Χαρούπι: Ένας «θησαυρός» για τη διατροφή μας.

 

 

Το χαρούπι ή αλλιώς το ξυλοκέρατο (στα αρχαία κεράτιον) είναι ο καρπός της χαρουπιάς  (Ceratonia siliqua) ενός αειθαλούς δέντρου που ευδοκιμεί στις χώρες της λεκάνης της Μεσογείου και την Μέση Ανατολή.

 

Ο καρπός του μοιάζει με τους καρπούς της φασολιάς κι όταν ωριμάζει και ξεραίνεται παίρνει σοκολατί χρώμα αλλά και γεύση.  Μέχρι και πριν μερικές δεκαετίες, το χαρούπι ήταν ένα από τα σημαντικότερα γλυκαντικά τροφίμων στον κόσμο.

 

 

Η υγιεινή «σοκολάτα» είναι η τροφή που έθρεψε τον Ιωάννη τον Βαπτιστή κατά την παραμονή του στην έρημο, τον άσωτο υιό της Παλαιάς Διαθήκης όταν λιμοκτονούσε,  αλλά και τα στρατεύματα του Μωάμεθ.  Στα νεότερα χρόνια έσωσε τα παιδιά από τον υποσιτισμό κατά τον Ισπανικό εμφύλιο, αλλά και άπειρους Έλληνες κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής.

 

 

 

Ο καρπός του χαρουπιού περιέχει από 40% – 50% διαλυτικά σάκχαρα, κυκλιτόλη και 20% τανίνες.   Αποτελεί μια πλουσιότατη πηγή ασβεστίου με αναλογία 350mg ανά 100gr. Ειδικά το χαρουπόμελο περιέχει τρεις φορές περισσότερο ασβέστιο από τα γαλακτοκομικά προϊόντα.  Επίσης περιέχει 4% πρωτεΐνες, 76% υδατάνθρακες, κάλιο σε αναλογία 800mg ανά 100gr, μικρές ποσότητες νατρίου και σιδήρου και υψηλή ποσότητα σε βιταμίνη Α, βιταμίνες Β και πολλά άλλα μέταλλα.

 

 

 

 

Στη σάρκα των χαρουπιών περιέχονται πολυφαινόλες και ιδιαίτερα συμπυκνωμένες τανίνες, που τα καθιστούν σπουδαία πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών.  Ιδανικό τρόφιμο για όσους κάνουν δίαιτα, αλλά δεν θέλουν να στερηθούν το γλυκό ή τη σοκολάτα, γιατί οι θερμίδες του είναι 60% λιγότερες από αυτές της σοκολάτας.

 

Αντίθετα όμως με τη σοκολάτα, το χαρούπι δεν περιέχει οξαλικό οξύ, την ουσία η οποία παρεμποδίζει την αφομοίωση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Επιπλέον, περιέχει υδατάνθρακες, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες Α, Β1 και Β2, φυτικές πρωτεΐνες, καθώς και πολυφαινόλες και τανίνες, που έχουν αντιοξειδωτική δράση, πηκτίνη και λιγνίνη, ενώ δεν περιέχει γλουτένη.  Η καρουβίνη, η οποία επίσης περιέχεται στο χαρούπι μπορεί να αντικαταστήσει τις πρωτεϊνες γάλακτος και σόγιας και είναι μια ουσία ιδανική για άτομα που αθλούνται, έχουν αυξημένη σωματική δραστηριότητα ή κόπωση ή αυξημένες διατροφικές ανάγκες.

 

 

 

 

ΤΟ ΧΑΡΟΥΠΟΜΕΛΟ

 

Πρόκειται για το σιρόπι που προκύπτει από το βράσιμο των χαρουπιών και μοιάζει με μέλι στην υφή του ή με πηκτό σιρόπι. Η γεύση του θυμίζει και σε αυτό, κάτι μεταξύ σοκολάτας και καραμέλας.  Είναι εξαιρετικά θρεπτικό και δεν περιέχει καφεΐνη.  Είναι το απόλυτο γλυκαντικό που μπορούμε να έχουμε πάντα μαζί μας για όλα τα ροφήματα μας, τον καφέ, το τσάι, τα αφεψήματα.

