Ο κόσμος δεν είναι κανενός κι είναι όλων μας!

 

 

Πριν δέκα ακριβώς χρόνια, στις αρχές της οικονομικής κρίσης ήμουν πέραν κάθε ορίου  αγχωμένη! Θα έλεγα πως ακροβατούσα μεταξύ πανικού και υστερίας… Πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλους, αδύνατον να συλλάβουμε αυτό που ζούσαμε…

 

Η δουλειά μου, η καλύτερη δουλειά που είχα ποτέ, είχε κλείσει μέσα σε μια νύχτα και ενώ κάποιοι άνθρωποι είχαμε μεταφερθεί στην μητρική Εταιρεία, ωστόσο είμασταν ουσιαστικά «στον αέρα» και παλεύαμε με δικαστήρια, μια ιστορία που πήρε τρία χρόνια, για να γίνει αποδεχτό το δικαίωμα μας να εργαζόμαστε.

 

Κινδύνευα από στιγμή σε στιγμή να χάσω το δικαστήριο, που γινόταν ανά τέσσερις μήνες και να μείνω άνεργη. Εκείνη την εποχή, έκανα τεράστιες προσπάθειες να τιθασεύσω το άγχος μου, πολύ δε περισσότερο ως εξαιρετικά αγχωτική προσωπικότητα.  Ένας τρόπος ήταν η γιόγκα κι ο διαλογισμός, που υπήρξε για μένα μια διέξοδος, αλλά και μια συνεχής εκμάθηση να εστιάσω στο σήμερα και να προσαρμοστώ σε αυτό που ζούσα… Μια μέρα η δασκάλα της γιόγκα μας είπε «μην ξεχνάτε, ότι εμείς επιλέξαμε να ζήσουμε σ΄αυτή την εποχή…».

 

Θύμωσα πολύ! Ανεξάρτητα απ΄ το αν πιστεύουμε ή όχι στις ανατολικές φιλοσοφίες, ανεξάρτητα από τις συζητήσεις περί «κάρμα και μαθήματος στην παρούσα ενσάρκωση»… ας μην μπούμε σε αυτές τις συζητήσεις…. υπήρχε ένα μήνυμα πίσω απ΄  αυτό, που έπρεπε να πάρω και το πήρα. Αυτό της προσωπικής ευθύνης! Της ανάγκης να ανασκουμπωθώ και να πάρω τη ζωή μου στα χέρια μου!  Ήταν το έναυσμα για να σταματήσω την παθητική, μοιρολατρική, πανικόβλητη και γκρινιάρικη στάση και να αρχίσω να εκπαιδεύω τον εαυτό μου σε μια και μόνη προσπάθεια.  Να αναλάβω την ευθύνη του εαυτού μου και να μην περιμένω από κανέναν να μου την παραχωρήσει ή να την αναλάβει για λογαριασμό μου.  Δύσκολο μάθημα… Καθημερινή προσπάθεια.  Σήμερα όμως δέκα χρόνια μετά μπορώ να πω, ότι τα κατάφερα αρκετά καλά!

 

 

 

 

Είναι εύκολο να ρίχνουμε τις ευθύνες στους άλλους, να περιμένουμε από κάποιον να μας σώσει, να μας δικαιώσει, να περιμένουμε από τους υπόλοιπους να είναι συνεπείς, να εφαρμόσουν μέτρα, να θέσουν τους κανόνες, να τους τηρήσουν…. Είναι εύκολο να θυμώνουμε και να μοιρολατρούμε σαν κακομαθημένα παιδιά, αλλά είναι ανώριμο.  Όπως ανώριμη είναι η παραίτηση.  Πίσω από κάθε καταστροφή, υπάρχει πάντα ένα μάθημα.  Ίσως τώρα είναι η ευκαιρία μας ως κοινωνία να ωριμάσουμε, ν΄ αφήσουμε πίσω την παιδική ηλικία και να αναλάβουμε τις όποιες ευθύνες μας αναλογούν.  Σε όλους μας αναλογούν κάποιες.

 

Πρώτη φορά στα δικά μας χρόνια, ένα πρόβλημα γίνεται τόσο παγκόσμιο. Αφορά όλους και έχουμε ευθύνη τόσο για τον εαυτό μας, όσο και για κάθε έναν από μας.  Ποτέ πριν έως τώρα δεν είχαμε νιώσει, πως η αρρώστια του άγνωστου κινέζου που δεν θα γνωρίσουμε ποτέ, μας αφορά.  Ποτέ πριν δεν φανταστήκαμε πως τα δικά μας μέτρα προφύλαξης, μπορεί να σώσουν ή να σκοτώσουν έναν παππού στην Τσεχία ή την Ολλανδία.

 

Η εικόνα των Ιταλών που τραγουδούν στα μπαλκόνια είναι εμψύχωση για όλους, όπου κι αν ζουν, όποια γλώσσα κι αν μιλούν κι είμαστε τυχεροί στην εποχή της παγκόσμιας διαδικτύωσης που σε real time επικοινωνούμε και συνυπάρχουμε.  Αυτό που μας σκοτώνει μπορεί και να μας ενώνει.

 

 

 

 

Ο κόσμος δεν είναι κανενός κι είναι όλων μας!

 

Stella

 

54 Σχόλια
  1. Υπέροχο κ δυνατό το μήνυμά σου! Προσπαθούμε όλοι μαζί κάνοντας το πιο εύκολο: μένουμε σπίτι!

