7 απλές πρακτικές του Feng Shui

 

 

Η αρχαία κινεζική φιλοσοφία του Feng Shui έχει σαν βασική αρχή την ενέργεια γύρω μας και στο χώρο μας και πως αυτή μπορεί να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά την καθημερινότητά μας.

 

Δυστυχώς στην πάροδο των χρόνων ειδικότερα όταν έφτασε και στη Δύση,  έχασε κατά κάποιον τρόπο την αξία της αφού έχοντας ως γνώμονα μόνο το κέρδος,  διάφορες σχολές ξεπήδησαν από εδώ και από εκεί με «γνώστες» και «μύστες» που καμία σχέση δεν είχαν με τις αρχές και τους κανόνες του αυθεντικού Feng Shui και απλά έδιναν διακοσμητικές συμβουλές γεμίζοντας τα σπίτια των πελατών τους με χελώνες και αυγά από νεφρίτη.

 

Σύμβολα  όπως οι βάτραχοι, οι χελώνες,  τα αυγά από νεφρίτη  κ.α. είναι μέρος της κινεζικής κουλτούρας και όχι του Feng Shui. Είμαστε ενέργεια. Ζούμε από την ενέργεια.  Μας περιβάλει ενέργεια.

 

Ακολουθούν 7 βασικές, απλές  και αυθεντικές Feng Shui πρακτικές

 

Το κρεβάτι σας

Μην κοιμάστε ακριβώς απέναντι από την πόρτα του μπάνιου. Αν δεν μπορείτε να τοποθετήσετε διαφορετικά το κρεβάτι σας, τότε κρεμάστε έναν καθρέπτη στο ύψος των ματιών έξω από την πόρτα του μπάνιου έτσι ώστε η ενέργεια να αντανακλάται πίσω στην κρεβατοκάμαρα αντί να ρέει προς το μπάνιο. Και θυμηθείτε να έχετε πάντα κλειστή την πόρτα του μπάνιου.

 

 

 

 

Το γραφείο σας

Το γραφείο σας πρέπει να ακουμπά και να υποστηρίζεται από τοίχο και να βρίσκεται στην πιο ήσυχη γωνιά του σπιτιού. Προτιμήστε απαλά παστέλ χρώματα που προωθούν την ηρεμία και την συγκέντρωση.

 

Τα κάτοπτρα

Τοποθετήστε έναν καθρέπτη απέναντι από ένα παράθυρο με όμορφη θέα προς τα έξω για να προσελκύσετε θετική ενέργεια προς το εσωτερικό του σπιτιού.

 

 

 

 

Τα φυτά

Αν και φυτά μέσα στο χώρο βοηθούν στην καλή ενέργεια,  εν τούτοις αποφύγετε να τοποθετείτε φυτά με μεγάλα και ψηλά  φύλλα κοντά σε μπαλκονόπορτες ή παράθυρα γιατί μπορεί να  μπλοκάρουν το φως το ήλιου. Αντίθετα μπορείτε να τα τοποθετήσετε στην είσοδο του σπιτιού, αλλά και στο σαλόνι σας. Πολύ καλό σημείο για φυτά είναι και σε σημεία που συσσωρεύεται και μπλοκάρεται η σκόνη όπως πάνω από τα ντουλάπια της κουζίνας.

 

Τα λουλούδια

Τα φρέσκα λουλούδια είναι πηγή ενέργειας για κάθε σπίτι. Επιλέξετε λουλούδια σε έντονα χρώματα και οι καλύτεροι χώροι για να τα τοποθετήσετε είναι το σαλόνι και η τραπεζαρία.

 

Ο φωτισμός

Το σαλόνι, η τραπεζαρία, η κουζίνα, θεωρούνται περιοχές της ενέργειας yang- δηλαδή είναι δραστήριοι χώροι. Εντείνετε αυτή την ενέργεια με ζωηρά χρώματα και έντονο φωτισμό.

Η κρεβατοκάμαρα από την άλλη, θα πρέπει να έχει ενέργεια yin- την ήρεμη ενέργεια που σας βοηθάει να χαλαρώσετε. Προτιμήστε απαλά χρώματα και χαμηλό φωτισμό.

 

 

 

 

Το νερό

To νερό σχετίζεται άμεσα με την αφθονία και τον πολύτο σύμφωνα με τις αρχές του Feng Shui. Αν και λίγοι μπορούν να έχουν ένα μικρό σιντριβάνι έξω από την πόρτα του σπιτιού τους μια ιδέα είναι ένα μικρό γλυπτό που περιλαμβάνει νερό τοποθετημένο κοντά στην είσοδο του σπιτιού. Προσοχή όμως: η ροή του νερού πρέπει να δείχνει προς το εσωτερικό του σπιτιού και όχι προς την εξώπορτα (τα χρήματα φεύγουν προς τα έξω, ενώ θέλουμε να τα προσελκύσουμε μέσα.)

