Αιθέρια έλαια: Μάθετε να τα χρησιμοποιείτε σωστά.

 

 

 

Τα αιθέρια έλαια όπως και τα βότανα είναι φάρμακα κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται είτε πρόκειται για σωματική χρήση είτε ακόμα και για την εισπνοή τους.

 

Έτσι εξ άλλου προκύπτει και ο όρος αρωματοθεραπεία και βοτανοθεραπεία αντίστοιχα σε ότι αφορά την πρακτική τους, υποδηλώνοντας τη θεραπευτική τους διάσταση.   Ως εκ τούτου, θα πρέπει να λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπ΄ όψιν μας τις απαραίτητες προφυλάξεις, προκειμένου ν’ αντλήσουμε τα πλεονεκτήματα τους αλλά και να μην προκύψει κάποια παρενέργεια.

 

Σαφώς και δεν έχω σκοπό να σας αποθαρρύνω, το αντίθετο, ξέρετε πόσο λατρεύω τα αιθέρια έλαια και τα βότανα. Θέλω όμως να σας επιστήσω την προσοχή, έτσι ώστε οποιαδήποτε χρήση τους να γίνεται με υπευθυνότητα και να προσφέρει την μέγιστη υγεία, ευεξία και οφέλη που μπορεί να προσφέρει η φύση.  Ένας λοιπόν από τους βασικούς κανόνες που δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω είναι η συνειδητή χρήση του καθαρού, αγνού, βιολογικού και πιστοποιημένου προϊόντος, ακόμα κι αν προορίζεται για διάχυση στο χώρο μας.

 

Οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο κι αν χρησιμοποιήσετε φροντίστε να είστε σίγουρες, ότι είναι συσκευασμένο και όχι χύμα, αγνό, ει δυνατόν βιολογικό, χωρίς προσμίξεις συνεπώς προτιμήστε κάποιο αιθέριο έλαιο επώνυμης εταιρείας.  Η καθαρότητα του αιθέριου ελαίου μετριέται με τη βέλτιστη αναλογία των φυσικών συστατικών που περιέχεται σε αυτό.  Όλα τα αιθέρια έλαια που αναγράφουν, ότι δεν προορίζονται για εξωτερική χρήση είναι χημικά παρασκευάσματα και κάνουν μόνο για καύση και όχι για δερματική χρήση.  Ωστόσο, να ξέρετε, ότι η χρήση ενός καλού ποιοτικού, πιστοποιημένου βιολογικού αιθέριου ελαίου είναι επένδυση στην ομορφιά και την υγεία μας, γιατί κανένα χημικό εργαστήριο δεν έχει καταφέρει ποτέ έως σήμερα, να μιμηθεί την πολυπλοκότητα της φύσης και τις μοναδικές ιδιότητες τους.

 

 

 

 

Πρόκειται απλά και μόνο για απομίμηση των αρωμάτων τους και προσωπικά θα συνιστούσα ακόμα και για τον καυστήρα και την διάχυση στον χώρο, να επιλέγουμε τα αυθεντικά αιθέρια έλαια που θα χρησιμοποιούσαμε και στην καλλυντική μας φροντίδα.  Τελικά έχει σημασία τι αναπνέουμε, έτσι δεν είναι;   Όταν αρχίσετε να καίτε τα αυθεντικά φυτικά αιθέρια έλαια θα καταλάβετε τη διαφορά στην ατμόσφαιρα και την αναπνοή.  Εξάλλου το κόστος τους δεν είναι τόσο μεγάλο, σε σχέση με τα χημικά σκευάσματα, όσο ίσως υποθέτουμε.  Μια νέα εταιρεία, από την οποία μπορείτε να προμηθευτείτε πλέον και στην Ελλάδα, τα κορυφαία παγκοσμίως αιθέρια έλαια της γαλλικής εταιρείας Αroma-zone και σε εξαιρετικές τιμές είναι η Ηomecosmetics.gr.

