Τα 6 βότανα που βοηθούν στο αδυνάτισμα και την αποτοξίνωση.

 

Σήμερα θα μιλήσουμε για έξι από τα πιο δραστικά αποτοξινωτικά βότανα, κατ΄επέκταση βότανα βοήθειας απώλειας βάρους και αντιμετώπισης κατακράτησης υγρών.

 

Καταναλώνονται ως αφεψήματα, δηλ. εκχυλίζοντας σε ζεστό νερό και χωρίς βρασμό για 5-10 λεπτά τους αποξηραμένους καρπούς ή το φύλλωμα τους. Τα συγκεκριμένα βότανα είναι εύκολο να τα βρείτε αποξηραμένα, σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων ή βοτανοπωλεία.

 

 

ΑΓΚΙΝΑΡΑ

Η Αγκινάρα (Cynara cardunculus – artichoke) είναι διατροφικό ελληνικό φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τη διατροφική του αξία, αλλά και για τη δράση του ως αποτοξινωτικό βότανο.  Οι Ρωμαίοι τη θεωρούσαν ως ένα από τα πλέον αποτελεσματικά αφροδισιακά φυτά, διουρητικό και χωνευτικό. Θεωρείται, ότι η κατανάλωση της βοηθάει στην καύση λίπους και την απώλεια βάρους.  Οι διουρητικές και αποτοξινωτικές της ιδιότητες βοηθούν στην κατακράτηση υγρών και στην αποβολή των τοξικών και βλαβερών ουσιών από το ήπαρ, βελτιώνοντας τη λειτουργία του όπως και αυτής των νεφρών και τονώνουν τον μεταβολισμό.

 

 

Η αγκινάρα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, φυλλικό οξύ, βιταμίνες Α, Β1 και C, καθώς και μέταλλα όπως το μαγνήσιο, φώσφορο, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, ψευδάργυρο και φυτικές ίνες.  Βοηθάει επίσης τον οργανισμό να κάνει καλύτερη απορρόφηση των  λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η Α, Ε και Κ.  Είναι καταπραϋντική για το στομάχι και έχει ευεργετική δράση στο σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου και τα πεπτικά προβλήματα. Θεωρείται, ότι συμβάλλει στη μείωση της χοληστερίνης και στη ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου και των τριγλυκεριδίων στο αίμα, λόγω της κυναρίνης που περιέχει.  Οι βοτανοθεραπευτές την συστήνουν για την αρτηριοσκλήρυνση.

 

 

 

 

ΓΑΙΔΟΥΡΑΓΚΑΘΟ

ο αποξηραμένο γαιδουράγκαθο (Carduus marianus – milk thistle) ή κουφάγκαθο ή αγκάβατο, περιέχει φλαβονικά γλυκοσίδια, αιθέριο έλαιο, άλατα Μηλικού οξέος, νιτρικό κάλιο, πικρό στοιχείο και γλίσχρασμα. Στη βοτανοθεραπεία χρησιμοποιούνται οι σπόροι από τα άνθη του, που μαζεύονται προς το τέλος του καλοκαιριού όταν έχουν εντελώς ξεραθεί.  Το γαϊδουράγκαθο χρησιμοποιήθηκε από τα ελληνορωμαϊκά χρόνια, για τις ευεργετικές ιδιότητες του στο ήπαρ και την αποτοξίνωση του αίματος. Από το 1890, τα φαρμακεία των ΗΠΑ χορηγούσαν το εκχύλισμα γαιδουράγκαθου για τη θεραπεία των πεπτικών παθήσεων, ενώ η γερμανική φαρμακευτική κοινότητα αναγνωρίζει τους σπόρους και το εκχύλισμά του, ως θεραπευτικά βοηθήματα για τις πεπτικές διαταραχές και την αποβολή τοξινών, σε χρόνιες φλεγμονώδεις παθήσεις, σε θέματα χολής και στην κίρρωση του ήπατος. Το γαϊδουράγκαθο μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και μέσω την αποτοξίνωσης βοηθάει στην απώλεια βάρους.

