Το μέλι και οι θαυματουργές του ιδιότητες, στην υγεία μας.

 

 

 

 

Την περασμένη εβδομάδα γιορτάσαμε την  Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας (20 Μαΐου) μια μέρα που θεσπίστηκε το 2017 από τον ΟΗΕ, με σκοπό να αναδείξει τη σπουδαιότητα των μελισσών για το οικοσύστημα του πλανήτη μας.

 

 

Οι μέλισσες και το «θαυματουργό» τους μέλι, ένα πραγματικό ελιξίριο ζωής και ειδικά το ελληνικό μέλι με την εκπληκτική αντιοξειδωτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό, ενισχύει τους αμυντικούς μηχανισμούς σε μια τεράστια γκάμα ασθενειών, ενώ καταπολεμά με εξαιρετική αποτελεσματικότητα τις ελεύθερες ρίζες, αλλά και τον εκφυλισμό των κυττάρων που προκαλούν καρκίνο.

 

 

 

 

 

Ας δούμε κάποιες από τις ευεργετικές του ιδιότητες:

 

Καταπολεμά τις αλλεργίες.

Το μέλι θεωρείται ιδανικό για την καταπολέμηση των εποχιακών αλλεργιών και μάλιστα μ΄ ένα πολύ ιδιαίτερο τρόπο. Θεωρείται, ότι καταναλώνοντας ειδικά τοπικό μέλι, δηλ. της περιοχής όπου ζούμε, αυτό λειτουργεί ως μια μορφή φυσικού εμβολίου. Λόγω του ότι περιέχει μικρές ποσότητες γύρης η μικρή έκθεση σε αυτήν την ουσία που αποδεδειγμένα δημιουργεί αλλεργίες, παράγει αντισώματα και κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα απρόσβλητο. Μελέτες έχουν δείξει μείωση των εποχικών αλλεργιών με αυτόν τον τρόπο, σε ένα ποσοστό 60-70%.

 

Τονώνει την ενέργεια

Το μέλι για όσους αθλούνται και χρειάζονται έξτρα τόνωση, είναι ένα δυναμικό «καύσιμο» για τον οργανισμό, που μπορεί να αντικαταστήσει ακόμα και τα ενεργειακά ποτά. Έχει πολύ λιγότερες θερμίδες, ειδικά σε σχέση με τη ζάχαρη κι η σύνθεση του από υδατάνθρακες και φυσικά σάκχαρα σε συνδυασμό με τα αντιοξειδωτικά, τα φυσικά ένζυμα, τα μεταλλικά στοιχεία, τις βιταμίνες και τα αμινοξέα του, δίνει την διάσταση του φυσικού ενεργειακού απογευματινού σνακ. Εδώ και χρόνια οι προπονητές ωθούν τους αθλητές τους στην κατανάλωση μιας κουταλιάς αγνού μελιού πριν την προπόνηση. Ακόμα και διαλυμένο στο νερό μπορεί να είναι ένα ενεργειακό ποτό που μεταφέρεται εύκολα και καταναλώνεται ανά πάσα στιγμή.

 

Ενδυναμώνει τη μνήμη

Οι γυναίκες κατά το διάστημα πριν αλλά και κατά την εμμηνόπαυση υποφέρουν συχνά από ατονία κι αποδυνάμωση της μνήμης.  Οι ορμονικές μεταβολές που συντελούνται έχουν ως αποτέλεσμα την εκφύλιση των εγκεφαλικών κυττάρων, η οποία μπορεί να αποφευχθεί ή να βελτιωθεί με τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει το μέλι. Σε σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε τo 2011 σχετικά με το μέλι Manuka, υπήρξε σημαντική βελτίωση στη μνήμη των γυναικών που συμμετείχαν και κατανάλωναν ημερησίως 20γρ. μέλι, σε σχέση με τις γυναίκες που έπαιρναν τα αντίστοιχα ορμονικά φάρμακα.