  2. @Στελλα μου αν και οι αρχαιοι Ελληνες μας κληροδότησαν ενα υπεροχο dna εμεις οι νεο Ελληνες το σκορπαμε άνευ λογου!!! Ειναι δυσκολο
    αλλα οχι ακατόρθωτο να μαθουμε τη σημασια της προσωπικης ευθυνης και να παρουμε τα μετρα μας! Η καθε κινηση μας εχει ενα αντίκτυπο για αυτο στις μερες που περναμε πρεπει να κανουμε ενα βημα πισω και να σκεφτομαστε διπλα τι αποτελεσμα θα εχει η πραξη μας!!Σίγουρα ειναι πρωτόγνωρο για την γενια μας μια παγκοσμια πανδημια αλλα τουλάχιστον ας κανουμε το σωστο ωστε αργοτερα να μπορουμε να γινουμε το παραδειγμα για τις επομενες γενιες! Δεν μας ζητησανε πολλα απλα να μεινουμε σπιτι!!!

  3. Eίμαι κλεισμένη μέσα από την προηγούμενη Παρασκευή. Και επειδή αρνούμε να γεμίζω καρότσια σα να μην υπάρχει αύριο, σήμερα θα βγω για κάποιες προμήθειες φορώντας μάσκα και γάντια. Μπορώ όμως να μη βοηθήσω τους γονείς μου και τη νονά μου που είναι σε ομάδες υψηλού κινδύνου; Μπορώ να μην κάνω και τα δικά τους ψώνια έξω, για να μείνουν εκείνοι μέσα;. Σε αυτή τη φάση, αυτή είναι η δική μου απορία.

  4. Στέλλα έχεις απόλυτο δίκιο. Ξέρω ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο αλλά ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και ας το δούμε ως μια τελευταία ευκαιρία.
    Μια ευκαιρία που μας δίνεται όσο προλαβαίνουμε ακόμα. Ας θυσιάσουμε λίγο απο την προσωπική μας ευχαρίστηση και ας δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε.
    Να πάρουμε ένα μάθημα και να το κρατήσουμε για να μην ξαναζήσουμε όλο αυτό. Τα παιδιά μας είναι πίσω τι κόσμο θα τους κληροδοτήσουμε?

  5. Αχ STELLA μου εγώ θα τελείωνα το υπέροχο αυτό post με τη φράση από τον Kemal του Χατζιδάκη…”καληνύχτα Κεμάλ…αυτός ο κόσμος δεν θ’αλλαξει ποτέ”
    Όταν θα τελειώσει και αυτή η περιπέτεια που ζούμε τώρα ,ο άνθρωπος θα βάλει πλώρη ξανά για το ΕΓΩ του και τα ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ του.Μόλις περάσει ο φόβος(ο φόβος φυλάει τα ερμα που λένε)το θηριο θα ξαναβγεί και πιο άγριο απο πριν πιθανόν.Ο κόσμος πολύ σωστά λες δεν είναι κανενός…μόνο που πολλοί τον θέλουν ΔΙΚΟ τους και θα συνεχίσουν να τον θέλουν δικό τους με ότι αυτό συνεπάγεται…

  6. Φαντάζομαι ότι γίνεται, αν τα αφήσεις μπροστά στην πόρτα τους και δεν μπεις μέσα.
    Πάντως πολύ μεγάλο θέμα αυτό της προσωπικής ευθύνης. Και πόσο νευριάζω όταν βλέπω ότι πολλοί δεν έχουν καμμία, όπως αυτοί που πήγαν εν μέσω πανδημίας στην Τουρκία! Είναι φοβερά εκνευριστικό, καθώς από τις κινήσεις του καθενός δεν εξαρτάται μόνο η ατομική υγεία αλλά και η υγεία του κοινωνικού συνόλου και των ευπαθών ομάδων.

  7. @PANOS Αυτο με έχει προβληματισει κι εμένα Πάνο, γιατί θεωρω, ότι και από την περίοδο της κρίσης λίγα διδαχτήκαμε και ακόμα πιο λίγα αλλάξαμε. Ωστόσο, εχω πλέον πειστεί, ότι σε αυτο τον κόσμο τίποτα δεν αλλάζει μαζικά και μονο μιάς, ακόμα κι οι επαναστάσεις καταλήγουν να υιοθετούν τα πρότυπα που κατέρριψαν, π.χ απολυταρχικά καθεστώτα… Τα πάντα αλλάζουν απ΄τους λίγους κι όχι απ΄τους πολλούς. Ενας, δυο παντα κάνουν τη διαφορά. Σε όλα! Μαζικές αλλαγες δεν εγιναν ποτε και πουθενά. Ωστόσο, μία παράμετρος είναι, ότι το ένστικτο της επιβίωσης, μας καλει να ξεχνάμε τα άσχημα π.χ οι άνθρωποι που πέρασαν μια μεγαλη αρρωστια, ένα πενθος, μια μεγάλη απωλεια, δεν γίνεται να μενουν κολλημένοι σε αυτο το γεγονός, πρεπει για λόγους επιβιωσης να συνεχίζουν τη ζωη, αφηνοντας το πίσω τους. Ετσι και οι κοινωνίες. Ωστόσο, αυτοι που είναι να διδαχθουν απο το γεγονός διδασκονται κι ακομα κι αν δεν το σκεφτονται συνειδητά ή δεν επηρεάζει την καθημερινή συμπεριφορά τους, μεσα τους έχει γράψει και τους έχει αλλάξει.
    Ετσι θεωρώ πως λειτουργούν όλα. Δεν θα μείνουμε κολλημένοι να μοιρολογούμε για το γεγονός, αλλά μέσα μας για πολλούς ή για λιγότερους ή για περισσότερους, θα έχουν αλλάξει πράγματα και συμπεριφορές. Γι΄αυτους που βρίσκονται στο στάδιο και την στιγμή να αλλάξουν…

    Ισως το ποστ θα έπρεπε να κλείσει με τη ρήση του Καζαντζάκη

    Ν’ αγαπάς την ευθύνη
    να λες εγώ, εγώ μονάχος μου
    θα σώσω τον κόσμο.
    Αν χαθεί, εγώ θα φταίω.

