To πρώτο όνειρο του Φώτη, Ένα Ταξίδι στο Φως.

 

 

 

Όταν ήμουν παιδί δεν υπήρχε για μένα καλύτερο δώρο από τα βιβλία! Βέβαια, ακόμα συνεχίζει να ισχύει, αλλά τότε πραγματικά τα βιβλία έκλεβαν τη σκέψη και την ψυχή μου.  Κανένα παιχνίδι δεν μετρούσε μπροστά σ΄αυτά.

 

Σήμερα, προσπαθώ να κάνω δώρο στα παιδιά των φίλων και της οικογένειας, βιβλία, με την ελπίδα να νιώσουν αυτό το μαγικό ταξίδι, που μόνο στις σελίδες τους μπορείς να νιώσεις.

 

Φέτος που ομολογουμένως οι συνήθειες των γιορτών και των δώρων ανατράπηκαν από τις σκληρές συνθήκες της πανδημίας, τα δώρα μας καθυστέρησαν ή ματαιώθηκαν,  κι ίσως θα μου πείτε αυτή η πρόταση θα έπρεπε να έχει έρθει νωρίτερα.  Ένα καλό βιβλίο όμως, είναι πάντα ένα δώρο διαχρονικό. Μια σταθερή αξία που είναι όμορφο να δωρίζεται, χωρίς να περιμένουμε μιαν ειδική αφορμή.  Ίσως τώρα, περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη της επαφής των παιδιών με το χαρτί και την εικόνα, αλλά και με τις λέξεις και τη φαντασία τους, να είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

 

Έτσι το φετινό δώρο στον ανιψιό μας τον Θανασάκη, που μοιάζει αρκετά στον ήρωα του Αρκά, ήταν λίγο αργοπορημένο, αλλά πολύ ιδιαίτερο!

 

Η πρώτη συγγραφική απόπειρα της Πέννυς Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη,  «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΦΩΤΗ. ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΦΩΣ» με την πάντα υπέροχη και ξεχωριστή εικονογράφηση της αγαπημένης μου Μυρτώς Δεληβοριά, είναι μια ζωντανή και τρυφερή περιπέτεια, που μιλάει στην ψυχή των παιδιών.  Ο Φώτης αναρωτιόταν πώς είναι να βλέπει κανείς όνειρα.  Όταν αποφασίζει να ψάξει να βρει το δικό του όνειρο, ξεκινά ένα ταξίδι γεμάτο περιπέτεια! Στο ταξίδι αυτό, ο Φώτης ανακαλύπτει αλήθειες γεμάτες φως, που τελικά θα του αποκαλύψουν το δρόμο για το δικό του όνειρο..

.

 

 

 

Μέσα  από τις σελίδες του βιβλίου της Πέννυς Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη, προσφέρεται στα παιδιά ένα εκπαιδευτικό ταξίδι, που τα εισάγει στις βασικές έννοιες του φωτός, μέσα από ένα παραμύθι.  Τα παιδιά ενθαρρύνονται, μέσα από μια αλληγορική ιστορία, να πιστέψουν ότι το “φως” της ζωής τους βρίσκεται μέσα τους και λαμβάνουν ερεθίσματα, να  αναζητήσουν το όνειρο τους και εμψυχώνονται να ζήσουν “με φως”.

 

ΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ:

Η συγγραφέας Πέννυ Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη,  είναι μητέρα δύο παιδιών και διαθέτοντας μεγάλη αγάπη για τα παιδιά  έχει συμμετάσχει επί σειρά ετών σε ομάδες για τις ανθρώπινες σχέσεις, εστιάζοντας κυρίως στη σχέση γονέων- παιδιών.

 

Μετά τις σπουδές της στα Οικονομικά, αλλά και ως κάτοχος μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων (PhD Light & Lighting (UCL), MSc Light & Lighting (UCL), MSc Human Relations Mgt), εργάστηκε στο χώρο του επαγγελματικού φωτισμού για περισσότερο από 15 χρόνια.   Έχει γράψει και παρουσιάσει άρθρα σε διεθνή συνέδρια φωτισμού και πανεπιστήμια.

 

Η αγάπη της όμως για τα παιδιά, αλλά και για την επιστήμη της, την οδήγησε σε ένα μοναδικό πάντρεμα, με μια σειρά δράσεων όπως, διαδραστικά εργαστήρια, σεμινάρια, συμμετοχικές δράσεις με το φως για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού και αποκορύφωμα το πρώτο της παιδικό βιβλίο «ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΟΥ ΦΩΤΗ».  Ήταν αυτή η αγάπη της Πέννυς και η επιθυμία της να μοιραστεί τις εξειδικευμένες γνώσεις της, που την ώθησε να το γράψει!  Σε αυτό εμπεριέχει την εμπειρία της, αλλά και στοιχεία της προσωπικής της αναζήτησης, για μια ζωή «με φως».