 

 

 

 

ΤΑΡΑΞΑΚΟ

Η λέξη ταραξάκο προέρχεται από το ελληνικό τάραξος που σημαίνει «αυτό που θεραπεύει τις ταραχές». Το ταραξακο ή πικραλίδα ή ραδίκι του βουνού ή αγριοράδικο ή αγριομάρουλο (Taraxacum officinale το συναντάμε σε όλο τον κόσμο, σε εύκρατα κλίματα και μοιάζει πάρα πολύ με το γνωστό μας ραδίκι.  Είναι το περσικό tharakhchakon, το οποίο αναφέρει στα συγγράμματα του ο Άραβας Avicenna.  Το φυτό αναφέρεται στο διάσημο βιβλίο βοτάνων Shennong pen Ts’ao (2.700 π.Χ.) και στο Tang Materia Medica, καθώς οι Κινέζοι το χρησιμοποιούσαν τόσο ως τροφή, όσο και ως φάρμακευτικό βότανο.  Το ταραξακο χρειάζεται υγρασία και για αυτό ευδοκιμεί σε λιβάδια, στις άκρες των δρόμων, στη σκιά των βράχων. Τα φρέσκα φύλλα του είναι βρώσιμα και καταναλώνονται ως σαλάτα.  Είναι ένα φυτό πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β και C, ενώ η  περιεκτικότητα του σε σίδηρο ξεπερνά αυτήν που έχει το σπανάκι. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα βότανα για τόνωση, αποτοξίνωση και ρύθμιση των λειτουργιών του οργανισμού.

 

Στην βοτανοθεραπεία χρησιμοποιείται για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων υγείας, με σημαντικότερη την αποτοξίνωση. Καθαρίζει το αίμα και τους ιστούς κι έχει πολύ σημαντική δράση στις δερματοπάθειες.  Είναι διουρητικό και καθαρίζει το ουροποιητικό, σε αντίθεση όμως με άλλα αντίστοιχα βότανα, δεν στερεί τον οργανισμό από το κάλιο.  Διεγείρει την άρτια λειτουργία του ήπατος και της χοληδόχου κύστης.  Έχει επίσης ισχυρή αντιβακτηριακή δράση, ενώ στην κινεζική βοτανοθεραπεία θεωρείται αποτελεσματικό ακόμη και σε πολύ ισχυρά βακτήρια όπως των πνευμονιών, της διφθερίτιδας, του σταφυλόκοκκου. Η κατανάλωση ταραξάκου μειώνει τη χοληστερίνη, βελτιώνει τη λειτουργία των αδένων και συμβάλει στη διατήρηση ενός σταθερού  βάρους του σώματος.

 

 

ΤΣΟΥΚΝΙΔΑ 

Είναι καλή πηγή βιταμίνης Α, C, Ε, Β1, Β2, Β3 και Β5, ασβεστίου, σιδήρου, φολικού οξέος, κάλιου, μαγγάνιου, μαγνήσιου, φωσφόρου, σελήνιου και ψευδάργυρου. Έχει στυπτικές, διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες, καθαρίζει τον οργανισμό από τις τοξίνες, ελέγχει τις αιμορραγίες, ελέγχει τα ερυθρά αιμοσφαίρια και τις πηκτικές ουσίες του αίματος.  Σαν ρόφημα είναι έντονα διουρητικό γι΄αυτό μπορεί να κατεβάσει την πίεση (οπότε σε περίπτωση ευπάθειας προσέχουμε τη χρήση και τη δοσολογία) αλλά και το σάκχαρο στο αίμα.

 

 

Ως εκ τούτου καθαρίζει τα νεφρά και είναι αποτοξινωτικό.  Η  τσουκνίδα έχει χρησιμοποιηθεί επί αιώνες για τη θεραπεία των αλλεργιών, για ρευματοπάθειες και φλεγμονές του ουροποιητικού.  Το πιο σημαντικό όμως είναι, ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε σεροτόνινη και ακετυλοχολίνη, δυο ουσίες που είναι  φυσικά κατασταλτικά της όρεξης, συνεπώς με την κατανάλωση τους βοηθάνε στην απώλεια και τον έλεγχο του βάρους.  Τα φύλλα της τσουκνίδας είναι επίσης πηγή ισταμίνης, ουσία η οποία μειώνει τα συμπτώματα των αλλεργιών, της αλλεργικής ρινίτιδας και του άσθματος.   Ένα βότανο από τα πιο αποτελεσματικά για την αντιμετώπιση των γυναικολογικών θεμάτων. Ρυθμίζει την αυπνία, ηρεμεί και χαλαρώνει.