  8. @Julia Φυσικά και γινεται. Θα πας με μασκα, θα βαλεις απολυμαντικο (τα γαντια είπαν, ότι δεν ειναι καλη πρακτικη, γιατι πιανουμε παντου και ξεχναμε να πλύνουμε τα χερια μας) δεν θα τους αγκαλιασεις, θα αφησεις τα ψωνια στο πατωμα, για να τα βγαλουν εκεινοι απο τις συσκευασιες, να τις πεταξουν και να τα τοποθετησουν στα ντουλαπια. Εδω το κανω εγω, που ο πατερας μου ειναι σε ομαδα υψηλου κινδυνου και παντα πρεπει να μπαινει καποιος στο σπιτι για να του βαζει κολλυρια και να του φτιαχνει φαρμακα. Δεν μπορω να τα αφησω καν εξω απο την πορτα.

  9. @Βαγια: Ναι φυσικά Βάγια μου. Αυτό κάνω. Τα βάζω στο ασανσέρ για να τα πάρουν. Αλλά, κάνοντας και εξακολουθώντας να κάνω αυτό για όσο χρειαστεί δεν μπορώ και να μη σκέφτομαι όσους βολτάρουν αμέριμνοι και συνωστίζονται σε παραλίες ενώ εγώ δεν μπορώ ούτε face to face να τους δω. Ούτε συζήτηση για να τους αγκαλιάσω, να τους φιλήσω να πάρω λίγη παρηγοριά από την φυσική επαφή μαζί τους. Δεν πειράζει. Ο καθένας κάνει ότι του υπαγορεύει η συνείδηση του.

  10. @Stella: Τι συσκευασίες δηλαδή να πετάγονται εκτός από τις σακούλες; Το βούτυρο ας πούμε θα το βγάλω από το δισκάκι του; Το γάλα θα το βάλω σε καρδάρα; Θα προσέχω όσο μπορώ αλλά ειλικρινά δεν θέλω να νιώσω ότι αντί για καθεστώς πανδημίας ιού, ζω σε καθεστώς πανούκλας γιατί μετά μπορεί να έχω σώσει τη βιολογική μου υγεία αλλά δεν είμαι σίγουρη ότι θα συμβεί το ίδιο με την ψυχική.

  11. @Julia, οχι σε αυτες τις περιπτωσεις τα περναμε με ενα χαρτι βρεγμενο με οινοπνευμα ή αντισηπτικο, γιατι δεν ξερουμε ποιος τα εχει πιασει.
    Ασε ολοι μας εκει θα καταληξουμε. Ολος αυτος ο ψυχαναγκασμος απολυμανσης, μου εχει δωσει στα νευρα! σκεψου, οτι εγω ειμαι ακομα γραφειο και για να μπω, να βγω, να πιασω, να φαω ειμαι με το απολυμαντικο συνεχεια! Στο τελος θα χρειαστουμε εναν δερματολογο και εναν ψυχιατρο!

  12. Kαλημερα
    Ειχα να βγω απο την Παρασκευη απο το σπιτι Βγηκα σημερα για φρεσκο ψωμι και γαλα
    Μαντηλακια και αντησιπτικα τα θεωρω περιττα αφου ειμαι στο σπιτι και αγγιζω πραγματα καθαρα
    Δεν μπορω να καταλαβω αυτον τον πανικο με τα αντισηπτικα αφου δεν βγαινουμε εξω…η μηπως οχι και βγαινουμε… και γιαυτο τα θελουμε
    Εξαλου μπορεις να κανεις δυαλυμμα με χλωρινη και ολα ενταξει
    Στο μονο που θελω να πω μια παρατηρηση Δεν αφηνα ποτε τις τσαντες του σουπερ μαρκετ ουτε των ψωνιων γενικα, κατω στο δρομο η στο πατωμα των ασανσερ γιατι τα μικροβια εκει ηταν παρα πολλα.
    Να μην αναφερω πως οσοι εχουν σκυλακια η γατακια και τα φερνουν απεξω ολα τα χρονια δεν φροντιζουν τις ακαθαρσιες που εχουν στις πατουσες τους να τις καθαρισουν οι ιδιοι
    Απο αυτο που ζω στην δικη μου πολυκατοικια με την ανευθυνοτητα ( μεχρι και τσισα που ειχε κανει μια γατουλα εμειναν εκει στο δαπεδο) με κανουν επιφυλακτικη Παντα ομως αισιοδοξη Οχι οτι θα γινουμε καλυτεροι αυτο δεν το πιστευω με τιποτα αλλα οτι θα περασει και αυτο

  13. @Stella: Ααααα!!! Ναι, ναι!! Τώρα που ανέφερες δερματολόγο να πω και κάτι που άπτεται και του λόγου ύπαρξης του bb.

    Πολύ κρέμα χεριών κορίτσια!!! Τόνους κρέμα χεριών αυτή την εποχή!!!

    ( θα κάνω ό,τι μπορώ για να προστατέψω τον εαυτό μου και τους γύρω μου, αλλά έως ένα σημείο)

  14. @ΡΑΝΙΑ: Σήμερα έφτιαξα ένα ωραιότατο σπιτικό διάλυμα με χλωρίνη που μου έμαθε ξάδερφος που εργάζεται σε μεγάλη πολυεθνική: Σε ένα μπουκάλι spray από κάτι που έχει τελειώσει (πχ spray για τα τζάμια) βάζεις ένα φλυτζάνι του ελληνικού καφέ χλωρίνη ( καλής ποιότητας χλωρίνη – όχι τύπου χλωρίνη) και επτά φλιτζάνια του ελληνικού καφέ νερό. Ψεκάζεις τα πάντα! Η νονά μου ψεκάζει ακόμα και τα χαλιά της με αυτό το διάλυμα.

