To μεγαλείο του κρασιού 2017 Hatzidakis Winery Cuvée No. 15 Assyrtiko

 

Ακολουθεί δημοσιευμένο κείμενο,  από τον έγκριτο και διάσημο Άγγλο δημοσιογράφο, συγγραφέα, κριτικό κρασιών, οινογράφο και wine expert,  Neal Martin.

 

 

 

Eίμαι ειδικός στα ελληνικά κρασιά; Δυστυχώς δεν είμαι. Μπορώ όμως να καταλάβω το μεγαλείο ενός κρασιού όταν βρεθώ πρόσωπο με πρόσωπο μαζί του. (ή πιο σωστά- μύτη με μύτη).

 

Το κρασί για το οποίο  θα σας μιλήσω σήμερα το δοκίμασα κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης μου που είχε ήδη αργοπορήσει στο The Arches το μυθικό πλέον, Restaurant /wine Bar στο Swiss Cottage του βόρειου Λονδίνου.

 

Με τον γνωστό του τρόπο,  ο ιδιοκτήτης του “The Arches”, Harry Gill, έσκυψε προς το μέρος μου και μου είπε «Φίλε, έχω κάτι για σένα σήμερα. Δοκίμασε αυτό.»    Το ποτήρι μπροστά μου γέμισε και μου ήταν ξεκάθαρο σχεδόν αμέσως ότι θα δοκίμαζα κάτι εξαιρετικό.  Το 2017 Cuvée No. 15 Assyrtiko από το οινοποιείο Hatzidakis στη Σαντορίνη στέκεται επάξια δίπλα στα σπουδαιότερα λευκά κρασιά του κόσμου και κατά την άποψή μου είναι το καλύτερο ελληνικό λευκό κρασί που έχω δοκιμάσει ποτέ.

 

 

Neal Martin

 

 

Προέρχεται από βιολογικούς αμπελώνες του Πύργου, του Εμποριού και της Μεσσαριάς- Βόθωνα  στο νησί της Σαντορίνης. Έχει ζυμωθεί με φυσικούς ζημομύκητες και γηγενείς ζύμες  και έχει μείνει για οκτώ μήνες σε ειδικές δεξαμενές από ανοξείδωτο ατσάλι. Υπέροχα ιριδίζον στο ποτήρι,  το 2017 περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό μπουκέτο από κίτρινα δαμάσκηνα, ψημένα αμύγδαλα και  φουντούκια. Μια ανεπαίσθητη αίσθηση από βασάλτη, προδίδει την ηφαιστειογενή του καταγωγή. Θα μπορούσα να κλείσω τα μάτια μου και  απλά να εισπνέω όλη μέρα αυτό το κρασί και να αφήσω τη φαντασία μου ελεύθερη να μεταφερθεί εκεί που το μπλε νερό της Μεσογείου γλύφει τα βράχια μιας ελληνικής παραλίας. 

 

Kαι η παλέτα του όμως, δεν απογοητεύει. Μοναδική ακρίβεια, τέλεια οξύτητα και ένταση. Η αρχική  ένταση της πρώτης γουλιάς σταδιακά «ανοίγει» για να αποκαλύψει ένα ήπιο αλλά συναρπαστικό νεκταρίνι, σαρκώδες λευκό ροδάκινο και υποβόσκουσες «αλμυρές» νότες.

 

 

 

 

 

Υπάρχει μια τραγική ιστορία πίσω από αυτό ο κρασί. Ο ιδρυτής και δημιουργός Χαρίδημος Χατζηδάκης, έβαλε τέλος στη ζωή του το 2017 αλλά τα μέλη της οικογένειας του, καθώς και το δεξί του χέρι  εξακολουθούν να δημιουργούν κρασιά εξαιρετικής ποιότητας και το όραμα του Χαρίδημου δεν έχει τελειώσει.

 

Χαρίδημος Χατζηδάκης

 

 

 

Ο Harry Gill μου έδωσε να δοκιμάσω την τελευταία τους κυκλοφορία το Santorini Famillia 2018 με ένα  μπουκέτο από πράσινα μήλα, φρέσκο κομμένα αχλάδια και μια ανεπαίσθητη μυρωδιά θάλασσας. Αν και θέλει λίγο καιρό ακόμα,  παρόλα αυτά πρόκειται για άλλο ένα υπέροχο κρασί που διατηρεί τις υψηλές προδιαγραφές του Χαρίδημου Χατζηδάκη.  

 

 

 

 

 

 

Περισσότερα για τα κρασια Hatzidakis θα βρείτε στο www.hatzidakiswines.gr   

Οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα 30Ε για το Cuvée 15 Assyrtiko και 25Ε για το Famillia.

 

 

Neal Martin  

 

 

 

Εμείς,  λίγο πριν ξεκινήσει ένα ακόμα καλοκαιριάτικο σαββατοκύριακο  ας πιούμε σήμερα ένα ελληνικό κρασί στην υγειά όλων των «ανώνυμων» πρεσβευτών αυτής της πανέμορφης χώρας και των θησαυρών της,  όπου και αν βρίσκονται.

