μορφή του, έτσι όπως το συναντάμε και το μυρίζουμε μέσα σ΄ένα κήπο.  Συνοδευμένο από την πρασινάδα των φύλλων του, αλλά χωρίς να πρωταγωνιστεί.  Είναι ένα άρωμα που παίρνει απ΄τη ζεστασιά του κορμιού που το φορά κι αναδεικνύεται μέσα απ΄τη θερμότητα του δέρματος του. Ξεχωριστό και απαράμιλλο!

 

 

 

 

Η Editions de Parfums Frédéric Malle είναι πλέον διαθέσιμη στην Ελλάδα στο πολυκατάστημα Attica στο City Link, Πανεπιστημίου 9, Σύνταγμα

 

 

 

9 Σχόλια
  1. Με κλειστά μάτια θα διάλεγα πρώτο το Iris Poudre και δεύτερο τοLys Mediterranee 🥰🥰🥰

  2. Ε! Ναι το Musc Ravageur του Maurice Roucel είναι αυτό που θέλω οπως και δήποτε..Τα συστατικά του είναι αυτά που όποτε τα βλέπω να υπάρχουν στο εκάστοτε άρωμα που αποφασίζω να αγοράσω, σίγουρα το αγοράζω! Φυσικά και το Carnal Flower του Dominique Ropion δεν μου πέρασε καθόλου απαρητήρητο…Πρέπει να τα βρω… :-@

  3. Τι ζωντανη παρουσιαση,οταν διαβαζω τα αρθρα αυτα της Στέλλας νιωθω οτι μυρίζω τα αρώματα!! Το Une Fleur de Cassie νομίζω οτι θα διαλεγα πρωτο!!

  4. Αχ, αυτη τη περιγραφή σου , πως την απολαμβάνω! Με “καλεί” το Une Fleur de Cassie…
    xx

  5. Σίγουρα εκτός από δείγμα του Portrait of a Lady θα δοκιμάσω και το Iris Poudre…θα τα παραγγείλω άμεσα!

  6. Έχω μαγευτεί από τις περιγραφές σου.
    Μουτςς💋💋

  7. Αν επέλεγα ένα θα ήταν το Angéliques sous la Pluie του Jean-Claude Ellena.
    @Stella, από όλα όσα με εντυπωσίασαν -και δεν ήταν λίγα-, δεν μπορώ να διανοηθώ ότι μπορείς να επιλέξεις ένα και μόνο άρωμα!

  8. Και εγω το iris poudre θα διαλεγα , τωρα τελευταια οτι εχει σχεση με πουδρα με εξιταρει.

  9. Η περιγραφή μας εξιτάρει.Θα ήθελα να τα δοκιμάσω και να επιλέξω.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.