  15. @ΡΑΝΙΑ για το πατωμα του διαμερισματος μιλαμε, όχι της πολυκατοικίας.

  16. Κορίτσια και ο ειδικός λοιμοξιωλογος της κυβέρνησης ο κ. Τσιορδας είπε οτι το καλύτερο απολυμαντικό ειναι η χλωρινη.. Ας προσέχουμε οσο μπορούμε, ας πλένουμε τα χέρια μας συνέχεια, αλλά μη φτάσουμε και στο άλλο άκρο.. Εγώ στα λεωφορεία που μπαίνω καθημερινά μόνο γάντια φοράω που τα πετάω με το που κατέβω στον προορισμό μου, εννοείται ότι δεν ακουμπάω καθόλου το πρόσωπο και με που φτασω δουλειά ή σπίτι πλενω προσεκτικά τα χέρια και φοράω απολυμαντικο.. Στέλλα μου έτσι είναι ακριβώς όπως τα λες, αν και η τωρινή κατάσταση μου φαίνεται πολύ χειρότερη από την οικονομική κρίση που περασαμε.. Αυτή είναι κριση υγείας, δεν ζούμε μία απλή οικονομική κρίση αλλά ενα βιολογικό πολεμο που επηρεάζει όλο τον κόσμο και ας είμαστε όσο πιο προσεκτικοί και ψυχραιμοι μπορούμε γιατί τα δύσκολα ειναι τις επόμενες εβδομάδες..

  17. @Julia: πολύ σωστά Τζούλια μου αυτό που ανέφερε για τη χλωρίνη, και θα σας πω κάτι που μου είχε πει η θεία μου χρόνια πριν που δουλευε προϊσταμένη καθαριότητας σε μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο : η μονη χλωρίνη που απολυμαίνει πραγματικά ειναι η Kleenex (μη θεωρηθεί διαφήμιση αλλά έτσι ακριβώς μου ειπε)

  18. @Stella, υπέροχο, αισιόδοξο μήνυμα! Ναι, θέλει προσπάθεια..! Αλλά, μπορούμε αν όλοι μας το αντιμετωπίσουμε με σύνεση και υπευθυνότητα.@Julia, ψυχραιμία να βγούμε νικητές από όλο αυτό αγαπημένη, και κυρίως ψυχικά υγιείς. Don’t give up! Σε χρειαζόμαστε με το γλυκό σου χαμόγελο & τη θετική σου διάθεση!
    xx

  19. @JULIA χαχαχα…πόσο δίκιο έχεις…ακροβατούμε με τον νευρικό κλονισμό,που θα ακουμπίσουμε τις σακούλες,πως θα βγάλουμε τα γάντια,που θα τα πετάξουμε πως θα πιάσουμε τα πράγματα να τα τοποθετήσουμε στα ντουλάπια και αν ο υπάλληλος που τοποθετούσε τα προϊόντα στα ράφια του super market φτερνίστικε την ώρα που τα είχε στα χέρια του,πόσα λεπτά είναι το σωστό πλύσιμο των χεριών,να απολυμάνουμε τα κέρματα,να αερίσουμε το μπουφάν μόλις γυρίσουμε απο το super market,να αλλάξουμε ρούχα μόλις γυρίσουμε σπίτι και να βάλουμε μπουγάδα,να κρατάμε 2 μέτρα απόσταση απο τους άλλους και…και…και…και…και δεν συμμαζεύεται.Και το χειρότερο αν έχεις προσέξει είναι οτι δεν μας λέει κανείς οτι δεν θα αρρωστήσουμε αν τα κάνουμε όλα αυτά αλλά μας λένε απλώς να είμαστε προσεκτικοί για να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί και καταρρεύσει το σύστημα υγείας.Μα είναι δυνατόν να υπάρχει τέτοια πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο και να μην νοσήσουμε κάποια στιγμή αργά η γρήγορα και εμείς; Παιδιά ας κάνουμε με ψυχραιμία ότι μπορούμε και ας μην γινόμαστε παρανοϊκοί,γιατί στο τέλος θα αρχίσουμε να ψάχνουμε όντως για καρδάρα για να βάλουμε το γάλα απο το super market…και άντε και βρήκαμε σου λέω εγώ…lexotanil που θα βρούμε που θέλουν και ειδική συνταγογράφηση; Χτές πήγα super market και ανέβασα νευροπίεση…15 λεπτά περίμενα να πάρω νούμερο προτεραιότητας για να μπώ μέσα…με τα γάντια και τη μάσκα έπαθα υστερία,η μπουκάλα οξυγόνου μου έλειπε…με τα γάντια δεν μπορούσα να βγάλω απο το πορτοφόλι την κάρτα για να πληρώσω στο ταμείο…στο αυτοκίνητο έβγαλα τα γάντια και δεν ήξερα που να τα ακουμπήσω μήπως και έχουν τον covid19…άσε που παπάριασαν τα χέρια μου με το αντισηπτικό,μόνο που δεν λούζομαι με αυτό.Julia καλό κουράγιο στην πρώτη σου περιπέτεια στο super market υπο το καθεστώς του covid19…περιμένουμε εντυπώσεις!!! Ο Χριστός,η Παναγία και οι 12 Απόστολοι μαζί σου!!!

