Αφιέρωμα Ελληνική Αρωματοποιία. Συνέντευξη του αρωματοποιού Θεόδωρου Καλοτίνη του αρωματικού brand THEODOROS KALOTINIS PERFUMES

 

Θεόδωρε, είσαι από τους αρωματοποιούς,  που παρακολουθούμε τη δουλειά τους τα τελευταία χρόνια στο beautyblog.gr & more.  Δεν ησυχάζεις ποτέ;  Δημιουργείς συνέχεια; Τι είναι αυτο που σε ωθεί να δημιουργήσεις ένα καινούργιο άρωμα ή να εμπνευστείς;

Η έμπνευση πηγάζει από το συναίσθημα κι εγώ λειτουργώ με το συναίσθημα, άρα είναι επόμενο να δημιουργώ συνεχώς μυρωδιές. Σκεφτείτε, ότι «μπλέκω» τις συνθέσεις πρώτα στο μυαλό μου, μετά τις «φιλτράρω» με το συναίσθημα και στη συνέχεια, κάνω τις δοκιμές μου με τα συστατικά. Μέσα από αυτή την δημιουργική  διαδικασία ηρεμεί το μυαλό, το σώμα και η ψυχή μου.  Νιώθω γεμάτος! Αυτό που με ωθεί να δημιουργήσω ένα νέο άρωμα, είναι η ανάγκη μου να επικοινωνήσω με τον κόσμο ένα νέο συναίσθημα, διότι το άρωμα είναι συναισθήματα και αναμνήσεις.

 

Πολύ πρόσφατα παρουσίασες την καινούργια σου σειρά αρωμάτων: PLUMERIA, AEGEAN SEA SALT & CITRUS, SEA GOD, VANILLA και το I AM BEAUTIFUL.  Σε τι διαφέρει αυτη η σειρά; Θεωρείς, ότι έχεις εξελιχθεί ως αρωματοποιός,  σε αυτά τα πέντε αρώματα;
 

Είμαι ένας άνθρωπος που αγαπώ τη γνώση. Όλα αυτά τα χρόνια κάνω συνεχείς δοκιμές, μαθαίνω νέες τεχνικές, μυρίζω νέα συστατικά, είναι φυσικό να εξελιχθεί κάποιος, όταν αγαπάει αληθινά αυτό που κάνει και δεν επαναπαύεται. Αγαπώ να εξελίσσομαι, λατρεύω τη γνώση.

 

PLUMERIA, AEGEAN SEA SALT & CITRUS, SEA GOD, VANILLA.  Θέλω να μου πεις με λίγες λέξεις τι χαρακτηρίζει το καθένα και την πηγή της  έμπνευσης σου.  

Όταν ακούω Plumeria, έρχεται στο μυαλό μου η λέξη «μητέρα», γιατί εκείνη αποτέλεσε την πηγή της έμπνευσης μου, για το άρωμα αυτό.  Τα καλοκαίρια δεν υπήρχε μέρα, να μην φέρει στο σπίτι μας, έστω ένα άνθος πλουμέριας.

 

Το Aegean Salt & Citrus μου θυμίζει πραγματικά το Αιγαίο μας! Το ελληνικό καλοκαίρι με τις φρέσκες νότες των εσπεριδοειδών, καθώς και το αλάτι που είναι αυτό που οσμιζόμαστε έντονα, σε κάθε καταγάλανη παραλία του Αιγαίου.

 

Το Sea God αντίστοιχα, μου θυμίζει τον Ποσειδωνα, το θεό της Θάλασσας. Τόσο δυνατός και ξεχωριστός αποτέλεσε την έμπνευση για ένα άκρως αρρενωπό και υδάτινο άρωμα.

 

Το Vanilla με ταξιδεύει στα παιδικά μου χρόνια, τότε που η γιαγιά μου  έψηνε μπισκότα βανίλιας στο φούρνο και τους έβαζε καραμέλα από πάνω. Ήταν τα αγαπημένα μου! Με συγκινεί η μυρωδιά αυτή!
 

