Σούπερ αποτοξίνωση αλλά και θωράκιση του οργανισμού με ginger! (και το τέλειο χειμωνιάτικο ρόφημα)

 

 

 

Το ginger είναι ένα από τ’ αγαπημένα κι αποτελεσματικότερα βότανα και μπαχαρικά ιδανικό για αποτοξίνωση.  Φρέσκο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ρόφημα και γευστικότατο μπαχαρικό στα φαγητά μας, αλλά είναι και ένα θαυμάσιο αιθέριο έλαιο.

 

 

Το τζίντζερ είναι επίσης κορυφαίο για κρυολογήματα και πονόλαιμο ενώ στην Ασία απ΄όπου προέρχεται είναι ίσως το ευρύτερα χρησιμοποιούμενο βότανο γι’  αυτό τον λόγο.  Έχει αντισηπτικές και μαλακτικές ιδιότητες. Επιπλέον, δρα ως αντιπυρετικό, απαλύνει τον βήχα, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία και ανακουφίζει από τους πόνους στις αρθρώσεις.

 

 

 

 

 

 

Όμως είναι και ένα ιδανικό βότανο για αποτοξίωση, ειδικά μετά τις γιορτές που όλες και όλοι λίγο πολύ ξεφύγαμε στην διατροφή μας.

 

 

Συνταγή για αποτοξινωτικό και δυναμωτικό ρόφημα με ginger

 

Βράζουμε την ρίζα για 5 λεπτά, ενώ την έχουμε κόψει σε λεπτές φέτες για να την εκχυλίσουμε.  Το σουρώνουμε και το συνδυάζουμε με φλούδα λεμονιού, κανέλα και μία κουταλιά μέλι (πάντα το μέλι διαλύεται σε χλιαρό ρόφημα κι όχι καυτό για να μην χαθούν τα θρεπτικά συστατικά του) κι έχουμε το τέλειο ρόφημα και για αποτοξίωση αλλά και  κατά του κρυολογήματος. Ιδανικό να το πιείτε σε θερμικρασία δωματίου το πρωί, πριν από οτιδήποτε άλλο. 

 

 

 

 

 

 

Προτείνω το φρέσκο τζίντζερ κι όχι το ξερό, γιατί έχει καλύτερη δράση.  Πλέον το βρίσκουμε ευρύτατα σε πολλά μπαχαροπωλεία, αλλά και σούπερ μαρκετ.  Το τζίντζερ έχει ευεργετική επίδραση και σε άλλα προβλήματα, όπως η οστεοαρθρίτιδα και γενικότερα οι αρθραλγίες.  Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγεται από άτομα με ευαισθησία στο πεπτικό σύστημα (π.χ. από όσους πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή πεπτικά έλκη).

 

 

Το αιθέριο έλαιο του μπορεί άνετα να χρησιμοποιηθεί μαζί με αυτό της λεβάντας, διαλυμένο σε αγνό αμυγδαλέλαιο για εντριβές και ανακούφιση από το κρυολόγημα και διευκόλυνση της αναπνοής.

 

Επίσης αυτά τα δυο αιθέρια έλαια είναι ιδανικά για τον καυστήρα μας, ώστε να απολυμαίνεται φυσικά ο χώρος του σπιτιού μας, αλλά και να τονώνεται η διάθεση μας και να χαλαρώνουμε πριν τον ύπνο.

 

 

Stella

 

 

27 Σχόλια
  1. Καλημέρα κ καλή εβδομάδα bbgirls με πιο χαλαρή κ αισιόδοξη δισθεση από σήμερα, μιας κ σαν shopping girl τώρα μαζεύτηκα σπίτι από το πρωί😂😂το πέρασα το δυωράκι εννοείται…με το που βλέπω ginger λέω αυτό είναι Στέλλα..δυστυχώς έχω έλκος στομάχου κ απ ότι διάβασα πρέπει να το αποφεύγω..μήπως έχεις κάποια ενναλακτική για αποτοξίνωση Στέλλα??