  20. @Maryl: Πολύ αγαπημένη μου και alter ego Υδροχοε: Ακριβώς αυτή τη Χλωρίνη εννοούσα και εγώ και καμία άλλη, αλλά σε τέτοιες στιγμές είπα να μην αναφέρω brand. Σε ευχαριστώ για άλλη μια φορά που το είπες εσυ για μένα γιατί εξ άλλου τα σχόλια στο bb δεν Λογοκρίνονται ποτέ!!! Luv ya!!!💕💕💕

  21. Το κράτος έχει μια και μόνο τεράστια ευθύνη. Και αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι δεν εκπαίδευσε ποτέ τους Ελληνες στο να έχουν πάνω απ’ όλα την ατομική ευθύνη. Ατομική ευθύνη σημαίνει να κάνουμε εμείς πρώτοι αυτά που περιμένουμε από τους άλλους και από το κράτος. Σημαίνει αυτενέργεια σε κρίσιμες ή λιγότερο κρίσιμες εθνικές στιγμές. Ατομική ευθύνη είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να μη γίνουν σαν κι εμάς, να γίνουν καλύτεροι προκειμένου να κάνουν καλύτερη τη χώρα μας και ολόκληρο τον κόσμο. Αν ο καθένας συμβάλλει καθημερινά, βάζοντας το προσωπικό του λιθαράκι, στην αλλαγή της κοινωνίας, τότε η Ελλάδα μπορεί να αλλάξει. Οι μεγάλες ανατροπές στην Ιστορία έγιναν από μικρές επαναστάσεις. Αλλιώς εδώ θα είμαστε και μετά από χρόνια και θα κλαίμε στις στάχτες της χώρας μας. Ας περιορίσουμε, λοιπόν, τους ηλίθιους που δυστυχώς γίνονται πολλές φορές και οι «αρχηγοί» της αγέλης. Ο Λέων Τολστόι έχει γράψει: «Ένας από τους πιο κοινούς πειρασμούς ο οποίος όμως οδηγεί στις μεγάλες συμφορές είναι ο πειρασμός των λέξεων: «Όλοι έτσι κάνουν».

  22. @Sofia Marga: Θα προσπαθήσουμε όλες μαζί Σοφία μου. Όσο αντέξουμε. Είπαμε: one day at a time. Σε αυτές τις εποχές εξάλλου, η κάθε μέρα είναι πολύτιμη, μετράει με διαφορετικό τρόπο.

  23. @julia @Maryl μας κάψατε…έχετε ιδέα τι θα γίνει τώρα με τη γνωστή χλωρίνη στα super market ; Out of stock θα βγεί και αν βρούμε κανένα μπουκάλι θα πρέπει να δώσουμε το νεφρό μας.Δεν τα λένε αυτά τα μυστικά ρε παιδιά.
    @julia χαχαχα θέλουμε tutorial πως βάζουμε την κρέμα χεριών στις εποχές covid19 , πριν το αντισηπτικό η μετά…μη σου πώ πάνω και απο τα γάντια…

  24. @Panos: Χαχαχαχα!!! Πολύ καλά τα λες αγαπημένε, με τον δικό σου μοναδικό και χιουμοριστικό τόνο! Μου έφτιαξες τη διάθεση.

    Λοιπόν! Και για σένα και για όλον τον bb world ( όπως λες και εσυ) έχω να καταθέσω τα εξής:

    Πριν λίγη ώρα βρέθηκα σε 2 πολύ, πάρα πολύ μεγάλα Super Markets. Στο ένα είχε 3 άτομα σε 2 ταμεία (!!!!) και στο άλλο ζήτημα αν είχε 10 διεσπαρμένα ομως σε 4 ταμεία (!!!!).

    Σας το ορκίζομαι!!! (ψωνίζω στα Μελίσσια για να είμαι ακριβής) Δεν νομίζω ότι ο καλός Θεός μου άνοιξε δρόμο να περάσω (σε τέτοιες εποχές όλα περνάνε από το μυαλό σου…) Τελείωσα τα ψώνια μου σε λιγότερο από μισή ώρα. Νομίζω ότι αγοράστηκε ότι ήταν να αγοραστεί και τώρα οι περισσότεροι κάθονται σπίτι τους και τα τρώνε και άφησαν λίγο χώρο και για μένα που προφανώς πήγα τελευταία ( και φυσικά και πάλι δεν γέμισα σαν την τρελή καλάθια- λίγα και κάποια λογικά πράγματα αγόρασα για τη δική μου οικογένεια, τους γονείς και τη νονά μου)

    Γιουπι!!!!! Μπράβο μας! Ίσως βάζουμε μυαλό σιγά – σιγά!

  25. Δεν μπορω να μπω στη διαδικασια αυτης της τρελλας, ειναι αδυνατον να μην πιασουμε κατι ή να μην ξεχαστουμε ή να ξερουμε σίγουρα, ότι τα καναμε όλα σωστα. Δεν είμαστε σε χειρουργειο ειμαστε σε ενα ανοιχτο περιβάλλον, όλοι μας. Ακομα και το σπιτι μας ανοιχτο περιβάλλον ειναι. Επισης η υπερβολη χλωρινης, απορρυπαντικων, καθαριστικων κ.λ.π οδηγει σε δερματίτιδες και αναπνευστικα. Θα γλυτωσουμε απο τον ιο και θα παμε απο δηλητηριαση. Ηδη κανω απειρως περισσοτερα απ΄οσα εκανα στην καθημερινοτητα μου. Επαφιεμαι, οτι αν αρρωστησω θα τα καταφερω. Η μεταδοση στους αλλους ειναι το μονο που με απασχολει κι εκει κανω, ότι ειναι ανθρωπινως δυνατον. Μια αορατη απειλη πως να την ελέγξεις?
    Το επομενο στάδιο ειναι να κανουμε μοδα την μπουργκα….. Βρε λες????? 😉

  26. Τζουλια αυτο εννοουσα και εγω και φυσικα με klinex
    Μη σας πω οτι και με ROLI εχω πλυνει τα χερια μου
    Επικαιρες βλεπω τις κρεμες χεριων περισσοτερο απο ολα τα απολυμαντικα
    Στην περσυνη απονομη των δωρων της χρονιας μου ειχες κανει δωρο κρεμα χεριων απο τα SEPHORA
    Οντως ηταν διαφορετικη απο αλλες που ειχα χρησιμοποιησει
    Μηπως απο αυριο να αρχισουμε συχρονωςμε τα επικαιρα θεματα να λεμε και για νεα προιοντα που τωρα που βρισκομαστε σπιτι τα βαζουμε πιο τακτικα και να γραψουμε εντυπωσεις
    Η το αλλο που βλεπω σε πολλες beauty editors και μη που ξεκαθαριζουν τα καλλυντικα τους και πετουν οτι εχει ληξει η δεν χρησιμοποιουν