 

 

Τα αιθέρια έλαια διαλύονται μόνο σε λάδια βάσης και ποτέ στο νερό. Επίσης μην χρησιμοποιείται ποτέ τα αιθέρια έλαια μόνα τους αδιάλυτα και απ΄ευθείας στο δέρμα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το αιθέριο έλαιο λεβάντας που χρησιμοποιείται απ ευθείας σε περιπτώσεις εγκαυμάτων και το τειόδεντρο – tea tree. Μην ξεχνάτε ποτέ τον χρυσό κανόνα των αιθέριων ελαίων δηλ. 3 σταγόνες αιθέριων ελαίων διαλυμένες ανά 5 ml φυτικού λαδιού – λάδι βάσης.  Είτε χρησιμοποιήσουμε ένα,  είτε περισσότερα αιθέρια έλαια αυτή είναι η μέγιστη αναλογία.  Η δόση αυτή αφορά στους ενήλικες.

 

 

Μην αλλάζετε επίσης τις αναλογίες των συστατικών στις προτεινόμενες συνταγές.  Επίσης, δεν χρησιμοποιούμε αιθέρια έλαια σε παιδιά κάτω των 6 ετών, ενώ στα ηλικίας 6-12 και στους ηλικιωμένους η αναλογία μειώνεται το πολύ στις 2 σταγόνες ανά 5ml.  Αν θέλετε να κάψετε αιθέρια έλαια στον καυστήρα ή σε συσκευή διάχυσης στο δωμάτιο του παιδιού μία με δυο σταγόνες λεβάντας είναι η πλέον ενδεικνυόμενη δόση κι αν πρόκειται για βρέφος, απλά κάψτε για λίγα λεπτά έως μισή ώρα, προκειμένου να ηρεμήσει, να χαλαρώσει και να κάνει έναν ήσυχο ύπνο, μια σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας στο νερό του καυστήρα.  Μία πολύ καλή λύση για τον χώρο του σπιτιού γενικότερα, είναι η χρήση των reed diffuser  με τα αιθέρια έλαια που προαναφέραμε.

 

 

 

 

Επίσης, δεν χρησιμοποιούμε αιθέρια έλαια σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, εκτός αν υπάρχει συμβουλή ειδικού. Οι εισπνοές αιθέριων ελαίων πρέπει να αποφεύγονται από όσους έχουν άσθμα ή επιληψία, υπέρταση ή υπόταση και τα αιθέρια έλαια ευκαλύπτου και μέντας σε όσους κάνουν ομοιοπαθητική.

 

Η χρήση βοτάνων κι αιθέριων ελαίων δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την ιατρική συμβουλή.  Είναι επικουρική και συνιστάται πάντα η συμβολή ειδικού, ιδιαίτερα σε όσους πάσχουν.

 

Αυτές τις δύσκολες μέρες της καραντίνας, στο σπίτι μου δεν έχει σταματήσει να καίει η ειδική λάμπα καύσης των αιθέριων ελαίων. Νομίζω, δεν είμαι η μόνη που έχω ανάγκη για ηρεμία και χαλάρωση μέσα από μια ευωδιά ευεξίας και ψυχικής ανάτασης κι αυτό η αρωματοθεραπεία, αυτή η υπέροχη εναλλακτική επιστήμη, μου το προσφέρει απλόχερα. Καίω τα αγαπημένα μου αιθέρια όπως λεβάντα, ευκάλυπτο, μέντα, κανέλλα, τζίντζερ μόνα τους ή σε συνδυασμό και να σας πω ειλικρινά, η λάμπα που βλέπετε παρακάτω στη φωτό, δεν σβήνει όλο το 24ωρο.

 

 

 

 

Τα αιθέρια έλαια, αυτοί οι θησαυροί της φύσης, τα αποστάγματα των φυτών και βοτάνων, ακόμα κι αν μετά απο κάποια ώρα δεν αντιλαμβάνεσαι, ότι τα μυρίζεις, έχουν τις ιδιότητες να αποστειρώνουν κι απολυμαίνουν το περιβάλλον, να χαλαρώνουν και να ηρεμούν πνεύμα και ψυχή, να ενδυναμώνουν τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό, να προσφέρουν διαύγεια και ενέργεια

 

 

Stella

 

