25η Μαρτίου 2020.

 

 

Καλημέρα! Χρόνια πολλά. 25η Μαρτίου σήμερα και γιορτάζουμε και εθνική επέτειο και μεγάλη θρησκευτική γιορτή,  τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Χρόνια πολλά λοιπόν και σε όσες και  όσους αγαπημένους σας γιορτάζουν σήμερα.

 

Το σίγουρο είναι ότι αυτή είναι μια 25η Μαρτίου τελείως διαφορετική από όσες έχουμε ζήσει μέχρι τώρα. Μια 25η Μαρτίου που κανένας και καμία μας δεν θα ξεχάσει ποτέ, όσα χρόνια και αν περάσουν.

 

Θα μου πείτε στα σχόλια τι κάνετε εσείς συνήθως αυτή τη μέρα, όσο για μένα και τη δική μου οικογένεια συνήθως αυτή τη μέρα θα βρισκόμασταν οικογενειακώς στον πανέμορφο Πόρο, θα απολαμβάναμε το πρωί με τσάι σε κάποιο καφέ, περιμένοντας να καμαρώσουμε τη μαθητική παρέλαση των παιδιών στο λιμάνι. Και αργότερα το μεσημέρι θα μας έβρισκε σε κάποια γραφική ψαροταβέρνα για φαγητό,  συζήτηση, γέλιο,  κανέναν ανώδυνο τσακωμό για το αν το ψάρι και τα καλαμαράκια είναι σωστά ψημένα. Και άφθονο κρασί φυσικά.

 

Κάποιες άλλες 25ες Μαρτίου όταν ο καιρός δεν το επέτρεπε ή αποφασίζαμε τελικά να μείνουμε στην Αθήνα, παραδοσιακά άνοιγα εγώ το σπίτι μου για οικογενειακό τραπέζι. Αν και η παράδοση θέλει αυτή τη μέρα βακαλάο- σκορδαλιά εμένα δεν τη σηκώνει το στομάχι μου οπότε το μενού περιλάμβανε πάντα εκτός από τα hors d’oeuvres,  ως κύριο πιάτο γαριδομακαρονάδα α-λα Ντίνο. Ο Ντίνος φτιάχνει την ωραιότερη γαριδομακαρονάδα που έχετε φάει ποτέ – τύφλα να’χει ο Λαζάρου και το Βαρούλκο του. Δεν το λέω για να τον παινέψω- είναι η αλήθεια. Το πρόγραμμα τα τελευταία  χρόνια που ο κύριος Ρωμανός έκανε παρέλαση είτε με τους προσκόπους πιο μικρούλης,  είτε στις δυο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού με το σχολείο του,  ήταν ότι το πρωί βρισκόμασταν στην κεντρική πλατεία του Αμαρουσίου για να τον δούμε και να τον χειροκροτήσουμε και μετά όλοι μαζί σπίτι μου για να αρχίσει σιγά –σιγά η ετοιμασία για το φαγητό και το γλεντάκι (η δική μου οικογένεια αν δεν κάνει και κανένα impromptu γλεντάκι με λίγο χορό – δεν περνάει καλά).

 

 

Φέτος δεν θα γίνει τίποτα από τα παραπάνω. Ούτε Πόρος, ούτε γέλια, ούτε μεγάλο οικογενειακό τραπέζι, ούτε γαροδομακαρονάδα α- λα Ντίνο να γλύφεις τα δάκτυλά σου. Ναι μεν θα φάμε ψάρια, καλαμαράκια και ψητές γαρίδες- μια που το έθιμο σήμερα θέλει ψαρικά- αλλά δεν θα είναι το ίδιο. Όλοι οι αγαπημένοι είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους – όπως πρέπει εξάλλου-  για να τους έχουμε για πολύ καιρό ακόμα μαζί μας και να φτιάξουμε πολλές ακόμα γαριδομακαρονάδες.

 

Για κάποιον λόγο όμως  δεν νιώθω λυπημένη. Νιώθω χαρούμενη. Και πλήρης που όλα αυτά τα έχω κάνει στο παρελθόν και φυσικά θα ξαναγίνουν στο μέλλον.