 

 

 

 

Η εικονογράφος του βιβλίου η Μυρτώ Δεληβοριά, είναι μια πολυβραβευμένη, ταλαντούχα καλλιτέχνιδα, μια καταξιωμένη εικαστικός.  Ζωγράφος και εικονογράφος παιδικών βιβλίων με τεράστιο έργο στην εικονογράφηση παιδικής λογοτεχνίας, συμμετοχή σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής. Έχει βραβευθεί για τις εικονογραφήσεις της με το Κρατικό Βραβείο, με το Βραβείο !ΕΒΓΕ, με το Βραβείο Εικονογράφησης του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, με το Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου του περιοδικού “Διαβάζω”, για τις εικονογραφήσεις της στα βιβλία:  “Ιστορίες για παιδιά” του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ (εκδ. Εστία 2005),  “Η πόλη που έδιωξε τον πόλεμο” του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εκδ. Πατάκη 2010), «Αν κάθε μέρα» του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εκδ. Eurobank 2012), “Ο Φύλλος” της Έλενας Γλωσσιώτη (εκδ. Θίνες 2015), “Οι Αγώνες του Σκορπιού” της Maggie Stiefvater (εκδ. Πατάκης 2015), “Ο δρόμος για το Αλταμόν” της Gabrielle Roy (εκδ. Θίνες 2015) και “Το δέντρο του μικρού μας κόσμου” της Καλλιόπης Στάρα (αυτοέκδοση 2015).

 

Το 2015 διακρίθηκε με Αναγραφή στους τιμητικούς πίνακες της ΙΒΒΥ για την εικονογράφηση του βιβλίου “Το νησί της Ροδιάς” του Μάνου Κοντολέων, Ψυχογιός 2014.  To 2008 δημιούργησε μαζί με τον Αντώνη Παπαθεοδούλου και την Ελένη Κατσαμά το ηλεκτρονικό περιοδικό για την παιδική λογοτεχνία και τους δημιουργούς της “Το παπάκι στην μπανιέρα”.  Ένα μέρος του περιοδικού δημοσιεύτηκε στο Free Press περιοδικό για τα βιβλία, BookPress.

 

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ της Πέννυς Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη

 

Όταν τα δύο της παιδιά ήταν μαθητές στο νηπιαγωγείο, η Πέννυ, μετά από πρόσκληση των δασκάλων, πραγματοποίησε δρώμενα με το φως στα πλαίσια θεμάτων που συζητούσαν στις τάξεις. Ο ενθουσιασμός των παιδιών την παρότρυνε να σχεδιάσει το πρώτο της εργαστήρι για παιδιά μικρής ηλικίας, με τίτλο «Διαδραστικά παιχνίδια με το φως».

 

Έκτοτε, πραγματοποιεί μια σειρά από εργαστήρια. Το εργαστήρι «Ο Μονίρο και το Φως” στηρίζεται σε μια παιδική ιστορία που έχει εμπνευστεί και γράψει η Πέννυ. Τη συγκεκριμένη ιστορία την έχει παρουσιάσει εκτός από σχολεία και σαν εθελοντική δράση σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς στην Αθήνα. Η Πέννυ έχει σχεδιάσει και παρουσιάζει και άλλα εργαστήρια, όπως “Το φως από την Αρχαία Ελλάδα έως το σήμερα”, “Φως & συναισθήματα”, “Το μαγικό φως της ζούγκλας”. Επίσης, σχεδιάζει εργαστήρια ειδικά για θέματα που επιθυμείτε εσείς, για τα δικά σας παιδιά!  Παράλληλα έχει εισηγηθεί το θέμα του φωτισμού σε βιωματικά εργαστήρια φωτογραφίας, μέσα από το project Eyes of light, που ολοκληρώθηκε το 2019 με ομαδική έκθεση φωτογραφίας στην Τεχνόπολη υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

 

Η Πέννυ κατασκευάζει επίσης τα “Penny’s custom gifts”, προσωποποιημένα δώρα με φως (αλλά και χωρίς), τα οποία μπορείτε να παραγγείλετε για τα αγαπημένα σας παιδιά ή ενήλικες.  Επίσης στο site της, θα βρείτε υπέροχα, χειροποίητα, ξύλινα δώρα, ζωγραφισμένα στο χέρι, όπως κουτιά, μολυβοθήκες κ.λ.π με τον Φώτη, τον ήρωα του βιβλίου.  

 

 

 

 

Stella

 

 

Το βιβλίο “Το πρώτο όνειρο του Φώτη. Ένα ταξίδι στο φως.” μπορείτε να το παραγγείλετε στο https://pennyslightseminar.com/ , στο facebook Penny Hatziefstratiou Michelinaki, ή να το βρείτε στο βιβλιοπωλειο ΠΟΛΙΤΕΙΑ. Η διανομή γίνεταιο μέσω του δικτύου του Εκδοτικού Οίκου Πατάκη.

