Fashion History: Το διαμέρισμα της Gabrielle “Coco” Chanel, 31 Rue Gambon.

 

 

 

Το κεντρικό ως σήμερα flagship store, το ατελιέ της, η αίθουσα των ντεφιλέ,  αλλά και το διαμέρισμά της. Ένα ιστορικό κτίριο που φιλοξένησε επί δεκαετίες την Mademoiselle  Chanel στο πρώτο διαμέρισμα του Παρισιού στο Νο 31 της Rue Gambon.

 

Το 1918- οκτώ χρόνια μετά τα εγκαίνια του καταστήματος με καπέλα με την ονομασία “Chanel Modes” η Coco είχε τόση επιτυχία που αποφάσισε να αγοράσει ένα ολόκληρο κτίριο λίγο πιο πάνω από το πρώτο της κατάστημα,  στο Νο 31 Rue Gambon. Σύμπτωση ή όχι, γεγονός παραμένει ότι ο δρόμος είχε πάρει την ονομασία ενός διάσημου υφασματέμπορα του 18ου αιώνα,  του Monsieur Gambon.

 

 

To κτίριο που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την διάσημη Place Vendôme και το ξενοδοχείο Ritz Paris είναι  δείγμα κλασσικής γαλλικής αρχιτεκτονικής της εποχής της Γαλλικής επανάστασης –  συμμετρικές γραμμές, αυστηρές αναλογίες και «καθαρή», λευκή πρόσοψη.

 

 

 

 

Μέσα σε αυτό το κτίριο χτυπούσε για χρόνια η καρδιά και του πολυτελούς και εκλεπτυσμένου brand αλλά και της ίδιας της Gabrielle. Στο ισόγειο  η μπουτικ,  η οποία πολύ σύντομα εκτός από καπέλα επεκτάθηκε σε ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, ενώ από το 1921 φιλοξενούσε και το επαναστατικό για την εποχή του άρωμα Chanel No 5.

 

Στον πρώτο όροφο βρισκόταν το ατελιέ για τις πρόβες,  αλλά και η αίθουσα των ντεφιλέ για τις φανατικές και πιστές της πελάτισσες. Εκεί ξεκινούσε και η διάσημη σκάλα με επένδυση από καθρέπτες όπου η ίδια καθόταν και  παρακολουθούσε τα shows, τα μοντέλα της  αλλά και τις αντιδράσεις του κοινού, χωρίς να την βλέπει κανένας. Αγαπημένο της σημείο το πέμπτο σκαλί (φυσικά και ο αγαπημένος της αριθμός)

 

 

 

 

 

 

 

 

Το τέλος της σκάλας έβγαινε στο διαμέρισμά της – ένα σχετικά μικρό διαμέρισμα, τίποτα το υπερβολικό ή το τεράστιο. Ένας εκλεπτυσμένος προσωπικός χώρος ο οποίος είχε παντού τη σφραγίδα της και ο οποίος έως και σήμερα παραμένει σχεδόν άθικτος.

 

 

 

 

 

Κινέζικα παραβάν απλικαρισμένα με εξωτικά πουλιά αλλά και  το αγαπημένο της λουλούδι – σύμβολο , την καμέλια, μαύρες λακαρισμένες επιφάνειες, πλούσια, «βαριά» υφάσματα. Στον πολυτελή σοκολά suede καναπέ,  κάθισαν προσωπικότητες και celebrities όπως Elizabeth Taylor, Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Igor Stravinsky, και Salvador Dalí.

 

 

 

 

 

Χρυσοποίκιλτοι θησαυροί και ενθύμια από τα ταξίδια της – όπως χρυσά βενετσιάνικα λιοντάρια (Λέων ήταν το ζώδιο της), περίτεχνα σκαλισμένες ταμπακιέρες – η Coco λάτρευε το κάπνισμα και η μάρκα της ήταν τα Gitanes, μια χρυσή παλάμη, γλυπτό του Giacometti, μεταλλικά κινέζικα άλογα.