 

 

 

13 Σχόλια
  1. Τα ελληνικά κρασιά είναι εδω και χρόνια μάχιμα και ξεχωριστά στις διεθνείς αγορές. Το τεράστιο κεφάλαιο της οινοποίησης και της ανταγωνιστικότητας σε επίπεδο εξαίρετων και ενδογενών ποικιλιών και σπάνιων terroir, ανοίγεται μπροστά μας κι οι ελληνες οινοποιοί μπορουν να είναι πρωταγωνιστές. Αρκει να υπάρχει κάπου στον κόσμο και ένας Ηarry Gill για να ανοίγει τις πόρτες στους γευσιγνώστες! Αυτο το άρθρο με έκανε πολύ χαρούμενη!

  2. Στην υγειά μας κι όλα τα καλά δικά μας.
    Μουτςς

  3. Στην υγεια όλου του BB κόσμου, δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο συνοδευτικό στα γεύματα μου από ενα ποτήρι ελληνικό κρασί!! Μάλλον ειναι κληρονομικό μας γιατί η γιαγιά μου στο χωριό από τη μεριά του πατέρα μου, κάθε μεσημέρι και κάθε βράδυ έπινε από 1 ποτηρακι κόκκινο κρασί στα γεύματα της (κρασί από τα βαρέλια του σπιτιού) και έφτασε μέχρι 107 ετών!

  4. Kαλημερα
    Με τα κρασια εχω αναμνησεις πολλες
    Ο μπαμπας μου εφτιαχνε χρονια κρασια και λευκα και κοκκινα
    Τα σταφυλια τα πατουσαμε εμεις μικρα παιδια τοτε ολη την μερα
    Ξερω ολη την διαδικασια βημα βημα, μεχρι και πως φτιαχναμε απο τα υπολοιπα που εμεναν απο το πατημα σταφυλια, τσιπουρο
    Πηγαιναμε στο χημειο βλεπαμε τους βαθμους, τα βαζαμε σε δρυινα βαρελια τα οποια τα ειχαμε κανει καθαρισμο με ειδικο τροπο κλπ κλπ
    Ειναι φυσικο πλεον να ξερω πολλα για τα κρασια και φυσικα να τα απολαμβανω με τα γευματα μου

  5. Τι πιο ωραίο από το ελληνικό κρασί!! Ένα κρασάκι ή ένα τσιπουράκι είναι ό,τι πιο ταιριαστό με τα μεζεδακια τώρα το καλοκαίρι..παντα φυσικα το καλό κρασί κ τσίπουρο!!

  6. Εμένα προσωπικά μου αρέσουν πολύ περισσότερο τα ελληνικά απο τα γαλλικά κρασιά…δεν απαξιώνω τα δεύτερα αλλά τα θεωρώ υπερεκτιμημένα …. μου αρεσει να αγοράζω κρασιά απο μικρες ιδιωτικές ετικέτες (κι αν είναι σε προσιτές τιμές, ακομα καλύτερα) που εχω διαβάσει καλές κριτικές και να τα ανοίγω σε ξεχωριστές περιπτώσεις….

  7. Θα συμφωνήσω με τη @CELIA ,υπάρχουν μικροί συναιτερισμοί-οικοτεχνίες που κάνουν εξαιρετική δουλειά με το Ελληνικό κρασί.Όπως και να’χει ας πίνουμε στην υγειά μας παιδιά!!!

  8. Έχω τη τύχη να φτιάχνω με τον άντρα μου το δικό μας κρασί, από το δικό μας βιολογικο αμπέλι, με εντελώς φυσικό τρόπο..! Είμαι πολύ περήφανη γι αυτό, παρά τη κούραση και τη φροντίδα που απαιτεί. Στη Σαντορίνη έχω πάει, έχουν εξαιρετικά κρασιά, βοηθά πολύ και το γεγονός ότι τα αμπέλια εκεί είναι ξερικα. Στην υγειά όλων μας με ένα ποτήρι ελληνικό κρασί!
    xx

  9. @PANOS αγαπημένε μου συμμαθητή, είμαι σίγουρος πως ο ουρανίσκος σου εκτιμά τις εκλεπτυσμένες αυτές γεύσεις…είσαι ένας bon viveur ,βρε παιδί μου…πώς να το κάνουμε;;; 🍾🍷🥂

  10. Λατρευω κρασια και τελευταια εχω παρει και συντηρητη κρασιων οπου βοηθαει πολυ στη γευση, αρωμα

  11. Στην υγειά μας λοιπόν!!! 💜💜💜💙💙💙❤❤❤❤💛💛💛💛💚💚💚💚💚 Λατρεύω τα βράδια του καλοκαιριού που κάθομαι στο μπαλκόνι μου παρέα με ένα ποτήρι λευκό παγωμένο κρασί!!! 💙💙❤❤❤💜💜💜💛💛💛💛💚💚💚💚💙💙💙 Λες και όλη η κούραση της ημέρας χάνεται με την πρώτη γουλιά. 💜💜💛💛💙💙❤❤💚💚

  12. Κρασάκι δροσερό για καλοκαίρι,τέλεια!

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.