 

Μπορούμε να το απολαύσουμε όπως το μέλι πάνω στη φρυγανιά ή τη ριζογκοφρέτα αρκεί να είναι αρκετά πηχτό για να αλειφθεί, ως φυσικό γλυκαντικό σε συνταγές, σε γλυκές ή αλμυρές σάλτσες, αντί του σιροπιού παγωτού ή γλυκών, σε βάφλες, κέικ, τηγανίτες, λουκουμάδες. Είναι ένα εξαιρετικό ντρέσινγκ για σαλάτες, είτε μόνο του είτε σε συνδυασμό με μπαλσάμικο και αντί των έτοιμων ντρέσινγκ που περιέχουν χρώμα και συντηρητικά, για να φτιάξουμε καραμελωμένα κρεμμύδια, τσάτνεϊς, σε μαρινάδες, σε συνταγές με φασόλια και φακές.

 

 

Stella

 

 

 

 

10 Σχόλια
  1. @Stella μοναδικη οπως παντα…ουτε το 1% δεν γνωριζα απο οσα αναφερεις
    Σε ευχαριστω πολυ
    Καλο Σαββατοκυριακο να εχεις

  2. Τα καλά του χαρουπομελου μου τα λέει εδώ και χρόνια η γιαγιά μου, που, από τα χρόνια της Κατοχής μέχρι τώρα αποτελεί μέρος της διατροφής της(μπορεί να είναι και ένας, από τους λόγους που φέτος θα πατήσει αισίως τα 90 και είναι κοτσωνατη και γεμάτη ενέργεια). Μου το έδινε κ εμένα μικρή πάνω σε φετα ψωμί και εγώ με τη σειρά μου στις κόρες μου, αλλά ούτε της μεγάλης ούτε της μικρής αρέσει ιδιαίτερα…

  3. @Stella δεν γνωριζα κάτι για την υπαρξή του αλλά κ για όσα μας προσφέρει! Κρίμα που με τόσα που μας πλασάρουν, μας διαφημίζουν κ όλα τα καθημερινά άχρηστα νεα κατ εμε που μας λένε δεν μαθαίνουμε τέτοια χρησιμα πράγματα!!

  4. Εξαιρετικες πληροφοριες οπως παντα!!!!
    Ειχα αγορασει παλια χαρουπαλευρο για να φτιαξω κεικ και κουλουρακια και μπορω να πω οτι ηταν τελειο τωρα που το διαβασα τις υπεροχες ιδιοτητες του θα το ξανααγορασω😊😊😊

  5. Παιρνω παξιμαδια με χαρουπι και τρωω στη σαλατα εινακ τελεια

  6. Πολύ θρεπτικό, το είχα δοκιμάσει όταν είχα ταξιδέψει στη Κρήτη. Πρέπει να το εντάξω στην διατροφή μου…
    xx

  7. Τελευταία άρχισα να καταναλώνω χαρουπόμελο.
    Μουτςς

  8. Δεν υπάρχει περίπτωση κάποιος που αγαπά την σοκολάτα να μην αγαπά και το χαρούπι….αγαπώ χαρουπόμελο….

  9. Δεν εχω φάει ποτέ χαρουπομελο αλλά με αυτά που διάβασα σίγουρα θα το προσθέσω στην διατροφή μου!!!! Ευχαριστούμε που μας ενημερώνεις για τα πάντα 💖💖💖💖💖💖💙💙💙💙💙💙💙💙❤❤❤❤❤💚💚💚💚💚💛💛💛💛💛💜💜💜💜💜💜

  10. Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Είχα φάει κάποτε παξιμαδάκια με χαρούπι μέσα και ήταν τέλεια, αλλά δεν ξαναπήραμε, γιατί της μάνας μου δεν άρεσε αυτή η υπόγλυκη γεύση.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.