 

 

 

 

ΛΟΥΙΖΑ

Η λουΐζα ή μελισσόχορτο με τη χαρακτηριστική «λεμονάτη» γεύση του περιέχει αιθέριο έλαιο με κιτράλη, κινεόλη, λεμονένιο και γερανιόλη, τανίνες, φλαβονοειδή και γλίσχρασμα. Περιέχει επίσης, τις δραστικές ουσίες βερνεναλίνη και βαρβερίνη καθώς και βλέννα. Η λουΐζα βοηθά στην αποτοξίνωση, την αποβολή των περιττών υγρών και είναι πολύ αποτελεσματική σε ότι αφορά την κυτταρίτιδα και την σύσφιξη του δέρματος.  Βοηθάει στην αύξηση του ρυθμού του μεταβολισμού, δρώντας ενάντια στα περιττά κιλά και είναι κι αυτό ένα βότανο δραστικά αποτοξινωτικό και διουριτικό, που προσφέρει υγεία και ευεξία στον οργανισμό.

 

Λειτουργεί επίσης θαυμάσια σε θέματα του πεπτικού συστήματος, όπως δυσπεψία, μετεωρισμό, νευραλγίες, κολικούς του στομάχου και των εντέρων και καταπολεμά την κακοσμία του στόματος. Είναι πολύ χαλαρωτικό  ηρεμιστικό και τονώνει το νευρικό σύστημα.  Σε συνδυασμό με το πράσινο τσάι γίνεται ένα ακόμα πιο δραστικό ρόφημα με άμεσα αποτελέσματα.

 

 

 

 

Πράσινο Τσάι

Διασπά το λίπος και αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό καύσης του, με έμφαση στο λίπος που συσσωρεύεται στην κοιλιά.  Έρευνες διαπιστώνουν, ότι η επιγαλλοκατεχίνη στο πράσινο τσάι ενεργοποιεί τα γονίδια καύσης του λίπους της κοιλιάς και επιταχύνει την απώλεια βάρους κατά 77%.  Ωστόσο, ας μην περιμένουμε να αδυνατίσουμε μόνο και μόνο πίνοντας απεριόριστες κούπες πράσινου τσαγιού ή όποιο άλλο βότανο από τα παραπάνω. Καλό είναι να μην ξεχνάμε ότι  το αδυνάτισμα είναι πάντα συνδυασμός πολλών  παραγόντων.

 

 

 

Ginger Tea: Συνταγή για cocktail αδυνατίσματος

 

Σε ένα μπουκάλι καθαρό νερό (αν είναι εύκολο, προτιμήστε εμφιαλωμένο)  θα προσθέσετε μία ρίζα τζίντζερ, μερικές φέτες λεμόνι ή λάιμ με τη φλούδα, για να εκχυλισθούν και τα αιθέρια έλαια τους- και μερικά φύλλα δυόσμο.  Το διατηρείτε στο ψυγείο.

 

 

 

 

Πάντως πριν τα καταναλώσετε είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε για τη δοσολογία κάποιον ειδικό βοτανοθεραπευτή ή τον γιατρό σας, γιατί συχνά υπάρχουν παθήσεις για τις οποίες ακόμα και τα βότανα, όσο φυσικά κι αν είναι δεν ενδείκνυνται, π.χ το δενδρολίβανο ή το φασκόμηλο όταν έχουμε θέματα πίεσης. Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα.

 

Stella

 

 

21 Σχόλια
  1. Πολύ ωραίο το άρθρο Στέλλα..εγώ από όλα αυτά παλιότερα είχα δοκιμάσει εκτός από το πράσινο τσαι, την λουίζα που όντως βοήθησε παρα πολύ..τώρα βέβαια είμαι πολύ αδύνατη..αλλά μου κίνησαν το ενδιαφέρον η τσουκνίδα κ η λουίζα που βοηθάνε στην ηρεμία κ χαλάρωση κ με έβαλες τώρα σε σκέψεις να ξεκινήσω…

  2. Αυτό με τη δοσολογία με προβληματίζει λίγο.Κι αν ανακατέψω όλα τα βότανα μαζί, γίνεται;
    Μουτςς💋💋

  3. @Litsa Ολα μαζί βρε Λιτσάκι? Είναι λίγο περίεργο…. μπορεί να εχεις παρενέργειες.