 

 

 

 

Ξέρω, ότι το I AM BEAUTIFUL είναι η κορωνίδα σου, σε αυτή την καινούργια σειρά.  Θα ήθελες  να μας πεις που ξεχωρίζει αυτο το άρωμα σε σχέση με τα υπόλοιπα;

 

Έχοντας δώσει αρκετές μάχες με τα κιλά μου στο παρελθόν και παρατηρώντας τις διεθνής τάσεις της μόδας, που επιβάλουν σε γυναίκες και άντρες, τα πρότυπα «πλαστικής κούκλας», ήθελα να δημιουργήσω ένα άρωμα με μοναδικά, μεθυστικά συστατικά, το οποίο όμως ν’ αλλάζει πραγματικά τη διάθεση και να μας κάνει να σκεφτόμαστε θετικά. Ένα άρωμα, που αναδεικνύει την ομορφιά που κρύβει μέσα της, κάθε γυναίκα! Η γυναίκα στις μέρες μας είναι πραγματικά «ένα πολυμηχάνημα». Έχει τον ρόλο της μητέρας, της συζύγου, της νοικοκυράς, της καριέρας. Η γυναίκα είναι εκείνη που δημιουργεί ζωή, αντέχει σε κάθε δυσκολία. Η διαίσθηση μιας γυναίκας είναι τόσο δυνατή. Έχω μελετήσει πολύ την γυναικεία ψυχοσύνθεση και πραγματικά νιώθω, ότι μπορώ να καταλάβω κάθε γυναίκα. Έτσι γεννήθηκε το άρωμα «I am beautiful».

 

 

 

 

 

 

Θα έλεγες δηλαδή, ότι με την καινούργια σου συλλογή, αλλά και με το I AM BEAUTIFUL,  το brand THEODOROS KALOTINIS,  μπαίνει σε μια νέα εποχή;

 

Θεωρώ πως ναι! Το «I am beautiful», αλλά και όλα τα υπόλοιπα νέα αρώματα έχουν διαφορετικές πινελιές, από τα προηγούμενα. Όλα είναι κομμάτια μου!  Όπως εξελίσσομαι εγώ σαν άνθρωπος,  έτσι εξελίσσονται και οι μυρωδιές μου, τα «παιδιά» μου.

 

 

 

Υπάρχει για σένα μια αρωματική νότα ή μία σύνθεση που να την θεωρείς απόλυτα ερωτική;

 

Το Βετιβέρ για μένα, είναι ένα από τα πιο ερωτικά, φυσικά συστατικά.

 

 

 

 

Ξέρω, ότι πάντα έδειχνες μεγάλο σεβασμό σε όλα τα αρώματα και τους αρωματοποιούς, έχεις πει πολλές φορές, ότι με κάποιο τροπο «όλα τααρωματα αξίζουν τον σεβασμό και την αγάπη μας».  Ωστόσο, κάπου τα δικάσου, αναπόφευκτα,  διαφέρουν.  Ποια ειναι η διαφορά των δικών σου
αρωμάτων, σε σχέση με τα designers ή ακόμα και άλλα niche.  Ποια θεωρείς, ότι είναι τα χαρακτηριστικά που τα κάνουν ξεχωριστά;

 

Όλα τα αρώματα έχουν κάτι μοναδικό. Από την ιδέα, τον δημιουργό, μέχρι τα συστατικά. Η αλήθεια είναι, ότι τα δικά μου αρώματα εμπεριέχουν εκλεκτά αιθέρια έλαια σε πολύ μεγάλο ποσοστό, κάτι που στην αγορά δεν συμβαίνει, διότι τα αιθέρια έλαια είναι ακριβά. Πέτυχα τις καλύτερες τιμές, από προμηθευτές απ΄όλο τον κόσμο, για να προσφέρω προσιτά στην τιμή αρώματα, με τα ποιοτικότερα συστατικά υψηλής αρωματοποιίας. Ο διαλύτης που χρησιμοποιώ, είναι γεωργικής καλλιέργειας από σταφύλι. Όλα τα αρώματα μου είναι απολύτως χειροποίητα και φτιάχνονται κυριολεκτικά ένα – ένα, από τα χεράκια μου. Κάτι ακόμα που κάνει τα αρώματα μου ξεχωριστά είναι, ότι μέσα απο τα συστατικά και τις συνθέσεις  τους «ενσαρκώνεται» όλη η αγάπη μου για τα συστατικά, την φύση, τον άνθρωπο, για την ίδια τη ζωή.