 

 

17 Σχόλια
  1. Πολύ πρόσφατα έμαθα το εξής για τα μπαμπου από μια Ινδή, στην χώρα της οποίας επίσης χρησιμοποιούνται ως γούρι και φυτά καλής ενέργειας. Σε ένα βαζο τα κλαδιά μπαμπού πρέπει να είναι 7 συνολικά και να σου τα έχουν κάνει δώρο δηλ. να μην τα έχεις αγοράσει μόνη σου, αλλά στην ανάγκη να τα ζητήσεις από κάποιον. Συμφωνα με την παράδοση τους, το γούρι, η αφθονία και η θετική ενέργεια εισέρχονται ως δώρο στο σπίτι.

  2. @Stella: Ωραία. Ξέρω τι θα σου ζητήσω στο επόμενο meeting.

  3. Το φενγκ σουι με το συντριβάνι είναι από τις αγαπημενες μου συμβουλές! Επίσης έχω κρεμάσει στην πόρτα μου και κάποια νομίσματα δεμένα με κοκκινη κλωστή που εχω ακούσει οτι προσελκύουν χρήμα και επίσης εχω και μία αδυναμία στους ελέφαντες..εχω δύο μωβ στην κρεβάτοκαμαρα μου (για να ταιριάζουν και με τα χρώματα του χώρου)

  4. Ωραιες συμβουλες ολες
    Στεκομαι στο νερο λογω και ζωδιου αλλα και μεγαλης αγαπης.., στα φυτα και τα λουλουδια που λατρευω επισης

  5. @Rania: Σκέφτομαι πολύ να πάρω ένα μικρό κομψό γλυπτό με νερό. Και να το βάλω να ρέει προς το σαλόνι και όχι προς τα έξω φυσικά! 😀

  6. Εγώ θα στα σταθώ στον φωτισμό..επειδή έτυχε να κάνω λάθη με χρωματα κ φωτισμούς κατά καιρούς ειναι το no 1 για μένα γιατί αντανακλά από την ψυχολογία μέχρι κ τους πονοκεφάλους μου..αυτό με τον καθρέφτη δεν το ήξερα αν κ ο καθρέφτης μου είναι απέναντι απο την μπαλκονόπορτα κ τόσο καιρό μου αρέσει τόσο πολύ κ μου φτιάχνει την διάθεση κ όλο πηγαίνω να κοιτιεμαι κ δεν είχα αντιληφθεί γιατί!

  7. Κάποια από αυτά τα εφαρμόζω ήδη.Αυτό που δεν μπορώ να καταφέρω είναι αυτά που απαιτούν χρήση πυξίδας κι επειδή δεν το χω με τον προσανατολισμό ούτε έκανα πρόσκοπος τα αποφεύγω για να μην έχω τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
    Μουτςς

  8. θα συμφωνησω απολυτα με την @Litsa
    Με την πυξιδα μπερδευομαι και εγω😫

  9. Πολλά απ”αυτά, είχα αρχίσει να τα εφαρμόζω στην καθημερινότητα μου, αρκετά χρόνια πριν μάθω για το φενγκ σουι. Μάλλον η έμφυτη αγάπη μου προς την αρμονία και την ηρεμία που απορρέει από αυτήν θα είναι.
    xx

  10. Το σπίτι μου είναι γεμάτο καθρέφτες γιατί μεγαλώνουν τον χώρο…. αυτο με την θέση των καθρεφτών όμως πάντα με μπέρδευε (δίπλα στην είσοδο,όχι δίπλα, απέναντι ή όχι απο μεγάλο παράθυρο….) γιατί υπάρχουν διάφορες θεωρίες στο feng shui… αυτό με τα 7 μπαμπού το είχα διαβάσει αλλά οχι πως πρέπει να σου τα έχουν κάνει δώρο…. γνωρίζω αυτο για το καπάκι της λεκάνης τουαλέτας που έτσι αλλιώς πάντα το έκανα χωρίς να έχω διαβάσει σχετικά ,γιατί είναι θέμα αισθητικής κι υγιεινής…όσο αυτο με το συντριβάνι κοντά στην είσοδο του σπιτιού, κάποτε ήταν πολύ της μόδας και δεν θυμάμαι να υπήρχε σπίτι γνωστού μου που να μην το είχε στην είσοδο.

  11. Ααααα, κι αυτο με τον ελέφαντα το ξέρω και το εφαρμόζω…μάλιστα ένας πολύ καλός τρόπος για να προσελκύσετε την επιτυχία, να προσελκύσετε καλή τύχη, να ενισχύσετε τη θέση σας είναι να τοποθετήσετε έναν ελέφαντα σε ένα παράθυρο έτσι ώστε να κοιτάξει έξω από το παράθυρο….με τον κορμό του θα τραβήξει όλες τις θετικές κι όλες τις ευεργετικές ροές ενέργειας και θα τις αφήσει στο σπίτι σας.