23 Σχόλια
  1. Πολύ χρήσιμο το σημερινό post αγαπητή Στέλλα μεγάλη η αγάπη μου για τέτοια post .. εγώ παρότι είμαι φανατική λάτρις των φυτικών συστατικών ανθόνερα,βιταμίνες,κ πολλών ελαίων καστορέλαιο,δαφνελαιο κ όλα αυτά τα υπέροχα στα αιθέρια έλαια δεν έχω κ τόση αγάπη δεν ξέρω γιατί αλλά ούτε τα έχω δοκιμάσει ούτε με εμπνέουν αλλά σίγουρα καταλαβαίνω πόσο χρήσιμα είναι!! Κ να σου πω Στέλλα τον τελευταίο χρόνο ασχολούμαι πάρα πολυ σε σημείο να σκέφτομαι πως δεν το εψαξα από πιο μικρή κ να το είχα δουλειά τώρα κ εκεί καταλαβαίνω πόσο τα μυαλά καποιων νεων ίσως των περισσοτέρων(μέσα κ εγώ) από την εμπειρία κ τις γνώσεις που ίσως δεν εχουν,από τα κίνητρα ή τις ωθήσεις δεν κανουμε τελικά αυτό που θα μας άρεσε να κάνουμε στην ζωή μας ..στην πορεία ανακαλύπτουμε πολλά

  2. @Stella, πολύ μου αρέσουν αυτά τα εισαγωγικά post και ας έχουμε διαβάσει από εσένα τόσες και τόσες πληροφορίες. Για όσες από εμάς δεν έχουμε εντρυφήσει στο θέμα, είναι σημαντικό να βλέπουμε και πάλι τις βασικές αρχές.
    Καλημέρα σε όλους!

  3. @ΤΖΕΝΗ ΚΑΣΣΑΠΙΔΟΥ καταλαβαίνω πολύ καλά για τι πράγμα μιλάς, γιατί είναι πολύ ωραίο να ανακαλύπτεις μεγαλώνοντας νέα πράγματα και νέες δικές σου δεξιότητες. Συμβαίνει και σε μένα και είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της ψυχοσύνθεσης μου γιατί μου δίνει την ώθηση στη δημιουργικότητα.
    Δεν τα έχεις γνωρίσει τα αιθέρια έλαια για αυτό τα αποφεύγεις. Να θυμάσαι ότι δεν είναι όλα για όλους και υπάρχουν αυτά που είναι κατάλληλα για μας. Οπότε θέλει μελέτη και ψάξιμο κάτι σαν να μαθαίνεις και να γνωρίζεις τις ποικιλίες και τα είδη των κρασιών….
    Αν σ’αρέσουν τα φυτικά καλλυντικά και προϊόντα η γνώση σου και η εμπειρία σου δεν θα είναι ολοκληρωμένη χωρις τα αιθέρια έλαια.

  4. @ΑΜΑΛΙΑ Αγαπημενη δασκάλα, εσύ δεν λες στους μαθητές σου… “Η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως;” 😉❤️💜

  5. Ειναι τελεια τα αιθερια ελαια, η κορη μου οταν ειχε αρρωστησει και δεν μπορουσε να αναπνευσει μου ειπε η παιδιατρος να της βαλω ευκαλυπτο . Ως δια μαγειας εγινε καλα το παιδι.

  6. @ Stella αχ ποσο σε ζηλεύω να ξερες.. στερνή μου γνώση να σ ειχα πρώτα που λένε..είσαι τέλεια να να μας κάνεις πιο πολλά post..πώς θα μείνουμε για πάντα νεες θέλω φίλτρα πολλά φίλτρα τωρα που είναι νωρίς πριν μεγαλώσω πολυ χαχα: -)

  7. @STELLA Αν και στο χώρο του skin care απο την τρέλα μου (είναι και μια μορφή ψυχοθεραπείας) έχω δοκιμάσει σχεδόν τα πάντα, στα αιθέρια έλαια ήμουν πάντα διστακτικός γιατί θεωρώ οτι χρειάζεται να είσαι ουσιαστικά γνώστης αυτού του κεφαλαίου για να κάνεις χρήση τους χωρίς άσχημες επιπτώσεις στο δέρμα σου.Πιστεύω οτι είναι καλύτερο να εμπιστευόμαστε ανθρώπους που γνωρίζουν και δημιουργούν προϊόντα,όπως εσύ αγαπημένη Στέλλα, παρά να κάνουμε πειραματισμούς στο σπίτι που μπορεί να μας κοστίσει ακριβά.Έχω βάλει στο μάτι μερικά απο τα προϊόντα που δημιουργείς και λέω στο μέλλον να τα δοκιμάσω γιατί αν αρχίσω μόνος μου τις αλχημείες στο σπίτι με βλέπω στα επείγοντα…
    Μπορούμε να χρησιμοποιούμε προϊόντα με εθαίρια έλαια το καλοκαίρι (με αντηλιακό βέβαια) η είναι καλύτερα το χειμώνα;