 

Συγγραφέας: Πέννυ (Παναγιώτα) Χατζηευστρατίου Μιχελινάκη

Εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά

Σελίδες: 36 + σκληρό εξώφυλλο -Τιμή: 13,50 Euro

 

 

 

13 Σχόλια
  1. Καλημέρα!! Πόσο συμφωνώ Στέλλα μας ότι ένα βιβλίο είναι διαχρονική αξία!! Εμείς λατρεύουμε τα βιβλία κ η κόρη μου έχει πάνω από 30 εξαιρετικά βιβλία άλλα παλιά του άντρα μου όταν ήταν μικρός, άλλα που μας δώσανε κ άλλα που αγοράσαμε!!Διάβαζα την κόρη μου από μωρό έως τώραβστα 4 έτων που είναι κ βλέπω πως τα αποστιθίζει κ σιγά σιγά καταλαβαίνει τις έννοιες κ τις διδάσκει στις κούκλες της!Το βιβλίο με ενδιαφέρει κ με εντυπωσιάζει το 36 σελίδες κ τόσο οικονομικό θα το ψάξω να το παραγγείλω νομίζω θα εντυπωσιαστεί η μικρή μου!

  2. Aκόμα θυμάμαι το πρώτο λογοτεχνικό βιβλίο που πήρα ως δωρο…πρέπει να ήμουν τρίτη δημοτικού…ήταν ο ΟΛΙΒΕΡ ΤΟΥΙΣΤ του Ντίκενς….ακόμα το εχω και μάλιστα διάβαζα απο ενα κεφάλαιο στον γιο μου όταν ήταν μικρούλης λίγο πριν τον ύπνο…ακομα θυμάμαι με πόση ανυπομονησία το περίμενε κάθε βράδυ.

  3. @ΤΖΕΝΗ ΚΑΣΑΠΙΔΟΥ είναι εξαιρετικό βιβλιο! Ο Θανασάκης μας ενθουσιάστηκε!

  4. @Stella Ναι με εντυπωσίασε το γεγονός οτι πρόκειται για την αναζήτηση κ ανακάλυψη των ονείρων των ίδιων των παιδιών καθώς κ στην βοήθεια να το πετύχουν! Στάθηκα στην φράση “Τα παιδιά ενθαρρύνονται, μέσα από μια αλληγορική ιστορία, να πιστέψουν ότι το “φως” της ζωής τους βρίσκεται μέσα τους και λαμβάνουν ερεθίσματα, να αναζητήσουν το όνειρο τους και εμψυχώνονται να ζήσουν “με φως” μου φαίνεται ένα πάνω από εκπληκτικό κ εκπεδευτικό βιβλίο, θα το παραγγείλω άμεσα!!

  5. @ΤΖΕΝΗ ΚΑΣΑΠΙΔΟΥ ειναι πραγματικά πολύ ωραιο βιβλίο κι απ΄ότι μου είπε η μαμά του Θανασάκη, πολύ διδακτικό με γνώσεις γύρω από το φως, για παιδιά, που δεν τις βρίσκεις αλλού.

  6. @CELIA Εμένα, το αγαπημενο μου παιδικό βιβλίο κι ο ήρωας που ταυτιζόμουν μαζί του ήταν ο Τομ Σόγιερ!

  7. Προσωπικά για εμένα ενα βιβλίο είναι το καλύτερο δώρο που θα μπορούσε κάποιος να μου δωρίσει κσι αυτό από την ηλικία των εννέα! Το πρώτο μου βιβλίο ήταν το Χωρίς Οικογένειά του Έκτορ Μαλο και θυμάμαι ακόμα που το διάβαζα συνέχεια και πάντα έκλαιγα…Συγκεκριμένα η νονά του αδερφού μου μου δωριζε πάντα βιβλία γιατί είχε καταλάβει ότι ήμουν μία μικρή βιβλιοφαγος και πάντα θα την αγαπάω γιαυτό και θα τη θεωρώ και δική μου νονά! Εχω ακόμα τη Ρεβέκκα της Δάφνης Ντι Μωριε και τη Σκλαβα της Περλ Μπακ που τα φυλαω σαν τα μάτια μου τόσα χρόνια, είναι συλλεκτικά πια και τα έχω διαβάσει άπειρες φορές! Βέβαια στην εποχή μου δεν υπήρχε διαδίκτυο, ταμπλετ, κινητά κλπ και τα πιο πολλά ερεθίσματα τα παίρναμε συνήθως από βιβλία, περιοδικά κ.α. Θεωρώ ότι είναι δύσκολο στη σημερινή εποχή μας τα παιδια να αφοσιωθουν στο διάβασμα ενός βιβλίου όσο αφοσιώνονται στα παιχνίδια που παίζουν στις οθόνες, αλλά επειδή εγώ από μικρά τους αγοραζα βιβλία τακτικά και ανελλιπώς κάθε χρόνο τα πηγαινα στην έκθεση βιβλίου στο Πασαλιμάνι, η μεγάλη μου ευτυχως απέκτησε τη δική μου αγάπη για βιβλία.,.Η μικρή ειναι πιο αντιδραστική, δεν αφήνει εύκολα το ταμπλετ της στον ελεύθερο χρόνο, αλλά επειδή με βλέπει κάθε βράδυ να διαβάζω πριν κοιμηθούμε, μου ζήτησε να κρατάει κ εκείνη ενα βιβλίο εκείνη την ώρα.. Έτσι της πήρα τον Μικρό Πρίγκηπα και την Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.,.,Οταν τα τελειώσει θα ήθελα να διαβάσει και το βιβλίο της κ. Μιχελινακη, μου φάνηκε τόσο ενδιαφέρον που θα το διαβάσω πρώτα εγώ σίγουρα!