  2. Ανήκω και εγω σε αυτους που πρεπει να το αποφευγουν😫Λογο ευαισθησίας στομαχου😐
    Αρα @ Stella μας θα ηθελα και εγω μια ενναλακτικη οπως και
    η @Τζενη Κασαπιδου😁

  3. Και εγώ έχω έλκος και ευερέθιστο έντερο και όλα τα καλά, παρόλα αυτά χρησιμοποιώ ginger. Αυτό που κάνω είναι να προμηθεύομαι ginger σε σκόνη- δεν είναι τόσο βαρύ για το στομάχι. Μάλιστα κάποτε μια διατροφολόγος μου είχε πει ότι αν δεν είμαι σίγουρη για την προέλευση του ginger και την ποιότητα του, καλύτερα να επιλέγω ginger σε σκόνη.

  4. Δυστυχως επειδή κι εγω έχω σοβαρά θέματα με το στομάχι μου, όλα τα μπαχαρικά πρέπει να αποφεύγονται. Ωστόσο, δεν σας κρύβω, ότι κουρκουμά, τζίντζερ, πάπρικα/καγιέν και μαυρο πιπέρι βρίσκονται ανελλιπώς στα φαγητά μου. Μάλλον δεν κάνω καλό, αλλα χωρίς μπαχαρικά τα φαγητά μου φαινονται νοσοκομειακά κι επίπεδα. Μια καλή εναλλακτική είναι ο κρόκος, το σαφράν, το μόνο μπαχαρικό που δεν είναι και τοξικό και φυσικά το πράσινο τσάι ως πιο ανώδυνο όλων.

  5. @Stella: Από πέρυσι έχω υιοθετήσει την εξαιρετική σου συμβουλή και έχω αναμείξει σε ένα βαζάκι – κουρκουμα, ginger, μπουκοβο, πιπέρι καγιέν, μαύρο πιπέρι και ρίχνω λίγο σε κάθε φαγητό που φτιάχνω. Βέβαια όλα τα φαγητά παίρνουν μια (όμορφη) πόρτοκαλοκιτρινη απόχρωση (λόγω του κουρκουμα φυσικά) αλλά και γιατί όχι; Ξέρεις τι όμορφο δείχνει το βραστό κουνουπίδι με αυτή την απόχρωση; 🙂🙂

  6. @Julia E, και τι πειράζει? Εγω τα βάζω παντού! Δεν μπορώ χωρίς μπαχαρικά και μάλιστα στα πιπέρια κανω παντα ανάμειξη 2-3 ειδών. Μερικές φορές το παρακάνω και μου βγαίνει καυτερό, αλλά έχω εκπαιδεύσει και το ΒΒboy πια και αντέχει! 😉

  7. @Stella: Καλά στο καυτερό δεν μπορεί να «πιάσει» κανένας τον κύριο Ρωμανό που τρώει ωμές τσίλι 🌶🌶 και εγώ παθαίνω σοκ και είμαι έτοιμη να καλέσω ασθενοφόρο και εκείνος γελάει. ( τι τα θες; Η California είναι Mexico εξάλλου) Φυσικά αργότερα δεν θα τον πιάνει ιος ούτε για αστείο! 😂😂😂 Άσε που θέλει να δοκιμάσει και Carolina Reaper – την πιο καυτερή πιπεριά του κόσμου – αλλά του είπα μόνο όταν έχει μεγαλώσει και φύγει από το σπίτι. Μπροστά μου με τίποτα!!!😱😱😱

  8. Ωραία η συνταγή σου @Stella! Θα την δοκιμάσω σίγουρα, γιατί εδώ που τα λέμε, την αποτοξίνωση μου τη χρειάζομαι! @Julia, και μένα μ’αρεσουν τα καυτερά. Αλλά, ο κύριος Ρωμανός, είναι το κάτι άλλο!
    xx

  9. @Julia Δικός μου ο Ρωμανός! Θα του κανω το τραπέζι, μόνο για μας τους δυο ! Να το φχαριστηθούμε!