  8. @TZENH ΚΑΣΣΑΠΙΔΟΥ Σ΄ευχαριστω πολυ για τα καλα σου λογια. Σιγουρα προσπαθω να βρισκω θεματα και να σας γραφω, οτι πιο χρηστικο για τα φυσικα σκευασματα. Αν δεις και τα ποστ του παρελθόντος θα βρεις σιγουρα αρκετες πληροφορίες. Επισης μπορεις να επισκεφθεις και το site μου http://www.stellasrecipy.gr

  9. @PANOS Αγαπημενε μου σ΄ευχαριστω πολύ για την εμπιστοσυνη σου. Καλα κανεις και προσεχεις με τα αιθερια, εχουν κι αυτα τον τροπο χρησης και ασφαλειας τους. Ωστοσο, αν τηρεις τις προφυλαξεις μπορεις να κανεις καποια απλα σκευασματα, οπως αυτα που σας δινω κατα καιρούς. Οτι χρειαστεις κι εσυ και η ΒΒ κοινότητα μας, ειμαι παντα στη διαθεση όλων σας, το ξερετε.

  10. @Stella ευχαριστούμε γι’αλλη μια φορά για το χρήσιμο (κι ευωδιαστό παντα!) post! Εγώ αγαπώ ιδιαίτερα τη λεβάντα και το γιασεμί. Αν και την τελευταία φορά είχα πάρει τριαντάφυλλο από την Darphin το οποίο ήταν υπέροχο. Θα ήθελα να σε ρωτήσω, όμως, όταν τα χρησιμοποιούμε για καύση, το λάδι βάσης που χρησιμοποιούμε μπορεί να είναι αγνό ελαιόλαδο ή πρέπει να είναι κάτι άλλο;
    xx

  11. @Stella.. ενημερωτικο και ευωδιαστο οπως παντα…πως θα μπορουσε αλλωστε να ειναι απο μια πτυχιουχο
    Με τα χρονια εμαθα να μην λεω ΠΟΤΕ σε πολλα πραγματα που στο παρελθον πιστευα για σωστα
    Οπως τα φυτικα καλλυντικα και γενικα αιθερια ελαια κλπ
    Δεν θεωρω οτι ειναι κακο να αλλαζουμε γνωμη ισα ισα που αυτο μας παει παρακατω

  12. @SOFIA MARGA Σε καμμια περιπτωσή δεν βαζεις λαδι στον καυστήρα!!!! Θα καει το λαδι, θα παρεις φωτιά!!!! Είτε ο καυστήρας είναι σε μορφη λάμπας είτε ο κλασσικός με το ρεσω βαζεις νερό. Ριχνεις όσες σταγόνες θελεις εσύ μαζί με νερο και ποτέ μόνα τους τα αιθερια και τα αφήνεις μεχρι να τελειωσει το νερο, για να μην καουν. Ουτως ή άλλως μια δοσολογία περιπου 10 σταγόνων ειναι υπεραρεκτή, για 8 με 10 ώρες συνεχους καυσης.
    Το λαδι βασης ειναι μόνο για χρηση στο σωμα μας, εξωτερική.
    Μπορείς να τα διαλυσεις σε ένα έλαιο βασης (τζοτζόμπα, αμυγδαλέλαιο, σησαμέλαιο, καρύδα) και με αυτο το μείγμα να κανεις επαλειψη στο σώμα ή τα μαλλιά μετά το μπάνιο, στους καρπούς στιγμιαία ή να ψεκάσεις στο μαξιλάρι πριν τον ύπνο. Τα αιθέρια έλαια σε αυτη την περίπτωση διαλύονται μόνο σε λάδια βάσης και ποτέ στο νερό. Δεν χρησιμοποιούνται ποτέ μόνα τους, αδιάλυτα και απ΄ευθείας στο δέρμα. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το αιθέριο έλαιο λεβάντας που χρησιμοποιείται απ’ ευθείας όπως σε περιπτώσεις εγκαυμάτων, αλλά και το τειόδεντρο – tea tree. Αυτα τα δυο είναι εξαιρετικά αντιμυκιτιακά και αντιικά και αποστειρώνουν εξαιρετικά τα δωμάτια ασθενών.