 

 

Χρησιμοποιείς κατά βάση οικολογικά συστατικά και συσκευασίες, (φυσικά, αιθερια κ.λ.π.) και ήσουν, ο πρώτος διδάξας στην ελληνική αγορά.   Ποιο ειναι το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι; Πιστεύεις,  ότι στον χώρο των αρωμάτων  έχουν σημασία,  αυτά τα χαρακτηριστικά;  

 

Απευθύνομαι στον άνθρωπο, που αγαπά τις διαφορετικές, ξεχωριστές μυρωδιές. Υπάρχει κόσμος, που δεν γνωρίζει την αξία των φυσικών συστατικών, των αιθέριων ελαίων και τις ιδιότητες τους, που ευεργετούν το σώμα και την ψυχή. Κάποιοι, είναι ενημερωμένοι. Πολλοί όμως, δεν  γνωρίζουν τον τρόπο που δημιουργείται ένα χειροποίητο άρωμα και το καταλαβαίνω απόλυτα, διότι δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία. Είναι στόχος ζωης για εμένα να διαδώσω, όσα περισσότερα πράγματα μπορώ για τη φυσική αρωματοποιία, στον κόσμο και να κατανοήσουν την πραγματική αξία, των αρωμάτων που δημιουργώ.

 

 

Σε τρομάζει η παγκόσμια κρίση που βιώνουμε μέσω του covid19, αλλα και οι συνθήκες που βρίσκεται η ελληνική αγορά την τελευταία δεκαετία, σε σχέση με το επιχειρηματικό σου εγχείρημα;

 

 

Δεν με τρομάζει. Με πληγώνει! Ξεκίνησα μέσα στην οικονομική κρίση, εντελώς μόνος. Χωρίς οικονομική βοήθεια. Είμαι αυτοδημιούργητος και αυτό σημαίνει πολλά! Τώρα όλες οι επιχειρήσεις, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες, που έφερε μαζί της η πανδημία. Τίποτα δεν είναι δεδομένο! Αν ο περισσότερος κόσμος δεν μπορεί να αγοράζει, οι επιχειρήσεις κάποια στιγμή θα κλείσουν.  Αυτό θεωρώ τρομάζει όλους τους μικρούς, αλλά και μεγάλους επιχειρηματίες. Είμαι τυχερός, διότι ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο έχω ανθρώπους που είναι φανατικοί των αρωμάτων μου και αγαπάνε τη δουλειά μου, συνεπώς με προτιμούν και αγοράζουν τα αρώματα μου, παρά τις δυσκολίες της εποχής. Δεσμεύομαι ωστόσο, να συνεχίσω να δημιουργώ αρώματα που θα φτιάχνουν τη διάθεση των ανθρώπων και όσο εκείνοι με στηρίζουν, εγώ θα συνεχίσω να υπάρχω. Οφείλω όλη μου την επιχειρηματική εξέλιξη στον κόσμο που με αγαπά και με επιλέγει και τους ευχαριστώ που είναι συνοδοιπόροι μου σ΄αυτό το ταξίδι.

 

 

 

 

 

Από την πρώτη στιγμή της παρουσίας σου στην αρωματοποιία, οι δημιουργίες σου προκάλεσαν αίσθηση στο εξωτερικό.  Εχεις κάποιες συνεργασίες στο πλάνο ή σχέδια για εξάπλωση του brand στις ξένες αγορές;

 

Η αλήθεια είναι, ότι τα αρώματα μου έχουν μεγάλη απήχηση στο εξωτερικό. Αυτό με συγκινεί και νιώθω πολύ τυχερός, όμως η κατάσταση με την πανδημία με αγχώνει, διότι υπάρχουν σημαντικές προτάσεις συνεργασίας, οι οποίες έχουν παγώσει λόγω αυτού. Μεγαλύτερη σημασία σε αυτή φάση έχει η υγεία μας, ας περάσει όλο αυτό που ζούμε ενωμένοι και για την εξάπλωση του brand στο εξωτερικό, είμαι αισιόδοξος.