  8. Kαλημερα
    Τι ομορφα που τα περιγραφεις @Stella
    Tα βιβλια ειναι παντα ανοιχτοι οριζοντες για ολους μας
    Θα σας πω και εγω το πρωτο βιβλιο που ελαβα σαν δωρο και τοτε θα προτιμουσα κατι αλλο για δωρο
    Μου εφερε μια θεια μου “Την Καλυβα του Μπαρμα Θωμα ”
    Μου ειπε οτι ειναι ενα βιβλιο που θα μου μεινει στην μνημη μου παντα
    Και ετσι εγινε
    Ειναι το μοναδικο βιβλιο που οταν το διαβζα εκλαψα και δεν μου εχει ξανατυχει ποτε με κανενα αλλο

  9. Ευτυχώς η αγάπη για τα βιβλία είναι μεταδοτική! Φέτος ο μικρός μου ζήτησε βιβλία και δέχτηκε ουκ ολίγα. Παραμύθια, ποίησης, γνώσεων. Πολλά από αυτά είναι σημαντικά έργα τέχνης Το βιβλίο αυτό είναι στη λίστα μας, αλλά δεν έτυχε να το έχουμε αποκτήσει ακόμη. Το είχα επιλέξει, κυρίως λόγω του ότι η Μυρτώ Δεληβοριά είναι και δική μας αγαπημένη εικονογράφος. Όμως, η σημερινή παρουσίαση πρόσθεσε πολλά ακόμα επιχειρήματα για την αγορά του.
    Ευτυχώς, διάβασα πρόσφατα ότι ο σωστός αναγνώστης αγοράζει πολλά περισσότερα βιβλία από αυτά που διαβάζει και ηρέμησα, γιατί η παιδική μας βιβλιοθήκη έχει πολλά πολυαναγνωσμένα, αλλά και πολλά σε αναμονή…. Μάλλον αυτό οφείλεται στο ότι ούτε εγώ, ούτε το παιδάκι μου είμαστε καλοί στην επιλογή και έτσι βρίσκουμε πάντα δικαιολογίες για να πάρουμε διπλό και τριπλό βιβλιοδώρο.

  10. @Stella πόσο πολύ χάρηκα με αυτό το σημερινό post! Τι ελπιδοφόρο! Που εκτός από το θέμα του βιβλίου, απευθύνεται -κυριως- στα παιδιά, στο μέλλον! Είμαι ενθουσιασμένη με την τόσο δημιουργική και ευρηματική συγγραφέα, που της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια! Συμφωνώ μαζί σου, πως το βιβλίο είναι δώρο διαχρονικό και πολύ αγαπημένο! Μακάρι όλοι μας να ωθήσουμε τα παιδάκια που γνωρίζουμε στα βιβλία! Σε πρώτο χρόνο, θα το παραγγείλω, για ένα μικρό – μεγάλο παιδάκι: εμένα
    xx

  11. Νομίζω τα ανιψάκια μου θα το λατρέψουν.
    Μουτςς

  12. Φαίνεται υπέροχο!!! Μπράβο!!! ❤💜💛💚💜💙💜❤👵❤💜💛💜💚💚💜💙💜❤👵

  13. Σίγουρα το καλό βιβλίο είναι πραγματικό δώρο ,όχι μόνο για ένα παιδί αλλά και για έναν ενήλικα.Πόσο λυπάμαι όταν ακούω τα παιδιά να λένε ότι δεν διαβάζουν κάποιο βιβλίο αλλά παίζουν μόνο ηλεκτρονικά παιχνίδια.Ξέρουν μόνο αυτούς τους χαρακτήρες και δυστυχώς λίγα γνωρίζουν χαρακτήρες βιβλίων.Θλιβερό.

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.