  4. @Stella,πολύ ωραία!Αν και η Τζούλια έπρεπε να γράψει σήμερα για να της ευχηθούμε!Χρόνια σου πολλά Τζούλια μας!Υγεία,χαρά ευτυχία!Να χαίρεσαι το κουκλί σου!

  5. Και κάτι άλλο.Το δωράκι μας από την Τζούλια τα σπάει!Όπου το έβαλα με ρωτούσαν τι είναι!!!!!!

  6. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΕΣ! (ένα μικρό κρυολόγημα, με κρατάει λίγο εκτός…)

  7. @JULIA,περαστικά σου!Ξεκουράσου,πιες τα ζεστά σου τσαγάκια,ξέρεις εσύ!

  8. Ολος ο κόσμος εχει τσακιστει με τις ιώσεις! Κι εμείς στο γραφείο, οι μισοί λειπουν εναλλάξ με τους άλλους μισούς….

  9. Από όλα. το αγαπημένο μου είναι η Λουίζα. Μοσχοβολάει απίστευτα και χαίρομαι πολύ τη διαδικασία που ακολουθώ για να καταλήξει από το κήπο μας στο φλιτζάνι μας!
    xx

    @Julia, όμορφo Bbgirl Happy birthday!!! Γερή. χαρούμενη, λαμπερή & ευτυχισμένη!!! ❤❤❤

  10. Τζούλια μου να τα χιλιάσεις και να είσαι πάντοτε γερή, λαμπερή και χαρούμενη ❤️🌷. Το πράσινο τσάι είναι το αφέψημα που πίνω συχνά αλλά προσθέτω μέλι(δεν ξερω ποσο αδυνατιστικο είναι αυτό) και σκονη τζιτζερ (μία βιολογικη που αγοράζω από το σούπερ μάρκετ) και την προσθέτω και στο χυμό πορτοκάλι που στιβω κάθε πρωί

  11. @Maryl Ο διαιτολόγος μου είπε, οτι δεν πρέπει να ξεπερνάμε την μία κουταλιά γλυκού την ημέρα. Μπορείς να δοκιμάσεις ως γλυκαντικό και το χαρουπόμελο. Εξαιρετικά δυναμωτικό, αντιοξειδωτικό και μεγάλος φορέας ασβεστίου. Λίγες σταγόνες αρκούν κι έχει εσανς σοκολάτας!

  12. @Julia Χρόνια σου πολλά Τζουλια κ από την μεριά μου , είμαι από τις πιο καινούργιες εδώ οπότε δεν το γνώριζα: -@ να είσαι πάντα γερή ευτυχισμένη κ χαρούμενη με ό,τι αγαπάς..περαστικά σου κ να γίνεις γρήγορα καλά!!!

  13. Καλησπερα
    Χρονια πολλα Τζουλια μας
    Να ειναι περαστικο το κρυωμα που σε αφηνει εκτος
    Υγεια και ολα τα καλα να ερθουν για σενα και την οικογενεια σου

  14. @Stella
    Θα ηθελα οπως η Λιτσα να τα βαλω ολα μαζι να αδυνατισω μια και εγω και για παντα
    Ιδανικο θα ηταν

  15. @Stella
    Θα ηθελα οπως η Λιτσα να τα βαλω ολα μαζι να αδυνατισω και εγω και μια για παντα
    Ιδανικο θα ηταν

  16. Γνωστά και λιγότερο γνωστά βότανα για τη φαρμακευτική τους δράση. Πολύ σημαντική η τελευταία παράγραφος του post.
    @Julia, περαστικά αγαπημένη! Οι ευχές μου για τα γενέθλιά σου στην προηγούμενη ανάρτηση!

  17. @JENNIFER, get well soon!!
    Εγώ είμαι παραδοσιακή…προτιμώ το πράσινο τσάι…..

  18. @Ju περαστικα😘😘😘😘
    @Στελλα με εβαλες σε ψαξιμο με το χαρουπομελο😊

  19. Τζουλια περαστικα, τα βοτανα ειναι πολυ ευεργετικα για την υγεια μας

  20. Πράσινο τσάι πίνω καθημερινά!!! Με ηρεμεί και νιώθω ότι με αποτοξινωνει… 💜💛💚❤💙💜💛💚❤💙💜💛💚❤💜💛💙❤💚💜💛💙❤💜💚💛💙❤💜💛💚💙❤💜💛💚💙❤

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.