 

Μόνο για ένα πράγμα λυπάμαι. Για τα τύμπανα. Τα τύμπανα που κάθε χρόνο τέτοια εποχή μας παίρνουν τα αυτιά και δεν χορταίνω να τα ακούω. Τα τύμπανα που λατρεύω, τα τύμπανα που χτυπούν με νεανικό, εφηβικό, άγριο ρυθμό γιορτάζοντας αυτή τη μέρα. Τα τύμπανα θα μου λείψουν περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.  Φέτος τα τύμπανα, έχουν σιγήσει. Ευχή μου είναι να τα ακούσω του χρόνου με ακόμα μεγαλύτερη ορμή.

 

Καλή 25η Μαρτίου σε όλες και όλους. Και να συνεχίζουμε να τη γιορτάζουμε από γενιά σε γενιά.

 

 

Ο κύριος Ρωμανός στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου, Μαρούσι 2019

 

 

 

 

 

Ο Ντίνος πολλά χρόνια πριν,  σημαιοφόρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Σύνταγμα.

 

 

 

 

 

25 Σχόλια
  1. Εμείς είμαστε ακόμα μικρές κ δεν έχουμε κάνει ακόμα παρέλαση..παρόλα αυτά κατεβαίνουμε οικογενειακά στην παρέλαση στο κέντρο της Θεσσαλονικης κ μετά για κανένα καφέ!!!Εκπληκτικές φωτό!Όντως μια διαφορετική μέρα από όσες έχουν περάσει με απόλυτη σιγή, κ εξω δεν κυκλοφορεί τίποτα..είναι περίεργο αλλά αληθινό…μ

  2. @ΤΖΕΝΗ: “Σιγή…” όπως το είπες. Άντε σύντομα και εσείς να μας παρελάσετε! Φιλιά στην αγαπημένη Θεσσαλονίκη και χρόνια πολλά Τζένη μου.

  3. Χρόνια πολλά! Μακάρι να είμαστε όλοι υγιείς και να ζήσουμε πολλές πολλές παρελάσεις και γιορτές. Μακάρι να είμαστε περήφανοι για τη συμπεριφορά μας και για αυτές τις ιστορικές μέρες που διανύουμε, τόσο εμείς οι πολίτες, όσο και οι πολιτικοί…

  4. @Amalia: Χρόνια πολλά από την Αθήνα στην όμορφη Ζάκυνθο αγαπημένη μας!!!

  5. Χρόνια Πολλά με υγεία και κουράγιο! Και του χρόνου θα περάσουμε αυτή την μέρα όπως ξέρουμε, όλοι μαζί και υγιείς! 💙🇬🇷

  6. Χρόνια πολλά σε όλους! Του χρόνου τέτοια μέρα θα έχουμε σίγουρα ακόμα περισσότερους λόγους να γιορτάσουμε!

  7. “Χαιρε Κεχαριτωμενη ο Κυριος μετα σου..” ειπε ο Αρχαγγελος Γαβριηλ στην Παναγια η οποια με την καθαροτητα και την ταπεινοτητα της ψυχης της τραβηξε το βλεμμα του Θεου επανω της.Χρονια Πολλα σε ολους,η Παναγια να μας βοηθαει παντα!!

  8. @Elena: Χρόνια πολλά Ελενακι μας! Ευχαριστούμε για τις όμορφες και αισιόδοξες ευχές σου. ❤️

  9. @Panos: Ακριβώς έτσι Πάνο μας! Χρόνια πολλά! ❤️

  10. @Eleytheria: Χρόνια πολλά και καλά με υγεία για όλους μας Ελευθερία μου. Ο Θεός να βάλει το χέρι του για όλη την ανθρωπότητα.

  11. Kαλημερα Χρονια Πολλα και απο μενα
    Του χρονου θα εχουμε και τα 200 χρονια απελευθερωσης οποτε θα ειναι διπλα ξεχωριστη η επετειος
    Τετοια μερα ισως ειμαστε η μοναδικη οικογενεια που δεν τρωμε ψαρικα και μπακαλιαρο τα τελευταια χρονια
    Τα παιδια μου δεν τρωνε μπακαλιαρο …που εγω λατρευω τηγανητο…οπως και τα περισσοτερα ψαρια
    Ετσι τρωμε οτι τους ευχαριστει
    Παρελαση καναμε και εμεις με τα παιδια μου να εχουν γινει σημαιοφοροι οποτε σαν μαμα κουκουβαγια που ειμαι ειχα διπλη χαρα
    Την 25 Μαρτιου που δεν ξεχνω ειναι πριν 3 χρονια που ο γιος μου υπηρετουσε στην Προεδρικ Φρουρα ενεκα υψους – 1,93 –
    και εκανε παρελαση στο Συνταγμα και μετα την φρουρηση του μνημειου μιας και ηταν η ωρα να κανει την αλλαγη φρουρας
    Υπερηφανεια για τους προγονους μας και για εκεινον

