Ο Andy Warhol αγαπούσε την Estee Lauder.

 

 

 

O Andy Warhol πέθανε στις 22 Φεβρουαρίου 1987 μετά από μια εγχείρηση ρουτίνας σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Όταν οι στενοί του συγγενείς πήγαν για να παραλάβουν τα προσωπικά του αντικείμενα από το δωμάτιο του νοσοκομείου, βρέθηκαν μπροστά στο άρωμα Estée Lauder Youth Dew.

 

Ένα ιστορικό άρωμα που ξανάβαλε την αρωματοποιία στον χάρτη έπειτα από τον ΒΠΠ, το Youth Dew (1953) ήταν ίσως το πιο αγαπημένο από τα πολλά αρώματα του Warhol.

 

 

Εξ άλλου, ο Andy Warhol ήταν μανιώδης συλλέκτης και μια από τις συλλογές του περιλάμβανε  χιλιάδες αρώματα αφού ο ίδιος ονόμαζε τον εαυτό του «smellaholic». Μάλιστα είχε και τον κανόνα των 3 μηνών: δεν φορούσε ποτέ άρωμα πάνω από 3 μήνες όσο και αν του άρεσε. Μετά το άρωμα έπαιρνε τη θέση του στην «μόνιμη αρωματική του συλλογή» όπως την ονόμαζε ο ίδιος. Η Permanent Smell Collection με πάνω από 3000 αρώματα βρίσκεται σήμερα στο Andy Warhol Museum στη γενέτειρά του στο Pittsburgh της Pennsylvania,  το μεγαλύτερο μουσείο στον κόσμο αφιερωμένο σε έναν και μόνο καλλιτέχνη.

 

 

To Youth Dew πάντως, δεν ήταν το μόνο Estee Lauder  άρωμα που αγαπούσε ο Warhol. Δυο  χρόνια πριν τον θάνατο του, το 1985 βρέθηκε μαζί με άλλους celebrities καλεσμένος στην κοσμική παρουσίαση για το άρωμα “Beautiful” των Estee Lauder Companies,  όπου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με  την Estee Lauder:  “Beautiful;  Σοβαρολογείς; Έτσι θα ονομάζεται αυτό το άρωμα; Το λατρεύω! Και να σου πω. Έχω και  10 μπουκάλια Poison! Και αυτό το λατρεύω! Και το Coco! Αλλά και το Obsession είναι σούπερ!”

 

 

 

 

Ο διάλογος είναι πέρα για πέρα αληθινός σύμφωνα με μια συνέντευξη που έδωσε η Evelyn Lauder στο περιοδικό New Yorker μερικά χρόνια αργότερα.

 

 

Το “Beautiful” το  άρωμα των «χιλίων λουλουδιών» κλείνει  φέτος 35 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και το γιορτάζει με το limited edition Beautiful Absolu και special guest star τον σημαντικότερο καλλιτέχνη της pop art,  Andy Warhol. Η pop art και η αρωματοποία συναντιούνται μέσω του Warhol Foundation,  αφού και ο Warhol αλλά και η ίδια η Estee Lauder μοιράζονταν το ίδιο πάθος: τα λουλούδια.  Kαι κάπως έτσι το απόλυτο floral άρωμα γιορτάζει τα 35α γενέθλιά του με ένα πολύχρωμο μοτίβο των χαρακτηριστικών λουλουδιών του Warhol  εκεί που η pop art συναντά την κομψότητα σε μια ανατρεπτική σύμπραξη.

 

 

 

 

 

 

Άνθος tuberose που μόλις έχει συλλεγεί, κρίνα και τριαντάφυλλα αλλά και νότες  πορτοκαλιού και φρέσκου ​​Marigold,  muguet, γιασεμί  και Ylang-Ylang συναντιούνται με vetiver, σανταλόξυλο και  αισθησιακό κεχριμπάρι και αποθεώνουν τον λουλουδένιο χαρακτήρα αυτού μοναδικού αρώματος.

 

 

 

 

 

Το limited edition Estée Lauder Beautiful Absolu 50ml, θα είναι διαθέσιμο από αρχές Νοεμβρίου, σε όλα τα συνεργαζόμενα καταστήματα καλλυντικών, τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα και στο www.esteelauder.gr

 

 

Και μια που μιλάμε για το “Beautiful” να σας ενημερώσω ότι ήδη κυκλοφόρησε το xmas gift set Beautiful Favorites Trio με τρια αρωματικά προιόντα στην τιμή των 81Ε σε ένα υπέροχο χροστουγεννιάτικο gift box.

