Μια «ταξιδιάρα» κούκλα.

 

 

 

Στην ηλικία των 40 ετών ο Franz Kafka (1883-1924), ο οποίος δεν παντρεύτηκε ποτέ και δεν έκανε παιδιά, βρισκόταν στο Βερολίνο,  μια από τις αγαπημένες του πόλεις.

 

Ήταν καθημερινή του συνήθεια να κάνει κάθε απόγευμα τη βόλτα του σε ένα από τα μεγάλα πάρκα του Βερολίνου, κοντά στο σπίτι του.

 

Σε έναν από τους περιπάτους του, γνώρισε ένα μικρό κοριτσάκι την Elsi η οποία έκλαιγε απαρηγόρητη γιατί είχε χάσει την αγαπημένη της κούκλα. Ο Kafka προσφέρθηκε να βοηθήσει το κοριτσάκι να βρει την κούκλα του, αλλά οι προσπάθειες ήταν άκαρπες.

 

Ζήτησε από την Elsi, να τον συναντήσει την επόμενη μέρα στο ίδιο σημείο του πάρκου για να ξαναψάξουν για την κούκλα της. Την επόμενη μέρα ο Kafka εμφανίστηκε κρατώντας ένα γράμμα. Το έδωσε στο κοριτσάκι και της είπε ότι ήταν γραμμένο από την κούκλα της:

 

«Αγαπημένη μου Elsi,

κατ αρχήν σου ζητώ συγνώμη που έφυγα τόσο απότομα χωρίς να σε αποχαιρετήσω, εύχομαι να μην έχεις θυμώσει. Κάποιες φορές κάνουμε πράγματα χωρίς να το καταλάβουμε και άθελά μας πληγώνουμε αυτούς που αγαπάμε. Όμως οι αποχαιρετισμοί είναι στενάχωροι και δεν ήθελα να σε δω να κλαις, ή να προσπαθήσεις να με πείσεις να μη φύγω.  Αγαπημένη μου Εlsi έφυγα για ένα μεγάλο ταξίδι περιπέτειας για να δω τον κόσμο. Τώρα όμως που ξέρεις ότι είμαι καλά ξέρω επίσης  ότι θα χαρείς και για τις δυο μας. Το να ζεις σημαίνει πάντα να πηγαίνεις μπροστά, να χαίρεσαι την κάθε στιγμή, την κάθε ευκαιρία που παρουσιάζεται μπροστά σου. Mε έμαθες πολλά πράγματα, με έκανες μια καλή κούκλα. Και χάρη σε σένα τώρα είμαι έτοιμη γι αυτή τη μεγάλη περιπέτεια….»

 

 

 

 

 

Το γράμμα του Kafka ηρέμησε το κοριτσάκι και από εκείνη τη μέρα και για περίπου ένα χρόνο συναντιόταν συχνά με τον συγγραφέα, ο οποίος κάθε φορά έγραφε και της έφερνε και από ένα γράμμα γεμάτο με περιπέτειες που ζούσε η κούκλα της σε διάφορα μέρη του κόσμου. Όταν ο ίδιος κατάλαβε ότι η υγεία του χειροτέρευε και έπρεπε να φύγει από το Βερολίνο για να νοσηλευτεί σε σανατόριο κοντά στη Βιέννη (όπου και άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 41 ετών από φυματίωση) πήγε στο τελευταίο τους ραντεβού. Θέλοντας από τη μια να προετοιμάσει τη μικρή ότι η κούκλα της δεν θα επέστρεφε ποτέ, αλλά από την άλλη να μη χαλάσει την μαγεία που είχε στο μεταξύ δημιουργηθεί μεταξύ τους, έφτασε στο ραντεβού κρατώντας μια ολοκαίνουργια  κούκλα αλλά και ένα ακόμα γράμμα που έλεγε ότι ήταν η δική της και είχε επιστρέψει από το μεγάλο της ταξίδι.