 

 

Παράλληλα με την δημιουργία των αρωμάτων σου, διδάσκεις κι όλας αρωματοποιία.  Πως είναι αυτή η εμπειρία; Μπορούμε να ελπίζουμε σε κάποια σεμινάρια και στην Αθήνα ή σε κάποια ίσως e-learning μαθήματα;

 

Εδώ και χρόνια είμαι εισηγητής στο δικό μου Σεμινάριο Φυσικής Αρωματοποιίας, για το οποίο έχω δουλέψει σκληρά, για την υλοποίηση του.  Το σεμινάριο πραγματοποιείται εδώ και χρόνια στα ΚΕΚ Ηρακλείου, αλλά και σε διάφορες ιδιωτικές σχολές. Πλέον διατίθεται και ηλεκτρονικά μέσω Skype και μπορεί κανείς να δηλώσει συμμετοχή, μέσω του website μου. Είναι μια μοναδική εμπειρία για όλους εκείνους που αγαπούν τα αρώματα και θέλουν να μάθουν την τεχνική δημιουργίας τους, καθώς και να δημιουργήσουν το δικό τους προσωπικό άρωμα σε μία προσιτή τιμή.

 

 

Ποια αρωματική συμβουλή θα έδινες στις αναγνώστριες και τους αναγνώστες του www.beautyblog.gr & more;

 

Να φορούν αρώματα, τα οποία τους “ταξιδεύουν” στις πιο γλυκές και τρυφερές τους αναμνήσεις.
Που μπορούμε να βρούμε  τα αρώματα THEODOROS KALOTINIS;

 

Τα αρώματα μου διατίθενται στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.theodoroskalotinis.com, όπου και εξυπηρετώ με πολύ αγάπη όλους όσοι τα επιλέγουν ή θέλουν την γνώμη μου για την επιλογή τους.   Μιλάμε επίσης και τηλεφωνικά, αν χρειάζονται βοήθεια και έτσι τους κάνω τις προτάσεις μου, προτάσεις που με την εμπειρία μου είναι πάντα οι σωστές και πραγματικά χαίρομαι για αυτό διότι μετά από κάθε αγορα με καλούν η μου στέλνουν μήνυμα και μου λένε τις ομορφότερες εντυπώσεις. Επίσης τα αρώματα THEODOROS KALOTINIS, κυκλοφορούν και σε επιλεγμένα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα, τα οποία αναγράφονται στο ηλεκτρονικό μου κατάστημα.

 

 

Θεόδωρε,  σ’ ευχαριστούμε πολύ γι΄αυτήν την εκ βαθέων και ειλικρινή σου συνέντευξη και σου ευχόμαστε κάθε επιτυχία!

 

 

Stella

 

 

 

14 Σχόλια
  1. Επειδη μου εκαναν δωρο το gardenia κολλησα.
    Για τα χρηματα τους ειναι η καλυτερη αγορα. Έχω killian που κοστιζει τα 4πλασια και εχει μικεοτερο sillage και διαρκεια. Εξαιρετικός!

  2. @ΕΦΗ ΒΛΑΧΟΥ Τα είπες όλα!!!!! Εν τω μεταξύ το gardenia το έχω πλεον ως άρωμα υπογραφής μετά από τόσα χρόνια. Θεωρώ, ότι δεν υπάρχει αυτη τη στιγμή καλύτερη “πούδρα” στην αγορά!

  3. Ki εμένα μου αρέσει το GARDENIA αλλα είμαι περισσότερο LILY girl…
    Μου άρεσε η ”φιλοσοφία-εξομολόγηση” πίσω από την δημιουργία του I AM BEAUTIFUL καθως κι η ανάμνηση του Θοδωρή από τις μυρωδιες των μπισκοτων βανίλιας της γιαγιας που σταθηκε η έμπνευση για το VANILLA….
    Οι τιμες είναι απίστευτα χαμηλές για τέτοιου είδους αρώματα ….
    @STELLA είσαι πολύ τυχερή που γνωριζεις κι απο κοντά τόσο νέους και ταλαντούχους συνάμα ανθρώπους….