 

 

 

 

 

 

 

24 Σχόλια
  1. H θεια Estee μας έχει δωσει μερικά απο τα κορυφαία αρωματα όλων των εποχών. Εχω κι εγω το Youth Dew πανω στο μπουντουαρ μου και αν δεν το φοράω, γιατί το θεωρώ συλλεκτικό, ειναι εκει για να κοσμει! Το οποίο οφείλω να πω, δεν στέκεται τυχαία στο δωμάτιο μου. Ειναι η επετειακή έκδοση που ειχε κανει ο Tom Ford για την Estee, το Amber Nude και είναι δωρο ενός πολυαγαπημένου ΒΒgirl της MariaA.
    Το Beautiful δεν ήταν ποτε το άρωμα μου, γιατί ειναι πολύ φλοραλ κι εγω ειμαι των ανατολίτικων spicy. Το φορούσε όμως μια πολυ αγαπημενη φίλη που ζει πλεον στην Αμερική και δεν το αποχωριζόταν ουτε για να κατέβει στο πεζοδρόμιο να πετάξει τα σκουπίδια… )
    Πάντα τη θυμαμαι, όταν το μυρίζω….
    Αγαπημενη Estee…

  2. @Stella: Και εγώ έχω ένα κλασσικό Cinnabar στην τουαλέτα μου- όχι το flanker- το αρχικό, αυτό με το μεγάλο κόκκινο καπάκι. Είναι άδειο, είναι κάπως στραπατσαρισμένο το μπουκάλι, αλλά το φυλάω από τα μέσα της δεκαετίας του ‘90 γιατί για χρόνια ήταν το άρωμα που μου έκανε δώρο ο Ντίνος κάθε χρόνο στην ονομαστική μου γιορτή και έχει συναισθηματική αξία. Αγαπημένη Estee, indeed.

  3. Αχ, καλέ….δεν το πιστεύω …στην ανα΄ρτηση με τα flankers εχω κανει εκτενές σχόλιο με το beautiful απο EL στις 5/11….τέτοια ταύτιση απόψεων πια….

  4. @STELLA ,SPELLBOUND….το λατρευω…. ειναι λιγο βαρύ….μ’ αρεσουν εμενα αυτα κι ειδικα τον χειμωνα… ειναι απο τα αρωματα που εχουν ερθει διπλα μου σε club να με μυρισουν και να με ρωτήσουν ποιο αρωμα φοράω… αλλα θυμάμαι και κάποια φορά που παραλίγο να με κατεβασουν απο το αμάξι της παρέας γιατι το ειχα παρακάνει λίίίίγο με την ποσότητα…αχαχαχα….τι κάθομαι και θυμάμαι κι εγώ…. επίσης, θυμαμαι πριν παρα πολλά χρονια στο πρωτο μου υπεραντλαντικο ταξιδι στον Καναδα στα dutyfree του Schiphol (AMS) που ειχα ριξει έναν τσακωμο μεγαλο με το αγορι μου γιατι εκείνος ηθελε να αγορασει ενα ασυρματο τηλεφωνο κι εγω ηθελα να παρω ενα gift set απο την Estee με μινιατουρες απο τα πιο γνωστα της τότε αρώματα και το μπατζετ μας ηταν περιορισμενο και δεν μπορουσαμε να τα παρουμε και τα δυο….φυσικα πήρα εγω το gift set ….μην λέμε τα αυτονόητα…. Στο μεταξυ , ζηλεύω απιστευτα τα gift sets από Estee που κυκλοφορουν στο UK (για να μην σας πάω και στην άλλη άκρη του Ατλαντικού) …ειδα κάτι απίστευτα κουτιά από Estee στο house of fraser https://www.houseoffraser.co.uk/brand/estee-lauder …δείτε κι εσείς….ααααχ, γιατι να μην εχουμε κι εμείς εδω τέτοια….

  5. Έχω bath oil του Youth Dee απο την πεεθρά μου από τα 70’s.
    Καταμαυρο και συγκλονιστικό. Ανοιγεις καπακι μυριζει το σπιτι ολο σαν τη γιαγια💜💜💜

  6. Δεν είμαι των φλοραλ αρώματων, και ειδικά το χειμώνα μου αρεσουν τα πιο ανατολίτικα αρώματα.. Αλλά πόσο συμφωνώ με τον εμβληματικό, υπέροχα εκκεντρικό Άντι Γουόρχολ που ανέφερε ότι έχει 10 Poison(εγώ εχω τρία αυτή τη στιγμή μαζί με τις κρέμες τους σώματος) και οτι λατρευε το Obsession & το Coco, άρωματα που τα θεωρώ κλασικές ανεπανάληπτες αξίες…

  7. @CELIA Το πρώτο αριστερα μόλις ανοίγεις τη σελίδα του fraser υπαρχει κι εδω νομίζω..