 

«Μα αυτή δεν είναι η δική μου κούκλα! » του είπε η μικρή Elsi.

«H κούκλα σου είναι»,  απάντησε ο Kafka. Αλλά όλα αυτά τα ταξίδια σε όλον τον μεγάλο κόσμο, όλα αυτά τα υπέροχα πράγματα που γνώρισε, όλες οι εμπειρίες που είχε,   την άλλαξαν»

 

 

 

 

Μετά από πολλά χρόνια και ενώ η Elsi ήταν πλέον μεγάλη, ανακάλυψε ένα γράμμα κρυμμένο όλα αυτά τα χρόνια μέσα στην κούκλα που της χάρισε ο Kafka:

 

«Όλα όσα αγαπάς, κάποια στιγμή θα τα χάσεις, αλλά στο τέλος, η Αγάπη, θα επιστρέψει σε σένα, με άλλη μορφή».

 

 

 

 

 

23 Σχόλια
  1. Ποσο υπεροχο, ποσο γλυκο ολο αυτο. Μενω στην τελευταια φραση : Όλα όσα αγαπάς, κάποια στιγμή θα τα χάσεις, αλλά στο τέλος, η Αγάπη, θα επιστρέψει σε σένα, με άλλη μορφή». Μακαρι να συμβει σε ολους μας .

  2. @Amalia: Σε σκέφτομαι πολύ, κάθε μέρα και ξέρω ότι με πιστεύεις.

  3. @Julia, το ξέρω… Μοιράστηκα λίγες σκέψεις στο προηγούμενο post σήμερα το πρωί και ένιωσα να μου απαντάς με τη σημερινή ιστορία.

  4. @Amalia: Πλέον είμαι σίγουρη, ότι γράφαμε ταυτόχρονα. Εσύ στα σχόλια και εγώ σε αυτό το post.

  5. @ Amalia Αμαλία ξέρω πόσο μα πόσο δύσκολο είναι να χάνεις την μαμά σου πίστεψέ με..το 2016 έχασα την μανούλα μου όταν ήμουν έγκυος 8 μηνών.. ήταν η πιο δύσκολη στιγμή της ζωής μου..στα λέω κ δακρύζω..ήταν πολύ δύσκολο να διαχειριστώ όσα μου συνέβαιναν ένα μωράκι, τον μπαμπά μου που ήθελε στήρηξη κ έως τώρα ακόμα περνάει δύσκολα,έμεινε ο μπαμπάς με τον αδερφό μου σε ένα σπίτι χωρίς την μαμά κ πολλά άλλα!!!Να θυμάσαι πως όλα για όλους ισχύουν από αρχαιοτήτων πέρασαν ζήσαν χάθηκαν άνθρωποι κ έτσι συνεχίζεται η ζωή.. όλοι θα χαιρετήσουμε κάποια στιγμή! Κουράγιο,υπομονή,δύναμη κ ξέρω πως δεν θα ξεπεραστεί ποτέ αλλά ξέρεις πως είμαστε υποχρεωμένοι να προχωράμε..

  6. Καταπληκτική ιστορία! Η αγάπη είναι προσωπική υπόθεση. Δεν μοιράζεται, μόνο πολλαπλασιάζεται. Δεν σκορπίζεται, μόνο μένει για πάντα στη ψυχή σου, και σε ολοκληρώνει.

  7. Αμαλία χαίρομαι πολυ που επέστρεψες! Σε σκεφτόμαστε και σ’ αγαπάμε! Να έχεις δύναμη και κουράγιο!

  8. @AMALIA Υπάρχουν μονοπάτια πολύ προσωπικά που καλούμαστε να τα περπατήσουμε γιατί η ζωή το αποφασίζει.Είμαι σίγουρος αγαπημενη Αμαλία οτι με τον δικό σου τρόπο και με τον δικό σου χρόνο θα ξαναβρείς την περπατησιά σου.Καλωσήρθες πάλι στην παρέα…σε φιλώ!!!