 

 

 

 

Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Το μέλι αυξάνει την άμυνα του οργανισμού με τη δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων που ευθύνονται για την άμυνα ενάντια στις ιώσεις και τις λοιμώξεις.  Θεωρείται μια φυσική θεραπεία ενάντια στις ιώσεις λόγω της αντιβακτηριδιακής του δράσης, αλλά και στα κρυολογήματα, τη γρίπη και τις εποχιακές λοιμώξεις.  Σε ένα επίμονο κρυολόγημα πάντα η πρώτη σκέψη μας είναι ένα ρόφημα με μέλι, υπό την προϋπόθεση να διαλυθεί σε χλιαρό και όχι καυτό υγρό, ώστε να μην καταστραφούν τα ενεργά συστατικά του. Ας μη ξεχνάμε βέβαια και το περίφημο ρακόμελο που χρησιμοποιείται ευρέως ως «φάρμακο». Μία ακόμα μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2012 στο ιατρικό Αμερικανικό περιοδικό Pediatrics επισήμανε, ότι στα παιδιά άνω των 5 ετών που υποφέρουν από κρυολογήματα και βήχα και δυσκολεύονται λόγω αυτών στη διάρκεια του ύπνου τους, μπορούν να κοιμηθούν πιο ήρεμα και να ανακουφιστούν, καταναλώνοντας δυο κουταλιές μέλι μισή ώρα πριν πέσουν για ύπνο.

 

 

Βελτιώνει τον ύπνο.

Το μέλι πριν τον ύπνο είναι μια κλασσική συμβουλή για όνειρα γλυκά. Αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης και ενεργοποιεί την σεροτονίνη την επονομαζόμενη «ορμόνη της ευτυχίας» Το σώμα κατά τη διάρκεια του ύπνου μετατρέπει τη σεροτονίνη σε μελατονίνη κι αυτή η χημική διεργασία βελτιώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου.  Το μέλι περιέχει επίσης τρυπτοφάνη, αυτό το περίφημο αμινοξύ που προσδιορίζει την ποιότητα του γαλήνιου και βαθύ ύπνου και μετατρέπεται κατά τη διάρκεια του αντίστοιχα, σε σεροτονίνη και μελατονίνη.

 

 

 

 

Δραστικό αντιβακτηριδιακό, απολυμαντικό και επουλωτικό

Η σύσταση του μελιού το αναδεικνύει σ’ ένα θαυμάσιο αποστειρωτικό, απολυμαντικό και αντιβακτηριδιακό συστατικό, αλλά κι ένα δραστικό φυσικό αντιβιοτικό.  Ακόμα και σε ανοιχτές πληγές ή εγκαύματα, το μέλι έχει αποδειχθεί σωτήριο.  Η αντιβακτηριδιακή και αντιμικροβιακή του δράση, γνωστή από την αρχαιότητα, έχει αποδειχθεί κι όταν βρέθηκε αναλλοίωτο μέσα σε αρχαίους Αιγυπτιακούς τάφους. Η πρώτη θεραπευτική συνταγή με μέλι βρέθηκε γραμμένη σε ένα δισκίο από πηλό, στην κοιλάδα του Ευφράτη και χρονολογείται περίπου στο 2000 π.Χ.  Επίσης, ο Ιπποκράτης, αναφέρει σχετικά με τα φυσικά αποτελέσματα του μελιού, ότι «προκαλούν θερμότητα, καθαρίζουν πληγές και έλκη, μαλακώνουν σκληρές πληγές σε χείλη, τρέφουν τις πληγές».

 

Ενδιαφέρον εχουν και τα νέα της Apivita της ελληνικής μάρκας που έχει τη μέλισσα στο DNA της. Σαν συμβολική δράση για τη φετινή τόσο ιδιαίτερη χρονιά το brand σε συνεργασία με το “The Bee Camp” δημιούργησαν πάνω από 5.000 φακελάκια με σπόρους μελισσοκομικών φυτών με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τη σημαντικότητα της μέλισσας στο οικοσύστημα.

 

 

 

 

 

Στην εποχή του Covid19, τα βλέμματα όλων μας είναι στραμμένα στις έρευνες της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας, αλλά δεν ξεχνάμε και τα οφέλη που προσφέρει η φύση στη θωράκιση του οργανισμού μας.