 

 

 

 

 

Βιβλιοθήκες από τοίχο σε τοίχο με βαριά δερματόδετα βιβλία, πανάκριβοι και πολύτιμοι κρυστάλλινοι πολυέλαιοι και  ένα απλό ξύλινο γραφείο, ταλαιπωρημένο μετά από δεκαετίες χρήσης.

 

Ας μπούμε για λίγο μέσα σε αυτή την μοναδική  vintage ατμόσφαιρα….

 

 

 

 

 

Fact: H Mademoiselle Chanel, μισούσε τις πόρτες. Τις έκρυβε πάντα βάζοντας μπροστά  παραβάν με την ελπίδα οι καλεσμένοι της να ξεχνούν να φύγουν. Διότι αυτή  η δυναμική γυναίκα είχε μια αδυναμία: φοβόταν να μένει μόνη της. Φοβόταν τη μοναξιά.

 

 

 

 

10 Σχόλια
  1. Υπέροχο το διαμέρισμά της! Κάπου έχω και εγώ τραβηγμένη μια φωτογραφία από το εξωτερικό του κτιρίου.
    Υ.Γ. Είναι απίστευτο το πόσο γεμάτες και αξιοζήλευτες ζωές ζουν κάποιοι και πόσο μόνοι αισθάνονται στην πραγματικότητα…

  2. @Sheena: Πράγματι με εντυπωσιάσε και μένα αυτό. θα φανταζόμουν ότι με τόσο πολύ κόσμο καθημερινά γύρω της, θα ήταν πολύτιμες λίγες ώρες μοναξιάς. Έπεσα έξω.

  3. Κλασική Λιονταρίνα με αυτήν την αγάπη στην πολυτέλεια, στο χρώμα του χρυσού και την ανάγκη να έχει πάντα γύρω της κόσμο…

  4. Καλημερα
    Ποσο ομορφο ,και κομψο ..σαν τα ρουχα της
    Οσο για την μοναξια συμφωνω Τζουλια θα νομιζα οτι θα ηθελε ηρεμια και καποιες ωρες δικες της
    Πραγματικα κανεις δεν ξερει τι κρυβετε τελικα πισω απο μια κλειστη πορτα σπιτιου

  5. Η μοναξια ειναι ασχημο πραγμα και δυστηχως συνηθως οταν εισαι γνωστος ολοι οταν τα φωτα της δημοσιοτητας ειναι πανω σου ειναι κοντα σου και οταν σβηνουν για λιγες ωρες , εξαφανιζονται.

  6. Ένα διαμέρισμα με διαχρονική φινέτσα όπως κι η ίδια…Δεν με εκπλήσσει που φοβόταν την μοναξιά… Ίσως οι περισσότεροι από εμάς τη φοβούνται. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Αριστοτέλη, ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον, κι αν κάποιος μπορεί να ζήσει μακριά από τις ανθρώπινες κοινωνίες, είναι ή θηρίο, ή Θεός.
    xx

  7. Πρόσφατα είδα στο ertflix την ταινία Coco before Chanel. Εντυπωσιακή η ιστορία των πρώτων της χρόνων! Ταλέντο και πείσμα!

  8. Ένιωσα σαν να εζησα εκείνη την εποχή από την περιγραφή….
    Mερικές φορές σκέπτομαι πως η μοναχικότητα ίσως να είναι το <> που πληρώνουν οι σημαντικοί άνθρωποι…
    @AMALIA πάω να τσεκάρω την ταινία στο ertflix…..

  9. Υπέροχες οι χρυσές λεπτομέρειες στο διαμέρισμα της!!! Της λάτρεψα!!! Δεν περίμενα κάτι λιγότερο από εκείνη 💜💜💜💜💛💛💛💛💛💛💙💙💙💙💙💙❤❤❤❤❤❤

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.