  12. Χρόνια πολλά σε όλους μας, να χαίρομαι και τη μαμά μου που γιορτάζει σήμερα, να ναι πάντα καλά, και φέτος είναι η πρώτη φορά που δε θα την επισκεφτούμε για νσ της ευχηθούμε από κοντά.. Είναι όμως για το καλό το δικό της, του μπαμπά κσι της γιαγιάς 💕.. Εμείς συνήθως χρόνια πριν τα γιορταζαμε στο Πανόραμα της Βούλας στην αδερφή της μαμάς μου (την αγαπημένη μου θεία από Αμερική) που ετοιμαζε προς τιμή της αδερφής της τον κλασικό μπακαλιάρο σκορδαλιά.. Εμείς σαν νεαρά παιδιά δεν τον τρώγαμε (βασικά ούτε τώρα μου αρέσει) και σε εμάς έφτιαχνε τηγανιτά καλαμαρακια και πατατουλες.. Περνώντας τα χρόνια και καθώς η θεια με το θείο έρχονται πια μόνο καλοκαίρι από Αμερική, τέτοια μέρα βγαίναμε οικογενειακως σε κάποια ψαροταβέρνα της όμορφης Πειραϊκής μας, στη γειτονιά μου… Αυτό μου ελεγε το πρωί η μαμά μου, ότι στεναχωριέσαι που δεν μπορεί να μας κάνει το τραπέζι στην ταβέρνα που παμε πάντα τέτοια μέρα.. Αλλά της είπα ότι σίγουρα του χρόνου θα τη γιορτάσουμε οπως πάντα και θα είμαστε 100/% αντίθετα από ότι είμαστε τώρα.. Ας ελπίσουμε ότι θα δούμε σύντομα φως σε αυτό το τούνελ, ας εστιάσουμε στα όμορφα που υπάρχουν ακόμα στη ζωή μας και μην ξεχνάμε την πίστη μας στην Παναγία μας!

  13. @Maryl: Να μου φιλήσεις την κούκλα μαμά! Χρόνια της πολλά! Αν και δεν την ξέρω, νιώθω ότι την ξέρω. Έξω καρδιά, γενναιόδωρη, αγαπησιάρα. Καπως έτσι την έχω στο μυαλό μου- ωραίος άνθρωπος. (τελικά μάλλον η δική μας γενιά δεν το είχε πολύ με τα παραδοσιακά φαγητά…😀- δεν πειράζει η αγάπη μετράει.) Του χρόνου θα τα σπάσουμε!!!

  14. @Rania: Ωωωω τσολιάς στα ανάκτορα; Κούκλος λοιπόν και ο γιος σου αγαπημένη σαν εσένα! Να τον χαίρεσαι! Να χαίρεσαι όλη σου την οικογένεια! Τα φιλιά μου σε όλους σας!! (οι γαρίδες μου, μόνο με το αλάτι σου και παρθένο ελαιόλαδο γίνονται λουκούμι!! Σε φιλώ!!!) 😘😘

  15. @Julia : ετσι ακριβώς είναι, εξω καρδιά όσο δεν πάει 😊 Με τη μαγειρική, εκτός από το Κατερινάκι μου, είμαστε και οι 2 μακριά και αγαπημένοι 😉 Χάχαχα!! Εύχομαι αγάπη μου του χρόνου να τα βλέπουμε όλα αυτά σαν ενα κακό όνειρο που περασε ανεπιστρεπτί! Να χαίρεσαι τον κούκλο γιο σου και όσους αγαπάς ❤️

  16. @Tzουλια ευχαριστω πολυ να χαιρεσαι τον κ. Ρωμανο που βαδιζει σε ομορφια στα χναρια σου
    Εχει την γλυκυτητα σου και τα χρωματα σου
    Γερος και τυχερος να ειναι
    @Μaryl χρονια πολλα για την μανουλα σου. Να την χαρεις οσο πιο πολλα χρονια γινεται

  17. Όλα μπορούν να έρθουν και να ξανάρθουν. Εμείς δίνουμε την αξία στις μέρες και τις στιγμές. Εμείς φτιάχνουμε τις αναμνήσεις στις γιορτές, τα γενέθλια, το Πάσχα, τα Χριστούγεννα, τις παρελάσεις. Εμείς τα κάνουμε αυτό που είναι! Για αυτό σημασία έχει να είμαστε καλά, γεροί και δυνατοί κι οι στιγμές μπορούν να ξανάρθουν χωρίς ημερομηνίες!