  10. Aυτό το ρόφημα υπάρχει στην αγορά έτοιμο σε συμπυκνωμένη μορφή να ξέρετε! Ονομάζεται holy ginger και είναι υπέροχο!

  11. Καλημερα
    @StellaΠΑΝΩ ΣΤΝ ΩΡΑ το αρθρο σου
    Ανοιξαν τα μαγαζια και πρεπει να ξαναμπω στο παλιο μου νουμερο
    Ακολουθω και εγω αυτο που ειχες πει και πιο παλια κουρκουμα και τζιντζερ για αποτοξινωση
    Οχι βεβαια με θρησκευτικη ευλαβια…αλλα που θα μου παει θα το καταφερω
    Οσο για τα μαγαζια εννοειται οτι 11 η ωρα βρισκομουν ηδη στα ΖΑΡΑ ΗΟΜΕ
    Να φανταστειτε οτι στον οροφο αυτον που ηταν τα ειδη σπιτιου ειχε ουρα ενω κατω στα ρουχα οχι
    Και ηταν 11 το πρωι
    Εννοειται οτι πηγα σε αλλα 4 καταστηματα στην Ερμου που ηθελα και το διωρο ειναι λιγο
    Επρεπε να παρω τα δωρα των Χριστουγεννων για τους δικους μου
    Δεν μου αρεσει η αγορα τους μεσω κομπιουτερ ουτε να τους δωσω χρηματα
    Για μενα απο Τεταρτη οι αγορες μου

  12. @ Stella Αυτή η ιδέα μου φαίνεται ουάου..αν αναμείξω όλα αυτά σε ένα βαζάκι θέλω να μου πεις πρώτον σε τι δόσεις απο το καθένα κ δεύτερον σε τι φαγητά δηλ.μπορώ κ σε κιμά π.χ? Όσο για το τσάι δεν μου αρέσει καθόλου μου θυμίζει όταν είμαι άρρωστη, ίσως να δοκιμάσω ginger σε σκόνη που λεει η Τζούλια!

  13. @ΤΖΕΝΗ ΚΑΣΑΠΙΔΟΥ. Εγω το βαζω σε όλα ανεξαιρέτως. Γιατί να υπαρχει περιορισμός? Ειδικά στον κιμά, τον ζυμώνω όπως στην Πόλη. Προθέτω κύμινο, αν ειναι για κεφτέδες ή μπιφτέκια και κανέλλα, αν είναι για μακαρόνια και φυσικά παντα ζάχαρη αν βαλω ντομάτα ή σάλτσα ντοματας…. Αντι για ψωμί μουσκεύω βρόμη σε γαλα καρύδας (αντι για αγελάδας). Ξεφύγαμε!
    Δοσολογία δεν εχω να σου δωσω, εγω το κανω με το ματι κι όσο μου αρεσει απ΄το καθένα κι όσο έντονο το θελω στο φαγητο.

  14. @ Katerina Tsallou: Κάπου, κάτι έχει πάρει το μάτι μου, αλλά νομίζω ότι το Holy Ginger το βρίσκουμε μόνο online ή σε κάποια επιλεγμένα καταστήματα υγιεινής διατροφής. Ευχαριστούμε Katerina!

  15. Χρησιμοποιω βιολογικό τζιντζερ σε σκόνη σε όλα μου τα φαγητά, και κάθε πρωί στο χυμό πορτοκάλι που πίνω.. Το χρησιμοποιω εντατικά από πέρσι, ειδικά με την πρώτη καραντίνα, και όντως ειναι απίστευτα τονωτικό! Λατρευω κ εγώ τα καυτερα, χώρια που κάνουν το μεταβολισμό να τρέχει.. Αλλά οταν δοκιμάσα την καυτερή κοκκινη πιπεριά νομιζα οτι βγαίνουν καπνοί από τα αυτιά μου, τόσο πολυ κάηκα! Ήρωας ο κ. Ρωμανός που τις τρώει, η αλήθεια είναι ότι στην αρχή είναι νόστιμες αλλά αμέσως μετά αυτό το κάψιμο…άλλο πράγμα!