  4. @CELIA Οντως νοιώθω πραγματικά τυχερή, που μου δόθηκε η ευκαιρία μέσω του ΒΒ, να γνωρίσω αυτούς τους ανθρώπους, τον Θοδωρή από πιο παλιά και τον Χριστόφορο Δίκα και Γιώργο Παπαχατζή πρόσφατα. Αλλά χαίρομαι πραγματικά που όλοι τους έχουν αυτές τις κοινές συνισταμένες. Είναι ταλαντούχοι, ευγενέστατοι, μορφωμένοι, καλλιτέχνες με όλη την σημασία της λέξης και ασχολούνται με τον χώρο του αρώματος και επιχειρούν στην χώρα μας. Τελικά τίποτα δεν είναι τυχαίο! Τα όμορφα πράγματα προέρχονται από όμορφους ανθρώπους!

  5. @CELIA εγω είμαι Gardenia girl, αλλά τελευταία με εχει μπλοκάρει τελείως ο Θεόδωρος Καλοτίνης. Γιατί με όλα αυτά τα υπέροχα αρώματα που βγάζει το έχω χάσει και είμαι και Royal Orchid girl και Plumeria girl και Ι am Beautiful πάνω απ΄ ολα!!! 🙂

  6. Σαν Vanilla girl ανυπομονώ να λάβω τα αρώματα που παρήγγειλα για εμένα και την κόρη μου χτες…Είναι σημαντικό να υποστηρίζουμε τέτοιους εκπληκτικούς Έλληνες δημιουργούς (ειδικά οταν είναι τόσο προσιτές οι τιμές των προϊόντων τους), για να μπορούν να συνεχίσουν να δημιουργούν τα θαυματακια τους ✨Ευχαριστώ πολύ Στέλλα για τις τόσο όμορφες παρουσίασεις και πληροφορίες! 👋

  7. Καλημερα
    Εμενα μου εκανε εντυπωση η συνεντευξ του
    Προκατελειμμενη με ανθρωπους που ξεκινουν να δημιουργησουν ενα brand σε οποιοδηποτε τομεα,με ξαφνιασε ευχαριστα η απλοτητα του και η ευγενεια στο προσωπο του και στα λογια του
    Ημουν ενημερη κατω του μηδενος γιαυτη την αγορα αρωματων και εμαθα τοσα πολλα μεσα απο ολα τα αρθρα
    Θελω να παραμεινουν ετσι ολοι οσο και αν μεγαλωνει η επιχειρηση τους
    Που ευχομαι ολα τα καλα να ερθουν για εκεινους

  8. Πολύ αληθινός…. πολύ ιδιαίτερη η ιστορία του I am beautiful… τελικά η μάχη που έδωσε, αποτέλεσε έμπνευση για την δημιουργία του αρώματος… Το θεωρώ θαυμάσιο!
    🎄🎅❤️

  9. @SOFIA MARGA Ετσι είναι, όντως! Ο Θεόδωρος Καλοτινης είναι ένας άνθρωπος που δίνει συνεχώς μάχες γι αυτο τον εκτιμώ.

  10. Μόλις παρήγγειλα το Plumeria, μετά από τα τόσο καλά πράγματα που έχω διαβάσει για το brand!! Δυστυχώς δεν τα βρίσκεις στη Θεσσαλονίκη για να τα δοκιμάσεις….το περιμένω με ανυπομονησία!!! I will keep you posted….😃

  11. Mπηκα στο σαιτ να δω τα αρωματα
    Μου αρεσει πολυ η καθαροτητα της συσκευασιας
    Λιτη, φινα πολυ με καθαρες γραμμες
    Νομιζω η μαλλον ειμαι σιγουρη για την συνεχως ανοδικη πορεια του κ. Καλοτινη
    Με συνεπηρε η σταση του και η επιμονη του
    Αλλα βεβαιως πρεπει να εχεις και ταλεντο – που εχει – και μερακι που δεν του λειπει
    Και εις ανωτερα μεσα αποτην καρδια μου

  12. 💛💙💜❤💛💙💚❤💛💙💜❤💛❤💚💜💜❤ Υπέροχη συνέντευξη και Αυτή!!!! Ευχαριστούμε πολύ!!!! 💛💙💜❤💛💙💚❤💛💙💜💛💚❤

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.