 

 

Stella 

 

 

21 Σχόλια
  1. Καλημέρα! Πάντα εξαιρετικά τα άρθρα σου @Stella μου! Αγαπώ το μέλι & σκέφτομαι να το καταναλώνω καθημερινά, ύστερα από την ανάγνωση του post σου! (για τις θερμίδες να ανησυχώ 😉 Τις μέλισσες τις θαυμάζω για το μοναδικό τους έργο που προσφέρουν στη φύση και στον άνθρωπο! Γι αυτό και πολλές φορές, στέκομαι πολύ κοντά τους & τις παρατηρώ όταν επισκέπτονται τα λουλούδια του κήπου μου!
    xx

  2. @sofia marga Να μην ανησυχείς για θερμίδες θρεπτικές που αφομειώνονται από τον οργανισμό. Οι διαιτολόγοι πάντως θεωρούν ως ενδεδειγμένη ποσότητα 1-2 κουταλιές γλυκού την ημέρα.

  3. Οικογενειακως καταναλώνουμε καθημερινά μέλι, χρόνια τώρα με το πρωινό μας.. Στα κορίτσια μου και στο μεγάλο μου μωρό τον άντρα μου πάντα τους φτιάχνω φετες ψωμί ή φρυγανιές με βούτυρο και μέλι, αλλά εγώ λόγω θερμίδων κάθε πρωί με την πορτοκαλάδα μου τρωω και μία κουταλιά του γλυκού μέλι..Και επιπλέον τους τελευταίους 2 μήνες με την κατάσταση αυτή αποκτησα τη συνήθεια να ριχνω και 2 σταγόνες πρόπολη στην πορτοκαλάδα πριν την πιω. Λογω μελιού, προπολης και aloe vera πιστεύω ότι έχει ενισχυθεί το ανοσοποιητικο μου και αλλη μία χρονιά φέτος δεν έπαθα κάποια ίωση.

  4. @Stella: Το μέλι Attiki δεν λείπει ποτέ απο το σπίτι μας και είναι και το πιο ευπρόσδεκτο δώρο που κάνουμε στους “ξένους” μας, όποτε επισκέπτονται την Ελλάδα και το περιμένουν πως και πως. Επίσης το έχουμε σχεδόν έθιμο, κάθε φορά που κάνουμε ταξίδια στο εσωτερικό, σε όποιο χωριό σταματάμε, να αγοράζουμε απαραιτήτως και μέλι από την περιοχή.

    (Sofia Marga: Στη Στενή Ευβοίας για παράδειγμα- καλά δε λέω; :))

    Βέβαια σε γκουρμέ γιορτινές εποχές, Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πασχα, δε μας λείπει και ένα από τα μέλια της Apivita. Εκτός από εξαιρετικής ποιότητας είναι και τόσο όμορφο το βάζο του….

  5. @Maryl: Βάζω πάντα μια κουταλιά μέλι στην πρωινή φρεσκο στυμμένη πορτοκαλάδα του κυρίου Ρωμανού, αλλά τι καλή ιδέα μου έδωσες με τις σταγόνες πρόπολης! Θα το κάνω αύριο κιόλας!

  6. Πολύ ωραίο post @Stella όπως πάντα!!! Δυστυχώς το μέλι που κυκλοφορεί στα super markets συνήθως είναι νοθευμένο-επεξεργασμένο με αποτέλεσμα να έχει χάσει τις ευεργετικές του ιδιότητες.Αν κάποιος έχει δοκιμάσει μέλι απο παραγωγούς-μελισσοκόμους σίγουρα θα έχει καταλάβει τη διαφορά στην ποιότητα απο το τυποποιημένο μέλι του εμπορίου.Αναμφισβήτητα είναι προτιμότερο να αγοράζουμε μέλι απο παραγωγούς αν μπορούμε η τουλάχιστον απο μικρούς συνεταιρισμούς που δεν έχουν αλλοιώσει το προϊόν λόγω μαζικής παραγωγής και κέρδους.

  7. @panos Θα συμφωνήσω Πάνο μου για τους παραγωγούς, αλλα δεν θα συμφωνήσω με το χυμα, το ανώνυμο ή τις τυχαίες αγορές. Μου έχουν πασάρει κι εμενα παραγωγοί άκρως νοθευμενο μέλι, ενω με έβαλαν να δοκιμάσω άλλο…. Εγω θα έλεγα ενα μεγάλο ΝΑΙ στις οικοτεχνίες, στους συνεταιρισμούς και στους μικρούς τοπικούς αλλά επώνυμους μελισσοκόμους. Δόξα τω Θεό η Ελλάδα έχει μικρούς τοπικούς παραγωγούς που κάνουν εξαιρετική δουλειά.