  16. Ιn ginger we trust…. δοκιμαστε να το βάλετε σε μορφή σκόνης σε πατάτες φουρνου (σαν τηγανητές)

  17. @Julia @Stella μια απο τα ιδια με το στομαχι και οσο αφορα τα μπαχαρικα και εγω δεν μπορω χωρις αυτα!!!Αλλα ελα βρε παιδι μου που μολις δοκιμασω τζιντζερ και σε μπισκοτα να φανταστείς με πιανει αμεσως πονος!!Μαλλον το γαστρεντερικο μου συστημα εχει δικο του εγκεφαλο εκει και μου παει κοντρα🤣

  18. Ξεχασα να αναφερω οτι και το δικο μου καμάρι τρελαίνεται για τα καυτερα 😫😫😫Οπως ο Ρωμανος !!!Να τους βαλουμε μαζι να φανε καυτερα και εμεις να τους κοιταμε αποσβολωμένες χαχαχαχχα 🤣🤣🤣🤣🤣

  19. @SofiaT: Το ίδιο ισχύει και σε μένα αλλά όχι με ginger, με καφέ. Ενώ μου αρέσει η μυρωδιά και σε κάποιους καφέδες και η γεύση- δεν τους αντέχει το στομάχι μου, αμέσως σφίγγεται.

    Τέλεια! Οι γιοί μας θα δώσουν ραντεβού στο σπίτι της @Stella και θα περάσουν τέλεια με καυτερές μαγειρικές!🌶🌶 Εμείς Κολωνάκι για ποτό όσο τους περιμένουμε. 😂😂😂

  20. @Julia τέλεια η πρόταση σου 😃😃😍😍😍😍😘😘😘

  21. Φαγητό χωρίς μπαχαρικά δεν υπάρχει στο σπίτι μας. Κι εγώ βάζω κουρκουμά στα περισσότερα φαγητά, ενώ εναλλάσσω πάπρικα γλυκειά, καυτερή, καπνιστή, τσίλι, μπούκοβο, πολύχρωμα πιπέρια και ό,τι άλλο μπορείτε να σκεφτείτε. Το ginger το αγαπάμε με τον μικρο μου τριμμένο σε κάθε είδους τσάι. Το δικό μου παιδί, που επίσης είναι της δοκιμής, το τρώει και ωμό. Επίσης, συνήθως έχουμε και αποξηραμένο ginger με ζάχαρη ως σνακ.

  22. @ΑΜΑΛΙΑ κι εσυ πολύ φιλη μου! Δικια μου είσαι!!! 😉

  23. Μου αρέσει το ginger, το χρησιμοποιώ συχνά στα φαγητά. Γενικά, αγαπώ τα μπαχαρικά σε σημείο τρέλας. Όπως λέει και η Στέλλα, χωρίς αυτά το φαγητό μου φαίνεται εντελώς άνοστο και φλατ. Με ενοχλούν στο στομάχι η κανέλα και το κύμινο, αλλά δε νοείται να μαγειρέψω τον κιμά χωρίς αυτά! Προτιμώ να υποφέρω σιωπηλά, χαχα! Επίσης, δοκιμάστε καπνιστή πάπρικα σε λαδερά, δίνει μια εντελώς άλλη διάσταση στο φαγητό (το bb boy ζητάει πια και δεύτερο πιάτο στα φασολάκια!).

  24. Kι εγώ χρησιμοποιώ ginger,κουρκουμά,πάπρκα και σαφράν.Το ρόφημα με ginger φρέσκο είναι πολύ ωραίο.Με σκόνη δεν θα έλεγα ότι μου αρέσει.
    @julia,τσίλι o κ.Ρωμανός;;Δεν το πιστεύω!!Δεν μου αρέσουν τα καυτερά.

  25. @SHEENA, αυτό με την καπνιστή πάπρικα στα λαδερά ακούγεται τέλειο …και για μας που δεν μας αρέσουν τα φασολάκια…χαχαχα….
    @MARIANNA ,εννοείται πως δεν πρέπει να ξεχνάμε και το σαφράν….
    @AMALIA, πολύ καλή η ιδέα του αποξηραμενου με ζάχαρη τζιντζερ ως σνακ…

Αφήστε το σχόλιο σας

Το e-mail δεν θα εμφανιστεί.