  9. Tι όμορφο..Πάντα συγκλονιστικός ο Κάφκα.

  10. Καλημερα
    Δεν την γνωριζα αυτη την ιστορια και με συγκινησε πολυ
    Ποσο θελω να ειναι αληθεια η Αγαπη να ερθει σε μενα με αλλη μορφη δεν λεγετε

  11. Τι υπέροχη ιστορία..! Και το πιο υπέροχο είναι ότι είναι αληθινή..! ❤
    @Amalia: ❤
    Μόνο αυτό…
    xx

  12. Υπέροχη ιστορία από αυτον τον αγαπημένο Τσέχο συγγραφέα με το μοναδικό τρόπο γραφής του. @Amalia : ο Θεός να σου δίνει δύναμη Αμαλία μου!! Σου στέλνω την αγάπη μου και τη συμπαράσταση μου❤️

  13. @Amalia χαιρομαι που επεστρεψες!!Σε καταλαβαινω απολυτα…
    @Τζουλια ποσο βαθυ και ελπιδοφορο ειναι το μηνυμα της αγαπης και κυριως αυτες τις δυσκολες στιγμες που περναμε ολοι μας!

  14. Υπέροχο υπέροχο υπέροχο!!! Με συγκίνησε πολύ…

  15. Πόσο όμορφη ιστορία, γεμάτη ελπίδα και αγάπη!!!
    ❤️

  16. Πόσο όμορφη ιστορία, πόσο συγκινητικό που ασχολήθηκε να παργηγορήσει ενα άγνωστο κοριτσάκι, πόσο ωραίο θα ήταν να έβρισκε εφαρμογή στη σημερινή εποχή και πόση ελπίδα γεννάει η τελευταία φράση! @ AMALIA Αμαλία μου στις 8/3 έκλεισαν 14 χρόνια χωρίς τη δική μου μαμά. Δε θα υποκριθώ πως είναι όλα καλά, υπάρχουν μέρες εύκολες και άλλες που είναι δυσβάσταχτες, όμως οι άνθρωποι που αγαπάμε είναι πάντα εδώ , στην καρδιά και στη σκέψη μας . Σου εύχομαι υγεία και αγάπη

  17. Είμαι μπροστά από τον υπολογιστή και κλαίω ένα τέταρτο τώρα … θέλω να πιστεύω πως όλα για κάποιον λόγο γίνονται…κλείνει μια πόρτα κι ανοίγει μια άλλη… το τέλος μιας εποχής σημαίνει την αρχή μιας άλλης…
    Για την Αμαλία δεν νομίζω να χρειάζεται να της πω πως το messenger μου είναι ανοιχτό γι’ αυτήν 24/7 …

  18. @Celia: Ηρέμησε αγαπημένη. Όλες εδώ είμαστε. Δες το σχόλιο στο επόμενο post. Πες μας αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για σένα. Take it easy my NY girl. Όλα θα πάνε καλά.

  19. @JULIA ,κλαίω γιατί ”ταυτίστηκα” μάλλον με την ανάρτηση…. όλα καλά προς το παρόν…. απλά με πιάσανε οι ευαισθησίες μου αυτές τις μέρες…. είχαν μαζευτεί πολλά και δεν είμαι από τους ανθρώπους που ανοίγονται κι εύκολα…. είναι κι αυτός ο αναγκαστικός αυτοπεριορισμός…. είχα συνηθίσει αλλιώς… αλλά θα ανταποκριθώ…. το ξέρω πως είστε όλες δίπλα μου…. και σας ευχαριστώ…. 💜💜💜💜💜💜💜💜💜

  20. @JULIA,μας συγκινείς με αυτά που κάνεις…

  21. Τι υπέροχα ιστοριούλα!!!! Και εγώ δάκρυσα κορίτσια μου!!! 💛💚💙💜❤💙💚❤💛💜❤💙💚💛💜❤💙💚💛💜❤💙💚💛💜❤💙💚💛💜

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.