  27. @Julia Και στο Παλαιο Φαληρο που πηγε πριν λιγο ο Χρηστος, αδειο ηταν το σουπερ. Το τι τραβανε οι πωλητριες δε λεγεται… Η μια κυρια στο ταμειο του ελεγε, ότι της κανουν φασαρια να μην πιανει τα δικα τους ψωνια, μετα απο τον άλλων…. Απαντηση BBboy “Εσεις φταιτε, δε γινατε ακομα καλη στο να τα μετακινειτε απ΄το ταμειο στη σακουλα με τη σκέψη!!!!”
    Ενταξει παιδια…. ας σκεφτουμε όλους αυτους τους ανθρωπους…. Ειμαστε ήδη μισοτρελλοι απο τα χρόνια της οικονομικης κρισης, μην φαμε τις σάρκες μας τώρα….

  28. @Elena: Αγαπημένη με το από ψυχής σχόλιο σου μου θύμισες αυτό που είχε πει ο Kennedy:

    “Don’t ask what your country can do for you, ask what You can do for your country”

    Δεν θα μπορούσες να τα ειχες γράψει καλύτερα και συμφωνώ απόλυτα με όλα. Αν θα μπορούσαμε αυτό που έγραψες να το συνοψίσουμε σε μια και μόνο λέξη αυτή θα ήταν

    ΠΑΙΔΕΙΑ.

    Αυτό που λείπει περισσότερο από τον Νέο- Έλληνα. Για την τελευταία σου δε, πρόταση θα σου θυμίσω κάτι που ακούσαμε πολύ τα τελευταία χρόνια : «Γιατί; Οι άλλοι καλύτερα τα έκαναν»;; Λες και αυτοί οι ΑΛΛΟΙ δεν είμασταν εμείς οι ΙΔΙΟΙ.

  29. @STELLA Θυμάσαι τη διαφήμιση με την έξυπνη σίτα; Ε τώρα θα μας βγάλουν και την έξυπνη πανοπλία με επαναφορτιζόμενο 24ωρο μηχανισμό αυτοψεκασμού α)με αντισηπτικό…β)με χλωρίνη…γ)με κολώνια λεμόνι(που χρησιμοποιούν στην Τουρκία αντι αντισηπτικού) …και μάλιστα σε χρώμα της επιλογής σου!

  30. @Stella: Χαχαχαχαχα!!! Τηλεπαθητική μετακίνηση μπακαλικής! Αγαπώ bb boy!!!

  31. @PANOS μην τη γελας καθολου την κολωνια λεμόνι. Ειναι εξαιρετικο αντισηπτικό. Για τους Τούρκους η κολώνια λεμόνι, κάτι σαν τη δική μας Μυρτώ, είναι μέρος της καθημερινής τους κουλτούρας, το παραδοσιακό τους απολυμαντικό που έχει και πολύ υψηλό βαθμό οινοπνεύματος. Αν πάει επισκέπτης στο σπίτι θα του δώσουν να τρίψει τα χέρια του, ως καλοσωρισμα. Την έχουν μαζί τους, είναι μέρος της στιγμιαιας καθαριότητας τους. Κι εμείς ως Κωνσταντινουπολίτες μεγαλώσαμε με άφθονη κολώνια λεμόνι στο σπίτι σαν είδος πρώτης ανάγκης.

  32. @PANOS
    Aυτα δεν ειναι η μαλλον δεν θα επρεπε να ειναι μυστικα
    Πιστευα οτι ειναι αυτονοητα πραγματα που κανανε ολοι στο σπιτι τους και στην προσωπικη τους ζωη παντα
    Αλλα μαλλον τωρα ανακαλυψαν ολοι πως και τι πρεπει να κανουμε για να εχουμε ενα σπιτι καθαρο
    Σκεφτειτε και καποιες οικογενειες που ειχαν οικακη βοηθο γιαυτα και τωρα θα πρεπει να το κανουν οι ιδιες αν το κανουν
    Υστερια που θα τις πιασει και ψυχιατροι που θα δουλεψουν
    Ξερω τι σας λεω

  33. @Julia… Ε μα!!!!! τι να σου κανει κι η αλλη. Αντε κι αλλαξε γαντια να σου βαλει τα δικα σου στη σακουλα. Οι ιδιες οι συσκευασιες ειναι καθαρες?

  34. @Panos: 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Σταμάτα!!! Σταμάτα!!! Θα γλιτώσω από την κορώνα των ιών και θα πάω από σπασμένο στομάχι από τα γέλια!!!

  35. @STELLA Δεν το ήξερα αυτό…έβλεπα στις ειδήσεις προχτές τους Τούρκους σε ουρές έξω απο αρρωματοπωλεία να περιμένουν να αγοράσουν κολώνια αντί για αντισηπτικά

  36. @PANOS Εσυ λες αυτο…. εγω να σου πω οτι χθες διαβαζα απο λοιμοξιολογο… “οτι ο ιος ζει στα κόπρανα, αρα να πλενουμε τα χερια μας μετα την τουαλέττα” Ημαρτον! Αυτο πρεπει να μας το πουν???? Δεν το μαθαμε στα 2 μας χρόνια?
    Επισης στο λεωφορειο μπηκε τυπος που βρωμοκοπουσε ιδρωτιλα και μποχιλα, αλλα κατα τα άλλα φορουσε μασκα. Μα τι να την κανω χριστιανέ μου τη μάσκα? Χολερα θα κολλήσω μόνο που μπήκες στο ίδιο λεωφορειο. Ασε που μαλλον τον εχεις ήδη σκοτωσει τον ιο, δεν σε άντεξε!