  18. Χρονια πολλα σε ολους , μου φαινεται πολυ περιεργη η σημερινη μερα χωρις παρελασεις , χωρις τους γονεις μου που τρωγαμε ολοι μαζι . Κανω υπομονη καποια στιγμη θα περασουν ολα αυτα.

  19. Κρατωντας τα εθιμα μιας και δεν μπορουμε να βρεθουμε με τα αγαπημενα μας προσωπα εφτιαξα για πρωτη φορα μπακαλιαρο-σκορδαλια για να προσφερω λιγη χαρα στην οικογενεια μου.
    Μου ελειψαν πολλα σημερα τα τυμπανα που λατρευω να τα ακουω ,η παρελαση κ.λ.π
    Ευχομαι του χρονου να ειμαστε ολοι καλα και αυτο που περναμε να ειναι μια κακια αναμνηση.
    ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

  20. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!Χρόνια πολλά Ελλάδα!Του χρόνου θα βγούμε να το γιορτάσουμε.Συνήθως,βγάινουμε για καφέ ή φαγητό και βόλτα.Όταν ήταν μικρά τα παιδιά,πηγαίναμε να τα δούμε στην παρέλαση.Γενικά,αν δεν έχω να δω κάποιον ,δεν παρακολουθώ την παρέλαση από κοντά.Συνήθως,αφιερώνουμε τη μέρα στους φίλους μας και σε εκδρομούλες.Προσκυνάμε βέβαια και στην ενορία μας την Ευαγγελίστρια..
    @julia,να τους χαίρεσαι,καταπληκτικοί και οι δύο!ΚΙ εμείς δεν τρώμε μπακαλιάρο,δεν τους αρέσει.Τα ψαρικά όμως απαραίτητα τέτοια ημέρα.

  21. Τι κι αν φέτος γιορτάζουμε την απελευθέρωση αλλά με περιοριστικούς όρους?Η ψυχή μας είναι ελεύθερη. Χρόνια πολλά σε όλους μας.
    Μουτςς

  22. Γεια σας κορίτσια και αγόρι! Να τον χαίρεσαι τον γιόκα σου, κα Τζούλια! Με υπομονή όλα σιγά–σιγά θα γίνουν. Δύσκολα είναι, αλλά που θα πάει… Μη νομίζετε, κυρίως για να τα ακούω εγώ τα λέω, γιατί, ενώ ως τώρα ήμουν υπομονετική, σήμερα με πήρε από κάτω.
    Εμείς πηγαίναμε την 25η Μαρτίου στη νονά μου, καθώς γιορτάζει και ο νονός μου και ο ανιψιός μου. Ευτυχώς, ήταν τα παιδιά και διασκεδάζαμε λίγο, ειδάλλως ήταν μάλλον μελαγχολικό τραπέζι, εδώ και χρόνια. Φυσικά, φέτος δεν είχαμε τέτοια: καθένας σπίτι του. Καλά να είμαστε και με υγεία και του χρόνου θα γιορτάσουμε με περισσότερο κέφι!

  23. Χρόνια πολλά Ελλάδα μου!!! 🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷🇬🇷Φέτος, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, πιστεύω πως η χωρα μας ενήργησε γρήγορα και όπως πρέπει ώστε να μην έχουμε πολλά θύματα. Τα μέτρα τα πήραν γρήγορα και πάμε καλύτερα από τις υπόλοιπες χώρες…. θα συμφωνήσω για τα τύμπανα, μου αρέσει και εμένα ο παλμός που δίνουν. Κούκλος ο γιος σου, να τον χαίρεσαι!!!! 💙❤💚💛💜❤💙💚💛💜❤💙💚💛💜❤💙💚💛💜❤💙💚💜

  24. Χρόνια Πολλά σε όλους μας! Να’ μαστε καλά & του χρόνου όλοι εδώ, να σχολιάζουμε, βα καμαρωνουμε, να ευχόμαστε ο ενας στον άλλον!!!
    χχ

  25. Χρόνια Πολλά, Ελλάδα….χρόνια πολλά και στους εορτάζοντες….
    Σε ποια μέρα καραντίνας είμαστε ,καλέ…έχω χάσει το μέτρημα…
    Άντε, και του χρόνου λεύτεροι….

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.