  13. Επίσδης αυτες τις μέρες που τα παιδιά μενουν σπίτι και διαβάζουν, τα αιθερια ελαια εσπεριδοειδων όπως λεμόνι, περγαμόντο, γκρέιπφρουτ, νερολι κ.α βοηθουν στην πνευματική διαυγεια και συγκέντρωση. Καψτε στο δωμάτιο που διαβάζουν για να τα βοηθήσετε να συγκεντρωθούν και να νιώσουν αισιοδοξα.

  14. Επίσης για την καύση των αιθέριων ελαίων, είναι σίγουρα πιο ασφαλής και κάνει πολύ καλύτερη διάχυσή, μια λάμπα όπως αυτή που σας εχω στη φωτο, σαν τη δική μου. Καίει κι ένα συνεχόμενο δωδεκάωρο και κλείνει μόνη της, αυτόματα, είναι απόλυτα ασφαλής. Είναι μια πολύ καλή επένδυση, μπορείτε να βρείτε διάφορες στο Homecosmetics.gr και κάνει και χρωματοθεραπεία γιατί το led φως εναλλάσσεται και σε χαλαρώνει. Εν ολίγοις είναι σαν αυτές που έχουν στα διάφορα spa και μυρίζει όλο το σπίτι αδιάκοπα με φυσικό και υγιεινό τρόπο.

  15. @Στελλα μου ανεξάντλητες οι γνωσεις σου και χαιρομαι που μαθαίνουμε τοσο πολλα!!
    Εγω οπως εχω πει χρησιμοποιω παντα το
    πολυχρηστικο tea tree oil δέρμα,μαλλιά,σπίτι κ.λ.π

  16. @SofiaT το καλύτερο αντισηπτικό, αντιικό, αντιμικροβιακό.
    Κι εσύ Σοφία μου δεν ξέρεις λίγα για το θέμα…😊

  17. Eυχαριστούμε για άλλη μια φορά, Στέλλα μας…. κι ο δικός μου καυστήοβράζει ρας καίει αρκετές ώρες της ημέρας στο σπίτι…. δικά μου αγαπημένα αιθέρια έλαια είναι η λεβάντα,η μέντα και η κανέλλα…θυμάμαι όταν ήμασταν μικρά με τον αδερφό μου κι αρρωσταίναμε ,την μαμά μας να βάζει να σιγοβράζει μια κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας με φύλλα ευκάλυπτου κι όλο το σπίτι να έχει αυτην την χαρακτηριστική μυρωδιά….

  18. Ευχαριστούμε πολύ Στέλλα για το κατατοπιστικοτατο αυτό post… Εγω στον υγραντηρα μας βαζω λάδι ευκάλυπτου κάθε φορά που έχουμε κάποια ιωσουλα, ειναι απίστευτα ανακουφιστικο!

  19. @Stella μου, ευχαριστώ πολύ! Σε ρεσω που βάζω, πάντα μέσα στο νερό ρίχνω σταγόνες από αιθέριο έλαιο
    Προφανώς παρανόησα εκεί που γράφεις πως διαλύονται σε λάδια βάσης. Μόλις απέτρεψες μια… πυρκαγιά!
    xx

  20. @SOFIAMARGA ,κι εγω παραλιγο να την πατήσω…. παρανόησα το σχόλιο της Στελλας για λάδι βάσης και λέω ”τόσο καιρο τώρα λάθος τον χρησιμοποιείς το diffuser,Celia…” Κι ήμουν έτοιμη να ρίξω λίγο baby oil μαζί με το αιθ.έλαιο….. απαπαπαπα…για φαντάσου…. στο τσακ διάβασα την επεξήγηση της Στέλλας μας…. βρε, κάτι ήξερε ο χημικός στο σχολείο και με βαθμολογούσε έτσι όπως με βαθμολογούσε….

  21. Η αλήθεια έχω καιρό να χρησιμοποιήσω έλαια.Νομίζω ώρα είναι.
    Μουτςς

  22. Ευχαριστούμε Στέλλα,πάντα ακολουθώ τις συμβουλές σου για τα αιθέρια έλαια και πάντα μαθαίνω κάτι καινούργιο.

  23. @Celia μου!…κι εγώ μια από τα ίδια..! Καθόλου δε το’χω μ’αυτες τις επιστήμες..! 😘
    xx

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.