  37. @Stella & PANOS: Ε, ενταξει δεν είναι και ακριβώς έτσι με την κολόνια των Τούρκων. Είναι σα να λέμε «οδοντίατρε μου, μη μου κάνεις ένεση πριν την εξαγωγή δοντιού , πότισε με με ένα κιλό τσίπουρο για να μουδιασω και να μην πονάω».

    Ευτυχώς ζούμε σε εποχές που έχουμε ξεπεράσει τη κολόνια «λεμόνι», ως σοβαρό αντισηπτικό. Ως κουλτούρα πριν το φαγητό για decent τύπου «καθαριότητα«, ναι φυσικά. Αλλά μέχρι εκεί.

  38. @ΡΑΝΙΑ Εννοείται οτι κάνουμε χιούμορ…υπάρχει σπίτι που δεν χρησιμοποιεί χλωρίνη ή έστω χλωριούχα προΪόντα στην καθαριότητα; Βέβαια για το τι έχουν ενοχοποιηθεί τα χλωριούχα διαλύματα σχετικά με την υγεία του ανθρώπου είναι ένα άλλο κεφάλαιο.Το χιούμορ πήγαινε στο να μην φτάσουμε λογω covid19 υστερίας, στο σημείο να χρησιμοποιούμε και πάνω μας απολυμαντικά χώρου για να σκοτώσουμε τον ιο

  39. @Panos: Συμφωνώ απόλυτα, Πάνο μας!! . Όλα τα contemporary προϊόντα καθαριότητας για κάποιον λόγο υπάρχουν και πωλούν σε δις τεμάχια. Φυσικά η υπερβολή δεν κάνει καλό σε τίποτα. «Παν μέτρον Άριστον». Αλλά ποτέ δεν πίστευα ότι θα έβλεπα «ερωτικά» ένα μπουκάλι χλωρίνη. Έγινε και αυτό. Και είμαι ευτυχισμένη Πάνο μου, που ζω σε αυτές τις εποχές. Από χλωρίνη δεν πέθανε κάνεις, από ιούς, εκατομμύρια. 💕💕💕💕

  40. @STELLA Για το τύπο στο λεωφορείο που λες…είδες οτι καθένας οτι του κατεβάσει η κούτρα του κάνει.Φόρεσε μάσκα για τον ιο ενώ αυτός θα πάει απο χολέρα,πανούκλα αξ’αιτίας απλύσιάς…Ότι να ναι!!! Εδώ τελικά κολλάει το”καληνύχτα Κεμάλ αυτός ο κόσμος δεν θα αλλαξει ποτέ”

  41. @julia αυτό ξαναπέστο, η χλωρίνη μας φταίει εδώ που φτάσαμε τώρα;

  42. @Stella οντως σας σκεφτομαι ολους εσας που πρεπει να δουδευετε και να μετακινηστει με συγκινωνιες
    Εμεις λογω του σοβαρου προβληματος υγειας που εχει ο αντρας μου προτεινε η κορη μου στην δουλεια της να μην παει για τουλαχιστον 15 μερες και να μεινει ανευ αποδοχων
    Εμπαινε σε τραμ και λεοφωρεια γιαυτο

  43. @Julia @Panos Πάντως υπαρχουν και τα απορρυπαντικα χωρις χλωριο, ακρως αποτελεσματικά. Εγω κοντευα να παθω ζημια με τη χλωρινη, εκανα υπερβολες και τη σταμάτησα. Μη λετε, ότι δεν παθαίνεις τιποτα. Εμενα με σταματησε ο άντρας μου απο την πολυ χρήση, που και στη δουλεια τη χρησιμοποιει για καθαρισμο ιατρικων μηχανηματων, αλλα και μπαινοβγαινει μεσα στα νοσοκομεια. Anyway… οπως αισθανεται ο καθενας. Ειναι και ψυχολογικο. Κι εμενα μ΄αρεσει να μυριζει το σπιτι χλωρινη, αντι για αλλο κοινο απορρυπαντικο.
    Παντως σχετικα με την συγκεκριμενη κολωνια λεμονι των Τούρκων, απο τη στιγμη που ενα σκευασμα eau de toilette ή eau de cologne ειναι περιεκτικότητας πανω απο 70% οινοπνευμα, ειναι ακρως αποτελεσματικο και σας το λεω εγγυημενα. Δεν χρειαζεται να χρησιμοποιουμε μόνο το καθαρο οινοπνευμα του 100%. Κανει και η λεγομενη λοσιον οινοπνευματος. Μη σας πω, απο το χωρο των νοσηλευτριων το ξερω, οτι καποιοι ιοί και μικρόβια ειναι πιο ανθεκτικά στο 100%, ενω σκοτωνονται στο 70%. Μου εξηγησαν τον λογο αλλα επειδη δεν σκαμπαζω απο χημεια τον ξέχασα.

  44. @Celia: Ηρέμησε. Ότι ισχύει για σένα ισχύει για όλους μας. Πες μας αν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Από το πιο σαχλό ( πχ σου στελνω μια κρέμα χεριών) ως πιο σημαντικά. Πες μας και είμαι σίγουρη όλες εδώ μέσα θα συμβάλουμε.

  45. @Stella: Anyway ακριβώς οπως το είπες και όπως το βλέπει ο καθένας. Ας αφήσουμε τους Τούρκους να ζουν στο δικό τους έτος 1441 μετά τη γέννηση του Μωαμεθ με τις κολόνιες και τους γάμους των 9χρονων κοριτσιών και ας δούμε τι θα κάνουμε εμείς στο 2020.