  12. @Celia: Πόρτα, όχι καπάκι. Πόρτα του μπάνιου. Για το καπάκι δεν τίθεται ζήτημα, όποια και να είναι η κουλτούρα και από οποιαδήποτε χώρα.

  13. Δεν έχω δοκιμάσει κάτι από feng sui πάντως αυτό με τα κλάδιά μπαμπού ακούγεται ενδιαφέρον.

  14. @JULIA και πόρτα και καπάκι…. Το μπάνιο είναι ένα δωμάτιο στο οποίο δεν δίνουν προσοχή ούτε οι πιο «πιστοί» της Κινέζικης αυτής φιλοσοφίας, πράγμα που είναι πολύ λάθος, αφού τα λάθη φενγκ σούι στο μπάνιο μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο φενγκ σούι όλου του σπιτιού. Ας δούμε λοιπόν τα 5 λάθη φενγκ σούι που θα πρέπει να αποφεύγετε.

    Λάθος πρώτο: Ανοιχτή πόρτα μπάνιου. Το μπάνιο γενικά θεωρείται βρώμικος χώρος αφού εκεί πηγαίνουμε για να πλυθούμε και να κάνουμε τις ανάγκες μας. Για να μην περάσει λοιπόν η ακάθαρτη ενέργεια του στον χώρο, θα πρέπει – σύμφωνα με τις αρχές του φενγκ σούι – να έχουμε πάντα την πόρτα κλειστή. Αν λοιπόν αφήνετε την πόρτα του μπάνιου ανοιχτή μονίμως, θα πρέπει να σταματήσετε να το κάνετε. Να την αφήνετε μόνο για πολύ λίγο, όταν ας πούμε πρέπει να αερίσετε τον χώρο.
    Λάθος δεύτερο: Ανοιχτό καπάκι τουαλέτας. Στην Ελλάδα είναι αλήθεια ότι πολύ σπάνια κλείνουμε το καπάκι της τουαλέτας. Πρώτο μας μέλημα είναι πάντα το κάθισμα. Η τρύπα της τουαλέτας είναι και αυτή ακάθαρτη αφού όχι μόνο καταλήγουν εκεί όλες οι ακαθαρσίες μας, αλλά καταλήγει και τον υπόνομο. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει πάντα να κλείνετε το καπάκι της τουαλέτας αφού κάνετε την ανάγκη σας.
    Λάθος τρίτο: Υπερπολυτελές μπάνιο. Σύμφωνα με τις αρχές του φενγ σούι, ο χώρος του μπάνιου θα πρέπει να είναι απλός και λιτός. Θα πρέπει να είναι ένας καθαρά χρηστικός χώρος, στον οποίο δεν θα πρέπει να υπάρχουν πολλά διακοσμητικά αλλά και πολυτέλειες. Αν σας ενδιαφέρει το φενγκ σούι λοιπόν, στο μπάνιο σας θα πρέπει να υπάρχουν σχεδόν αποκλειστικά τα βασικά είδη υγιεινής και κάποιος καθρέφτης με ντουλαπάκια ή ραφάκια. Αποφύγετε τις υπερβολές όπως τα υδρομαζάζ και τις τεράστιες καμπίνες μπάνιου.
    Λάθος τέταρτο: «Ατμοσφαιρικός φωτισμός». Το φως παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο φεβγκ σούι, αρχή του οποίου είναι ότι κάθε χώρος θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φωτεινός. Για τη καλύτερη ροή της ενέργειας στο μπάνιο σας λοιπόν, θα πρέπει να έχετε κανονικό ή ακόμη και έντονο φωτισμό στον χώρο. Μπορεί η μόδα να επιτάσσει σποτάκια – τα οποία δημιουργούν και ωραίο ατμοσφαιρικό φωτισμό – αλλά το φενγκ σούι απαιτεί κανονικές λάμπες και μάλιστα και δυνατές αν είναι δυνατόν.
    Λάθος πέμπτο: Προβληματικά είδη υγιεινής κλπ. Με απλά λόγια, τα χαλασμένα και φθαρμένα είδη υγιεινής δεν είναι μόνο ακαλαίσθητα, αλλά επηρεάζουν και πολύ αρνητικά την ροή της ενέργειας στον χώρο. Το ίδιο ισχύει και για τις βρύσες και τα καζανάκια που στάζουν και για τις όποιες διαρροές, άλλωστε όπως λέει κι ένα ρητό «βρύση που στάζει, πορτοφόλι που χάνει χρήμα».

  15. Δεν ξερω αλλα δεν τα πολυπιστευω θα κανω κανενα μηπως και οντως λειτουργει

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.