  8. Eυτυχώς που έχω τρία ξαδέρφια μελισσοπαραγωγούς και προμηθευόμαστε αγνό μέλι και τα παράγωγά του…

  9. @Julia, ναι! Στη Στενή βρίσκεις υπέροχο μέλι θυμαρίσιο, που το προτιμώ, αλλά και από έλατο & πεύκο. @Panos σωστά τα λες, αλλιώς είναι το μέλι από παραγωγούς κι αλλιώς το τυποποιημένο.. @Stella, @Julia, @Panos, έχω τη τύχη να γεύομαι μέλι από συγγενή-παραγωγό στην Εύβοια, όπου οι μέλισσες του βρίσκονται στο όρος Ξηροβουνι από το χωριό Μαυροπουλο! (το χωριό βρίσκεται πάνω από τον Μιστρο Ευβοιας)
    xx

  10. @Sofia Marga εγώ πάντως εκεί στη Στενή θυμάμαι κάτι ασυλληπτους λουκουμάδες περεχυμενους με ντόπιο μέλι που με πήγαινε να φάω ένας ….”πρώην” στο δρόμο για Αγιόκαμπο…..😉

  11. @Stella, όπως πάντα το άρθρο σου μας βάζει τις σκέψεις μας για ένα θέμα σε τάξη. Δεν ήξερα την αντιαλλεργική ιδιότητα.
    Πάντα βρίσκομαι σε αναζήτηση καλού, πλούσιου σε γεύση μελιού.
    Προχθές φτιάξαμε με τον μικρό μου, μετά από πρόταση της δασκάλας του, εξαιρετικό παγωτό χρησιμοποιώνταα μόνο φράουλες και μέλι.

  12. @AMALIA Δεν αμς δίνεις τη συνταγή? Ακούγεται πολύ ωραίο!

  13. @Stella, πολύ ωραίο και πλήρως κατατοπιστικό άρθρο (όπως πάντα)!!
    Και κάτι άσχετο-σχετικό…ένα βιβλίο με θέμα τις μέλισσες : «Η ιστορία των μελισσών» της Μάγια Λούντε, με το
    ερώτημα “σε έναν κόσμο δίχως μέλισσες, θα επιβίωνε άραγε ο άνθρωπος;” Δεν το έχω διαβάσει.. είναι στα προσεχώς…

  14. @IOANNA_D Σ΄ευχαριστώ πολύ! δεν εχω διαβάσει το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά οι επιστήμονες λένε πως όχι! Δεν θα επιβιώναμε. Είχα γραψει κάτι σχετικό γι΄αυτο στο παρελθόν.

  15. Εξαιρετικό άρθρο και πάλι @STELLA. Έχω την τύχη να προμηθεύομαι γνήσιο μέλι από τον θείο μου!!!! 💜💛💚❤💙❤💚💛💜💛💚❤💙❤💚💛💜💛💚❤💙

  16. Καταναλώνω μελι όλο τον χρόνο.Και συμφωνώ και εγώ οτι θέλει ψάξιμο για Καλο ανόθευτο μελι.Ο παππούς μου είχε μελίσσια και το μελι του ήταν
    Εξαιρετικο!! Θυμάμαι μας έδινε να παίρνουμε μαζι μας μελι σε γυάλινα βαζάκια με κομμάτι απο την κηρηθρα μέσα !!

  17. @Stella, σωστά θυμάσαι!!! Οι λουκουμάδες. με μέλι στη Στενή είναι must! (μπράβο στον πρώην..!) Εκείνο το post σου για τις μέλισσες, το θυμάμαι…! Εξαιρετικό κι αυτό, με πολύ ψαγμενες πληροφορίες!
    xx

  18. Aαααχ, βρε κορίτσια….μην μιλάτε για λουκουμάδες….μεγάλη λατρεία!!

  19. Δεν ηξερα οτι καταπολεμα τις αλλεργιες , γενικα κανει πολυ καλο και τα παιδια μου το λατρευουν

  20. Αγαπάμε μέλι οικογενειακώς.
    Μουτςς

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.