  46. Εγώ είμαι σε φάση αναγκαστικής ξεκούρασης…. τα είπα και σε άλλη ανάρτηση (ας μην αναλώνομαι στα ίδια και στα ίδια και γίνομαι και κουραστική)
    Χλωρίνη δεν χρησιμοποιούσα ποτέ στο σπίτι….τώρα που τα απολυμαντικά έχουν γίνει είδος πολυτελείας, πήρα χλωρίνη παχύρευστη που θα την διαλύσω σε νερό σε ένα άδειο μπουκάλι με spray και ας ελπίσουμε ότι θα πετύχω μια υποτυπώδη έστω μορφή απολύμανσης….
    BB GIRLS, που χρησιμοποιείτε τα ΜΜΜ , μεγάλη προσοχή!!!

  47. Θέλει προσοχή κ όχι πανικό!! Η καλύτερη πρόληψη είναι η σωστή υγειινή,η διατροφή,καθαριότητα κ γενικά ο τρόπος ζωής! Όχι μόνο τώρα για τον συγκεκριμένο ιό αλλά από πάντα κ για πάντα..για μένα ο φόβος είναι εχθρός κ ποτέ δεν συμμερίζομαι τον φόβο..ο φόβος δημιουργεί πανικό κ ο πανικος δημιουργεί αλλα πολλά..έχω ένα κοριτσάκι 4 χρονών έχει αρρωστήσει 4-5 φορές κ αν,εγώ ο αντρας μου δεν αρρωσταίνουμε σχεδόν ποτέ.ήμουν εγκυος κ δούλευα σαν σκυλί μέχρι 8 μηνών γέννησα κ από 15 ημερών βγαίναμε καθε μέρα εξω μαζί με το μωρό κ έκανα σχεδόν όσα φοβοϋνται οι περισσότεροι γονείς να κάνουν..θέλω κατι να πω μ αυτό..

  48. Πω-πω, τι πράματα γίνονται… Καλά ότι μερικοί κάνουν βλακείες και φοράνε κι από πάνω μάσκα, όπως λες κι εσύ Στέλλα, είναι γελοίο! Εγώ να σου πω το Σαββατο που ψώνισα απολύμανα τις συσκευασίες (βούτυρο, ψωμί σε συσκευασία, γιαούρτια, τέτοια τέλοςπάντων. Και πήρε η μάνα μου και κολώνια λεμόνι, μαζί με τα άλλα απολυμαντικά. Και πλάκα-πλάκα, γιατί όχι; Και περιέχει οινόπνευμα και μυρίζει και καλά, να φτιάξει λίγο το κέφι μας. Κι εμείς χρησιμοποιούμαι χλωρίνη και detoil στο σπίτι και δαιμονίζομαι με την κατάσταση, καθώς δεν πολυθέλω τα χημικά δυνατά καθαριστικά. Για να καταλάβετε, όταν έμενα μόνη μου χρησιμοποιούσα για καθάρισμα σόδα και ξύδι. Μόνο στην τουαλέτα έβαζα χλωρίνη. Όμως, δυστυχώς δεν είναι δυνατό να μη χρησιμοποιήσεις χημικά τώρα, σε πιάνει και ο φόβος…

  49. @Βαγια και εγω μια απο τα ιδια σοδα και πολυ λευκο ξυδι!
    Χλωρινη εχω να χρησιμοποιησω πανω απο 10 χρονια (η μυρωδια της μου προκαλει ημικρανία)για απολυμαντικο επερνα μονο detoll😁
    Για πρωτη φορα μετα απο τοσα χρονια απλωσα το χερι μου και αρπαξα μια χλωρινη ατιμε κορονοιε ….

  50. Το κυριότερο είναι να μη μας καταβάλλει το άγχος.Όλα θα διορθωθούν ‘οταν είμαστε όρθιοι σωματικά και ψυχικά.
    @STELLA,ναι,είναι πολύ δύσκολο να πάρουμε μια κατάσταση στα χέρια μας και να δράσουμε εμείς και μόνο εμείς για τον εαυτό μας.Το έχω κάνει,όταν βρέθηκα κάποια στιγμή εντελώς ανέτοιμη,αλλά βρήκα τη δύναμη να το κάνω και είμαι περήφανη γι’αυτό.Είναι τρομαχτικό να χάνεις ξαφνικά τα ‘δεκανίκια” που έχεις στη ζωή,όποια κι αν είναι αυτά,έτσι τα ονομάζω εγώ,.Όμως,μια περίεργη δύναμη σε σπρώχνει μπροστά,να προχωρήσεις,να σταθείς στα πόδια σου.

  51. Χαχα εχετε πλακα διαβαζω σχολια και εχω λιωσει στο γελιο. Προσπαθω να μην με παρει απο κατω αλλα δεν ειναι ευκολο τελευταια ειχα ζοριστει με πολλα θεματα και τωρα αυτο , ειναι δυσκολα.

  52. Είμαι σίγουρη πως μετά το πέρας της όλης φάσης θα αυξηθούν τα περιστατικά ασθενών με επιβεβαιωμένο OCD.Πάντως όποιος σκεφτεί να ανοίξει κλινικές αποτοξίνωσης από τα απολυμαντικά θα θησαυρίσει.
    Ψυχραιμία και μουτςς
    ΥΓ.Ως κορίτσι της Klinex επιβεβαιώνω πως δεν υπάρχει ισχυρότερο απολυμαντικό και μικροβιοκτόνο από αυτό.

  53. Και εγώ χλωρίνη χρησιμοποιώ μέσα στο σπίτι μου…όταν βγαίνω έξω βαζω αντισηπτικό ή οινόπνευμα. Το βλέπω από Δευτέρα να έχουμε απαγόρευση κυκλοφορίας εφόσον δεν ακούν και πηγαίνουν στα χωριά και στα νησιά τους!!! 💛💚💙❤💜

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.