  8. @ΕΦΗ Β: Λατρεύω bath oils. Μικρές καθημερινές πολυτέλειες…🛁

  9. Γεια σας
    Εχω βαλει και εγω στο παρελθον το beautiful
    Μου αρεσει το αρωμα του αλλα ειμαι και εγω επιρρεπης στα καινουργια που βγαινουν σαν τον Αντυ
    Ειναι τοσα πολλα που μου αρεσουν οποτε αλλαζω συχνα αρωμα
    Οσο για το σετ δωρου μου αρεσει πολυ η συσκευασια

  10. Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην έχει δοκιμάσει και αγαπήσει κάποιο από τα αρώματα της Estée. Και γω, δεν είμαι των φλοραλ, σαν τη @Stella, αλλά, ειδικά όταν ήμουν νεότερη, και κάνοντας τις αναζητήσεις μου, είχα αγοράσει αρώματα της Estée Lauder. Θυμάμαι, το White Linen, το αγόρασα, εντυπωσιασμένη από την διαφήμιση του, (ήμουν έφηβη τότε!) σε γυναικείο περιοδικό, με τη φωτογραφία του μοντέλου να κατεβαίνει από κάτι πολύ όμορφα μαρμάρινα σκαλιά! Μια από τις φίλες μου, φοράει το Knowing, και δεν το αλλάζει με τίποτα! @Celia, μάλλον έχουμε την ίδια συλλογή από τις μινιατούρες της Estée! Εγώ τις έχω ακόμα! Και ναι, @Celia είναι αγορασμενες από το Σιπχολ! Τέλειο για αγορές μπιούτι φρη!
    xx

  11. @SOFIAMARGA μας κοίταζαν όλοι περίεργα στο Σίπχολ….αν ηταν και τίποτα Ιάπωνες τριγύρω, σίγουρα θα μας τραβηξαν κανένα βιντεάκι… πωπω…αναμνήσεις…από τοτε που μπορούσαμε ακομα να ταξιδεύουμε…
    @STELLA Nαι,εεε;;;Θα το τσεκάρω άμεσα…
    Στο μεταξύ , δεν ξερω αν προσεξατε την διαφορά… 81 ευρω η τιμη του σετ εδώ… £44.00 στο UK….

  12. Αν δεν κανω λαθος το αρωμα beautiful ειναι ενα αρωμα που το προτιμούν νυφες.Δικο μου αγαπημένο ειναι το beyond paradise και το sensuous nude.

  13. @SOFIATI εύστοχο το σχόλιο…πράγματι, αν καθήσω να αναλογιστω πόσες φωτογραφησεις με νύφες και το beautiful έχω δει, σίγουρα θα χάσω τον λογαριασμό….

  14. @SofiaT @Celia Θυμάστε την διαφήμιση με την Πωλίνα Πορίτσκοβα ντυμένη νύφη, που της φέρνει το παρανυφακι να φορέσει το beautiful? Εμενα πάντως με εκνεύριζε πάντα αυτη η διαφήμιση και η σύνδεση του αρώματος με το θεμα του γαμου. Με εκνευρίζει να συνεχίζεται το στερεότυπο να γίνεται επίκεντρο η γυναίκα ως νύφη, με το σκεπτικό, ότι ειναι η ωραιότερη μερα – πιο σημαντική της ζωής της και πρεπει να είναι ωραιότερη απο ποτε. Γιατι αυτο ήταν το κρυφό μηνυμα της διαφήμισης. Δηλαδή πρεπει να ειμαι νύφη για να προτιμήσω το beautiful ή ωραία σα νύφη?

  15. @Celia, θα ξαναπάμε ταξίδια!!! Θα ξαναπάμε!!! Think positive!!! 😘
    @Stella, δεν το είχα σκεφτεί μέχρι τώρα! Πόσο δίκιο έχεις…
    xx

  16. @Stella ειδες το μάρκετινγκ τι ζημια μπορει να κανει μερικες φορες!

  17. @SOFIAT Τα στερεότυπα πουλάνε γιατί απευθύνονται στο οικείο, στο προσφιλές. Ενίοτε και το σοκ απέναντι στα στερεότυπα πουλάει, όπως στις διαφημίσεις της Benetton.
    Αλλα μ’ ενοχλεί η συνεχιζόμενη ταύτιση της γυναίκας με το γάμο, γιατι ποτε δεν θα βλέπαμε να διαφημίζεται έτσι ενα αντρικο άρωμα με τον αντρα ντυμένο γαμπρό και να υποδηλώνει, ότι αυτη ειναι η ωραιότερη μέρα της ζωής του… Θα ήταν ωραιο να βλέπαμε μια γυναίκα να παιρνει το πτυχίο της ή να χτίζει μια γέφυρα ή να ανακαλύπτει ένα εμβόλιο και να λέει, οτι αυτη ήταν η σπουδαιότερη μερα της ζωής της.

  18. @Stella δεν θα μπορούσες να τα πεις καλύτερα!!

  19. Για κάποιο λόγο μου αρέσουν πολλά αρώματα estee.Έχω τέσσερα αυτή τη στιγμή στολισμένα,και τα φοράω βέβαια1

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.